A tofu

A tofu ismét egy jó példája annak, hogy milyen kreatív az ember, ha ennie kell, egyúttal azt is bizonyítja, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nem azért fogyasztunk, mert finomak, hanem azért, mert nem akarunk meghalni. A japán kaják többsége is olyan, hogy hát ott ültek szerencsétlenek egy szigeten, partra mosott valamit a tenger, és jó étvágyat.

A tofu szó japán eredetű, írott formában először egy 1182-es szövegben találkozhatunk vele, de Kínában már 950 körül is emlegették, igaz, tau-fu, dau-fu vagy doufu néven, krikszrakszokkal ezt nem tudom leírni – végül mindenesetre a japán forma terjedt el. Valamilyen oknál fogva 1975-ben egy egész könyvet írtak a tofuról, ezután angol nyelvterületen végleg elkeresztelték a cuccot. Nevezik szójatúrónak, illetve angolul tizenkilencedik század végén előszeretettel hívták szójasajtnak is, és rengeteg formában készítik, ezekben a közös az, hogy nincs semmi ízük, de Kínában csinálnak büdös tofut is, aminek valószínűleg szintén nincs semmi íze, de legalább büdös. Egyébként megvan annak is az előnye, hogy íztelen, mert így gyakorlatilag mindenbe beletehetik, ami nem nélkülözhet némi radírgumit a tökéletességhez.

Némi képzavarral élve egyébként a tofu bölcsője valahol Kínában ringott, a feltalálásáról számos különböző teória született, az egyik legnépszerűbb szerint a Han dinasztia egy sarja, egy Liu An nevű király találta fel a Krisztus előtti második században, arról, hogy miért tette ezt, nem szól a fáma, mások úgy vélik, hogy miután a tofu készítése majdnem olyan, mint a sajtkészítés, a kínaiak a mongoloktól lesték el a titkát. A dátum itt is bizonytalan, van, aki szerint ez 600 körül történt meg, mások szerint valamivel később. A Szung dinasztia idején mindenesetre a szegények eledele volt, egy korai recept azt javasolja, hogy főzzük össze lótuszvirággal és díszítsük piros fűszerekkel, mert így úgy fog festeni az étel, mint egy napsütötte téli reggelen a ködös, havas táj”. Nem csak a szegények és a szerzetesek ették a tofut, egy későbbi leírás szerint a Szung-dinasztia idején a királyi asztalon is helyet kapott, hercegeknek sem derogált a fogyasztása. A Ming-dinasztia alatt a gumiszerű förtelem egyre népszerűbbé vált, 1578-ban még a receptjét is közölték Kína leghíresebb füveskönyvében, a Pen-tsao kang-muban. A tofu a tizenhetedik századra Kína egyik alapvető élelmiszerévé vált, ekkor írta le első nyugatiként Navarrete 1665-ben, majd Osbeck körülbelül száz évvel később. 1795-ben jelent meg a kínai konyha Bibliájának számító Suei-yuan Hin-tan, ebben már rendszeresen előfordul alapanyagként. Első élelmiszertudományi vizsgálatára 1920-ban került sor, ekkor jöttek rá, hogy milyen baromi jót tesz az embernek.

A tofu – nem túl meglepő módon – szójából készül, és rengeteg fehérjét tartalmaz, közben pedig szénhidrát alig akad benne, így sokan a vegán táplálkozás egyik legfontosabb kiegészítőjének tartják, mert hát ha nem eszel tejet, tojást meg húst, valamiből azért csak hozzá kéne jutni a tápanyagokhoz. A teljesség igénye nélkül: van benne vas, foszfor, kálium, kalcium, nátrium meg egy csomó fajta B-vitamin, só viszont nincs benne, mert attól legalább lehetne valami íze. Persze mint minden élelmiszernél, pláne az ilyen megosztó cuccoknál, itt is vannak, akik szerint tofun örökké lehet élni (vagy legalábbis úgy fog tűnni), mások szerint ez a cucc egyenesen mérgező, pajzsmirigy-problémákat okoz, mindenféle toxin van benne, és öl (azt bezzeg nem tartják fontosnak kiemelni, hogy szar).

Szóval a tofuval gyakorlatilag bármit lehet kezdeni, curryben, tésztákban, levesekben, mindenhol felbukkanhat, ha az ember nem elég óvatos. A vegán és egyéb diéták népszerűségének növekedésével a tofupiac is virágzik: 2021-re évente a tofuforgalom eléri a 874 millió dollárt is, egy gond van csak: tofut készíteni környezetszennyező, pedig a boldog (majdnem) sajtkészítők annak idején az újrahasznosítás bajnokai voltak: minden szart felhasználtak a tűz táplálásához, úgyhogy gyakorlatilag gombokért lehetett belevágni a tofubizniszbe, de a visszamaradt savót kiöntötték, amiért egyrészt kár, mert még rengeteg értékes anyag van benne, másrészt pedig oxigénszegény zónákat hozhat létre a természetes vizekben, ami nem jó hír a halaknak.

