Najó, tényleg elég a telefon!

Igen, vannak helyzetek, sőt, a legtöbb helyzet olyan, hogy családi snapshotokhoz, vagy nyaralós fotókhoz bőven elég a telefon. Számtalan helyzet van, ahol rettentő jól használhatók és Chase Jarvis szavaival élve: az a legjobb kamera, ami nálad van. (Chase Jarvis egyébként nem valami nagy öreg, hanem egy kigyúrt, sármos kis fiatal takony, aki baromi jól fotózik, de róla még lesz szó.) Ebből kifolyólag az utóbbi évek fejlődése a telefonokba épített fényképezőgépek tekintetében fantasztikus és remélem, hogy nem is áll meg. Nem keveset használom én is a telefonomat fotózásra, hiszen az utcai snapshotok és a mindenféle elkapott pillanatok így örökíthetők meg a legjobban.

De talán pont ezért tudom, hogy hol áll meg a telefon használhatósága és hol vannak a határai.

Tudom, hogy idegesítő tulajdonságom, hogy a szenzorméreten lovagolok, de térjünk egy pillanatra vissza a szenzorméret szemléltető ábrához, aminek különféle változatait már többféleképpen bemutattam. Az egyszerűség kedvéért a FF méret többszörösét kitevő Medium Format szenzor nem szerepel ezen a diagramon, viszont az MFT, vagy 4/3″, vagy M43 szenzorméret igen. Lényegében minden, ami az alatt van, a kompakt kamerák és a telefonok territóriuma. A coll az elnevezésben rendkívül megtévesztő, kis matekolás után rájöhetünk, hogy semmi közük sincs a valóságos méretekhez.

A telefonos képek a kis szenzorméret és a kis objektív és az ezzel álságosan “nagynak” beállított rekesszámok konkrétan szart sem érnek sötétben, de már szürkületben sem. Aki fotózott már esti panorámát, az tudja, hogy miről beszélek: a tragédia egy hízelgő szó arra, amit megörökítenek. Igazából már az M43 szenzorok is borzalmasan szarok, de ott a hihetetlen komoly stabilizátor lehetővé teszi, hogy pár másodperces expozíciókat is csináljunk és a kép akkor se legyen homályos. Sajnos ilyen szofisztikált rendszer a telefonokra jelen cikk írásának pillanatában nem áll rendelkezésre, pedig igény volna rá.

Az iPhone képstabilizátora azonban példás. Videózás közben olyan hihetetlenül jó minőségű képet készít, mint ha valami olcsó steadycammel csinálnánk. A felvétel minősége megfelelő fényviszonyoknál pedig olyan, hogy nem is olyan rég még pár nagy filmes a kezét lábát összetette volna hasonlóért. Mint ahogy ragyogó napsütésben és szépen kiválasztott fényeknél, relatíve mozdulatlan fotótémáknál a telefon is tud varázsolni.

A kis rekeszek átka, a kromatikus aberráció (lila meg zöld vonalak a kontúrokon) szofveresen jól korrigáltak – részlet tulajdonképpen alig veszik el a képekből, illetve a fix lencse miatt a torzítás gyakorlatilag ki van küszöbölve. A telefon két, mindennapi ember számára is érezhető hátránya a “zoom”, azaz a fókusztávolság változtatás képességének hiánya, illetve a sötétben készült képek szar minősége. Az a hátrány, ami főleg tapasztaltabb fotósoknál kerül elő, nevezetesen a shallow depth of field pedig valami, amit a közelmúltban kezdtek el, szintén szoftveresen emulálni.

Nos mindhárom problémára elfogadható megoldást nyújtanak a két kamerás telefonok. Ezek szoftveresen dolgozzák össze a képeket, tehát kapásból duplaakkora szenzorfelületről beszélünk, mint egy sima telefon esetében, illetve képesek arra, hogy a portrészerű megjelenést szintén algoritmusok alapján szimulálják. Hasonlóképpen megoldást jelentenek a zoom problémára: jellemzően más más a fókusztávolságuk, ezért megoldható velük távoli fotótárgyak fotózása is. Legalábbis olyan mértékben, ami egy nyaralásra szükséges.

Durva, mi? iPhone 7 plus, a DOF teljesen szimulált.

Persze ezek egyelőre csak alkalmi fotózásra jók, jól látszik például a fenti képen, ahogy a lány hajának alsó részénél a rendszer zavarba jön és bizonytalan, homályos pacnikat készít. Hasonlóan rossz a helyzet, ha nem homogén a háttér, hanem térben változatosan helyezkedő elemek vannak benne. De kezdeti próbálkozásnak több, mint ígéretes.

