Az 1621-es Hálaadás

Történt ugyanis, hogy a Mayflowerrel megérkeztek a telepesek Massachusettsbe.

Namost, a telepesek 1621-re rendesen megfogyatkoztak, mert hogy a hideg és az éhezés nem kimondottan segített nekik az első télen. 51-en maradtak, és annak érdekében, hogy ne dögöljenek éhen, a wampanoag indián törzs segítette a létezésüket. Két hónapnyi utazás után legyengülve nagyon sok esélyük nem nagyon volt egyébként sem. A legenda szerint megtanították őket halászni, vadászni, kukoricát termelni, juharszirupot csinálni. Abban az évben, amikor az első ünnepséget tartották a bőséges termés felett hatalmas lakomát csaptak és az asztaluknál fogadták a benszülötteket is. William Bradford, a telepesek vezetője szervezte az ünnepséget.

Bár kimondatlanul is egy vallási ünnepről van szó, de az eredeti esemény korántsem volt vallási. Ezt a telepesek hite nem is nagyon engedte volna, mert ez azzal járt volna, hogy elmennek a templomba és hálát adnak az Istennek, például azért, mert például megnyertek egy csatát. Sehogy nem fért bele az, hogy az indiánokkal táncikálnak és énekelnek bebaszva. Persze az sem igaz, hogy jó nagy csatos kalapban, szép rucikban ünnepeltek, korhű bútorok meg tökömtudja mik között. Sanszosabb, hogy rettentően le voltak szakadva és egy téllel korábban még a saját halottjaikat ették meg.

Itt egy levéltöredék decemberből, ugyanabból az évből, Edward Winslow tollából:

“Our corn [i.e. wheat] did prove well, and God be praised, we had a good increase of Indian corn, and our barley indifferent good, but our peas not worth the gathering, for we feared they were too late sown. They came up very well, and blossomed, but the sun parched them in the blossom. Our harvest being gotten in, our governor sent four men on fowling, that so we might after a special manner rejoice together after we had gathered the fruit of our labors. They four in one day killed as much fowl as, with a little help beside, served the company almost a week. At which time, amongst other recreations, we exercised our arms, many of the Indians coming amongst us, and among the rest their greatest king Massasoit, with some ninety men, whom for three days we entertained and feasted, and they went out and killed five deer, which they brought to the plantation and bestowed on our governor, and upon the captain and others. And although it be not always so plentiful as it was at this time with us, yet by the goodness of God, we are so far from want that we often wish you partakers of our plenty.”

Maga Bradford pedig így emlékezik később egy levelében:

“They began now to gather in the small harvest they had, and to fit up their houses and dwellings against winter, being all well recovered in health and strength and had all things in good plenty. For as some were thus employed in affairs abroad, others were exercising in fishing, about cod and bass and other fish, of which they took good store, of which every family had their portion. All the summer there was no want; and now began to come in store of fowl, as winter approached, of which this place did abound when they came first (but afterward decreased by degrees). And besides waterfowl there was great store of wild turkeys, of which they took many, besides venison, etc. Besides they had about a peck of meal a week to a person, or now since harvest, Indian corn to that proportion. Which made many afterwards write so largely of their plenty here to their friends in England, which were not feigned but true reports.”

Szóval a menü egészen biztosan szarvas volt, plusz Hollandiából hozott sajt, sózott disznó, fűszerek és talán csirke és olivaolaj. Biztos voltak gyümölcsök és bogyók, sügér, tőkehal, kukorica, borsó, mogyorók, makkok és bab. Feltehetőleg volt még valamiféle hagyma, répa, kápszta is és vadszőlő, illetve a helyiek előszeretettel ettek kagylót, rákot, angolnát és hasonlókat. Szóval jó eséllyel fasza kis kajálás volt.

Az egész egy baromi aranyos kis sztori lenne a barátságról, a befogadásról és az emberi szeretetről, csak annak fényében van egy picit elbaszva, hogy az inkriminált telepesek utódai úgy hirdették ki ennek a neves napnak az emlékét, hogy az a korai etnikai tisztogatások sikerének lett a mementója, ezzel icipicukát besározva az ünnepet. Nehéz elfelejteni, hogy az amerikaiak dicső ősei azzal szerezték az első földjeiket, hogy elbirtokolták az őslakosoktól, akik még segítettek is nekik, hogy ne dögöljenek éhen. Aztán miután megvetették a lábukat, módszeresen elvették a maradékot is és rezervátumokba deportálgatták őket, a senkiföldjére. Már aki nem volt olyan szerencsés, hogy ne érhesse meg ezt a gyalázatot, ami a népével esett meg. Az őslakosok a mai napig nem annyira csipázzák a Hálaadást, de legalábbis kellően vegyes a megítélése.

1789-ig sokszor úgy jelölték ki a Hálaadásokat, hogy azok indián törzsek felett aratott győzelmeket (=véres mészárlásokat) is ünnepeljenek egyben. Külön nehezíti a dolgot, hogy az amerikai őslakos kulturkörben jellemzően a hálaadás rítusa a természetkultusz általánossága miatt egy eléggé bevett, napi dolog, ezért sok törzs hagyományaiban és gondolkodásmódjában minden nap “hálaadás”.

Szóval hát a Hálaadás történelmi aspektusa picit izé.

 

 • orizatriznyák

  Nemrég értem haza melóból elolvastam a cikkeket és gondoltam ennek örömére benyomok úgy fél kiló gesztenyével töltött pulykamellet. De az nincs. Bánja fene, nem vagyok annyira oda azért a jószágért, marad a libacomb, hagymás törtburgonyával és párolt lila káposztával. Na de az sincs. Áááá, inkább rendelek pizzát. Éljen a hálaadás!

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   tesco-s pulykamellsonka?

   • taro

    szerintem az sincs otthon

   • orizatriznyák

    Taro tudja tutit.

 • taro

  én meg egész nap nem ettem semmit 😐

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   az nem jó pedig.
   amúgy én is háromkor reggeliztem.

   • taro

    tudom, a mai ebédemet bent is hagytam a céges hűtőben, holnap is jó lesz.
    (most meg már itthon vagyok, és bepótolom a napot 😊)

    • egyedi

     közben ne felejts el hálát adni, hogy nem ájultál el 🙂

     • taro

      ittam azèrt kávét délben 😊

     • egyedi

      az is valami 🙂

 • vau

  Egyre mélyebbre ásom magam, annál inkább hálaadok.

  • taro

   pedig holnap lesz fekete péntek

   • R2#metoo

    Robinson Crusoe admires that.

  • Kolyok12

   ha már így belevágtál a telepeslét rejtelmeibe, értékelném, ha kiderítenéd mi történt a roanoke-kolóniával.

  • R2#metoo

   A barlangászás nem pont a sziklamászás tükre….de kísértetiesen hasonló kihívás.
   “Birkát őrizni sötét és magányos elfoglaltság mint a cunnilingus.”
   Joseph Heller: “God Knows.”

   • vau

    Egyébként de. Majdnem teljesen ugyanazokat az eszközöket használjuk, ugyanazokkal a mászótechnikákkal, csomókkal. Ékjeink, friendjeink is azonosak. Több statikus kötelet használnak, mert ők ritkábban esnek. Ezért az öneresztő eszközeik is májerebbek, plusz azok is statikus köteleken működnek igazán jól, de azokat is használjuk mi is.

    • R2#metoo

     Fel és le egy az út. Tudom 🙂

 • Pingback: A Fekete Öv - HOLDKOMP()