Hanyagoljátok az utazást Balira

Indonéziában lezárták a reptereket, immáron második napja, mert a Mount Agung elkezdte köpni a hamut a levegőbe.

A pompejiek óta tudjuk, hogy rettentően hülye ötlet vulkánok közelében építkezni, mintegy kivételt erősítő szabályként rögtön ott vannak a gyagyás nápolyiak, akikről az előrejelzések szerint még a mi életünkben sanszos, hogy cikkezni fogunk.

Na, Balin sincs másképp a dolog, három kilométerre köpi fel a múlt héten kitört vulkánó a hamut. Hétfőre a legmagasabbra emelték a készültségi fokozatot, félve a minden pillanatban esedékes kitöréstől. Persze nem dugaszolják be a vulkánt, hanem a szokásos módon megkérnek szépen mindenkit, hogy legyen oly kedves fáradjon olyan helyre, ahol nem méltóztatik meghalni.

Én tökre maradnék, egyáltalán nem para

Százezer embertől várják el az azonnali evakuációt. A vulkáni hamu kárt tehet a repülőgéphajtóművekben és szélsőséges esetben tönkre is teheti őket. Eltömi az üzemanyagellátó rendszereket és a hűtőrendszereket is. A látási viszonyokat is rontja, de gondolom ez a pilótákat a legkevésbé sem érdekli, amikor a hűtőrendszer meghibásodása miatt üvöltő, égő bombaként baszódik a szép fehér fövenybe a böing.

A Közlekedési Minisztérium lezárta a Ngurah Rai repteret hétfő reggel legalább 24 órára, de ahogy a helyzet áll, valószínűleg több lesz belőle. Töröltek 400 járatot, ami hatvanezer utas kiterjesztett nyaralását jelenti ebben a pillanatban.

A dallamos nevű Sutopo Purwo Nugroho, Indonéza nemzeti katasztrófaelhárítási hatóságának szóvivője azt mondta, hogy a hamufelhő délnyugatra sodródik, egyenesen a bali reptér felé. Hogy máshogy, mint egy trópusi ciklon segítségével, csak hogy csőstül jöjjön a szar.

Egy darabig hanyagolni kell a varázslatos tengerpartokat

Megnyitották viszont a repteret Lombok szigeten, ahova kompokkal próbálják szállítani az utasokat. Nagyon amúgy nem kell aggódni miattuk, a hamun kívül olyan nagy para nincs, a vulkán hetven kilométerre van Kuta és Seminyak térségektől, ahol többnyire az emberek üdülgetnek. Bali amúgy tipikusan az a hely, ahol ezeket a körzeteket nem is érdemes nagyon elhagyni, hacsak nem akarsz térdig gázolni a szemétben.

A vulkán 10 km-es körzetében kértek mindenkit evakuálásra, persze a közel százezer ember része olaszosan leszarja az egészet. Körülbelül egyharmaduk vonult el óvóhelyekre, sokan meg átmentek a már említett Lombok szigetre. Sokan persze vigyáznak a jószágra és amúgyis úgy vannak vele, hogy nem lesz semmi baj.

forrás: BBC
Szerinte nincs nagy gáz

A hatóságok már most jelezték, hogy ha nem vonulnak el menedékhelyekre, akkor garantáltan kipaterolják őket a jó francba.

Egyébként bazi nagy táblák hirdetik, hogy “ÉPP BELÉPSZ EGY AKTÍV VULKÁN VESZÉLYZÓNÁJÁBA“, ami mondjuk egy átlagos ember számára felvillantja a töriórákat, de persze első látásra semmi nem különbözteti meg az átlagos helyektől. Folyik az élet, áldoznak a hindu isteneknek.

Épp esszét írnak arról, hogy a szüleik milyen hülyék

Nagyjából azon az állásponton vannak az emberek, hogy ha kitör, akkor majd futnak. Gondolom biztos lesz hely a kompokon akkor is. Nyitott iskolák is vannak, ahol a tanár tanítja a gyerekeket, hogy hogy kell feltenni a sebészmaszkot a vulkáni hamu ellen.

Gondolom megtanítják azt is, hogy hogy kell birkavesével földrengést megelőzni.

 

forrás: BBC

 • nulla

  Az a mocskos tengerpartos kep a sutkerezo turistaval nagyon ott van!
  Kedvet kaptam a balin nyaralasra.

  • vau

   Csodás hely. Valahogy az áramlások extra mennyiségű retket tesznek le ott, plusz a helyiek sem épp arról híresek, hogy nagy gonddal őriznék a természeti értékeket.

   • nulla

    Azert ez nem olyan jo hir. Legfokepp az utazasi irodak arait latva.

 • Kolyok12

  gondolom, akik ott maradnak, nem háborodnak fel, amikor befolyik a láva a nappalijukba.

  • Bernard Black

   jól mutatna nálam a kanapé mellett

   • 

    Sokan fizetnek a lávalámpáért, nekik meg házhozjön ingyér.

   • Kolyok12

    meg most télen praktikus is. spórolnék a fűtéssel.
    amúgy a környéken volt hasonló eset, itt egy időben szokás volt közvetlenül a löszfalak mellé építkezni – természetesen mindenféle engedély nélkül – aztán pár éve, amikor egy combosabb esőzés után megindult és három-négy ház első emeletét feltöltötte a sár, akkor meg nagy volt a felháborodás, hogy hát hogy képzel ilyet az a kurva löszfal. pedig rohadt nagy mákjuk volt, hogy senki nem halt meg.

 • SpaceWolf
 • SpaceWolf

  -> wget http://mirrors.jenkins.io/war-stable/2.73.3/jenkins.war
  Saving to: `jenkins.war’

  63% [=============> ] 46,835,265 61.8K/s eta 6m 14s

  Időutazás, baszki!!!

 • orizatriznyák

  Bódi Sylvi is volt ott valami forgatáson, vagy valami ilyesmin. Remélem jól van. De azért biztos ami biztos, egy imalánc erejéig csak összekapaszkodunk majd a haverokkal érte.

  • Kolyok12

   minden tiszteletem a melleié

   • orizatriznyák

    Megérdemli a tiszteletet.