Modern Hálaadás

Jó, de mi a faszt csinálnak ilyenkor az amcsik, azon kívül, hogy esznek, focit néznek és nézik a holnapi akciókat?

Egyszerű: semmit. T-Daynek, vagy Turkey Daynek is nevezik, ami tulajdonképpen arról szól, hogy végre együtt a család és megünneplik azt, hogy mindenkinek van valami kipróbált és jól bevált családi receptje a pulykára, meg a sütőtökre. Persze a pumpkin pie az elsődleges felhasználás, meg a sült pulyka, de minden család baromi büszke rá, hogy van valami különleges abban, ahogy ők csinálják. Minden család különleges hópehely.

Ha félretesszük a vegyes történelmi megítélését a Mayflower utasait követő kolonizációnak, elfelejtjük, hogy az ünnepet többször herélték ki és erőszakolták meg az amcsik, mint ahányszor ez egyáltalán lehetséges, akkor maga az ünnep egy meghitt és bennsőséges zabálásként fogható fel minden év Novemberének negyedik csütörtökén.

Fig.0.: Önfeledt pénteki hálaadási hangulat

Általában kiveszik szabinak a pénteket, de nem ritkán az egész hetet, ezért gyakorlatilag megáll az élet csütörtökig bezárólag. Csütörtökre kurva nagy adag kaja készül, jellemzően a következő összetevőkkel: uborka, olajbogyó, zeller, sült pulyka, kagylóragu, áfonyaszósz, spárgakrém, főtt krumpli, sárgarépa, gyümölcssaláta, darálthúsos pite, gyümölcsös sütik, szőlő, alma, kagyló, hal. A White House Cook Book 1887-ből a következőt tekinti “tradícionális” menünek: csirkehúsleves, sült lazac, tartármártás, sült pulyka, áfonyamártás, pumpkin pie, darálthúsos pie, főtt hagyma, oliva, csirkesaláta, sajt, citromzselé, mandulás fagyi, sajt, gyümölcs és kávé.

Mivel egy átlagos pulyka egy nagyjából húsz kilós dög, ezért nem nagyon kell csodálkozni azon, hogy a karácsonyi szezonban a személyenkénti pulykafogyasztás kb. 8 kiló. Szóval termelnek, na. Mivel a szarvasvadász-szezonban is erre az időszakra esik, ezért a szarvas is teljesen standard kajának számít.

Fig.1: A szarvasvadász

De ahogy nálunk a karácsonyi menü is hatalmas szórást mutat a töltikápi és a karácsonyi hal tengelyen, ugyanígy az amcsiknál is vannak mutációk. Előfordul, hogy a disznóvágásokat is ebben az időszakban kezdik, ezért az Appalacheben például a disznó szűzérme vált közkedvelt hálaadás-napi csemegévé. A tengerparti vidékeken a rákszezon kezdetét is jelenti a Hálaadás, ezért az első rendesen lefogott rák is alapvetés az asztalon. Az írek rendes arcok, ilyenkor is steaket esznek.

Fig.2.: A hálaadás-napi steak

Egyébként az ír tradíciónak az az oka, hogy az írek hagyományosan nem a leggazdagabb nemzetei voltak Európának és a jelenlegi korral ellentétben a bélszín és a színmarha úgy általában nagy kincsnek és ritkaságnak számított. Nem ritkán egész évben spórolt a család, hogy az ünnepi asztalra prime rib kerüljön. Ez azóta is megmaradt hagyománynak.

Persze ezek a kaják nem lehetnek teljesek anélkül, hogy mindent karamellizálnának, még a marshmallowt is. Az amcsi kaja európai szemmel nézve többnyire eszméletlenül gejl és ragacsos. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az apple cider és az édes tea a hagyományos kísérője a menünek, akkor minden olyan ember, akinek egy ülés elég a repülőn egy picit elmereng azon, hogy hány percig bírna egy ilyen lakomát. Nos az amcsik se nagyon bírják egyébként: ilyenkor egy átlagos (gyerekeket és öregeket beleértve) amerikai 4500 kalóriát fogyaszt el.

Csak hogy másnap legyen ereje sorban állni a fekete pénteken, vagy bámulni a focit. Mert ilyenkor vannak a nagy amerikai foci meccsek is, ami itthon is érdekel egy csomó embert valami érthetetlen okból. Plusz a Black Friday, ami meg ugye a vásárlás ünnepe, hogy lemozogd a sok felesleges kalóriát egy kis tömegverekedéssel és végre megszerezd azt a csodás műszaki berendezést, amiért egész évben epekedsz, elbaszva ezzel töménytelen órát, amit ha átszámolsz akkor kiderül, hogy jobban jártál volna, ha mondjuk nyelvet tanulsz helyette.

De egészségesebb lelkivilágú családoknál ez az ünnep arról szól, hogy összeül mindenki egy helyre, főznek és beszélgetnek együtt egy nagyot, esznek és isznak, vallási felekezettől függetlenül Észak-Amerika majdnem minden pontján.

Kivéve az ortodox zsidókat, azok még azt is tiltják, ha szóba hozod a Hálaadást.

 • taro

  szoktam amerikai receptek alapján sütni, a cukormennyiséget alapból harmadolom -felezem ☺
  (szegény írek: ilyenkor jut eszembe a régi idézet: magyarország címere tehénhús káposztával)

 • egyedi

  sűrű életük van. egy hónap múlva karácsony. sok buli egymás hegyén-hátán

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Az írek hagyományosan krumplit ettek. Egy sajátos esemény kapcsán krumplivész alakult ki a szigetükön, kétmillióan éhenhaltak, 1,2 millióan kimenekültek az USÁ-ba.
  Nem csoda ha hálásak egy jó sztékért.

 • Ziles Gizi

  Érthető, hogy ennyit esznek. Kell az erő másnapra.

 • KingaA

  Klassz lett a sorozat!