Fekete Péntek – kiskörkép

Aki esetleg neki akar indulni a plázáknak, azoknak egy kis helyszíni beszámoló.

Az átlagos ebédszüneti tömeg felett egy kicsivel, de a karácsonyi hét alatt valamivel van a tömeg a nagyobb plázákban. A Corvinban és a Westendben voltam, illetve a körúton mászkáltam, szóval a többi bevásárlóközpontról nincs merítésem. A műszaki boltokban az eladók szerint még csak most kezdődik a roham, alapvetően nyugalom van. A készlet egyáltalán nincs még lefosztva, a legtöbb helyen szépen van raktáron mindenből. Általános jelenség az “(akár) 70%-os leértékelés” tábla – a jobb cuccok jellemzően 5-10% mínuszt kapnak. A forgalom a városban viszont iszonyatosan tré, mindenki autóval próbálja elérni a célját és arra bazírozik, hogy a bevásárlóközpontokban van parkolóhely. A Ferdinánd-hídról láttam, hogy a Westend például fennt már koppon van, szóval ésszel induljunk neki.

Műszaki cuccok

A nagy slágerek idén is a tévék – képernyőfüggő nemzet révén mindig elfér egy plusz lapostévé a budiban. Tudok olyanról, aki mindenképpen 4k kompatibilis konzolra vadászott, mert annak szebb a képe. Tévéje persze nem nagyon van hozzá.

Általánosságban elmondható, hogy nem a legjobb termékek vannak leárazva, hanem a másodvonalbeli, egyébként is nagy mardzzsal értékesített műszaki cikkek, amik a mai nap épp pariban vannak a külföldi szürkeimport árakkal, ami a garanciát tekintve egy jó lehetőség. Az általam is mutatott Sony fényképezőgép például firmware frissítéskor is el tud baszódni, amit csak szakműhely tud javítani, ők meg csak akkor nyúlnak hozzá gariban, ha magyar a termék. Szóval aki épp megpillantja a szíve választottját, annak ez jó alkalom.

Az is gyakori, hogy a csúcstermékek dömpingváltozatai vannak megakciózva, amik egyébként sem mennek olyan nagyon jól. Az ipadeknél a gyengébben felszereltek, a bluetooth hangszórókból a csúcsmodellnél kicsit szarabbak, a tévéknél a valamilyen felszereltségükben deficitesebbek, a fehéráruknál meg az “átlag” cuccokra kerül cetli.

Ruhák és cipők

A ruhákkal más a helyzet: a ruhavásárlást könnyebb megindokolni, meg egy ruhát könnyebb a szekrényben rohasztani, ha nem kell. Plusz a ruháknak nincsenek stabil áraik, kivéve ha nagy márkák termékeiről és márkaboltjairól van szó, ezért egész komoly akciók is vannak. A jellemző a 20% körüli leértékelés, ami sokaknál már trigger ahhoz, hogy összehalmozd a sok szart. Összeségében nincs még kuponnapokhoz mérhető őrület, se kínálati, se keresleti szinten.

Mindenmás

Egy lámpaboltba is betévedtem személyes érintettségem révén és ott is találkoztam valami apró kedvezménnyel, illetve minden üzlet valamivel kedveskedik a vásárlóinak, ezért ha olyan vásárolnivalónk van, amit most szerettünk volna meglépni, legyen az bútor, vagy konyhai cucc, de még a háztartási anyagok között is van olyan bolt, ami akciózik. Estére biztosan betetőzik a horror, de addig viszonylag nyugi van. Még számomra kezelhető a tömeg.

Összesítve

Mindenből a “második legjobb” van megakciózva. Ami lefordítva annyit jelent, hogy igazából a megvásárlásukkal enyhíthetjük a birtoklási vágyat, de csak pont annyira, hogy a következő ilyen alkalommal megint nekilóduljunk, abban a hiszemben, hogy eladjuk azt, ami épp van majd később. Estére egészen elviselhetetlen lesz a tömeg, ennyi feszültséget már nem biztos, hogy megér az a tízezer forint kedvezmény, amit az egyébként nem annyira hiányzó cucc megvásárlása jelent. Ha most KELL valami, akkor jó. Ha nem, akkor inkább hagyjuk.

Szóval a holdkomp jótanácsa, hogy óvatosan a konzumálással.

 • taro

  én rzt ma kihagyom… meg kéne enni a tegnapi ebédemet.

  • egyedi

   már megint fogyózol?

   • taro

    fogyózik a fene, így alakult. pont most eszem 😊

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  A fekete Péntek eleve milyen már?
  Robinson Crusoe rabszolgája volt.

  • Ziles Gizi

   Imádnék egy ilyen rabszolgát. Meg mindenki azt csinál a saját négerével, amit akar!

   • R2#metoo

    Black friday után Black Sabbath a májer.

 • mokusON

  szétvásároltam az arcom ma. szerintem a fele nem fog megjönni.

 • Ziles Gizi

  vau. Igazán fasza áldozat vagy. Mindent az olvasókért.

 • Ziles Gizi

  És most bejutok az eMagra, ha addig élek is, és veszek egy kurva konyhai robotgépet.

  • R2#metoo

   Szerezz egy valódi faszit, annak elé lesz a KaMagra is 😀

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  aliexpressen úgy oldották meg, hogy mindennek megduplázták az árát egy héttel ezelőtthöz képest, és engedtek abból egy-két dollárt.
  elég száni.
  itthon ezért elvileg büntetnek.

  amúgy nem veszünk semmit.

  • R2#metoo

   Samu bácsi ferdeszemű eminensei. JAH