A szilvachutney

A flopi és a diszk mellett a chutney fonetikus leírásával lehet még sírba tenni, úgyhogy most nyelvújítok vagy ortológuskodom, és maradok a chutneynál. Ha már améba, simán mehet ez is.

Szóval nem akartam szilvachutneyt készteni, nem is készültem rá, sőt, azt sem tudtam, hogy létezik ilyen – annyit tudtam, hogy kacsa lesz a hétvégén, klasszikus módon hagymás tört krumplival és párolt lila káposztával, de megláttam a szilvát.

Alapvetően nem szoktam szilvát enni, legfeljebb inni, de ezek kifejezetten szép szilvák voltak egy tálban, sajnáltam volna őket veszendőbe menni – a végén még megeszi valaki, pálinkának meg kevés -, úgyhogy belegondoltam, hogy mi lenne, ha szilvachutney lenne belőlük. Sosem csináltam még, nem is tudtam, hogy létezik ilyesmi, de úgy okoskodtam, hogy ha létezik mangós, akkor most már lesz szilvás is. A biztonság kedvéért rákerestem a neten, szembesültem vele, hogy többféle recept is létezik, elolvastam hármat, aztán teljesen máshogy csináltam, mint ahogy írnak.

Abban biztos voltam, hogy fogok bele tenni balzsamecetet, le van szarva, hogy indiai-e, meg simán hazudhatom, hogy portugál hatású indiai konyhát viszek némi németes újhullámmal, meg egy kicsit molekuláris is, mint a rántott améba.

Elindult a gondolatmenet: van szilva, oké, az általában szereti a szegfűszeget meg a fahéjt, de indiai fűszer is kéne hozzá – azt a javaslatot, miszerint először karamellt kellene készíteni, aztán meg vörösborral szórakozni, azonnal elvetettem, a terv az volt, hogy gyorsan összedobok valamit, míg sül a hús, szarakodni semmiképp nem akartam, nem is terveztem olyan mennyiséget főzni, hogy még befőttesüvegekkel is szórakozni kelljen.

Ami kell:

6-8 szilva

2 lilahagyma

Olívaolaj

Só, bors

1,5 evőkanál cukor

Néhány evőkanál balzsamecet

2 evőkanál garam masala

Kb. fél kávéskanál szárított gyömbér (a friss jobb lenne, úgy egy hüvelykujjnyi, de hát mindegy)

Egy kevés fahéj

Egy kis víz, pánikszerűen

Egy kis chili

Először biztos voltam benne, hogy szar lesz, de nem lett az – a cukorral és az ecettel kell kiegyensúlyozni az ízét, a garam masala meg a szilva pedig meglepően jól összeáll a chilivel. Húsok mellé jó, tök úgy néz ki, mint valami lekvár, de a fűszerek azért elég izgalmassá teszik ahhoz, hogy akár szendvicsbe is belekenhessük. Palacsintába azért nem javaslom.

Először összevágom a hagymát, és megfonnyasztom az olajon, aztán mehetnek bele a fűszerek, egy kicsit megpirítom így is, aztán mehet rá a szilva, a balzsamecet, ezzel összeforralom, míg kellemes mazsolaillata nem lesz és nem lesz egy csöppet édes, aztán mehet bele a víz, ezzel meg lekvárrá főzöm az egészet, ügyelve az állagra, arra, hogy ne égjen le, meg közben beállítom az édes-savanyú-sós-csípős egyensúlyt. Az az igazi, amikor a csípős íz épp csak utóízként jelenik meg, a szilva meg már szétesett, és nem lehet megkülönböztetni a hagymától. Úgynevezett homogén elegy, mint egy améba.

Amikor az állábak már szétestek, és a gyenge ecetsav sem zavarja őkelmét, már jó. Még egy gyors kóstolás, aztán mehet az üvegbe-dunsztba, vagy jobb esetben a sült mellé. Elég szarul néz ki így, de nem volt alkalmam előnyösebb fényképet készíteni róla.

  • Ziles Gizi

    Pont úgy néz ki mint egy chutney. Lehúztad a héját?

    • taro

      nem paradicsom, szétfő az 🙂

      • Ziles Gizi

        Igaz 🙂

    • Bernard Black

      dehogy.

  • orizatriznyák

    Te gasztroforradalmár. Én valószínűleg csak leszorítottam volna a kacsát egy fél szilvával.

  • taro

    nem lehet ez rossz. mondjuk nekem a karamellkészítős-vörösboros is bejönne. (csak ne legyen édeskés nagyon)

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Csillagánizs kell bele, de sose hallgatsz rám.

    • Bernard Black

      nem volt itthon.

