A köbkilométeres jégteleszkóp neutrinókat fogott

Ki ne szeretne a Déli Sarkon egy klassz köbkilométeres jégteleszkópot?

Mert hogy a cucc a Déli Sarkon van és elég jól néz ki. Kellemesek a körülmények, mint a Hoth bolygón, -20 és -40 fok közötti hőmérséklet és nincs egy éjjelnappalos közért sem leugrani diós pulykatöltelékért Hálaadáskor.

Ha baj van, jó időben 18 órán belül kapsz segítséget, ha az időjárás kedvezőtlen, akkor pedig hónapokig nem.

De mi is az a neutrinó? A Standard Modell, a részecskekutatás alfája és ómegája jelezte előre, hogy valami nincs rendben, az amiket korábban detektálni tudtak, nem igazán mutatják az Univerzum valós természetét. Szükségszerűen léteznie kellett valami különösnek, el is keresztelnék neutrinónak, ami a semlegest jelenti de nagyon kicsiben. De ez már jó régen volt, nem is ez az érdekes.

Ezek a jószágok nem szívesen lépnek kölcsönhatásba szinte semmivel. A semmit úgy kell érteni, hogy a Föld légkörén, de magán a Földön is úgy haladnak keresztül, mint ha ott se volna. Azért 12000 km egy tömör, 5%-ban vas bogyón átzuhanás talán megérezhető.

Egy-kettő be is lassult.

Írtunk már az antianyag detektorról és arról, hogyan működik ez az egész részecske vadászat:

A neutrinókat még nehezebb elkapni, mint az antianyagot. Nem elég a földfelszínre néhány tartály tele vízzel. Nem elég néhány ezer méter mélyen bányaaknákat vízzel feltölteni. Ahhoz, hogy meg lehessen fogni, az egész planétánkon kell átzuhanniuk, akkor talán el lehet kapni néhányat. De csak a nagyon nagy energiájúakból.

A művelet hasonló a pozitron detektáláshoz. Ha a Föld déli pólusán beraksz 1 köbkilométer jégbe (ez a projekt neve is: Cubic Kilometer Neutrino Telescope – KM3NeT) és beállítasz néhány ezer, mondjuk legyen 5120 optikai szenzort a kék felvillanások észlelésére egy egy köbkilométeres jégkockába, meg tudod számolni a szuper nagy energiájúkat, amikor a müonokkal ütközve felvillanásokat produkálnak. A kisebb energiájúakra egyelőre nincs túl sok megoldás.

Elég komolytalan az egész, piros drótokkal neutrinót fogni?

Majdnem elhittem.

A projekt másik neve amúgy IceCube. Nem is értem.

http://icecube.wisc.edu/

Kinek ne kéne otthonra egy többezer detektoros, köbkilométeres jégkocka?

Koktélba?

 • Kolyok12

  geiger müller számláló olcsóbb és az is ilyesmi.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Nem teljesen. Az a radioaktív sugárzást kapja el. Itt pont az a trükk, hogy nincs sugárzás, egy-egy elkapott esetben lesz egy foton.

   • Kolyok12

    tudom, de ott a bezuhanó részecskéket kapja el és hanggal jelzi. itt meg fotonnal.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     A foton, az alfa, a béta, a gamma sugárzás nem ugyanaz.

     • Kolyok12

      gondolom ezért hívják őket máshogy.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Megértetted a Standard Modellt.

     • VGVqYmVIw5ZL

      A foton és a gamma sugárzás pedig ugyan az. Mármint a gamma sugárzás fotonokból áll.
      Legalább is nagyon remélem, mert geiger-müller számlálóval foglalkozom :Đ.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Hát ebbe most akkor belefutottam.
      Hogyan választod szét a korpuszkuláris izét?
      A foton hullám és részecske természetét?
      Hászoref a lambda?

