A tíz legfontosabb fűszer

Képzeld el, hogy egy lakatlan szigetre sodors a sors, ahol csak azzal főzhetsz, ami épp megterem, vagy ami a kifogyhatatlan varázsputtonyodban található. Minden, amit el tudsz képzelni, akad a szigeten, de fűszerből csak tízfélét használhatsz. Oké, van az a szabály, hogy hármat – vagy négyet? – szabad csak egy ételhez felhasználni, de tételezzük fel, hogy az ember nem kizárólag chilis babot fog enni egy lakatlan szigeten (bár ott kifejezetten kényelmes lehet).

1.

Chili

Oké, sokféle chili van, egészen másként csíp a magyar őrölt paprika, mint egy indiai chili, pláne, mint egy California Reaper (ez egyébként lehetne egy Morbid Angel-tribute neve is). Ebből én – bár nem kóstoltam mindent, persze – egy őrölt extra hot indiai chiliport vinnék, vagy thai Bird’s Eye chilit, bár ez utóbbi túl hirtelen támad, és nem tart elég ideig. Maradnék a keveréknél, még ha őrlemény is.

2.

Kakukkfű

Kakukkfű mindenbe kell, amibe nem, az vagy indiai, vagy… Hát nem is tudom, micsoda, mert a fagyitól a csokin át a marharaguig mindenbe mehet kakukkfű, lehetőleg friss, de ha hosszan főzöd, amit főzöl, legfeljebb a végén érdemes beleszórni pár ágnyit, egyébként elég a szárított. Elképesztően finom volt az általam kóstolt komlós-kakukkfüves csoki, ez is mutatja, hogy ha ez a növény kipusztulna a világból, nem is lenne érdemes élni ezen a földön. Ráadásul nő az erdőben is, kellemes erdőillata van, ráadásul olyan érdekes elfajzásokat is lehet találni, amelyik bőven terem, megél a kövön is, nagy levelei vannak, és mindezt nemesítés nélkül – csak mert a növény rájött, hogy kurva jó.

3.

Oregano

Méltatlanul hanyagolt fűszer, magyarul szurokfű. Általában az olaszokkal párosítják a bazsalikommal együtt, de mexikói kajákhoz is jól megy, frissen csak simán lekaszált fűíze van elsőre, de valóban hozzáad valamit az ételhez. A grillezett gomba tökéletes kísérője, esetleg egy kevés olivaolajjal és balzsamecettel elkeverve – ilyenkor elbírja a kakukkfüvet és a petrezselymet is, egyszer élünk, na.

4.

Bazsalikom

Egy újabb bizonyítéka annak, hogy burkoltan mindannyian olaszok vagyunk, vagy legalábbis mediterránok. Az, aki nem szereti a bazsalikomot paradicsommal – vagy akár eperrel -, nem is ember, valami kő van a szíve helyén, az ízlelőbimbói megőszültek és kiszáradtak, és alapvetően nem lenne szabad mást ennie, mint Smack levest (de legyünk kegyesek: abból lehet a csípős marhásat is, persze némi fokhagymával és chilivel).

5.

Fokhagyma

Fokhagyma nélkül megállna az élet – nem csak a pörkölthöz és a curryhez elengedhetetlen, de magában is finom. Mióta Montaigne, az ősblogger az esszéiben megállapította, hogy úri körülményei ellenére jobban kedveli a fokhagymát, a szalonnát és a barna kenyeret, mint a „paskolt húst”, úgy érzem, hogy semmi proli nincs abban, ha az ember marékszámra zabálja a fokhagymát. Büdös vagy? És? Montaigne is büdös volt, mégis milyen népszerű még mindig. Mondjuk valószínűleg már elmúlt a szaga, de akkor is.

6.

Kapor

Alapvetően nem egy nagyon fontos dolog, míg az embernek eszébe nem jut a kovászos uborka, az pedig nem létezhet kapor nélkül. Kaportalanul csak valami rohadt lében úszkáló hasznos dolog – persze fokhagymásan. Annak ellenére, hogy nem vagyok a fűszer nagy rajongója, például a kaporszószt kifejezetten utálom, fontos, hogy legyen nálunk, ha egy lakatlan szigetre kerülünk, mert vagy megszeretjük, mert nincs más, vagy rájövünk, hogy folyton süt a nap, kurvára ráérünk, van uborkánk, kenyerünk, borsunk és fokhagymánk, úgyhogy akár készíthetnénk kovászos uborkát is. Igen, a hekkhez.

7.