A megoldás: a vegán kumisz

A szingapúri egyetem két végzős diákja úgy döntött, hogy ez a pazarlás tarthatatlan. Mivel mindketten alkohollal foglalkoztak, kipróbálták, hogy a savóból nem lehetne-e valami ihatót létrehozni – így született a Sachi (ahogy elkeresztelték), egy édeskés, 7-8 százalékos alkoholos ital. Fogalmam sincs, milyen lehet, egyfajta vegán kumiszként tudom elképzelni: a leírások szerint szalmaszínű, gyümölcsös és virágos ízjegyeket fedezhetünk fel benne. A diák és az egyetem egy professzora egy olyan eljárást fejlesztett ki, amellyel három hét alatt megszabadulhatnak a savótól, és ízletes, frissítő sachit készíthetnek belőle.

Csak azt csodálom, hogy ez korábban nem jutott senkinek az eszébe.

(Atlas Obscura, SoyInfoCenter)

 • orizatriznyák

  Talán egyszer ettem és már az ízére sem emlékszem, de feltett szándékom, hogy egyszer csinálok hungarocellből pörköltet.

  • Kolyok12

   mentségére szolgáljon, ha olyan szar lett volna, mint amire gondolok, akkor biztos emlékeznél rá.

  • 

   Azért nem emlékszel rá, mert nem volt neki.

 • 

  Leginkább ahhoz hasonlítható élményt nyújtott számomra, mintha felhőből kis kockát vágtak volna ki és helyezték volna a nyelvemre. Nem csak íze nincs, vagy szaga, de gyakorlatilag súlya sem, textúrája sem, de formája is olyan, hogy mire rájönnél, hogy milyen, addigra már elvesztette. A gasztronómiában a semmihez a legközelebb álló dolog. Olyan, mint a hirtelen körvonalazódó emlék, amire ráfókuszálsz, hogy jobban megfogd, és pont emiatt tűnik tova és csúszik ki elméd mancsai közül.

 • Pszipszina

  Nem igaz, hogy ízetlen. Legalábbis az a darab, amit megkóstoltam, kifejezetten geciszagú-és ízű volt. Ezzel fel is adtam a próbálkozást, hogy táplálkozásomba beépítsem. Gyakorlatilag mindent tönkretesz, amibe belekerül, tényleg nem értem a körülötte kialakult hűhót.

  • The Winter Soldier ⭐

   Nekem ízlett. Kimondottan szeretem. A nyilvánvalóra hadd ne kérdezzek rá, hogy hol lettél akkora gurmand, hogy a gecit ízre-szagra….

 • Bernard Black

  és van a soyinfocenter, ahol több száz oldalt írnak a tofuról. egy idő után visszarettentem, de ez bizonyítja, hogy mi egy cseppet sem vagyunk furcsák a hülye témáinkkal

 • taro

  az én étkwzéseimnek nem része.

 • SpaceWolf

  Ez az a cucc ami a kínai csípős-savanyú takonyban szokott lenni?

  • Bernard Black

   igen, bár azt nem akarom tudni, hogy az miből készül. szerintem minden szar maradékból, viszont ha jól eltalálják a csípős-savanyú arányt, baromi jó

   • SpaceWolf

    Jaja, én is szeretem. Van egy hely itt a közelben ahova ki szoktam járni, mert általában nagyon jót csinálnak.

 • egyedi

  asszem nem hoztátok meg a kedvemet hozzá

 • mokusON

  megjött hozzá a kedvem mint kezdő szinésznőnek harvey weinstein-el ebédelni

 • D. Pin Trouble

  Gyerekkoromban a menzán a pörkölt kétharmada ebből volt, csak akkor még szimplán szójakockának hívták, már amikor nem akarták tőből letagadni, hogy megint átbasztak

  • SpaceWolf

   Az szerintem nem ugyanez. Én is ettem már szójapörköltet (fújbazmeg), és köszönöviszonyban sincsenek se állagra, se ízre. Persze lehet, hogy tévedek.

   • D. Pin Trouble

    Nemtom, amit a kínai levesben találok manapság, semmiben sem más, talán kicsit kevésbé gumis

    • SpaceWolf

     Tök jó, hogy fingunk sincs, valójában mit eszünk sokszor. 😀

     • Bernard Black

      ezt a büdös tofut viszont egyszer ki kell próbálnom.

  • hogyhogynem

   A szójakocka és a szójagranulátum másik sztori.

 • Kolyok12

  hogy baszná meg a retkes posta az összes anyját komolyan mondom ilyen egy fos céget ebben a kurva világban.

  • vau

   Az én valamimet valahogy átjátszották svédországba, ne kérdezd, hogy hogy a faszomba oldották meg.

   • Kolyok12

    kedvenc időtöltésem körbetelefonálni és elnézést kérni a késésért, mikor kurvára nem az én saram. ezek a faszok meg azt sem tudják, hol vannak a csomagok. a nyomkövetési oldalukon még az sincs meg, hogy feladták. azt valaki elárulhatná nekem, hogy egy ilyen rendszert, ahol elvileg mindent vonalkóddal lőnek fel, hogy a faszba lehet a mobilinternet korában nem realtimera csinálni.

