A szokásos hátborzongató kora reggeli ordítás

Csipog az a kurva óra. Felkelsz, mert fel kell, félig még mindig aludnál, mert egészen kényelmes volt nem tudni magadról, ez egész addig így is van, míg el nem indulsz bizonytalanul botorkálva a vécé felé. Pisálni már ébren fogsz, mert garantált, hogy belerúgsz az ágy lábába, és kis híján rommá töröd a lábujjaidat. Ha hétfő van, korábban már megsérült a lábad, és úgy rúgsz bele valami nagyba és nehézbe. Januári hétfőkön el is törik, és úgy rúgsz bele az asztalba, hogy egy csomó minden fel is dől és össze is törik rajta.

Kellő rutinnal kezelhető ez. Csodálkozni semmiképpen nem szabad rajta, ilyen az élet.

A bátrabbak ilyenkor reggelit vesznek magukhoz, mi, földi halandók általában megelégszünk a főzzünk-e-kávét, nem lesz-e belőle baleset-forgatókönyv átpörgetésével, aztán iszunk egy szar nescafét. Ha mégis főzünk kávét, vagy odaégetjük az egészet a picsába, vagy elfelejtjük, hogy feltettük, haladók a vizet vagy a kávét is kihagyhatják a folyamatból. Nekem, ha véletlenül mégis sikerül, kiváló kávé jut, egyszer majd elmesélem, milyen kávéfőzővel (minden fillért megért), viszont az négyszemélyes, úgyhogy örökké fogok élni, miután reggel négy olaszos kotyogóst megittam. Állítólag jót tesz.

No de maradjunk a reggelinél: van, aki híve a műfajnak, és el sem tudja képzelni a napot nélküle. Tíz körül már én sem, de addigra már mindegy, mert már majdnem megyek nem ebédelni, mert az ebéd nyilvánvalóan valami olyan, mint amit a Sátán főszakácsa rántott elő a segglukából, és rántott ki gennyben – szóval felejthetően hétköznapi.

A jó reggeli kellemesen ellazult állapotban éri az embert, semmiféleképpen nem tartalmaz lekvárt és müzlit, de az angolok meg átestek a ló túloldalára, mert optimális esetben babot sem. A jó reggeli alapkövetelménye, hogy harmóniában élj a világgal – ami az előzményeket tekintve nem túl egyszerű -, vagy legalábbis ne legyen semmi dolgod legalább délután kettőig (akkor meg inkább aludj, ne reggelizz).

A magam részéről három eltérő megközelítést tudok értékelni, ezek pedig a következők:

1 – Az újságíró

Jobb esetben frissen főzött feketét iszik, szigorúan tej és cukor nélkül, mellé zaklatottan elszív egy cigarettát, megpróbálja felidézni az Esti Kornél valamelyik fejezetét, nem megy, inkább próbálkozik egy Hajnali részegséggel, de az sem, úgyhogy a félig elszívott cigarettával a szájában, kapkodva távozik a lakásból, telefonját, extrém esetben a kulcsát is hátrahagyva, mielőtt visszafordulna és leöntené magát a szintén ottfelejtett kávéval. Bónuszpontot ér, ha épp ingben kellett elindulnia, ebben az esetben biztos, hogy egy egész csésze kávét sikerül ráborítani. Ha fehér, kettőt.

2 – A hedonista

A hedonistának könnyű dolga van, mert nem nyolc előtt kell reggeliznie, úgyhogy voltaképpen ebédel, de még kissé zsenge a gyomra valami rántott radírhoz, amit kevésbé hedonista – szerencsétlenebb – hétköznapibb sorstársainak el kell tűrniük ebéd címén. A hedonista kinyitja a hűtőt, örömmel konstatálja, hogy van benne tojás és sajt, és no lám, akad még egy hideg sör is, úgyhogy sajtos rántottát készít fokhagymás pirítóssal, kolbásszal, hagymával, megissza hozzá a sört, és azzal a kellemes tudattal alszik vissza, hogy van a hűtőben még egy dobozzal, jó lesz az, amikor délután kettő körül felébred.

