Az egyetlen jó dolog, ami olasz

Az nem is igazán olasz. A németül déli rizling néven futó szőlőfajta jó eséllyel valójában egy francia eredetű, szelíd illatú, jelentéktelen kis szőlőfajta, ami Magyarországon az egyik legdominánsabb fajta, mert a nagy filoxérajárvány után a hazai állományt ezzel a fajtával pótolták.

Ennek köszönhetően a hírnevének többet ártott a kommunizmus, mint Marxnak. Az itthoni undorító löttybort, amit gyakorlatilag a kétezres évek elejéig mindenhol felszolgáltak szinte kivétel nélkül olasznak hívták. Az úgynevezett szőlészetekben (szántókból avanzsált szőlőkínozdákban) olaszból próbáltak mennyiségi bort előállítani, mert a fajta a magnéziumigényén kívül viszonylag jól bírja a strapát. Persze a különféle mesterséges édesítéssel és hozzáadott mindenféle savakkal próbáltak a lábvíznek is bor jelleget adni, ezért gyakorlatilag minden fehér bort olasz rizlingnek csúfoltak.

Ennek az az oka, hogy az olasz tulajdonképpen nem mutatja meg a karakterét, ha nem a magnéziumos vulkáni talajon termeled. Ellenben ott maximálisan kinyílik: tulajdonképpen itthon jobban elemére lelt, mint őshazáiban: Ausztriában és Németországban de még Horvátországban is népszerű szőlőfajta. Utóbbi helyen mondjuk nem tudom mi a faszt erőlködnek.

Olyannyira igaz ez, hogy a csopaki olaszrizling eredetvédett királyság, gyakorlatilag minden cseppje arany. A hegyek déli lejtőjén lágyabb, az északi részeken savasabb a karaktere. Aki nem olyan hülye, mint én, az ezt simán fel is ismeri. Barikolják is, ami egyeseknél szentségtörés, plusz gyakori a késői szüretelés, ami hihetetlen különleges ízű. Plusz karaktert ad a borának, hogy a szőlőfajta felhalmozott magnéziumraktárai a borba kerülnek, ezért kevés királyabb dolog van, mint futóverseny után egy jó rizling sportfröccs izomgörcsök ellen. Ebben is egyébként a Balaton északi partja van a legelőkelőbb helyen.

A Gál pincészet olaszrizlingjei és a Fodorvin Öreghegy, vagy Aszófő rizlingjét tudom ajánlani (utóbbi ráadásul felháborítóan olcsó is a minőségéhez képest), esetleg a Figula Sárkányfő olaszát, ha még megtaláljátok. De amúgy éves szinten jönnek ki újdonságok, Márton napra jellemzően már az egy évvel korábbi október közepi szüret tüzes savai is beszelídülnek és általában kurva jó bort eredményeznek.

 

  • Pszeudopiréz

    Erről nekem Hanlon borotvája jutott eszembe.

    Most hazudtam, mert valójában a krinolin.

    • Szabó Vilmos

      Lassan vehetsz magadnak egy kék nadrágot.

      • Pszeudopiréz

        kösz már van egy, nagyon szép, és drága is volt.

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          jessz

        • Bernard Black

          Na!

  • taro

    a rizling finom, a késői szüret meg muszáj, ha normális cukrot akarsz

    • Szabó Vilmos

      hát ja, bár cukrot a bótba is vehetsz,

      • taro

        bor ez , nem túrós tészta ☺

        • Szabó Vilmos

          szerintem ezt Solt környékén nem sokan tudják.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    A csopaki chardonnay is felháborítóan olcsón volt jó egy időben.
    Azóta barikkolom az összes hordómat.

  • orizatriznyák

    Ha lehet inkább tömény, de bánja fene.

  • Bernard Black

    Köveskálnál meg a badacsony felé ittam kurva jó rizlingeket, nem meglepő módon. Van még egy szilvachutney posztom talonban, ha már evészet…

    • taro

      jöhet az is

  • Bernard Black

    Egyébként ma kóstolok majd egy horvát bort, fenem is a fogamat

    • mokusON

      Szar mind esküszöm

      • Bernard Black

        azé nem, de mindjárt kiderül

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Egy kis szódát biztosan megbír. Nincs olyan bor, amiből ne adódna ki egy jó viceházmester.
          Két dologra figyelni: a dugót alaposan meg kell szaglászni, attól expertnek nézünk ki. Tükör előtt gyakorolható. A másikat elfelejtettem.