    • vau

      Elképzelésem sincs, hogy mi a geci az a csillagánizs.

      • taro
        • vau

          az igazi férfi nem guglizik, hanem rendel az ebayről egy lexikont, megvárja és megtanulja az egészet.

          • dzsungelmacs

            megvan a pemetefű cukorka? na olyan illata van, nagyon finom.

          • taro

            hogy azt én hogy szeretem!

          • dzsungelmacs

            megnéztem, van itthon egy dobozzal. 🙂 gyerekkoromban fémdobozban árulták, gyűjtöttem, mert olyan jó volt az illata.

          • taro

            most is van fémdobozos ☺ ha kaptam, megettem egyszerre

          • dzsungelmacs

            évek óta nem futottam bele, de akkor majd jobban figyelek. anyám dugdosta előlem, eltette egy tuti helyre, persze kifigyeltem és megdézsmáltam.

          • Ziles Gizi

            Na nekem a pemetfű nincs meg. Ellenben az ánizsról bejött az a medve szar de komolyan így hívják.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Az a fekete medvecukor tényleg brutál. Ki szereti? Én.

          • taro

            én is

          • Ziles Gizi

            Én azt nagyon nem. Meg a görög nemzeti foscsi itókát sem. Annak is olyan íze van.

          • taro

            ouzo , azt is szerrtem, de én szeretem az ánizst

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Kint voltunk Görögországban ilyen családi-baráti nyaraláson Falirakiban. Lementünk a tengerpartra giroszozni, ott sültkrumplit tekernek vastag pitába, teljesen értelmezhetetlen.
            Na mindegy is, a lényeg, hogy egy orosz tekerte a giroszt és amikor rájött hogy magyarok vagyunk, azaz földijei, hiszen szovjet birodalom, töltött nekünk ouzot for free.
            A hiba ott volt, hogy 40 fok volt kint, ő pedig a giroszsütő fölött tartotta az üveget. Picit meleg volt és kisvártatva bebambultunk de nagyon.

          • dzsungelmacs

            a cukorkában van más is, mint pemetefű, most olvasom, hogy pl. szagos müge! szerintem ez egy állati jó név.

          • taro

            ragadós galaj alias koldustetű

          • vau

            pemetefű cukorka.

            srsly.

          • taro

            sosem állítottam, hogy igazi férfi vagyok

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Napaszme, én sem.

          • taro

            üdv a klubban, ahol vau nem tag 😎

  • vau

    Én imádok új szavakat cirkumveniálni azzal, hogy fonetikus írásmódban leírom az angol szót és magyarul ragozom.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Mióta szembesültem azzal az irománnyal, hogy “trajektóriák az állapottérben”, nem gondolom, hogy túl sok meglepetésre számíthatok.

  • Pszeudopiréz
  • dzsungelmacs

    hát ez nyaminak hangzik. kacsanyalókák meg figyelnek a mélyhűtőben, szilva van. azt hiszem a héten kipróbálom.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Most ettem egy négy rétegű, ilyen közértes vizes fagyit, de jó volt. Szerintem nincs annyi E betűs adalék a világon amit nem adtak hozzá, de ha meg kell halni hát így halok meg.

      • Pszeudopiréz

        khecc kell. bárhova nyúlok, csak tejes fagyi akad, azt meg jobb ha eleve a budin ülve eszem meg.
        #firstworldproblems

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Lidliben vannak ilyen vizes cuccok, nekem bejövős.

          • Pszeudopiréz

            cheers bro 50x

      • dzsungelmacs

        azokat nem szeretem, akkor már inkább házilag bedobok valamit a fagyasztóba formában.

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Nem mondom el, hogy a kis rózsaszín végével úgy nézett ki, mint egy lúdpénisz, még a végén tök buzisnak jönne ki ahogy szopogattam.

          • dzsungelmacs

            nem kérdezek rá, honnan tudod, milyen is a lúdpénisz, mert volt nevelőnőm és azt mondta nem illik burkoltan szodomita perverzezni másokat.

          • Magister Ludi

            én pont meg akartam kérdezni, mert nem volt nevelőnőm, de akkor visszafogom magam

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Hát én mondjuk eléggé faluhelyen nőttem fel, amikor kicsaptak minket egy szál pendelyben meztélláb a tarlóra és csak egy sziszegős gácsér felügyelt…

          • dzsungelmacs

            azt hiszem én már mindent értek.

          • Bernard Black

            te itt menősködsz, engem meg hazakergetett egy liba

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Ugye milyen mocsok kemények? Csak nézel.

