Gasztro szNobbat – kelbimbó

Kell néha rendes vegán kaja is. Volt szó a héten a vegetariánus menü csontleves alapról a menzán.

Ez egy elég hálás téma, de hol húzódik a határ?

A csontleves alap mennyire kifogásolható? A csont nem hús, de mégis állat életét vette el az ember.

Arra gondoltam, hogy step-by-step megkockáztatok valamit, ami se nem hús, se nem vega.

Fussunk neki? Hogyne.

Step 1 – hagyma, paradicsom

Ki nem hagynám a paradicsom szárát, elég jó ízt ad.

Step 2 – tegyünk bele szardellát (itt rontottam el először a vegán részt)

Step 3 – itt felélénkül a fantázia, rakjunk bele kelbimbót és krumplit.

Step 4- Bon apetit, leöntöttem egy borjú alapleves dologgal.

Sóhaj.

 

 

  • orizatriznyák

    Én meg épp rántott csirkét majszolok ezzel is erősítve a vegán vonalat.

    • Magister Ludi

      sajttal, sonkával, paradicsommal, csemegeubival töltött karaj kirántva, de csak mert diétázom

      • ✪☼­­

        Kell!

    • taro

      én is, de csináltam hozzá coleslowt ☺

  • vau

    Ma vegán napot tartok, sört iszok.

  • taro

    a kelbimbó és a krumpli jó párosítás, én rakott krumpliszerűen szoktam megcsinálni.

  • Max

    fúj

  • dzsungelmacs

    majdnem jó.:)

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Csekély híja volt.

      • Kote

        A paradicsomszártól paradicsom íze lesz? Sosem próbáltam, de ha aszondod..

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          A paradicsomszár egy fűszernövény.
          Az ötödik ízt, az umamit hordozza.
          Bármibe belerakod, levesbe, raguba (beleértve a pörkölteket) csak jobb lesz.

          • Kote

            Ki fogom próbálni.

          • dzsungelmacs

            kiemeli az étel ízét. pörkölteknél, gulyásnál, ha bográcsozol érdemes kipróbálni a reszelt sárgarépát is.

          • Kote

            Azt ismertem! Teszek majdnem mindenbe, ha nem látják. 😀

          • dzsungelmacs

            igen, sokan furán néznek. 🙂

          • egyedi

            ezt még nem is hallottam

  • R2#metoo
  • dzsungelmacs

    kelbimbó. vajon párolva, sajttal és pirítóssal! vagy jénaiban sok sajttal, tejföllel, szerecsendióval és egy tojással, kevés prézlivel elkeverve! vagy tepsiben sütve nagyon kevés lével, egyéb zöldekkel. nagyon szeretem. de levesben is jó. 🙂

    • taro

      sőt, főzeléknek is jó ☺

      • dzsungelmacs

        bizony! az a szerencse, hogy már vacsoráztam. 🙂

        • taro

          (én is, de ez sosem okozott problémát ☺)

          • dzsungelmacs

            ami azt illeti van itthon egy adag kelbimbó…de megpróbálom kibírni holnapig.

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Rátok se főznék.
          Ennyi kellemetlenséget.

          • dzsungelmacs

            mindig csak a kifogások!

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Nem merem elmesélni, de amíg a kölkeim picik voltak a kelbimbó-banán-krumpli és darált marha nagyjából hat-nyolc hónapos koruktól eladható volt.
            Így nézed: kiskanállal adagolod, aztán kéri, hogy még.
            A kelbimbót.
            Atyaég, jobbára bölcsészek lettek.

  • Ziles Gizi

    Nekem ez nem jön be most Blue.

  • ✪☼­­

    Tejszínes epertorta papírzsepivel

    Hozzávalók:
    5 db tojás
    10 kanál víz
    10 kanál liszt
    10 kanál cukor
    1 csomag sütőpor
    1 papírzsepi
    40 dkg eper (friss vagy fagyasztott is lehet)
    6 dl tejszín
    5 kanál cukor

    Elkészítés: A piskótához 5 tojásfehérjét felverünk 10 kanál hideg vízzel, majd 10 kanál cukorral kemény habbá verjük. Fokozatosan beletesszük a 10 kanál lisztet és az 5 db tojás sárgáját, valamint a sütőport. 26 cm-es tortaformába öntjük. Előmelegített sütőbe tesszük, először magas hőfokon sütjük (200 fokon), majd 5 perc múlva 160 fokra kapcsoljuk. A teljes sütési idő 60 perc.

    A krémhez az epret leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a krémbe. A tejszínt keményre verjük, hozzáadjuk a cukrot, az epret, majd a zselatin fixet. Kis időre hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

    A piskótát 3 lapba vágjuk, és megtöltjük a krémmel, majd a tetejére díszítésként pár szem epret teszünk. Miután gondolatban elkészítettük és jól behabzsoltunk belőle, az ölünkbe csorgott nyálat szépen felitatjuk a papírzsepivel.

  • Kote

    Monnyuk a bóti alaplé az nemannyira. Van benne marhahúsleves por.

    • Ziles Gizi

      és termékspecifikus jelenséggel is tele van!

      • Kote

        A zavarosság, igen. 🙁

  • orizatriznyák

    Ó vazzeg minnyán kipukkadok. Megyek leszorítom a rántott csirkét egy kis diós birsalmasajttal, meg még zene is. Jóccakát.

  • dzsungelmacs

    ám van ennél rosszabb. régi típusú éttermekben a vega koszt a következő: rántott camembert (mirelit, mindig mirelit) áfonyaszósz ( az a bornyasztó kórházi pici dzsem, igazából szilva) és persze rizibizi gyorsrizsből. szinte minden vega utálja.

    • Kote

      Don Pepéből rendeltem már olyat. Igénytelen félállat vagyok, de sztem fini volt. 🙂

      • R2#metoo

        “Nincs rossz nő, csak kevés pia.”

        • Kote

          Genau! 😀 Valamint tüzet oltani a moslék is jó!

          • R2#metoo

            Szomjat meg az abszint is…oh wait 😀

        • Pszipszina

          “Minden nő olyan öreg, amilyennek a férfi érzi.”

      • dzsungelmacs

        egyszer egy évben, persze lehet finom. ha csak azt tudnak adni, annyira már nem jó.

        • Kote

          Szerencsére nem vagyok vega..

          • dzsungelmacs

            ma már könnyebb azért, csak nem szabad “magyarosch” helyre menni. mondjuk ott a többi kaja is pocsék meg mirelit, de szép kockás az abrosz.

          • Kote

            Hát a magyaros vegán az afféle okszimoron. Kompromisszumot kell kötni és enni egy véres sztéket.

          • taro

            ott vannak a főzelékfélék.

          • dzsungelmacs

            😀 vagy egy jó főzeléket, ha adnának, de nem . 🙁

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          A budai skálánál (hehe, most már akkor lehetek én is picit budai, mint a menő lányok) arról volt híres, hogy korláltan salátafogyasztással próbálkozott.
          Mit találtak ki a mérnökök? Statikailag paradicsomból felépíthető az műanyag doboz falánál kétszer magasabb alkotás és abba nagyon sok további dolog fér.
          És így nézted.
          Zsolti: ezt nem hiszem el.
          Háromszoros mennyiségű kaját pakolt be egy dobozba.

          • dzsungelmacs

            a mérnökök, ha kicsavarod a kezükből a szigszalagot, néha egész ügyesek.

      • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

        Macs egy viszonylag új kor szülöttje, camembert?
        Aha. Rántott trappista.
        Ezek milyenek már, igényeskednek.

        • taro

          meg rántott gomba esetleg

          • Kote

            Nyámi. Rántva bármi.

        • Kote

          Hát én azt is szeretem. Tartárral, kis műanyag tégelyből. Dupla prézli, hogy ne folyjon ki.

        • dzsungelmacs

          egyszer láttam olyat ez volt ráírva ” rántani való sajt” más nem. nem mertem megvenni.

          • 

            a hűtőből a szemetes felé rántani való

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Írtam valamikor egy ilyen kis gasztroizét, hogyan kellene ezt megoldani.
            bernarddal egyetértettünk, hogy a Camembert és hasonló sajtok érlelésre szorulnak, kint kell hagyni a szobában 30 napra legalább.
            Két keresztirányú bemetszés, bele fehér bor, rá szőlő és valami magvas jószág, dió, paradió, akármi, beküldeni sütőbe és reggelinek pirítóssal.

          • dzsungelmacs

            igen, ez istenien hangzik, már csak kis önuralom kellene hozzá. 🙂

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            A hamariság rossz tanácsadó.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Méltatlanul alulértékelt a meggyleves.

      • taro

        a megylevessel nehéz jól lakni ☺

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Hát yó, de ha a menzán van meggyleves és valami nagyon gyanús magától mászó dolog, ami halál büdös, akkor mit választasz?

          • taro

            a megylevest. szeretem a megylevest, sőt az egyéb gyümölcsleveseket is, de nem a legtáplálóbb étel ☺

        • ✪☼­­

          Persze, mert a meggyleves az étel, nem pedig lakótárs.

          • taro

            pedig tök békés, csak nem szabad kiengedni a hűtőből.

      • dzsungelmacs

        nemnemsosenem!

  • Kolyok12

    hát, ez így elég szarul hangzik.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Na mindjárt (csak egy óra) jövök valami jóéjttel, addig szórakozzatok.
    Mindenki koncerten vagy szabin van, de ha még egy valaki berak egy portrait formátumú kajafotót, akkor kitör a Loki vulkán és viselje a felelősséget az elkövető.
    Nincs portrait formátumú ételfotó, akkor sem ha babgulyás.