A ketchup

Abba most ne menjünk bele, hogy a ketchup jó-e vagy sem – ízlés dolga, van, amihez én is kifejezetten igénylem, az esetek nagy többségében egyébként inkbb mustárpárti vagyok (angol vagy ír, na jó, a dijoni is jöhet, az ilyen mézes rémületeket meg inkább hagyjuk is). Az fix, hogy népszerű, majdnem az összes amerikai háztartásban előfordul, boldog-boldogtalan locsolja szakmányban a virslire, egyes perverz állatok pedig még az angus marha mellé is ezt rakják. Ki érti ezt?

Szóval ketchup már létezik egy ideje, eredetileg  Kínában fogyasztottak valami hasonló nevű szószt, csak az nem paradicsomból készült, hanem rothasztott halból (bár ami azt illeti, kóstoltam már olyan ketchupot, ahol erős a gyanúm, hogy megőrizték ezt a szép hagyományt). A szósz Malajziában, majd Indonéziában is elterjedt, ahol már ke-tsiap helyett ketjapnak hívták, innen meg már ugye csak egy lépés.  Angolul először 1690-ben említik, de paradicsom csak valamikor az 1700-as évek közepe-vége fele kerül bele, a briteknél egész sokáig a gombaketchup volt a menő, a paradicsomot egyébként Európában és Amerikában sokáig emberi fogyasztásra méltatlannak tartották. A műfaj – paradicsom nélkül – egyébként a XIX. században élte virágkorát, az angolok mindenből catsupot készítettek, a gomba mellett népszerű volt a kagylóból, dióból, citromból, zellerből vagy gyümölcsből készült ketchup is. Egészen 1812-ig váratott magára, hogy a sok szar helyett végre valakinek eszébe jusson a paradicsom – a recept úttörője az amerikai mérnök, James Mease volt. A Heinz végül 1876-ban kezdte gyártani az általunk is ismert állagú szószt – ja, és a Heinz üvegén az 57-es számra kell rákoppintani, ha nem akar megindulni a ketchupáradat, állítólag ennek hatására szépen kicsusszan a szósz, és nem kell beteríteni az egész ebédlőt vele. Valahol sajnálom, hogy erről nem tudtam korábban, bár sok vidám pillanatot köszönhettünk annak, ahogy az érthetetlenül felvágós nevű, gyakorlatilag egyetlen mirelithazugságból álló bélszínroló eltűnt a hirtelen rázúduló édes ipari pép alatt.

  • taro

    szóval ez is csak egyfajta garum volt eredetileg

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Úgy van megmérnökölve a Heinz, hogy egy adott szögben tartva bizony kijön az üvegből.
    Viszkozitás és tudomány van mögötte.
    Amúgy meg egyszerűen tényleg jó.

    • Bernard Black

      nemtom, nálunk anno mi volt kiskoromban, de valószínűsítem, hogy nem heinz. nem is volt megmérnökölve

      • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★
        • Bernard Black

          nemá, más források szerint meg de. nincs mese, ki kell próbálni koppintással és anélkül is

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Kipróbáljuk?
            Én leszek a türelmes, te meg a koppantós.

          • Bernard Black

            kell vennem ketchupot

            egyébként bekapcsoltam a rádiót valamiért, és bazmeg edda-interjú megy

            ez engem üldöz

          • ApuElcseszettÉleteVagyok

            hol van már a szép világ…

          • Bernard Black

            MINDEN ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚT

    • 

      Fel kell rázni picit, úgy nem csak könnyen kifolyik, de a túlöntés rizikója is minimálisra csökken, valamint a tumblr által gyönyörűen “ketchup pre-cum“-nak keresztelt híg folyadék is elkerülhető.

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

    én szeret kecsap.
    bár nyilván nem bélszínhez.

  • vau

    Ennél valami drágább és különlegesebb dologra számítottam, de végülis mindegy.

    • vau

      Btw, cimbi lerohadt zágrábban egy kitaláljátok mivel?

      • Bernard Black

        csak nem egy Citroennel?

        • vau

          Ja nem, egy Alfa Romeo 159-cel.

          Kicsit rezgett a léc, hogy a Brera legyen a következő szar autó, de megihletett a 159.

          • SpaceWolf

            Békénhagyod a 159-et! sosem lesz olyanom, de akkor is maradjon már meg az illúzió…

    • Bernard Black

      something már sznoboskodott, de ilyen parvenü módon, hogy telekúrja az angus marhát ketchuppal.

      • vau

        Holnap valami olyanról fogok írni, ami japán, de nem perverz.

        • Bernard Black

          erről csak a higonokami jut eszembe, más nem

          • vau

            Áh, annál sokkal hosszabb és ugyanúgy megszúrhatod vele magad.

          • ApuElcseszettÉleteVagyok

            suzuki katana.

          • vau

            Majd meglátjátok. Indítunk valami vidám hétfői történettel, aztán belecsapunk a lecsóba!

          • ApuElcseszettÉleteVagyok

            szóval megint rakjam el a beretvát lefekvés előtt a polcról.

          • Bernard Black
          • vau

            Hallod, nem merek már többet írni a fotózásról, így is overdrive van, pedig a Fuji geci jó lett.

            Most viszont jóccakát, mert összehullok.

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

    igaz már 19 perce, de:

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

    arcom amikor rájövök, hogy megint nem volt elég a hétvége hogy utolérjem magam:
    http://i.imgur.com/nen0YBw.jpg

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

    itt tart a cgi:

    lehet nincsenek is már színészek?

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

    Black screen of death.
    Jól indult a hétfő.

    • taro

      #everydayismonday

    • SpaceWolf

      Teccett vóna váltani Windows 3.1-ről, ugyebár.

      • ApuElcseszettÉleteVagyok

        Teccett. Vagyis most annyira nem teccik.

        • SpaceWolf

          Mondanám, hogy használj linuxot, de az is ugyanolyan fos.

  • Ziles Gizi

    Kecsöp a bizonytalanság eszköze. Az igazi lányok majonézt tolnak mindenhez!

    • Lókuki

      Én mindkettőből buggyantok a tányér szélére és egy sültkrumplival keverem össze. Mongyuk én időnként kenyérrel eszem a sztéket is.

      • Ziles Gizi

        Na jó, de te ezer nickké szétpattanó különlegesség vagy.

        • Lókuki

          Ez tökfüggetlen a kecsöpfogyasztási szokásaimtól. 🙂

          • Ziles Gizi

            Maradjunk annyiban, hogy összefügg az, aminek össze kell 🙂

  • Rezsoke[mundus vult decipi]

    Gyulolom, amikor ezt a szart kell attolni a gepen.