          • taro

            apámon átgyalogolt a gúnár

          • Ziles Gizi

            Én megtartottalak volna! 🙂

          • taro

            ez másokkal is előfordult, én még szobrocskát is kaptam egy ilyen emlékére

          • :/

            Megküzdtetek életre-halálra?

      • Ziles Gizi

        Az ilyenekből az a legjobb aminek a végén vagy maréknyi robbanós cukorka. Világbajnok orgia. Csak támogatni tudom!

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Igen. A robbanós cuki gyerekkorom nagy élménye volt, de szerettem a narancsos italport is. Akárki találta ki, együtt szeretnék vele koccintani a Valhallában.
          Ez lesz a kocsmánk neve a kráter mellett.
          Ha a többiek nem értenek egyet, akkor az egyik kocsmánk neve.

          • Ziles Gizi

            Már meg is van az opció hogyan lehet több kocsma a kráter körül. Igen. Limó vagy mi volt a neve, kis műanyag flakonban volt. Remélem arra gondolsz. Imádtam.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Beza.

  • Magister Ludi

    Kacsa mellé a kínaiban adtak szilvaszószt, amit itthon úgy próbáltam reprodukálni, hogy:
    szilvalekvár (az, amiben megáll a kanál és nincs benne cukor), szójaszósz, és az a spanyol édes vörösborszerű, aminek nem jut eszembe a neve, de bólékhoz jó.
    Mivel nulla a főzőtudományom, elég ócskára számítottam, de meglepően jó lett.

    • dzsungelmacs

      sangria?

      • Magister Ludi

        ez az!

        • dzsungelmacs

          jó az, ha beledobsz hihetetlen mennyiségű gyümölcsöt, mert házibulit tartasz, másnap reggel pedig megörülsz neki, hogy de jó, gyümi! aha, persze. így lehet kora reggel úgy berúgni, hogy észre sem veszed és egyáltalán nem is akartad.

          • vau

            “nem akartad”

            hát persze.

          • dzsungelmacs

            igenis a körülmények áldozata voltam!

  • :/

    Kacsa ecetes szilvával régi klasszikus nálunk szóval teljesen megértelek. Én lehet a hagyma és csípős helyett inkább rozmaring méz irányba mentem volna el, de te is érdekeset rittyentettél 😊 A masaláról fogalmam sincs mi az, de ha az adja az indiai kaják izzadságszag ízét akkor nemnemnem.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Basszameg, ez a kérdés most elkezdett feszíteni. Ki mekkora paraszt?
    Jártatok mezítláb a tarlón? És ha nem akkor én miért?

    • dzsungelmacs

      igen. futkároztam is. utána nyuszipirosak lettek a szemeim.

      • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

        Azon gondolkoztam, hogy ez mennyire izé, de faluhelyen 8-10 éves koromig jóformán nem is hordtunk nyáron lábbelit. Ezt már csak onnan is tudom, hogy a nyomós kútnál simán méhecskére léptem és akkorára dagadt talpam, mint egy kisebb dél-amerikai banánköztársaság. Ott tanulhattam meg talán a konvex-konkáv jelentését.

        • dzsungelmacs

          jáj. :/ mi csak simán gyerekkoromban a lovastáborban valami hülye beavatási szertartás keretében csináltunk ilyet.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Nem mondod, hogy voltál lovastáborban? 🙂
            Én azt nagyon szerettem. Csutakolás, rajzolás nap közben, egy csomó jó dolog történt.
            Nekünk úgy volt, hogy biciklivel kábé 25 perc és utána felraktak a nagy kesére, ültél a hátán, másodnapra tiszta vér volt a térded.
            Hú de szerettem.

          • dzsungelmacs

            autóval vittek a szállásról, rajzolás szerintem nem volt, de istálló takarítás dögivel az igen. 🙂 mai napig nagyon szeretem a lóistálló szagát. délelőtt a karámban gyakoroltunk, délután terepen, már, aki kimehetett.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Nálunk úgy volt, hogy először pónikon lehetett ülni, aztán séta póniháton.
            Aki ügyesebb volt (mint én), az felülhetett nagy lovakra, száron séta, aztán kis galopp. Vágta nem volt, az rohadt veszélyes, de amúgy nagyon tanulságos, a lovak nem csak szépek, baromira klasszak.
            Itt van mellettünk kábé 5 percre egy lovasiskola csak hát már nincs akkora kölköm akit vihetnék oda nosztalgiázni.