Bors

Annyira alap, hogy majdnem ki is felejtettem – a bors elengedhetetlen, meg is értem, hogy miért ért annyit annak idején kilója, mint az arany. A frissen őrölt bors körül szerintem túl sok mítosz terjeng, tény, hogy illatosabb és ízesebb, mint a borstartóban porosodó porszerű szar, de a másfél méteres borsőrlő azért már túlzás, ahogy az elemes-világítós is. Nekem van olyanom – elemes-világítós, mármint -, azt tudnám elképzelni, hogy áramszünet esetén átverhetem vele a vérebeket, miközben menekülök.

8.

Oké, ez nem is fűszer, de kell. Én azt mondom, hogy felejtsétek el a mindenféle fekete-rózsaszín-kézzel szedett kisfaszom sókat, elég, ha tengeri, az is csak azért fontos, mert a durvább szemű só szar, ha megsózol vele egy kukoricát vagy egy szelet paradicsomot (amit igenis sózni kell egy cseppet, hogy kijöjjön az íze). A só finomsága vagy durvasága egyedül akkor számíthat, ha serpenyőben sütsz valami halat, és azt képzeled, hogy távolabb tartják majd a durvább szemcsék a főzőfelülettől – ebben akár lehet is valami, de nem hiszem, hogy létfontosságú lenne. A só viszont az, ha izzadsz, egy csomó kijön belőled, úgyhogy kell belőle enni is.

9.

Római kömény

Ha már kömény, akkor római kömény, bár szívem szerint vinnék simát is a rántott leves miatt, meg hát a pörköltbe is kell egy kevés, de ha indiai vagy arab kaját akarsz főzni, ez megkerülhetetlen. Sajnos még számos fűszer kell hozzájuk, úgyhogy írhattam volna garam masalát vagy bármilyen masalát is, és azzal már elboldogulnék, de ez még egy rendes chilis babból sem hiányozhat. A római kömény a fűszerkeverékek hagymája, az, amivel feldúsítod az ételt, az, ami az alapot adja, azt az ízt és illatot, mint amikor egy izzadt mexikóit nyalogatsz, mégis finom, és mégis erre tud ráépülni a chili, a fahéj és a többi fűszer, amit összeraknak masalának. Ha masalát nem is vihetnék, ilyet biztos vinnék, hátha találok a szigeten valamit. Mondjuk egy indiai fűszerest.

10.

Fahéj

A fahéj jó, mert karácsony-illata van, de lehet variálni húsokhoz és levesekhez is, bár ez utóbbit én nem igazán szeretem – viszont elengedhetetlen a forralt borhoz, úgyhogy muszáj, hogy legyen az embernél, ha a lakatlan szigeten hirtelen zordabb körülmények köszöntenének be. Azért is jó a fahéj, mert ha nincs is kardamomunk – pedig kéne -, egy indiai rizshez kiváló fűszer a szegfűszeggel együtt (ez szintén nincs, ha úgy nézzük), és még néhány édességhez is jól jöhet, ami engem teljes egészében hidegen hagy ugyan, de gondolnék más hajótöröttekre is. Kaphatnának fahéjas pacalt például.

A listáról fájdalmas módon kimaradt a tárkony, a petrezselyem, a borókabogyó (a kurva fahéj miatt, mert valahol engedményeket is kell tenni), a menta, a gyömbér és az édes pirospaprika, nem is beszélve a rozmaringról, de sebaj, mert valószínűleg nem kell majd sosem egy nem létező szigeten mindössze tízféle fűszerrel vendégül látnom senkit sem.

  • taro

    egész jó lista
    (mondjuk nekem fájóan hiányzik a majoranna és a sima kömény. a majoranna helyettesíthető az oreganóval valamennyire, de nekem a római kömény kimaradhat)

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Bizony. A majoranna annyira alap, hogy szinte nélkülözhetetlen.

      • taro

        kivéve tán az almás pitét. azt el tudom képzelni majoranna nélkül ☺

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Abba mehet a fahéj.
          Amúgy itt nálunk a fűszeres polc titka, hogy semmin nincs felirat. Én úgy szoktam visszapakolni a fűszereket, hogy majoranna, oregano, bazsalikom a sorrend. A lányom pedig oregano, bazsalikom, majoranna szerint rendezi át.
          Ebből adódnak néha érdekes apróhúsok.

          • SpaceWolf

            Akkor ez lényegében ilyen gasztro-oroszrulett, jól értem?

    • Bernard Black

      izzadságszagú fűszer kell

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Na most veszünk össze.
    Hol a koriandermag? A babérlevél? A sáfrányos szeklicéről nem is beszélve.

