Miért rettentően béna a Walking Dead?

Az én időmben a zombikkal nem bántunk kesztyűs kézzel. Az én időmben a zombik még félnivaló izék voltak, nem valami csoszogó-hörgő tökömtudjamik, amiket azért vizeztek fel az élvezhetetlenségig, hogy a létező legszélesebb korosztályhoz el lehessen juttatni az aktuális melodrámát, ami arról szól, hogy a sorozatból ki nem kapott épp fizetésemelést.

Már korábban megírtam egy kvázi-gyűlöletposztban, hogy miért lett egy rakás szar a Trónok Harca. Nos állati nagy meglepetésre a Walking Dead pontosan ugyanazért szar. A véget nem érően hömpölygő balfaszkodás egy soha semmibe nem tartó történetszállal olyan dolog, ami a legtürelmesebb ember idegeit is megviseli, hát még az enyémeket. A sorozat forrásanyaga egy közepesen szar képregény, ami annyira végtelenül banális, hogy a tikkasztóan fájdalmas dialógusoknál és a gagyinál is gagyibbra írt konfliktusoknál a Bobó és Góliát is egy picit mélyebb volt a maga idejében.

El lehet képzelni, hogy ez a koncepció nélküli, véget nem érő képregény-favágás mégis milyen fejlődési lehetőséget fog nyújtani a szereplőknek középtávon. Aki játszott valaha posztapokaliptikus játékkal, az tudja: egy idő után a tömény unalomba fullad az egész, mert nem jelent kihívást semmi. Mégis mi jelenik meg majd meg a TWD univerzumban, ami izgalmas lehet? Beszélő zombik? Na, az azért csak nem.

A TWD, ha ez egyáltalán lehetséges, még a Trónok Harcánál is vontatottabb és kínosabb. Emlékszünk a második évadra? Hadd foglaljam össze:

De tényleg, minden valamirevaló sorozatot elkaszáltak volna ennél az évadnál, de ez a rettenet valahogy belecsimpaszkodott abba az ígéretbe, hogy a zombihorda bármikor is tényszerű fenyegetést fog jelenteni a főszereplőkre. Persze azóta se volt senki veszélyes a főszereplőinkre, kivéve talán Negant, aki – nem árulok el nagy spoilert – még legalább egy évadon keresztül fog velünk baszakodni, hogy aztán – kitaláljátok – érdemben SEMMI ne változzon. Semmi. Jön egy másik, még ennél is röhejesebb főgonosz, Negan meg bejárja azt az utat, amit a Governor, csak most talán más véget ér. Nem vagyok egy rohadék, nem spojlerezek nektek.

A Walking Dead 2003. óta örvendezteti a nagyérdeműt. Ami úgyahogy működik képregényben, az nagyon nem működik a vásznon. A zombik elveszítették minden jelentőségüket és olyanok, mint valami rohadó birkanyáj, amik mindenhol egy kicsit ott vannak, de igazából semmit nem számítanak. Amikor tizenkét évesek nyomnak bele konyhakéseket koponyákba, akkor tudod, hogy itt a fenyegetettség szintjén eléggé vége a dalnak. Egyedül igen nagy tömegben aggasztóak, de úgy még Paudits Béla is komolyt veszélyt jelentene.

Az a csodálatos ebben a sorozatban, hogy ahogy elbaszódott az egész környezet és ahogy egyre mélyebbre süllyedtünk a zombidallaszban, úgy lett egyre komolyabb a népszerűsége. Az ok rémesen egyszerű: anyu is oda tud ülni a tévé elé és el tudja mondani, hogy zombis sorit néz, ami egyrészt valami megmagyarázhatatlan kúlsági faktort jelenthet a külvárosban, másrészt azért nem sokkal terhelőbb pszichésen, mint az enyhén túlfűszerezett sült pulyka a hétvégére.

Mert valódi dráma az nincs, közel s távol az egyetlen lényegi dolog ami történt a legelső, meglehetősen turbulens évad óta annyi, hogy Negan végre jól megérdemelten szétverte a fejét Glennek a létező legundorítóbb és leghatásvadászabb módon. Persze egyből megindult lefelé a nézettség, amikor a sok rinyapina rájött, hogy uramisten, itt még a végén meg is halhat valaki. Az morálisan persze senkit soha nem zavar, hogy Rick, aki egy neurotikus faszkalap lényegében mindenkit kicsinált maga körül és egy nárcisztikus pszichopata, aki bármilyen közösségbe beeszi magát, hogy utána belülről rohassza szét.

