Negyven fokban grillezni nem kell félnetek jó lesz

Ahogy emberileg értelmezhető tartományba emelkedik a hőmérséklet, ideje előszedni a grillt. Na jó, grillezni igazából bármikor lehet, talán csak szakadó esőben nem, de az az igazi, ha az ember negyven fokban áll neki tüzet rakni, lehetőleg a tűző napon, különben nem az igazi. A grillezett ételekhez elengedhetetlen a szakács vére és verejtéke. És a saláta.

Az ember azt hinné, hogy ez is hamar átcsap cuccgyűjtögetésbe, de optimális esetben nem. Tűz kell hozzá, rendben, de ha nem akarsz baromi drága gömbgrilleket vásárolni, nincs semmi vész – elég egy tűzrakó és egy rézháló vaskeretben, vagy egy vas grillhordó, és egy jó csipesz meg egy ilyen kislapát. Ja, és fa, persze. Jól jöhet még egy lyukas grilltál, de ez elhagyható – a vasrácson is megsül minden, ami meg átpotyog rajta, hát üsse kő.

A hús

Akárhogy is nézzük, a dolog a húsnál kezdődik, annál is inkább, mert érdemes jól megválasztani, mit sütünk és hogyan pácolunk. A puristák most le vannak szarva, hogy süssük rozéra minden fűszer nélkül és kizárólag unikornisszaron nevelt kobe mangalicát szabad sütni japán keményfán – csak süssünk. A pác sokféle lehet, a mostani menü joghurtban pácolt tarja volt (joghurtot inkább a csirkéhez szoktak használni, de minek süssünk csirkét, ha van disznó?). A húst körülbelül ujjnyi szeletekre vágjuk, és belekúrjuk a joghurtos pácba, amit röhejesen egyszerű elkészíteni: kell hozzá

  • Joghurt
  • Fokhagyma
  • Bors
  • Pirospaprika
  • Görögszéna
  • Só (elhagyható, sütés közben érdemes rendesen megsózni)
  • Római kömény
  • Citrom
  • Olivaolaj
  • Egy kutya

És kakukkfű. Mindig, mindenhez kell kakukkfű. A szutykot összekeverjük, beleforgatjuk a húst, bevágjuk a hűtőbe és ott hagyjuk egy-két napig. Utána előszedjük, hagyjuk egy kicsit felmelegedni, ha kell, megkenjük egy kicsit a forró grillrácsot, és hihetetlen önuralommal addig izzadunk lesben állva a forró grill mellett, míg a rács nyomot nem hagy a húson, akkor fordítunk rajta, aztán lehet játszani a magassággal-hőfokkal, ahogy érezzük. Ha nem sütjük agyon, jó lesz. Sózni ér. A maradék pácot sütés közben még nyugodtan rákenheted a húsra.

Ha szuicid hajlamú vagy, vehetsz marinált húst a bótban, de nem javaslom.

Saláta

Semmi különös – összedarabolunk egy csomó zöldséget, lilahagymát, paradicsomot, uborkát, megszórjuk egy csomó apróra vágott petrezselyemmel, esetleg pár levél bazsalikommal és némi friss kakukkfűvel, olivaolaj, citrom, kész. Elvetemültebbek uborka helyett tehetnek bele zsenge cukkinit is.

A köret

Ha már van parázs, érdemes zöldséget is grillezni. Jolly joker a cukkini, mert olcsó és tökéletesen ízetlen, úgyhogy érdemes felcsapni pár szelettel a grillre, szintén jó ötlet a paprika, ha van otthon friss oregano, érdemes megvágni az egész paprikákat, belegyűrni egy ág oreganót, némi sót és egy kis fokhagymát, hadd főjenek a saját levükben. A paradicsommal sem lehet mellélőni, a karikákra vágott kukoricacső is jó, a gomba különösen jól szokott sikerülni. Ha béna vagy, vigyázz a kukoricánál, hogy ne vágd le az ujjadat. Ha mégis, a fent említett grilltál jó lehet, mert a kisujj könnyen átesik a rácson. Ezt egy keverőtálban szoktam összerakni, olivaolaj, balzsamecet, só, bors, kakukkfű (nyilván), fokhagyma, rozmaring, tálaláshoz – főleg a gomba esetében – apróra vágott friss oregano ajánlott.