          • Bernard Black

            katonai gatyában és batikolt pólóban vagy nagyon hiteles, vagy borzasztóan hiteltelen.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Egész érdekes, hogy a batikolás mennyire kiment a divatból. Én szerettem, volt is pár batikolt pólóm (jó, mi nem volt?), remélem visszajön, mert amúgy elég hippis.
            20 évre tippelem a divat ciklikusságát, tehát ha jól számolom, hamarosan visszatér.

          • Bernard Black

            a húzd meg és medve már visszahozta

          • Magister Ludi

            és tényleg! megnéztem a kínálatot, az egyszínűeken kívül talán az az egyetlen értelmezhető darab. Én nem is értem.

  • Kolyok12

    a szigligeti strandon az oszi bácsi keszegsütödéje melletti helyen ittam kurva jó olasz fröccsöket egész nyáron, tuodm ajánlani.

  • mokusON

    Badacsony németh pince, olyan olaszrizling beszarsz, ja meg a csávónál akit most csuktak le és nem jut eszembe a neve, na annak is gecijó, badacsonyban kb minden olaszrizling király. És ami király még az az hogy majdnem kitörtem a bokám úgy csúszik minden kint, persze be is vagyok baszva na de akkor is, faszért kell csúsznia a mohának a hegyoldalban.

    • taro

      így védekezik a természet a turistákkal szemben

      • mokusON

        Dehát itt nőttem fel, előbb voltam itt mint a természet. Az érzés amikor kicsavart bokával fekszel a vizes sárban, a fejeden dobol az eső és rájössz hogy a legközelebbi kórház 30kmre van viszont senki nem fogja hívni a mentőket mert egyedül vagy, na az megfizethetetlen.

        • taro

          😢🤕🚑🏥

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Egyszer kificamítottam a bokámat Budán, a feneketlen tó melett. Simán aszfaltozott út kontra természet.

  • mokusON

    Na valahogy le kéne verődni a kocsmába de a kocsi nem akar csak oldalt csúszni a sárban. Kurva vidék én mondom nektek.

  • dzsungelmacs

    most utálnálak, ha nem lenne fincsi borom. a barikolt borokat nagyon nem szeretem, átkozott legyen, aki ilyet tesz!

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A harsány savgerinc és roppanós ásványosság mikor kiütközik, az engem cseppet jobban aggaszt, mint a tölgyfahordó kénes aromája.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Mellékszál, de a palacsinták versenyében közben holtverseny alakult ki.
    https://uploads.disquscdn.com/images/7e0759150840a79861899d4e28105e6ec8ed9a7758aa34b687207062eed55790.png

    • Magister Ludi

      ez a mazsola miatt lehet

      • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

        A Ferrero (Nutella) emlékeim szerint luxus autómárkákkal egy épületben van kint a Váci út végén, passzol a sznob vasárnapi profilunkhoz.

        • Magister Ludi

          nemtom, miről írosgatsz, de mazsola nélkül én is a túróst választottam volna

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Nehezményezték, hogy nem volt lekváros opció. Mindenre én sem gondolhatok.
            Gyermekkorom egyik fájó emléke a folyós, vízzel jelentősen hígított lekvár a menzás palacsintában.

          • Magister Ludi

            én nehezményeztem, tee…
            és igen, ha lett volna anyukám sárgabarack lekvárja, minden más elbújhatott volna mellette.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Gyehenna tüzében égjek el.

          • Magister Ludi

            szerintem elég, ha beállsz kicsit a sarokba. Na jó, behúzhatod oda a fotelt egy pohár valamivel.

    • Ziles Gizi

      Összezavar ez a sok édesszájú kommentelő. Méltatlanul mellőzött a borjúhúsos 🙁

    • vau

      Én még nem is szavaztam.