Ennél már csak az volt kínosabb, amikor “kimondták” a sorozat nevét, hogy minden létező agyhalottnak nyilvánvaló legyen, hogy a főszereplők az igazi “the walking dead”. Ennek utoljára Peter Griffin tudott őszintén örülni. Carlt is azért tartják, hogy időnként a morális tanulságot az izzadó, kidülledt szemű és mindenki mással ellentétben riasztóan ápolatlan és rettentően zavart tekintetű Rick az arcába ordítsa. Nem a kedvenc Rick nevű sorozatszereplőm, annyi szent.

Persze lehet mondani, hogy elképesztően izgalmas lesz a sorozat hamarosan és biztosan nem olyan rettentően, zsibbasztóan unalmas marad a sztorivezetés, mint amit a képregény eddig adott. Hatalmas különbségek vannak, Ricknek ugye nincs meg a keze, a filmben nem Andreát dugja ugye, mert róla kiderült, hogy nagyon szar színésznő, helyette lett Michonne és Dwight az igazi Daryl (egyébként a tökömet rá, hogy Darylt vagy Dwightot kicsinálják, két ugyanolyan karakter nyilván nem fér meg egymás mellett). Sokat egyik sem tesz hozzá semmihez, nem lesz kár értük.

Azért én nem tennék rá túl nagy összegeket, hogy a Spanyolországban 12 éves korhatárkarikát kapott, újkori zombieposz bármit ki fog tudni csalni belőlem az ásításokon túl. De persze mindenki örömére megnyertem, hogy ezt is én kritizáljam, szóval a véleményem hamarosan megmondom és akkor ugyemegmondtam.

Addig is lehet elméleteket gyártani, hogy miért is nem értékelem a sorozat valódi értékeit, úgysmint a… ööö… a karakterfejlődés meg a… izé.

 • 

  A Bobó meg a Góliát az nagyon ott volt, nem fair az összehasonlítás.

  • vau

   Ez igaz. Szerintem mélyebb volt, legalábbis az interperszonális kapcsolatokat és a drámát tekintve.

 • Kolyok12

  nekem most a másik szól a háttérben a ftwdwtf. az is szar.

  • vau

   Az még ennél is szarabb, ahhoz nem merek hozzányúlni, mert megőrülnék.

 • SpaceWolf

  Majd amikor jön egy zombi aki beszél, meg MÉLY érzelmei vannak. Na majd akkor figyelj. Csodálkoznék, ha nem süllyednének idáig.

 • Bernard Black
  • 

   A Baby Driver kapcsán ráébredtem, hogy a tecsőn fent van a teljes Spaced (közös többszörös: Edgar Wright), szóval megint megnéztem és még mindig klassz. Ha valaki még mindig nem látta, már semmi kifogás nem maradt, összesen vagy hét óra a két évad.

   • Bernard Black

    azt is szerettem, újra kéne nézni. pont öt évvel vagyok fiatalabb és csak egy kicsit nemangol, különben szerintem abszolút kedvencem lett volna 🙂

    • 

     a popkultos utalások nagy része pedig inkább amcsis, de az tény, hogy a londoni flatshare-es (amikor még meg lehetett fizetni) életérzést nagyon adja,

 • vau
  • 

   Néhány hónapja valami furcsa betegségem támadt, mert kitaláltam, hogy csinálok magamnak egy Bloody Mary-t, és bizony menő leszek, még zellerszárat is rakok bele garnishnak vagy hogyhíjják. Arra jó volt, hogy megtanuljam, hogy nem csak narancscsal, de paradicsommal sem ízlik a vodka, és hogy semmi értelme zöldséget rakni egy italba, csak azért, hogy utána kihajítsam, ez esetben az itallal együtt.

   • Magister Ludi

    én azt úgy szoktam, hogy egyáltalán nem rakok bele vodkát, csak megborsozom. Úgy tök finom!

    • 

     Nagyon kalandvágyónak hangzik, legalább mint egy virgin rum-n-coke.