          • dzsungelmacs

            a kedvenc lovam nem szeretett ügetni, így én sem. ha megpróbáltam ügetésre fogni, mindent megtett, hogy felkenjen a karám falára. tehát inkább vágtáztunk, imádtam. szerintem ma már azt se tudnám, hogyan kell egyedül felszállni.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Igen. :DDD
            Nekem se menne.
            Valahogy úgy van, hogy bal kézzel megfogod a nyeregkápát és a zablához vezető bőrszárat, aztán bal lábadat beakasztod a méretre állított kengyelbe és egy lendülettel átveted magad a lovon.
            Ami alsó hangon 1,70 magas, tehát menni fog. 😀

          • dzsungelmacs

            persze, lazán. 🙂 kedvenc lovam a shire, nem árt hozzá, ha az ember könnyedén le tud menni spárgába. tuti létra kellene hozzá. egyszer keszthelyen elmentünk egy lovardába, volt ott gyiáltatás, tudod, unott lovászfiú fogja a szárat középen, veled meg sétál a ló körbe. nahát, akkor még nem felejtettem el mindent, a srác ezt gyorsan észre is vette, közölte, hogy látja, megy ez nekem, ő ide nem is kell. aha. csak kissé lazán volt feltéve a nyereg, a ló meg örült, hogy nem kell lépésben járkálnia, nekilódult, én meg szépen nyereggel együtt elkezdtem kifele csúszni rajta, mint valami különösen tehetségtelen artista. már merőlegesen voltam a lóra, mire valakinek feltűnt, hogy ez így nem lesz jó.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Lehet, hogy rakok róla posztot ha nem felejtem el, de a fotográfia hőskorában jöttek rá arra, hogy van olyan pillanat, amikor a ló mind a négy lába nem érinti a földet.

          • dzsungelmacs

            van bizony. pláne, ha megijed egy trabanttól, a bamba lovas pedig csak az őrangyalainak köszönheti, hogy rajta marad.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Legyünk azért megengedők. Ló hamarabb volt mint trabi.
            Amúgy a Trabant szó etimológiája is érdekes, a darabont, azaz lovasok ellen harcoló gyalogos vitéz szóra vezethető vissza, szóval nem mai eredetű az ellentét.

          • dzsungelmacs

            teljesen megértem a lovakat.

        • vau

          Nyomós kútba nálunk belemászott a méh. Akarok átalakított nyomós kutat vezetékes vízzel.

    • taro

      nem, de mezítláb a földes úton igen.

    • vau

      Én tudok fát oltani meg barackot metszeni.

      • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

        Akármit is csinálunk, a végén párolt szesz lesz a vége. A tarlóról ugye gabona, a fáról meg barack.

        • vau

          Jó, hát valahogy az agráriumon belül is folyton a szeszhez maradtam közel. Kínzón gyötör a kényszer a viszkis cikk óta, hogy kéne szerkesztőségi szesz. Tőzeggel kiforralnánk a cefrét és utána párolnánk le és mindenki elalélna.

    • egyedi

      én paraszt vagyok (már ha érdekel) vagyis a nagyszüleim azok voltak. szerettem náluk lenni. én is jártam ki nyáron paprikázni, dohányt törni, kukoricát stb.
      és szeretek ketészkedni. de most a belvárosban csak a folyosón tudok

    • 

      ha lyukakat akarot a talpamba, akkor azt otthon is meg tudom oldani magamnak ollóval vagy kötőtűvel

    • Manócska

      Nem, mert városban nincs tarló, falun meg nincs rokon.
      Az aszfalton nem ajánlott ‘meztéláb’ mászkálni, mert megég az ember talpa. A kutyáé is. 🙁

    • Bernard Black

      POSZTOT
      paraszti élményeink sorozat a tarlótól a kádba fingásig a panelban

      • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

        Nemá.
        Amikor kis puki voltam és ráztam a kékeslila színű dekor fát, hogy eső után a nap sütötte esőverte fáról hulljék rám a 36 fokos zápor? 😀
        Nem volt gyerekszobád?

        • Bernard Black

          de. pont ezért. meg volt fára mászás meg minden jóság

  • mokusON

    Na. Igymeghivott eg y falusi geviegy jégdrre de persze visszakelleetthivni. DeaztN hazavezettem. Happy su da

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Eksykeh.

      • mokusON

        Be vagy baszca

    • dzsungelmacs

      nincs ingyen ebéd. cheers!

    • taro

      rossz reggeled lesz neked holnap, és nem csak a hétfő miatt

  • D. Pin Trouble

    Akkor már inkább szilvásgombóc

  • vau

    Na töltök viszkit. Egyelőre nem Holdfényt, de idő kérdése.

    Télen el fog rotyogni a teraszon a kukoricacefre.

    • dzsungelmacs

      szilvabort szeretnék, de úgyis katasztrofális lenne, ezért próbálok letenni róla.