    • SpaceWolf

      Minek neked szekerce? Főleg sáfrányos… Azért a nagyzolásnak is vannak határai, már megbocsáss.

    • dzsungelmacs

      ez az, krumpli főzelék babér nélkül? barbárság.

      • :/

        Kruplid úgysem lesz a szigeten, szal…

        • dzsungelmacs

          nem csak abba kell. remélhetőleg zellerem pl. lesz.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Nem olvastad a tegnapi kommentcunamit? A zellertől indult. 🙂

          • dzsungelmacs

            kimaradt, de majd pótolom.

        • SpaceWolf

          Tesco már kihozza házhoz. Tudod, 2017 van.

      • ApuElcseszettÉleteVagyok

        a krumplifőzelék már a krumplitól barbárság.
        a burgonya helyes elfogyasztási módja a köret, nem a főétel.

        • dzsungelmacs

          nem baj, több főzelék marad nekem. mellette egészben főtt hagymával, savanykásan! nyami.

          • ApuElcseszettÉleteVagyok

            pont ilyet hányok… (bocsi…)

          • Fisherman’s wife Margit

            De rég ettem krumplifőzit. Gyerekek nem esznek meg ilyeneket sajnos.

          • dzsungelmacs

            talán, ha picit nagyobbak lesznek.:)

          • ApuElcseszettÉleteVagyok

            ha picit nagyobbak lesznek, ők is hányni fogják péntek meg szombat este. (jó esetben.)

          • dzsungelmacs

            tulajdonképpen te egy igazi gourmet vagy.

          • ApuElcseszettÉleteVagyok

            el sem hinnéd mennyire.
            (óargh…)

          • ApuElcseszettÉleteVagyok

            ők tudják, hogy mi a nirvánába vezető helyes út.

          • Fisherman’s wife Margit

            😀

        • SpaceWolf

          Flag

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

      sáfrányos alsónadrág – Fábry után…

  • dzsungelmacs

    hú, ez egy nehéz lista. nekem nagyon kéne a tárkony, de nem hagynék ki semmit a fentiek közül sem. fahéjból pedig csakis egészet. és kellene a gyömbér is.

    • SpaceWolf

      Ha fahéjból csak egészet viszel akkor hogyan lesz részegen kanállal fahéjevő verseny?

      • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

        Belerakod a kanálba az egész fahéjat.

        • SpaceWolf

          De az nem olyan vicces.

      • dzsungelmacs

        micsoda? 😀 az első falattól megfulladnék.

        • SpaceWolf

          De hát pont ez a lényege, kezicsókolom.

          • dzsungelmacs

            ezt a versenyt már most megnyerted,megkoszorúzlak, stílszerűen babérral.

      • :/

        Lereszeled?

    • Bernard Black

      a tárkonyt dacból hagytam ki, nem kelt ki, így járt

  • :/

    Hááát, az oregano és a kakukkfű annyira közel vannak egymáshoz, hogy az egyikük helyett inkább választottam volna valami mást, akár az alant megjelöltek közül, só meg ugye könnyen készíthető egy trópusi szigeten (mert hát hová is menne az ember). Szegfűszeg? Szardella? Nem. Egy tízes listával nem tudsz kijönni.

  • dzsungelmacs

    szerecsendió!

    • SpaceWolf

      Épp írni akartam, hogy ezek szerint csak én vagyok olyan proli, hogy húsleves nélkül képtelen vagyok élni?

      • dzsungelmacs

        húsleves nélkül pont megvagyok, de egy csomó minden leves nélkül nem.

      • :/

        Ahhoz még így is kevés 🙁

      • taro

        akkor kell lestyán is

      • Bernard Black

        de abba nem kell szerecsendió

        • SpaceWolf

          O.o

          • Bernard Black

            sose tettünk bele emlékeim szerint.
            viszont a krumplipürébe kiváló például

          • dzsungelmacs

            azt felénk haboskrumplinak mondják. és bizony kell bele, frissen reszelve. másnap a maradékból meg lesz krokett.

          • Bernard Black

            az ilyen franciásan túlbuzult burgonyagratinbe is kell, olyat halhoz szoktam készíteni, viszonylag macerás és tökre nem ér annyit, de az emberben megvan az a tudat, hogy most fine dining van

          • :/

            Ez alatt a francia rakott krumplit kell érteni?

          • Bernard Black

            ez zavaros, mert Erdélyben asszem francia krumplinak hívják a rakott krumplit, és máshogy is készül, ez ilyen reszelt vagy nagyon vékonyra vágott burgonya tejszínnel és szerecsendióval, a tetején lehetőleg sajttal. Voltaképpen rakott krumpli, ja.