3 – Az, aki elrontja

A müzli még szónak is rossz. Kartonpapír –oké, magában még működne, hogy kartonpapírt eszik valaki, de a tejjel végérvényesen tönkreteszi még ezt is. Aki így próbál reggelizni, az csak valamilyen vélt társadalmi igénynek próbál megfelelni, az egyetlen, amiben igaza van, a narancslé, de ennyi erővel a dobozát is elropogtathatná mellé. Gyümölcsjoghurt? Az él, bazmeg. Ráadásul tetveket darálnak bele, hogy szép epresnek tűnjön, így sosem tudhatod, hogy tetűbelsőségek ficeregnek a kanaladon, vagy esetleg jutott neked az egészséggyárból egy valódi eper. A legjobb eset, hogy éhen maradsz, de így is valószínű, hogy valami kurva madáreledel egy bizonyos eleme a popcornhoz hasonlóan beragadt két fogad közé, ezzel viszont meg is van a délelőtti programod.

+1 – A lágytojás

Azt meg úgyis elbaszod, ha pedig viselsz nyakkendőt, leeszed vele. Zakóval, inggel, cipővel, bármivel ez ugyanígy áll, úgyhogy valószínű, hogy ha sikerül létrehoznod egy értékelhető lágytojást, azt meztelenül kell fogyasztani. Ja, és pohárba borítani megbocsáthatatlan bűn, szigorúan a héjából kell enni, és kenyérrel tunkolni. De ez tulajdonképpen mindegy, mert a vége úgyis az lesz, hogy szomorúan ülsz alsógatyában a hideg konyhában egy keménytojás előtt, amihez hiába nyomkodod oda a száraz kenyérhéjat.

Hát csodáljátok, hogy nem marad más, mint a szokásos hátborzongató kora reggeli ordítás?!

(Kösz Douglas Adamsnek, az IHMnek meg a jövőbeli gyomorfekélyemnek, őt minden különösebb ok nélkül Gusztávnak fogom hívni)

  • 

    Tojás.
    Kell, klassz, finom, teli van mindenféle bizbaszokkal, amire a szervezetnek szüksége van, mint protein, meg ilyesmik. Meg költségek tekintetében is egész kifizetődő, három tojás ára egy joghurt, és melyiket ennéd szívesebben?
    És minden formában jó. Mostanában nagyon szemezek a buggyantott tojással, aminek angolul sem értelmesebb a neve, viszont elég macerásnak tűnik az elkészítése, mert minden videóban egyetlen hatalmas lábosnyi vízben főznek egyet, egy tojás meg a tökömnek sem elég, három tojásra meg a franc fog várni fél órát, inkább beleverem a serpenyőbe, megkavarom kétszer, és egy perc alatt meg van sülve.
    Szóval,… Tojás.

    • “inkább beleverem a serpenyőbe” – ez mondjuk némileg kétértelmű volt… 😀

      • 

        Rossz az, aki a Réjcsöllel kavart.

  • taro

    a legelfogadhatóbb reggeli a banán szigorúan 2-3 kávé után…
    esetleg egy kis langyos töpörtyű, de az csak 10 óra után…

    • 

      A banán olyan, mint a tojás. Bárminek a végére odabiggyesztheted, és rögtön laktatóvá válik általa.

    • egyedi

      banán csak turmixba

      • 

        Állagától függ.
        Önmagában csak olyan formában fogyasztható, amikor még élénk sárga, de a végén, élein még akad zöld, mert olyankor van valódi banán íze. Ha már elkezd foltosodni, barnulni, akkor meg kell várni, hogy egy kicsit még puhuljon, és akkor lehet belőle turmixolni.

        • egyedi

          igaz. bár nálunk mindig akad 1-2 darab, ami már csak erre jó, és senki nem akarja megenni

          • taro

            nálam a banán nem jut el a “csak turmixba jó” állagig

          • egyedi

            vegyél többet :))

          • taro

            nem tudok annyit venni ☺ egy kiló banánt lazán megeszem egyszerre, és 1 óra múlva már megint tudnék enni valamit

          • egyedi

            valld be, hogy majmok voltak az őseid 🙂

          • taro

            a rokonság ezen ágáról nem szoktunk beszélgetni az asztalnál

          • egyedi

            ez teljesen érthető. a fekete bárányokról evés után kisebb csoportokban szokás pletykálni

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Ma banánt terveztem reggelizni valamikor fél 1 körül.

  • vau

    Rettentően másnapos vagyok, úgyhogy egy jó algopirint fogok reggelizni emailolvasással.