Ami várható irány, az a stabilizátorok fejlődése. Sajnos ebben a fizika fog korlátokat szabni, ahogy az új Olympus gépeknél a szó szoros értelmében a Föld forgása már megzavarja a gyroskópot. Ami mondjuk már önmagában fantasztikus siker lenne, ha telefon szintjén akár csak hasonlót lehetne megvalósítani.

Nyilván nem számíthatunk csodára, a fotonok azok fotonok, de fejlődésnek még bőven van tere a jelenlegi képalkotási képességről. De nem is ez a fontos: a kamera csak egy eszköz, ami segít megvalósítani a kompozíciót és támogat minket abban, hogy a megfelelő pillanatban, a legjobban kiválasztott fények mellett megörökítsük a látványt. Mindig a fotós számít a kamera mögött.

Legyen inspiráció minden telefonos fotósnak így a végére a Digital Photography School gyűjtése a legkirályabb iPhone fotósokról. Van hova fejlődni a jelenlegi technikai képességekkel is. Csak fény kell. Meg utómunka.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Az iPhone 7 plus 999 EUR.
  És lehet vele telefonálni is.

 • fatherstack

  A telefonom csinál olyat hogy HDR. Hármat fotóz és abból varázsol. Az jóaz?

  • :/

   Ha tetszenek a képek amik így készülnek, igen 😊

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Érdekes, hogy van ugye két kölköm. Az egyik fiú, a másik lány. Lány vitte el először fotózni sokat a Canon DSLR-t, aztán amikor megvette az iPhone 6 hardveres SE-t, hagyta a francba. Fiúgyerek meg jött és simán ellopta. Neki is szifonja van, de valamiért a Canont szereti.
    Na mindegy. Kölkök.

    • :/

     A fiad lopós szerintem 😂

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Az lehet. Asszem Svédországban van, de ez nem biztos. Legutóbb Svájcban hedóniázott két hónapot, aztán rámírt, hogy hazajönne pár hétre. Beköszönt, vitte a DSLR-t és el is tűnt.

     • :/

      Gondolom már tűztél ki vérdíjat a fejére 😊

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Viszonylag kedvelem a kölkeimet, mert amúgy elég lükék, ez a puki ráadásul poliglott, felsőfok angol-német-francia és így járja a világot.
      Ja, nem vagyok rá büszke.
      Csak kicsit lopós ezexerint.

   • fatherstack

    Szájensz biccsez.!

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Mélységélesség és white balance legyen.
   Azért baszkódunk egyébként itt a szerkiben is hülye lencsékkel, mert egy (na jó kettő) 2 mm-es lukon át látszik a világ.

 • :/

  Hatalmas up Jarvisért 😊
  És igen,az a legjobb ami nálad van mert a pillanat a fontos, nem a technika.

  Lazán kapcsolódik, de egyszerűen nem tudom magamban tartani, feldobtam egy képet az unsplashre és… https://uploads.disquscdn.com/images/81e5dd85bdaa8c184d61f1ea060d736481a5f4b8f4d71c9f37693df7aa752837.png
  Valszeg beválasztották egy sok követős gyűjteménybe 😱
  https://youtu.be/GMw65FwtlOI

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Vannak itt nálam sokkal jobb fotósok.
   Amikor ülsz fülig a vegyszerszagban és hívod elő a FF fotót az viszont megfizethetetlen. Vörös fény, mint egy francia hercegnő budoárjában? 😀
   Na mindegy, ez már annyira régmúlt.

   • :/

    Elhiszem, egyetlen hátránya hogy jóval kevesebben látják.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Egy francia hercegnő buroárjánál?
     Na erre most kíváncsi lettem. Lécy.

     • :/

      A filmes fotót te bolond.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A budoár jobban teccett volna, de most már mindegy.
      Filmes fotót eleget láttam.

   • Kolyok12

    meg aztán a piros fény az nyugtat

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★
 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Csináljunk még egy jóéjtposztot, ami alatt rendesen össze lehet veszni?

  • SpaceWolf

   Az attól függ. Csajok lesznek?

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Az olvasóink között felülreprezentált a lányállomány.
    Nekünk szégyen, de ideszoktak.

    • SpaceWolf

     Akkor toljad a jóéjtposztot, de nagy betűkkel írd ki, hogy mi heterók vagyunk a látszat ellenére.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Kint is van.

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   de csak akkor, ha rendesen provokáltok.
   ilyen szarságokon, hogy fényképezőgép vagy telefon én nem tudom rendesen felidegesíteni magam.

 • Bernard Black

  a kromatikus aberrációról még mesélhetnél, mint hülyének

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Ez olyan mint a lineáris apertúra meg a szférikus aberráció. Ilyeneket találnak ki, hogy bosszantsanak.

   • Bernard Black

    én ezzel érintőlegesen foglalkoztam, de csak egy bizonyos szempont mentén, na.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Sosem hallottam egyikről sem.

 • Rezsoke

  Hat, jovan.