Ínyencségünk: a zsírkő

Bár gyakran felmerül mindenkiben, hogy a petefészekrák-kockázat ellenére habzsoljon egy kis zsírkövet, mégis óva intenék mindenkit attól, hogy kipróbálja. Ahogy a napokban kiderült, már a multikban sem szabad megbízni, mert bizony a Johnson and Johnson is kispórolja alkalmanként a hőn áhított zsírkövet a púdereiből. Gondolom ez az oka annak, hogy nem is reklámozzák úgy, mint ami folyamatosan jelen van a termékben.

Eva Echeverria szerencsétlen nem volt olyan mázlista, hogy megússza ezt a petefészekrák dolgot és sikerrel perelte a Johnson and Johnsont, hogy az ő terméküktől kapta. A zsírkő egyébként egy szilikát, angolul nagyjából a púder szinonímája: “talc”-nak, esetleg szteatitnak hívják. Tidni kell róla, hogy csillámszerű filoszilikát főcsoportba is sorolják. Nagyjából biztosak lehetünk benne, hogy ha valami szilikátról van szó, hogy valami légúti megbetegedés is belekerül a dologba. Na nem így a zsírkőnél.

A zsírkövet kozmetikai és gyógyszerkészítményekben is használják, valamint a könnyűiparban, gumigyártásban, festékgyártásban, növényvédőszerekben. Krétaként is kiváló. Gondolnánk, hogy ezt a szart ezek után csak nem esszük meg, de persze, hogy de: szárított ételekben előfordulhat, mert nyilván tök ártalmatlan, ha egyszer az agyagásványfélékhez hasonlóan tök jó a nedvesség megkötésére.

Nem vagyok egy nagy organikus kaja hívő, de egyszerűen csodálatos, hogy mi mindent meg nem zabáltatnak velünk és mi mindent magunkra nem kenünk.

 

  • Bernard Black

    ráadásul tök jól néz ki. igaz, nem túl étvágygerjesztő, de akkor is

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Olyan mint a pacal.

      • Bernard Black

        úgy beletörölköznék, aztán kiderül, hogy étel

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Tök vicces, hogy eredetileg bendőként nem is úgy néz ki, ahogy előfőzötten, előcsíkozva árulják manapság a boltban. Képesek kifehéríteni. Asszem klórral kezelik talán?

          • Bernard Black

            nemtom. bevallom, nem szeretem a pacalt

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Csülkös pacalként kell enni, úgy a tuti.

          • SpaceWolf

            Velős pacal. Forever.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Igazából bármilyen pacal jöhet. Nagy szelet friss kovászolt kenyérrel.

          • Bernard Black

            meggyőztetek, adok még egy esélyt a cuccnak, hátha

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Fogjad a kenyér csücskét és azt használd kanálnak miután a belével kitunkoltad a szaftot.

          • Bernard Black

            a nan és a többi ilyen lepény nem hülyeség, teljesen legitimizálja a tunkolást

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Szokott lenni lidliben is több fűszerrel.
            De nagy kedvenc a pita is, nem hiszem, hogy giroszozni lehet például leevett póló nélkül. Akkor valamit rosszul csinálunk.

          • Bernard Black

            lehet sütni is fillérekből.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            A lepénykenyerek egyidősek lehetnek a civilizációval. Valami istenháta mögötti rokonságnál ettem egyszer még gyerekként ilyen rendesen kemencében csinos barnás púposra sütött friss ropogós lepénykenyeret, mert ugye kovászra se futotta, na az de jó volt. Igazi szegénykaja.
            De lányom azt kérte kettővel ezelőtti szülinapjára, hogy süssek neki extra forró vas serpenyőben olyan só-liszt-víz lepényt, ami nem palacsinta és nem tortilla. Aztán megtöltötte csirkemellel, paradicsommal és salátával, majd kisvártatva boldogan elmajszolta. Jalapeno is volt benne.

          • taro

            a sparhelten megsütött gyúrt tészta széle 🙂

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Tényleg nagyon szeretnék egy nyári konyhát és egy igazi sparheltet.
            De ezt úgy képzeld el, hogy épp nézegettem a jófogáson bánatos szemekkel tegnapelőtt a sparhelteket.

          • Ziles Gizi

            Ha liszt helyett krumplit használsz felénk az a laska. Sparhelten sütik, és kormos, hólyagos lesz a széle. Liba vagy kacsazsírral megkenjük, bableveshez kiváló.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            A krumpli milyen drága lett már?
            Csak néztem, egy-másfél év alatt 2,5x ára lett?
            Pedig egyébként alap élelmiszer lenne.
            A liba és kacsazsír is jöhet. Meg a bableves is.
            Most akkor megvettél? Nem megyek akkor se Tarján felé. 🙂

          • Ziles Gizi

            Bableves tegnap volt, de csak kenyér véggel. Nincs sparheltom nekem sem, sajnos. Akár mikor szívesen látlak, lányoddal, szerelmeddel és a kutyákkal is 🙂

            Az én boltomban 149 a krumpli. Amúgy, drága, ja.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Ahhoz képest, hogy nálam komiszabb alakot nem nagyon hordott hátán a Föld, szépen kapom a meghívásokat.
            Tényleg aranyosak vagytok. 🙂