Hasselback

Miután grillezés közben az embert könnyen elkapja a túlmozgás, no meg krumpli meg kenyér nélkül a magyar ember félkarú óriás, kell valami szénhidrát is. Ehhez simán jó lenne egy jó alufóliás batyu zöldségekkel és krumplival a parázsba temetve úgy negyed órára, de nem vagyunk prolik, szóval nekilátunk túlbonyolítani a krumplit. Szóval itt jön képbe a hasselback-burgonya, ami egy Hasselbacken nevű svéd étteremről kapta a nevét, ahol egy séf feltalálta a spanyolviaszt, de jól tette. Fogsz egy krumplit, és körülbelül milliméteres távolságban úgy irdalod be, hogy alul egy körülbelül félcentis rész egyben maradjon. Az elképzelés az, hogy kívül ropogós, belül omlós krumplit kapunk, a lemezkék közé meg fűszervajat tuszkolunk, nekem ez mérsékelt sikerrel ment, mert nem nyílt szét eléggé a cucc, de jó móka (vau, egyszer ki kéne próbálnod, viszek majd hozzá ezüstkanalat meg ír vajjal készítem, úgy talán neked is megfelel majd).

A pszeudosznob tálalás

Ilyenkor fontos kihangsúlyozni az étel kézműves jellegét, így ezt szigorúan bicskával, fatálról szabad fogyasztani, lehetőleg borral. Külön öröm, ha akad a környéken egy szőlőlugas. Szükséges továbbá némi álszerénység is a teljes sikerhez, hogy miután három-négy órán keresztül szívtál ezzel a szarral, próbáld úgy eladni a vendégeknek, hogy ezt igazából kiráztad a kisujjadból, és egyébként is szar lett, no de talán meg lehet enni.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Már hogy az ördögbe ne lehetne grillezni esőben? Be kell állni a borsodi sörös zöld ernyő alá.
    Egy barátom mesélte (aki nem én vagyok), hogy egyszer heten beálltak az ernyő alá: három fiú, három lány és a gömbgrill.

    • Bernard Black

      tulajdonképpen az ember tarthat egy esernyőt az egész fölé, de minek.

      • vau

        Tökös arcok jégviharban grilleznek.

        • SpaceWolf

          Viharban halászlevet főzni éjjel, a Dunaparton, sakálrészegen. Petróleumlámpával jött a segítség amikor kóstolni kellett, mert több okból sem lehetett rendesen látni. Természetesen a lébe nem csöppent semmi, rejtély, hogy mitől lett gázolaj íze. Nyilván ott sem voltam.

          • ApuElcseszettÉleteVagyok

            Életem sok szempontból első szabadtűzön készült lecsójánál elfogyott 3 üveg bor, és egy kilo zsír.
            A kettő összefüggésben állt egymással. Mindenesetre a szomszéd sátorban lakó holland hippiknek annyira ízlett, hogy a nagyját ők is ették meg, mert én öntudatlanul fetrengtem a zuhanyzóblokkban, ahová nem tudom hogy kerültem, de útközben az összes lakókocsinak nekimentem.

  • Krémes Dávid

    Ezt a krumplit kifejthetnéd kicsit. Fóliában sül? Akkor hogyan lesz ropogós kívül? Megpirítod a vége előtt? Kipróbálnám szalonnás töltéssel legközelebb.

    • Bernard Black

      előmelegített sütőben kétszáz fokon, aztán felülről is kaphat egy kis hőt, fólia vagy fedő nem kell hozzá

      • Krémes Dávid

        Sütőben így csinálnám, de a grillen…?

        • Bernard Black

          ja, ez sütőben sül 🙂
          ezt legfeljebb becsukkható grillen lehetne megcsinálni, nem sima rácson.

          • Krémes Dávid

            Ennyi csalás bele kell, hogy férjen. 🙂 Én az oldalast is elő szoktam sütni és már omlószan rakom csak fel a rácsra.

  • Mad Max

    Múltkor úgy szétfüszereztem a marhàt, hogy öröm volt kihányni. Mondjuk a szomszéd kertjéböl támadó kullancssereget távol tartotta.

  • orizatriznyák

    Na várjál, visszajöttél a tényleg tűrhető időből a katlanba és még rá is pakolsz a Celsiusra kicsi grillezéssel?
    Nem piti.

    • SpaceWolf

      Azt mondod, hogy miatta van ilyen rohadt meleg?

      • orizatriznyák

        Végül is ebből az aspektusból nem vizsgáltam, de most, hogy mondod, van benne valami…

        • SpaceWolf

          Üssükmegüssükmeg

          • orizatriznyák

            Süssükmegsüssükmeg

  • vau
    • SpaceWolf

      Nem is tudom. Értem én, hogy az asztronautáknak megfelelt anno, nade… elég drága ez?

  • SpaceWolf

    Fogsz egy krumplit, és körülbelül milliméteres távolságban úgy irdalod be

    Bocs, hogy belevau (höhö), de a milliméter az tuti? Mert egyrészt akkor ez női munka (irdalja be milliméterenként a kurva anyja), másrészt meg az már chips…

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A szálkás halat hogy irdalod?

      • SpaceWolf

        Centinként kb.

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          3 mm. Az irdalás felső határa keszegnél.

          • SpaceWolf

            Világéletemben így csináltam, ez már így is marad, már csak tiszteletből is. Nade maradjunk a krumplinál. Ha tényleg milliméterenként kell akkor le a kalappal, akinek van hozzá türelme és kézügyessége.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            A kedvedért fogtam egy közepes krumplit és egy kis közönséges, közértes kerámiakéssel irdaltam kb. 20-25 mp alatt.
            Van aki ilyen helyzetekre a sniccer használatra esküszik, azt is meg tudom érteni.
            https://uploads.disquscdn.com/images/974063df8b6bc531b3e93300fe8d5c7792afe2ee8a5f27d6ebb520fd2fd12fc9.png

          • SpaceWolf

            Hát… Respect. 🙂 Én tuti elcseszném.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Én csesztem el. Mert most csinálhatok még 3-4 ilyet és süthetem megfele.
            Kellett ez nekem?

          • SpaceWolf

            Épp akartam kérdezni, hogy átgondoltad te ezt? Mert két lehetőség van: irgalmatlanul lebasznak mert összevagdaltál egy krumplit, vagy rávilágítanak, hogy félmunkát nem végzünk… :DDD

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Shit happens.
            Kimegyek a közértbe tejfölért.

    • Bernard Black

      kb két milliméter max., tényleg hasonlóan néz ki, mint a chips, de másmilyen, kívül ropog, belül puha és tocsog a fűszervajban vagy sima vajban. nagyon sűrűn kell irdalni, és nem szabad elvágni a krumplit, célszerű valami olyan edénybe rakni, amin megakad a kés pengéje, mielőtt teljesen átszaladna rajta

      • SpaceWolf

        Közben már kaptam képi anyagot is lentebb, meg gúgliztam is. Jónak tűnik ez a cucc, hétvégén lehet, hogy rápróbálok. Thx. 🙂

  • Here Potter

    Nyami.

  • vau

    Tudjátok mi a fasza? Hogy annyira kibaszott eco ez az iroda, hogy a kinti hőmérséklet -10 celziusz alá nem engedik a belső hőmérsékletet. Itt fogok megdögleni.

    • vau

      v.ö.: épp konfitálnak.

      • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

        Nálunk az irodában nincs klíma. Tetőtér és ablakok.
        ECO+++ AAAAAAA

        • SpaceWolf

          Bazz. 🙁 Áldozatok száma?

    • SpaceWolf

      Same here.

  • Ziles Gizi

    Perfect, Bernard. Annyit tennék hozzá, hogy tapasztalatom szerint a piros kápia paprika adja a legjobban grillezve.

    • Bernard Black

      AJVÁR vagy fetás paprikasaláta. Abból azt köll. Haladók egyébként fetával töltve sok aprított oreganoval hegyes erőset is készíthetnek, és az nagyon fasza, csak hát csíp, mint a kurvaélet.

      • Ziles Gizi

        Imádom az ajvárt. Nagyon sokszor csinálok, de bevallom megeszem a boltit is. Sőt a Podravkásat kimondottan kedvelem.