Amikor a lustaság németséggel párosul

A római edény egy zseniális találmány, a különféle zöldséges izéktől kezdve a csülökig minden készíthető benne, és mivel olyan, amilyen, külön erőssége az egytálétel. Nem kell szarozni, egyben van a hús és a köret, mindenki boldog. Kivéve persze akkor, ha nekiállok bonyolítani – de most nem érek rá, marad az, amit elsőre megálmodtam, legfeljebb szar lesz. Ez a poszt megint arról fog szólni, hogy mi volt az elvárt eredmény, aztán mi lett az eredmény mégis.

Nomármost a németek egy csomó mindenről híresek, például a precizitásukról és a legendás humorukról, de erről egyrészt a poroszok tehetnek, másrészt meg teljesen tisztességes söreik vannak, ami elég sok mindent kompenzál. Oké, a tisztasági törvény magában még nem jelent semmit, de aki nem lóbált még literes korsókat bőrnadrágos, bajor nótákat éneklő férfiak között, az annyit is ér. (annyit is érek, de lélekben már lóbáltam a korsót, na).

Szóval most, miután a konyhában ismét összeállt a Német-Római Császárság, kezdjünk is vele valamit. Recept jön, vigyázzatok.

Alapanyagok:

4 üveg sör – 1 a kajába

bő fél kiló füstölt oldalas

kb húsz deka kockázott disznó

kb. egy kiló savanyú káposzta

majoranna, bors, borókabogyó, babérlevél, esetleg petrezselyem, annyira mindegy

Valójában ez lehetne egy Game of Thrones-poszt is, így jobban belegondolva, de mondhatjuk úgy is, hogy rusztikus. Mindent bele kell baszni az előzőleg beáztatott cseréptálba (előzőleg azért átöblítettem a káposztát, hogy ne legyen ehetetlenül sós a füstölt hús-káposzta kombináció), rárakni az oldalast, oszt betolni a sütőbe százötven fokra úgy két órára, utána meg fedő nélkül elforralni a sört meg a levet. Azok, akik bundás kenyérrel kezdték a napot, még készíthetnek hozzá krumpligombócot vagy knédlit is, de az is ér, ha kenyérrel tunkolod a savanyú, borsos zsírt. Ahhoz képest, hogy milyen halál egyszerű, túlságosan sós, lófingató semmi, azért jó. 

  • taro

    legközelebb főzd bele a krumplit is

    • Bernard Black

      na úgy lenne kerek, de nem vitt rá a lélek, ez valami más textúrát kíván. vagy akár kenyérrel is lehet tunkolni, de valahogy a főtt krumpli annyira nem. még szalonna kellett volna bele, de nem volt itthon

      • taro

        mi hasonlót szoktunk csinálni, csak lábosban vagy tepsiben: krumpli, káposzta, hús és füstölt kolbász
        (nálunk knédli nincs, max zsemlegombócot vagyok hajlandó csinálni, nem gőzölt kenyeret)

        • Bernard Black

          én zsemlegombócot sem, pedig az se lenne rossz hozzá. felbuzgott a német vérem, az van

          • taro

            utálom a zsemlegombócot, de másnak megcsinálom, csak én nem eszek belőle

  • taro

    és ne légy idegenszívű, hívd pataki tálnak

  • Ziles Gizi

    Semmilyen savanyú káposztás ételt nem eszek meg. A tál többi funkciójával egyetértek nagyon is.

    • taro

      elég tejfölt kell beletenni ☺

      • Ziles Gizi

        Ja, mindenre jó.

      • Bernard Black

        ezt sosem értettem, van, aki a lecsóba is tejfölt rak. minek?
        ehhez tényleg egy knédli lenne az optimális, de olyat még nem csináltam, és nem most fogom kipróbálni

        • taro

          a tejföl jó, és tudja semlegesíteni a káposzta savasságát (és a lecsó is finom vele)

          • Bernard Black

            francnak vettem savanyú káposztát, ha semlegesíteni akarom, akkor meg se vettem volna eleve

          • taro

            ez nem ilyen egyszerű, van, akinek ég a gyomra tőle, de szereti a káposztát

  • orizatriznyák

    Megyek eszek egy májkrémes kenyeret és közben egy jó csülök pékné módra gondolok.

    • Bernard Black

      jobb, mint smack-leves közben valami rendes ételre gondolni, mert olyankor elfelejted, hogy forró, megégeted a szád, leeszed magad, magadra borítod és még szar is

      • taro

        na, a csípős marha elég jó ☺

      • 

        Lehet kapni mostanában pohárban forróvizezendő ételt, ami a forróvizezendő ételekhez mérten elég jó, csak forróvizezendő étel nem ér ~400 forintot, amit elkérnek érte. Feleannyiért van pohármentes, zacsis változata is, csak az fele olyan jó sincs.
        Egyébként ne egyetek cupnoodle-szerűséget se pohárban, se anélkül, mert tök egészségtelen és vau is megró érte, mert színtiszta szénhidrát, só meg olaj az egész.

      • myname

        a mai levesem kb smack leves lett, jó erős. de friss zöldségekből, és jó volt. 🙂

  • dzsungelmacs

    a római tál egy iszonyat jó találmány. de most nem csesztél ki velem, nem vagyok éhes, nemrég készült el a lasagne.

    • taro

      nekem meg még van mit enni 😊

  • myname

    na, nekem is volt ilyenem, szerettem, amíg menthetetlenül be nem penészesedett. 🙁

    a savanyú káposzta viszont ember ellen való vétek, pláne, ha meg is eszed. 🙂

    • 

      pedig tökjó snack, csak úgy, magában
      vagy, tudod,… savanyúságnak

      • myname

        sehogyanse nem szeretem.:)
        a savanyú káposzta az ördög találmánya. :))

      • dzsungelmacs

        savanyúságnak szinte minden jó. úgy talán még a naspolyát is megenném. na jó, azt sehogyan sem.

  • vau

    Bazmeg de hosszú nap volt. A tacskó gecire kikelt magából, hogy miután hazaestem most reggel óta még elmentünk sörér is.

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

      ne is mondd. úgy érzem magam mint akit megvertek. egész délután pakoltam, és még a derekam is kiugrott a végén.

      • vau

        Igyál egy jó hideg sört én aszondom és feküdjél el a tévé előtt.

  • Péter Vagyok

    jut eszembe a bundás kenyér.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Elképzelhető, hogy alkalomadtán fogok írni a lassúfőzőről. Zseniális találmány, az is egy kerámiatál, egy kb. 300 W teljesítményű villamos fűtésű platnin. Ugyanilyen dolgokat lehet benne csinálni, de 7-8 óra alatt elkészíti a Tökéletes Pulled Pork tetszőleges változatát. Legyen az bárányból vagy akár sertéstarjából, lapockából.
    Az benne a zseniális, hogy szinte bolondbiztos. Lefekvés előtt bekapcsolod, reggel felkelsz és felügyelet nélkül elkészült a kaja.
    https://uploads.disquscdn.com/images/5b8b2383947ca804a55f2ac1fea90ff4154ac5991a193332a9ae0f07d9471080.png