          • :/

            Az lesz az, bár én csipszvékonyra szeletelt verzióban ismerem.

          • Bernard Black

            mármint uborkagyaluval reszelve, na. egyről beszélünk, én eddig mindig késsel vágtam nagyon vékonyra

          • :/

            Ha túl sok Hiroyuki videót nézek én képes vagyok efféle őrültségre, készítettem már vendégváró csipszet késsel szelve, de tanultam belőle 😊

          • SpaceWolf

            Én eddig csak olyan húslevest láttam amiben volt szerecsendió. Konkrétan onnan ismerem a fűszert.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Azt hiszem, szegény Bernard menthetetlenül alulmarad a lakatlan szigetével együtt.

    • :/

      !!!

    • D. Pin Trouble

      Lasagnához a besamel miatt elengedhetetlen. Egy lakatlan szigetet pedig nem lehet túlélni lasagna nélkül

    • 

      arról én csak annyit tudok, hogy pszichoaktív szer

  • :/

    Igen. Lehet bazsalikom nélkül élni.

    • 

      de minek?

  • Fisherman’s wife Margit

    “de sebaj, mert valószínűleg nem kell majd sosem egy nem létező szigeten mindössze tízféle fűszerrel vendégül látnom senkit sem.”
    De kis optimista valaki! 😀 Vagy pesszimista, ahogy nézzük. 🙂
    Fűszer: borsot, chili nem erőltetném, helyette lehetne babér, meg a rozi.
    Nyamm, de ennék most bazsalikomos paradicsomszószt! Alap olasz túlélőkajánk.

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

    a bors felveri a savam, a köménytől fizikailag rosszul leszek.
    a többi jöhet.

  • :/

    Ja és ánizs vagy fodormenta, ha már fokhagymát is viszel 😷😁

    • SpaceWolf

      Ánizs csak akkor kellhet ha pontyozni megyek.

      • :/

        Halhoz ánizs??? Dzsízösz 😱

        • SpaceWolf

          A kukoricához amivel rámegyek a potykára, junó. Ánizsos kukorica, imádják.

          • :/

            Jep az más, nem tudtam.

    • Bernard Black

      az ánizs rettenetes

      • :/

        Akkor miattad van ott a fodormenta.

      • ApuElcseszettÉleteVagyok

        bezzeg a becherovka ellen nem tiltakozol.

        • :/

          Bízik benne hogy értékelhető ízű alkoholt tud majd készíteni egy lakatlan szigeten. Naiv.

          • ApuElcseszettÉleteVagyok

            attól függ mi az alapanyag.
            ha abból indulunk ki, hogy egy szigeten van, akkor bogarak és gyökerek, tehát tökéletes Fernet Stock-ot tud főzni.

          • :/

            Lehet, bár én inkább lereszelt kókusszal próbálkoznék 😊

          • ApuElcseszettÉleteVagyok

            Bernardot ismerve ez egy ír sziget.

          • :/

            Vissza az egészet akkor 😯 Ha juh és krumpli menü van, ki kell vágni az összes gagyi olasz fűszert és jöhet a borókabogyó meg szegfűszeg.

        • Bernard Black

          de. akkor már inkább borovicska

      • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

        A csillagánizs alapfűszere a phó-nak, az pedig a legjobb dolog ami levesként a marhával történhet.

  • D. Pin Trouble

    Aki nekem egy lakatlan szigeten kaporral jön, azt instant visszadobom a vízbe

    • Bernard Black

      na de a kovászos uborka?!
      és a tökfőzelék?!
      a kapor a fűszerek szürke eminenciása.

      • D. Pin Trouble

        Engem mindkettővel meg lehetne gyilkolni. Bizsereg az ujjam a downvote gomb felett

        • Magister Ludi

          teljesen egyetértek. A kapor egyetlen értelmezhető formája, hogy egy forró nyári nap után a kert napszítta földszagával elkeveredik az illata. A lényeg, hogy nem szabad leszedni.

    • :/

      Halakhoz passzol, szerintem a kényszer vitte rá.
      Bár ha elképzelem hogy valaki egy csokor kaporral agresszíven hadonászva rohan felém, lehet tényleg érdemesebb vízbe dobni.

    • Ziles Gizi

      Ha hoz hozzá tököt, hagyd életbe!

    • 7,62 mm full metal jacket

      akkor már nem lakatlan a sziget

  • Ziles Gizi

    A petrezselyem az, ami nélkül nem tudnék élni.

    • Bernard Black

      baszki, a petrezselyem, tényleg