    • taro

      perverz

      • vau

        Már csak négyet kell aludni hétfőig.

        • taro

          és még gonosz is 😦

    • egyedi

      igyál hozzá citromlét is

      • vau

        Meg egy hagymát a hónom alá szorítok.

        • egyedi

          nem, a citromlé állítólag tényleg jó

          • taro

            én inkább egy kis savanyú uborkalét ajánlanék, meg egy kis cukrot

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Az izotóniás sportitalokkal érdemes kísérletezni. Nekem a kék jön be.

          • Bernard Black

            sör

          • egyedi

            c vitamin a lényeg 🙂 uborkalé az ütős lehet 🙂

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Amíg nem tudtam mi az, csak hallottam róla, mindig is szerettem volna posírozott tojást készíteni, mert menő neve van. Aztán megnéztem, hogy csak sima buggyantott tojás, úgy meg már nem is érdekes.
    Azért kipróbáltam, pirítóssal és ropogós baconnel eléggé adja.

    • egyedi

      nekem a hagymás rántotta a kedvenc. esetleg egy kis kolbász is mehet
      tojást csak a sóskába buggyantok

      • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

        Középsuli kolesz menzán rendszeresen volt rántotta, de egész fura verzióban. Félig nyers hagyma és zöldbe hajló árnyalatú félig folyós állagú ektoplazma.
        Azóta sem értem hogyan csinálhatták.

        • egyedi

          életem első hagymás tojásában nekem is félig nyers volt a hagyma, na attól kezdve tudtam, hogy mire vigyázzak
          és ezt a trutyit megették?

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Éhes gyerek nem válogat.

          • egyedi

            az igaz. látom itthon is :))

  • :/
    • egyedi

      ha lenne ágy a munkahelyemen, akkor ettől most visszafeküdnék 🙂 de jó! 🙂

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

      jó hír kávé mellé: mégsem csődölt be eszerint a soundcloud.

      • :/

        Ja tényleg! Remélem így is marad.

  • Magister Ludi

    tegnapi maradék sült csirkemáj bacon bundában hidegen, szőlővel, nektarinnal és egy forró fekete kávéval.
    Ha nincs maradék sült bármi, akkor főtt tojás apróra vágva egy kanál tejföllel, sóval, borssal, kéksajt morzsákkal kikeverve, plusz körte.
    Ha nincs kéksajt, se tojás, akkor borjúpárizsi tormával feltekercselve, kis paradicsommal.
    Ezt most elég sokáig tudnám folytatni, de mivel semmi, de tényleg semmi nincs itthon, valahol veszek egy kávét.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A bacon és a máj közé szoktam rakni csirkecomb filét.

      • Magister Ludi

        csak az íze kedvéért? szerintem az elrontja

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Inkább a színe miatt.

          • Magister Ludi

            nem merem megkérdezni, milyen színű nálatok a csirkecomb

  • orizatriznyák

    Reggelente egy bögre langyos disznózsír, immáron vagy 20 éve. Igaz, hogy úgy néz ki mint akit sörétes puskával lőttek meg, de hát csak egyszer élünk na. 🙂

    • Pszipszina

      Ez nálunk családi hagyomány, igaz, mi a libazsírra esküszünk. Valami harminc éve láttuk egy dokufilmben, hogy a Föld valamelyik segglyukában esküvői szertartásként itatnak az Ifjú párral olvasztott faggyút. Na azóta nálunk a (cukros-fahéjas) libazsír a megoldás a depire.

  • SpaceWolf

    De ennék most lágytojást. :(((

    • Bernard Black

      én még szarakodom egy fél órát, és az lesz a vége, hogy már megint nem eszem semmit

  • D. Pin Trouble

    A lustaság nagy úr. Kávé szigorúan gombnyomásra, már az is teljesítmény, ha teszek alá csészét.

  • egyedi

    a reggeli idő már elmúlt…
    vau nem segített az algopirin?

  • Ziles Gizi

    Tegnap a bokáig érő kutyám fogott egy patkányt. A patkány porhüvelyét elneveztem Fritznek, a kutyát aljas, sunyi macskának én viszont nem tudok a szomorú eset óta enni. Kiborítanak az állattetemek.

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

      hát ne engedd, hogy bevigye a lakásba…

  • myname

    🙂