     • VGVqYmVIw5ZL

      Én csak egy egyszerű kis villamosmérnök vagyok, aki csak azért hallgat Dávid Gyulát, mert eltekintve a rendszertelen de annál magasabb frekvenciás levegővételétől, de mégis csak relaxáló előadásaival álmot csalhat szememre. Reggelre, mire felébredek, nem emlékszem semmire, de pár ezrelék felett megnyílik a tudatalattim és magabiztosan beszélek olyan elbukott kísérletekről, melyek a tenger alatt folytak a neutrínó vadászat izgalmai miatt, ám végül sokkal többet találtak, mint hittek. Persze nem kiáltottak rögtön farkast, mint a “fénynél gyorsabb” neutrínók esetében, így idejében rájöttek, hogy a szemtelen kis medúzák pont olyan hullámhosszú fénnyel tartanak fényshow-t, amit egyébként figyeltek a csillió dolláros szerkezetekkel.

      Viszont van ismerősök, aki dolgozott zatomerőműben, ő oktatott ki, hogy a röntgen, rádió, gamma és a látható fény ugyan az: foton.
      Igaz, nem hiszek neki teljesen, mert elvégeztem egy kísérletet, megdobtam egy táskarádiót ilyen kínai zsebrádióval, de nem ment át rajta. Ekkor mondták azt a barátaim, ideje letenni a Jägermeistert, vagy befejezni a részecskefizikázást, mert ezt a poént ők sem értik már.

      Szóval kérdésedre a rövid válasz: fogalmam sincs. Gondolom mélyszűréssel vagy ülepítéssel. Ha mégsem, akkor desztillációval. Ha így se megy, akkor nem éri meg az elválasztásával foglalkozni, nem veszi meg Mari néni. Esetleg még zónaolvasztással, az bevált a germánium és a szilicium esetében, akkor Pistike még megveheti.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Nem akarsz nálunk írni?
      Felvesz,ek szívesen szerzőnek.

     • VGVqYmVIw5ZL

      Jó, de akkor kevesebb olvasótok lesz. Mármint nem mondom, hogy olyan elrettentő tudok lenni, csak ha eddig olvasó voltam és most íróvá lépek elő, akkor bekövetkezik ez a sajnálatos esemény.
      Író-olvasóval találkoztam már, első szerencsétlen Western Digital 1TB-os merevlemezemben az vesztettel el a fejét, de olvasó-íróval… végül is, ha ez ember nem mer újítani, akkor nyuszi.
      Benne volnák.
      De most sürgős semmittevésem van egy még meg sem vásárolt helyi sörfőzde remeke mellett, sajnos nem halaszthatom máskorra. Tapasztalatom szerint holnapra már keserű lesz, a hétfőm meg be van táblázva.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Okés.
      Ha mégis szeretnél nálunk írni: vau@holdkomp.rocks, bernard@holdkomp.rocks, blue@holdkomp.rocks
      Bármelyikünkre ráírhatsz.

     • VGVqYmVIw5ZL

      Írással nem lenne gond, azt szeretnék.
      A miről az igazi kérdés :).

      Esetleg ha érdekes lehet, hogy mire való egy marék homok (fogkrémtől az i7-es processzorig), akkor szívesen állok rendelkezésre. Igazából a hugycsőbalerínás írás óta másra nem is tudtam gondolni. Meg elvileg a faluban, ahol régen éltem, egy távoli rokonom csinált először a szarból pénzt. Ez egy negyed A4-es lapnyi hogyan gazdagodjunk meg gyorsanba beleférne, kizárólag hétfőn ugye, mert ezt egyszer lehetett eljátszani, azóta ez a piac le lett fixálva, szóval innen már nem lát senki egy garast se, pedig a képlet egyszerű. Pont tökéletes ködös hétfői reggel olvasni, hiszen a végső következtetés, hogy mégis csak marad az értelmetlen robot a gyorsan jött sofőrös limuzinos farcipelgetős életmód helyett. Vagy ami nálatok hiánycikk, férjezett Senkiseemlékszikné irodalomtanárnőm rákényszerített a megszépült régi időkben, hogy írjak mindenről is, ha értek hozzá, ha nem. Érettségi jegyem alapján ez sikerült.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Küldj át egy tetszőleges témájú írást nyugodtan.
      Én sem értek hozzá, látod.

     • VGVqYmVIw5ZL

      Van pár ötletem, ami tán hasznos is lesz egyszer valakinek, sőt, meg is spórolhat 20 év balszerencsét. Ha összeállnak a szabadidővel és az ihlettel, jelentkezem feltétlen elektromos levélben.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Okés.
      Közvetlenül megtalálsz, írtam már a mélcimeket, az enyém a blue@holdkomp.rocks

 • vau

  Blue, holnap le kéne kötöznünk egymást és kivételesen nem szexuálisan.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Csak ha zsunkelmancs kamozza.
   4-kor kelek, rendszert migrálunk. Épp peak-ben ahogy illik.

   • vau

    Hogy máshogy. Kitartás, sok akció lesz, tudósítok.

 • orizatriznyák

  A jégteleszkópra nincs szükségem, viszont azt a kabátot elküldhetné nekem a tag, mert még mindig nem vettem.

  • vau

   Nekem az a maszk jön be, de kurvára. Boardozáskor én lennék a sztár.

  • 

   Elmentem cipőt venni. Szóval nyilván kardigánt vettem, mert abból még csak húsz van.
   Ami feltűnt viszont, hogy minden bolt pamut nadrágokkal van teli, mintha nálunk a télre max. +10 celziusz hideggel kellene számolni, és simán ki lehet bírni a hévre várást egy nem túl vastag csínóban a tél közepén is. Ja, meg tartanak három pár kord nadrágot olyan embereknek, akik nem félnek attól, hogy nyugdíjasnak nézik őket.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Mijabaj a kék farmerrel?
    Nekem van 8-10 árnyalatban.
    És egy titán.

    • 

     Kék farmerem már van egy. Nekem az olyan dolog, hogy abból kell egyszerre egy pár dark wash, oszt kész. Ha majd kikopik, akkor veszek a helyére egy másikat.
     De nyilván farmernadrágból is egy évtizedben egyszer találok megfelelő fazont, ami jó méret, jó szín, nincs gyárilag szaggatva/koptatva/gyűrve, nem bő csipőben, nem hosszú, nem rövid, slim, de nem skinny, és még az íze is megfelelő, ha teába mártom.

   • orizatriznyák

    De legalább vettél valamit! Én valszeg megvárom megint júniust. Tudod,
    akkor van leértékelve az s-es kabát és az 51-es bakancs. Amúgy van egy springfield mikrokord zöld nadrágom, egy mustang tózse olyan anyagú fekete és egy gas nehéz meghatározni a színét, valami világos.

    • 

     Ki kell, hogy ábrándítsalak, mert az S-es kabát sosincs leárazva, csak az XXXXXL-es. Az S-es még szezon előtt elfogy, mert mindenkire az a jó, tehát rendelnek belőle kettőt készletre.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Levis outletben láttam 26/34-es farmert 3 ezerért, na azt kire gyárthatták?

     • 

      a slendermanre

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A másik terv, hogy fel kell hajtani a szárát, majd belenő.

     • 

      Vagy nem kell levenni róla, és akkor úgy nő. Mint amikor a növényeket formákban növesztik, és akkor olyan formájúra nőnek.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A Házibuli c. oldschool moziban a fürdővízben zsugorodott méretre.
      Nemtom.
      Amikor a hazai River Blue farmer indigóra színezte a combomat, elgondolkoztam erről az egészről.
      De előtte a barna kordbársony nadrágomat letépte a biciklilánc, szóval valahol nem csodálkozok már a nadrág dolgokon.

     • orizatriznyák

      Akkor nemigen lesz kabátom. Ellenben, az 51-es bakancs csábító a 42-es
      lábamra, meg egy csomag vatta árát csak kinyögök még valahogy, azt
      megvan egy életre a lábbeli.

     • 

      Ez a jó az 51-es bakancsban, hogy belefér a 42-es bakancs.

     • orizatriznyák

      Jó ezt látni, hogy rajtam kívül is vannak pengeéles elmék.

   • dzsungelmacs

    szerettem volna magas derekú farmert és egy hosszú pulcsit. nos, nagyon szép csípőnadrágok és rövid pulcsik vannak. így télre pont praktikusak is.

    • 

     Novemberben is még simán a bokavillantós stílus az illő, amiből feltételezem, hogy Budapest az új Newcastle. Ott szoktak újévkor bikininek megfelelő fedettséget biztosító ruhákban ünnepelni, miközben olyan szél fúj, hogy az inuitok ki sem merészkednének az iglujukból.

     • dzsungelmacs

      aha, láttam embereket szaggatott farmerban, tornacipőben, valami kis vékony pólóval a tavaszikabát alatt. szerintem igazából ufók.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Mennyé ki az outletbe Budaörshöz.
     Hogy mindent megint nekem kell elmesélni.

     • 

      Az borzasztó messze van a körúttól, gyakorlatilag már Yakutszk.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Vlagyikavkaz.

     • dzsungelmacs

      idén én már több helyre nem megyek. legfeljebb rendelek neten és végig keresztben lesz az ujjam, hogy jó legyen.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Nem jó terv.
      Kimentünk lánygyerekkel, hogy kell neki nadrág. Kettőt fizet, hármat vihet akció, a legolcsóbb ingyé.
      Jó, lett egy sálam, egy kesztyűm és egy tárcám.
      Hány terméket választhattunk?

     • dzsungelmacs

      hú, durva lehetett. 😀

   • vau

    Találtam egy kurvajó zakót tegnapelőtt a griffben.

    Nem vettem meg.

    Ez egy szomorú történet.

    • 

     A múltkor magam is találtam egy kurvajó zakót, de egy másikat vettem meg, mert ősszel szerintem ésszerűbb egy piros színű nyári zakót venni, mint mondjuk egy vastagabb blézert.

 • dzsungelmacs

  igazából megvagyok nélküle.

  • orizatriznyák

   Én is. Bár ha lenne belőle leértékelve…az már teljesen más tészta.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Nihilista.

  • vau

   Ez a legbetegebb dolog, amit ma olvastam.

   • orizatriznyák

    Akkor már el sem mesélem orizatriznyák vs kiemelt szegély esetét, amiben
    úgy terültem el a Penny parkolóban, mint alföldön a furulyaszó. Volt
    akinek tetszett, nekem annyira.

    • vau

     Kiemelt szegéllyel ma olyan dolgom volt, hogy a Dremellel felvágtam a szegőlecet és kiemeltem.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      És mennyi csodás kiegészítő van hozzá.
      Melyiket választottad?

     • vau

      3000. A cordless így nem nyûgözött le, a 4000 meg nem értettem h mivel tud többet.

 • orizatriznyák

  Jóccak! Ezt azért még itt hagyom, mert tudom, hogy szeretitek.

  • 

   Jó, hogy te tudod, hogy szeretem, mert én nem tudom.

 • mokusON

  • vau

   Mész te a faszomba 😀

 • vau

  Tudjátok mi a szar még? Hogy kéne cipőt venni télre de chelsea bootot nem lehetett kapni nemrég még, szóval akcióban sem lesz, ezért nincs értelme holnap a plázsóban kóricálnom.

  • 

   van mindenfelé, csak egyik sem tűnik valami téliesnek, meg a szájuk is akkora, mintha legalábbis vádliközépig kellene belenyomni a lábod

   • vau

    A laffogó chelsea boot a halálom.

  • WeAreHere

   elég ratyi, de neutrinókat talán lehet benne fogni! 😀

   https://cdn.shopify.com/s/files/1/1223/5758/products/trevorblk1_2048x2048.jpg?v=1491868105

   vegyél online ratyibootot: https://shop.nordstrom.com/c/mens-chelsea-boot
   a mai modern ember, csak online vásárol.
   én csak élelmiszert vásárolok offline.

   legyél modern! 😀

   • vau

    Eredetileg mondjuk valami DC deszkás cipőt akartam melóba járni, de aztán gondoltam maradok valami homár cuccnál, ha már.

    • WeAreHere

     ha olyan a meló, indokolt a ratyiboot, csak rohadt kényelmetlen.

  • dzsungelmacs

   lightinthebox-on nézted? ott van minden, talán még kisnyúl is.

   • vau

    Onnan robothalakat rendeltem.

    • dzsungelmacs

     pedig simán lehet, hogy még színben passzolót is találnál. mármint a robothalakhoz passzolót. kicsit zavaró, hogy a női cipőket rendszeresen férfilábakon mutatják be és vice versa, viszont a méretezése jó.

     • vau

      Nem értem a célzást. Mi is ezzel a baj?

     • dzsungelmacs

      😛 hiába van női lábon, mégsem tartanak belőle 41-esnél kisebbet. gondolom férfiaknál ugyanez lehet a helyzet. hiába túrtam fel az egész oldalt, nem találtam meg pont ugyanazt kisebb méretben, pedig nagyon tatszett.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Ez a top 3 egyik legkevésbé megmagyarázható magassarkú cipellőm.
      Mentségem, hogy legalább kék.
      https://uploads.disquscdn.com/images/b66ead2c66d2f1d10e8e6aee98f8b115604ddb1069fa846d92b3979fca6a9201.png

     • dzsungelmacs

      pár éve nagy divat volt a sportcipőnek kinéző, viszont jégcsákány sarkú cipellő. nem ez a szörnyű, hanem, hogy volt olyanom.

     • vau

      Képet.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Napaszmeh.

     • vau

      Nem bűn az, hogy ritkán jutunk hozzá… minden elég lassan.

     • dzsungelmacs

      ilyen volt, csak barnában, márkajelzés nélkül. nyilván nincs már meg, megette a sarkát a mozgólépcső. 😀 https://uploads.disquscdn.com/images/9a27fbf7dd1c3786d17e22021411453206cad491c2e4adf664e3c9f57de87e4f.jpg

     • vau

      Felállt.

     • dzsungelmacs

      ugye? az ilyen megindokolhatatlan dolgok egyszerűen kellenek.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Nekem tetszik.
      De ugye nem csoda.
      http://holdkomp.hu/kharon-kedvenc-holdam/

     • dzsungelmacs

      én hiszek neked, de ezt a linket most nem értem.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A beágyazott vidi a ruha (és cipő) szokásokkal.
      A nagyon fura magassarkú cipők és a steampunk meg a jó ég tudja a videóban.
      De akkor korábban volt ilyen is:
      http://holdkomp.hu/well-its-one-for-the-money-two-for-the-show-three-to-get-ready-now-go-cat-go/

     • dzsungelmacs

      aha, videó! 😀

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★
     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Pics or didn’t happen.

     • dzsungelmacs

      vannak durva cipőim. így nézegetem őket, de hordani nem nagyon. persze tök ideálisak, ha taxiba beugrasz, irány a kávézó, majd újfent taxival haza. de inkább sétálni szoktam, nem keveset, hanem rohadt sokat. egyszer megszívtam, felvettem az “üvegcipellőmet”, aztán másként alakult a program. majdnem lenyiszálta a kis lábujjamat. és hát mivel átlátszó volt, elég látványos is volt. inkább mezítláb mentem haza.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Lyézus szent szíve.
      Egyszer bandukoltunk fel a várba, mert a legendásan megbízható Budavári Sikló megadta magát. Topogott mellettem a rettenetes kockaköves utcán, kérdeztem: nem kéne ezt nem erőltetni?
      Nem. – felelte dacosan.
      Aztán le is mentünk, az…

     • vau

      Ja, ezt az ágyon kívül fel szokták venni máshova is?

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A lányok totál bolondok, zsunkelmancs nem is hiszi el,
      De nem baj, így szeretjük.

     • vau

      A lányokban azt szeretem, amikor nem utcai használatra vesznek bőr combcsizmákat. Az például klassz dolog.

     • dzsungelmacs

      van. hasított bőr, szegecselt. utcára alkalmatlan, mert úgy csúszik, mint a korcsolya. de gyönyörű.

     • vau

      Ne zsongíts.

     • dzsungelmacs

      olyan is van, amit bizony hordtam. fekete bőr, combközépig érő, szerintem piszok jó és még kényelmes is. végig tomboltam benne egy szilvesztert a lovin. (ok, előtte vicces sütit ettem)

     • dzsungelmacs

      áh, dehogy. viszont soha nem mutatom meg a cipőgyűjteményemet, mert bezárattok, mint egyértelműen bolondot.

     • vau

      Nálunk az a divat, hogy írunk róla.

     • dzsungelmacs

      igen, ha az ember lánya fiatal és bohó. ma már a sarokról fordulok vissza, hogy talán nem az enyhén foszlott papucsomban kéne emberek közé mennem. de azért pár darabot megtartottam és várják az alkalmat, hogy felvegyem őket. aztán a vége úgyis a kényelmes csizma lesz.

     • vau

      Lejjebb keres valaki, akivel szerintem tudnál egyetérteni. Sportcipőt hord ő is nemsporthoz.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Nem más poszt alatt vagyunk már kommentben.