          • Bernard Black

            valahogy sikerül megoldani azért, hogy nyár közepén is fagyott legyen a krumpli, télen meg kész katasztrófa. valamelyik évben francia újburgonyát vettem, mert annak nem kellett kidobni a felét. beszarás

          • Ziles Gizi

            Francia télen volt nekem is. Elment egynek, de rengeteg volt a fagyott. Most meg iszonyat rohad a krumpli. Ezek a mosott szarok vannak, ha nem veszem észre időben 30 kilós ládák vannak, kinyírja az egészet pár szem és iszonyat büdös. De valami kurva nagyon büdös tud a rohadt krumpli lenni, übereli a karfiolt és a káposztát is. Magasan.

          • Bernard Black

            a rohadt citromnak van még tisztességes szaga

          • Ziles Gizi

            Majdnem hűtőt kellet miatta cseréljünk egyik évben. 🙁

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Középsuliban koleszban 3 hétre maradt egy citrom egy zárt műanyag edényben.
            A részleteket inkább nem mondom el. Tévedésből kibontottam.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Azt meséltem (nem meséltem), hogy volt egy szovjet újburgonya pucoló berendezése a szüleimnek?
            Egy ilyen kábé 30 centis dörzskő forgott egy műanyag alkalmatosságban. Pucoltam vele egyszer krumplit, elég vicces volt, a takarítás több időt vett el az életemből, mint ha nekiálltam volna kiskéssel.

          • Bernard Black

            slagra lehetett kötni? olyanunk nekünk is volt 😀

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Nem, ez ilyen sima kurblis kézihajtású volt.

          • Bernard Black

            ezt elvileg rá kellett kötni a slagra, meghajtotta a krumplit meg a dörzskövet, és kikúrta a túloldalt a vizet. kb kétszáz liter vízzel meg is vagy három emberre

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            És még mi vagyunk oda a cuccbuzulásért, amikor korábban minden jobb volt.

          • Bernard Black

            elő kéne keresnem

            ha rendesen megtolod, a végén marad két nagyon tiszta mikroszkopikus krumplid

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Meg ugye jönnek elő a katonatörténetek, amikor beborították a krumplit és a salakot a betonkeverőbe.
            Na az nem.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            60-75 között volt talán kilója, aztán lett 100, télen meg volt 250 is?
            Brutál.

          • Ziles Gizi

            A szlovákok jól csinálják. Próbáld ki ha arra jársz. Knédlivel.

          • taro

            régen oltott meszes vízzel fehérítették, ma lúggal csinálják

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Nátriumhidroxidos pacalnál nem is tudnék jobbat elképzelni.

          • Ziles Gizi

            A lúgos víz most menő nagyon.

          • taro

            kimossák belőle. a kakaópor készítésénél is használnak lúgot, ettől a csoki még finom ☺

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Kakaóport sem fogyasztok. Korábban már írtam, ha csoki, akkor legyen sötét, mint a lelkem. A 99%-ost továbbra se merem befotózni, azért eléggé kapnék. https://uploads.disquscdn.com/images/f5b4acf3c4d351f9249b676a2f3eb0c5237890bd98e0d1a5f667228329c48241.png

    • dzsungelmacs

      dinsztelt zsírkő avokádó krémmel keverve, csőben sütve. szerintem nem is lehet olyan rossz.

      • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

        Ugyanez cső és zsírkő nélkül – zellerrel.

  • D. Pin Trouble

    Most ezt tényleg eszi valaki? Miért?

  • Rezsoke

    Hajaj tudnek meselni

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Van ilyen orális fixációd?

    • SpaceWolf

      Ne fogd vissza magad! Érdekelne.

      • Rezsoke

        Osszes keppi ami ilyen 12%os nyal abban van fincsi karboximetilcelluloz,az adja a testet 😀

        • Magister Ludi

          nem tudom, mennyire finom, de most megnéztem és síkosítókban is az van

          • Rezsoke

            Jaja, vizben oldva ilyen sikos atlasxto takony

    • vau

      Mindenkit érdekel, fo real.

  • Pszeudopiréz

    Én ehhez annyit tudok hozzátenni, hogy a kibaszott zsír már rákövesedett a hasamra, mert az istennek nem akar lejönni.

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

      a reszelő lehozza.
      meg a körfűrész.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Meséld úgy, hogy drága szilikát implantátum és mindenki irigyelni fog.

    • Magister Ludi

      mer a nutellát etted köretnek, és utána nyomtál egy desszertet

  • Ziles Gizi

    Kandalló borításként is menő. Sokáig tartja a hőt és jól is néz ki. Ha kellően meleg lesz, meg is lehet enni, ínyenceknek.

    Finomka!

    http://profikandallo.hu/images/termek/3_29_1065_profi_kandallo_futes_kalyha_3_prato.jpg

    • Rezsoke

      Lehet belole mubrokit faragni

  • taro

    nálunk felsőcsatáron bányászták. a grimaldi vénusz is zsírkőből van, meg egy csomó pecséthenger és kínai szobrocska is

  • Rezsoke

    Mordooor