     • Magister Ludi

      micsinájjak, ha egyszer a vodka tényleg szar 🙁

     • 

      A vodka nem szar.
      Ha választanom lehet, és van normális vodka, akkor azt iszom. Néha tonikkal, néha nélküle. Viszont sok ember sose ivott normális vodkát, mert valamikor kamaszként belekortyolt egy Kalinkába vagy valami várdadrinkes izébe, és nem ízlett neki, teljesen jogosan.

     • Magister Ludi

      hát akkor én még semmilyen töményféleségből sem ittam normálisat, mert az összeset csak kínkeservesen tudom legyűrni, azt is csak akkor, ha kényszerítenek (vendégség). 🙁

 • vau

  Érzem a gyűlöletet, ahogy gyülemlik.

  • SpaceWolf

   Ugyan, a Last Jedi miatt sem gyújtotta ránk senki sem a kócerájt.

  • 

   Nekem is babgulyás volt a hétvégén, rohadt jól sikerült, de reggel már teli volt gyűlölettel a hálószoba, inkább nyitva hagytam az ablakot, mikor melóba indultam.

   • Magister Ludi

    kurva hideg lesz és csak egy kicsit kevésbé büdös, mikor hazaérsz. Én szóltam.

    • 

     Ebéd után hazaugrottam, és baromira meleg volt, mert telibe süti a nap, de bezzeg a hideg szél nem fúj át rajta.

 • orizatriznyák

  Egy részt sem láttam ebből.

  • egyedi

   én sem.

   • 

    én sem. akkor mi meg beszélgessünk az izauráról.

    • egyedi

     Dallas? abból legalább valami rémlik

     • 

      Abból csak annyi maradt meg, hogy bobby nem is halt meg a zuhany alatt, mikor rálőtt Jock-ra Samatha, és hogy ha hazaérsz melóból, akkor töltesz magadnak egy whisky-t, ha menő akarsz lenni.

     • egyedi

      na ennyire kb. én is. meg volt Lucy is, aki szőke volt, és pici.
      X-aktákból talán még az elején láttam valamit, de aztán nem jött be (de én a Lost-nak is csak az első évadát voltam képes végignézni, mert konkrétan megőrülök a ki nem derülő rejtélyektől. ld. bűvész, illuzionista stb.)
      eléggé nem vagyok modern, mert a zombi téma, meg az szuperhősök pl. nem érdekelnek

     • 

      Akkor a Hannibal első évadát tudom ajánlani, abban nincs semmi természetfeletti, viszont elképesztően jól van megírva, rohadtul gyönyörűen van fényképezve, és a színészi játék is nagyon ott van.

     • egyedi

      és több évad is van?

     • 

      persze! a második is jó, csak már kevésbé zseniális, főleg a vége, a harmadik meg már vitatható, de azért jó.

     • egyedi

      köszi, akkor utánanézek 🙂

    • orizatriznyák

     Esetleg a gyökerek kunta kintéjéről. Élénken él bennem az emlék amikor
     az első részben, a főhős bátya, haverja, apja (nemtom) megmenti a
     csapatot, úgy, hogy elé ugrik az ágyúgolyónak, de túléli. Az már gyerekfejjel is
     nagyon tetszett és tök hihető volt…

     • 

      Az kimaradt, de olvastunk róla valamelyik angol tankönyvben, talán, vagy valahol.

     • egyedi

      én a Sztrogoff Mihályra emlékszem, amikor kilestem, hogy elhúzták a tüzes kardot, vagymit a szeme előtt és megvakult. az trauma volt

     • enduser golilla

      vazze, az nekem is megvan!
      annyira lehidaltam itt, hogy képes lettem 2 hónapos kontentbe kommentelni.

     • egyedi

      :))))

    • Magister Ludi

     én sem, de én az izaurát és a dallast sem.
     kb. 3 sorozatot ha láttam, de azokat sem néztem összefüggően, csak úgy össze-vissza. Így a sztori felét általában nekem kellett kitalálni.

 • :/

  Csak azért nem szedem le a fejedet, mert a negyedik évadot követően tényleg mintha kifulladt volna a sori 😐

  • SpaceWolf

   MINTHA??? :DDD

   • :/

    Azért akik csak a zombigyilkolászás miatt nézték még mindig élvezhetik.