    • emp

     En egy olyan cegnel dolgozom, ami tobbek kozott csomag kezbesitessel is foglalkozik, es hazon belul fejlesztettunk hozza nyomkoveto alkalmazast. 2-3 honapon belul kesz volt az egesz rendszer, es evek ota jol mukodik. Siman megoldhato.
     A postanal vagy szar a rendszer, vagy nem koltenek az infrastrukturara eleget es az hianyos, vagy nem ertenek hozza a dolgozok, vagy dilettans a szervezese vagy a fenti felsorolasbol barmilyen kombinacio.

     • Kolyok12

      én is csináltam már ilyet, minden megrendeléshez generál egy qr kódot és ha azt valahol beolvassák, az a munkaállomás automatikusan hozzáíródik a rendelés adatlapjához. nem csomagküldő, hanem gyártási folyamat, de ugyanaz az elv. kurvára nem agysebészet, nem hsizem el, hogy ez nem megoldható.

     • emp

      A postanal gondolom vagy az infrastruktura hianyzik (pl nincs vagy nincs eleg mobil szkenneruk) vagy a muvelet a rossz (pl nem olvassak le a vonalkodokat minden muveletnel, ahol kene) vagy az adatbazis nem megfeleloen atgondolt, esetleg a nyomkoveto weblap nincs igazan egy szinten az adatbazissal.
      Az en tippem az, hogy mivel nincs ember eleg, ugy probaljak felgyorsitani a kezbesitest, hogy nem olvasnak vonalkodot, hanem csak beb@sszak a csomagot a zsakba, aztan mehet.

     • Kolyok12

      szerintem is az van, hogy basznak bele.

     • mokusON

      nem tudom most mi a helyzet de 5-6 éve még a nyugati téri főpostán egy kockás füzetben vezették a kiadandó csomagokat.

     • emp

      Fogadni mernek ra, hogy meg most is.
      Vagy azert mert nincs eszkoz, vagy van de nem mukodik, vagy van, de a csomagkiados Mariska neni nem tudja hasznalni.

   • Rezsoke[mundus vult decipi]

    Azt hogy?

    • vau

     Ên nemtom baszki, de a pecabotom vhol nâlatok kavar 🙂

     • Rezsoke[mundus vult decipi]

      Hue 😀

     • vau

      De tényleg, trekking szerint a svéd postánál van. A leghalványabb elképzelésem sincs, hogy hogy a véres faszba sikerült oda küldeni 😀

  • D. Pin Trouble

   Akkor fogok egyszer nagyon megijedni, ha valami egyszer rendben megy náluk, mert az már a világvége

  • :/
   • Kolyok12

    hát ja, ez tökre igaz, de sajnos nem én döntöm el. az egyik beszállítóm a postával szerződött és ez van.

 • emp

  Aha. Szoval szoja. Eddig azt hittem abbol a feher szutyokbol csinaljak, amit neha a tengerpartra mos a viz, es hasonlit egy epilepszias balna szajhabjara.

 • :/

  味噌汁!
  Reggeli müzli helyett, tofuval 😊

 • Ziles Gizi

  A tofu Isten egyik tévedése.

  • R2#metoo

   Indeed! Az emberek meg erőltetik 🙁 Mindenki szereti a családban…rajtam kívül.
   Lehet, hogy ez valami macskás trucc? 😉

  • The Winter Soldier ⭐

   De – nagyszerű tévedés.

 • orizatriznyák

  Belenéztem az országúti diszkó című filmbe. Ugyanolyan szar mint 20 évvel ez előtt.

  • Kolyok12

   az király film. patrik svéjzi karatéjozik

   • orizatriznyák

    Igen. Pont annál a résznél kaptam el, mikor majdnem lekaratéjozik 4 csávót. Hihető.

   • D. Pin Trouble

    kevésbé fájt mint amikor táncolt

 • D. Pin Trouble

  Érdekesen üzemel a kommentszámláló… nyitom a kompot: 34, nyitom a cikket: ugrál, 32-34-32, aztán megáll egy kompromisszumos 33-on.

  Ez miez?

  • vau

   Nem nagyon értjük mi sem, a kommentek viszonylag külön életet élnek a disqus miatt. Külön stat van rájuk meg minden, eléggé elbaszott.

  • emp

   Van oka, amiert “discuss”-nak hivjak, es nem “calculate”-nek.

  • Bernard Black

   lehet vele alkudni.

 • The Winter Soldier ⭐

  Jó cikk, de nem értem, hogyan lehet napsütötte egy ködös, havas reggel. Vagy napsütéses az a havas reggel vagy ködös. A kettő együtt nem megy.

 • hogyhogynem

  A füstölt aromájú tofu szerintem finom akár önmagában is. De bepanírozva, kisütve nekem nagyon bejön.