    • vau

     Hát pont azok nem élvezik kicsit se. Lassan egy műanyag vajkéssel is lehet zombit ölni, ami beletörik a rántotthúsba.

     • :/

      De most őszintén, egy lassú mozgású valamiről beszélünk, amivel már évek óta együttélnek a világban. Az lenne furcsa ha nem így lenne.

     • vau

      Mondom, Paudits Béla is nagyobb fenyegetettséget jelent. Ennyi erővel lehetne egy vattacukor-emberkék által fenyegetett világ is, hasonlóan rémisztő.

     • :/

      A megszokott rend hiánya a legnagyobb veszély, erről szólna elvileg a sorozat (legalábbis nekem). A zombik csak a szükséges mellékszereplők, ennyi erővel lehetne akár halálos sáskajárvány is 😊
      Aprítós sorozatnak ott van az Ash vs Evil Dead, nézem azt is, szorakoztató csak mésképp.

     • vau

      Szólhattak volna az elején, hogy vadnyugati sztori lesz, csak sokkal bénább indiánokkal és akkor nem ásom bele magam.

     • :/

      Dráma és érdekes, motivált karakterek voltak benne bőven, sajnos ez fogyott ki belőle az évek alatt, maradt az akció meg az átlátszó sokkolás.

     • vau

      És ez csak sokkal rosszabb lesz.

     • :/

      Sajnos igen 😞 Az új rész is… Mintha nem tudnák eldönteni hogy akkor most gyorsan lezárják a Negan szálat vagy inkább mégse. Olyan semmilyen epizód volt 😕

     • Magister Ludi

      sóskajárványnak olvastam, annak még értelme is van: a sóskákat fenyegeti… ezt már kimondani is borzalmas.

 • D. Pin Trouble

  Szar, de nézed rendületlen 🙂 A kitartás szép erény.

 • :/

  Plusz, a második évad az egyik legjobb volt.

 • Jaoo

  Nem tudom mennyit láttam a sorozatból, de a trónosból sem. Fogalmam sincs melyik éved, melyik része volt bármelyikből az utolsó amit láthattam. Untam? Untam. Főleg mert kötelező volt nézni, és élvezni. De én szar arc vagyok, próbálok kitűnni még olyanokkal is, hogy nincs tévém. Még az is kamu hogy Mezzot nézek, mivel nincs min. Egy biztos, akarva akaratlanul látok pár jelenetet a felkapott sorozatokból, pölö ahogy a csávó szétverte a többi fejét a Walkingban. És itt a lényeg, a színész aki viszi azt a szerepet, nekem a Watchmen rohadtul tetszett. Moziban láttam a filmet, és mindig eszembe jut mekkora király.

  https://www.youtube.com/watch?v=BPfc4LDZHbw

  • vau

   Negan egyértelmű magaspontja az egész hóbelevancnak. Ha tudnám, hogy darabokra bontja a teljes szereplőgárdát, esküszöm én lennék a legnagyobb rajongója a sorozatnak, annyira utálom már őket.

 • Noanme

  Egyetértek, egyszerűen nem tudom megérteni miért olyan népszerű ez a sorozat, a legunalmasabb valami amit életemben láttam
  Csak az első és utolsó részt érdemes megnézni az évadokból, a maradék részek szánalmasan bugyuta, unalmas, érdektelen, sehova sem vezető párbeszédekkel van tele

 • disasterpieces

  Elvétve tudok csak egyetérteni azzal amit írtál. Talán az a legnagyobb igazság, hogy a Trónok Harca szar.

  Mellesleg a képregény mérföldekkel jobb, mint a sorozat, up-to-date olvasom. De kinek a pap kinek a paplan.

  • vau

   Persze, nem egyetemes igazságok puffogtatása a cél, hanem hogy mindannyian jól szórakozzunk. 🙂

 • hogyhogynem

  Az előző évadnál valami szeméttelepen irtó idétlenül bemutatott bandával való találkozás után kaszáltuk el. Ott volt az a minősíthetetlen szarvas is, ha jól rémlik.
  Nem kizárt, hogy egyszer egyben ledarálom a maradékot, de a csuda tudja. Időrablás céltalanul.
  Az első évad tetszett igazán, utána már leginkább megszokásból néztük.

%d bloggers like this: