Teendők fogfájás esetén

A mazochistákon kívül nem sok ember szereti a fájdalmat, így aztán a fájdalomcsillapításnak hatalmas piaca van – globálisan úgy 20 milliárd dollárért veszünk ilyen szereket minden évben -, és nagyon régi gyakorlata, ami alapvetően nem sokat változott az ókor óta.

Kedvelt ősi megoldás például az ópium használata: a benne található egyik hatóanyag neve tebain, Théba nyomán, ami az ókori világ ópiumelosztó drogkartell központja volt. Egy másik ma is használt módszer szintén Egyiptomból ered, ahol elektromos angolnákat tettek a fájdalmas testrészre, abból a tapasztalatból kiindulva, hogy ha az ember beüti a térdét egy piramisba, és aztán elkezdi dörzsölgetni, akkor a fájdalom csökken*. Manapság ezt angolnák helyett a TENS nevű elektromos stimuláló géppel éri el az orvostudomány.

* Nem, nem a piramist kell dörzsölgetni

Az angolnák és az ópium azért működhet egyáltalán, mert a fájdalmas ingernek hosszú utat kell megtennie, amíg eljut az agyba, ahol a fájdalom érzékelése megtörténik, és ezen az úton több helyen is meg lehet állítani. Például akkor, amikor eléri a gerincvelőt, és ott átadódna egy másik idegsejtnek, ami vinné az agy felé.

Az angolna úgy dolgozik, hogy az általa keltett taktilis (érintési) inger is eljut a gerincvelőhöz, ugyanahhoz az átkapcsolási ponthoz, mint a fájdalominger, és elállja a fájdalom útját. Gyakorlatilag bezár előtte egy kaput, ezért az ezt felfedező tudós kapuelméletnek nevezte el a jelenséget.  Így az angolna által keltett érzet eljut az agyhoz, a fájdalom meg nem nagyon. Az agynak is van azért irányító szerepe: fentről bele tud szólni, hogy a taktilis inger mikor és mennyire zárhatja be a kaput. Ez fontos, mert nem volna jó, ha egy angolna bármikor képes lenne elhitetni az agyunkkal, hogy nincs is semmi baj, miközben mondjuk épp elvérzünk. Másrészt az se lenne jó, ha a fájdalom mindig elérné az agyat, még akkor is, amikor épp menekülünk valami elől.

Morfiumtartalmú szirup, ha jön a gyerek foga 

Az ópium másképp közelíti meg a problémát: hozzákapcsolódik a fájdalomérzékelő idegsejtekhez, és annyira lenyugtatja őket, hogy azok már nem is reagálnak, ha érkezik egy fájdalominger. Eközben más, kellemesebb érzeteket nagyon is felerősít. A helyzet a 19. században fajult el igazán, amikor először sikerült morfiumot kinyerni az ópiumból, majd az injekciós tű felfedezésével (1853) már szúrni is lehetett, és fájdalomgörcsök helyett végre morfiummámorban fetrengett, aki csak akart. A kellemetlen mellékhatása (a hozzászokáson kívül), hogy az agyban azokra a területekre is hatással van, amik a légzést irányítják, ezért a túladagolása tipikusan fulladásos halálhoz vezet.

A fájdalom amúgy hasznos dolog, mivel szükség esetén határozottan jelzi, hogy bármit is csinálunk éppen, fejezzük be, mert a testi épségünket veszély fenyegeti. Vannak olyanok, akiknél veleszületetten hiányzik a fájdalomérzet, ők általában nem érik meg a 30. életévüket, egyszerűen azért, mert addigra leharcolják a testüket. Az ilyen embereknek meg kell tanulniuk mindazt, ami a többieknél egy próbálkozás után reflexszé válik, például hogy nem nyúlunk bele a forrásban lévő vízbe, ha beleesett a kanál, vagy hogy nem rágjuk le a nyelvünket.

Hasonló történik a lepra esetén is, ami elpusztítja a fájdalomérző rostokat, így amikor az embernek leesik az ujja, akkor legalább nem fáj. Igen, végülis néha jól jön az ilyesmi.

Ha egy nem leprás ember ujja készülne leesni, mondjuk mert belevág egy kelta késsel, akkor nála a következő történik: az ujjban lévő bőrsejtek zsírsavakat bocsátanak ki, amik összekapcsolódnak egy enzimmel (ciklooxigenáz, kedveltebb nevén COX), és ez az összekapcsolódott anyag elkezdi ingerelni a fájdalomreceptorokat. A fájdalomreceptor ezután üzenetet küld az agy felé, hogy valami történik, az agy veszi az üzenetet, kiértékeli, és visszajelez, hogy mi a teendő. Leginkább az, hogy az ember elrántja az ujját.

Mi van, ha az ember teletömte magát fájdalomcsillapítóval, például aszpirinnel, mielőtt belevágott az ujjába? (Nem tudom, miért tenne ilyet, de ez a remek elméleti példa óvjon mindenkit attól, hogy begyógyszerezve hadonászni kezdjen egy késsel.) Nála az aszpirin odaállna a COX enzim útjába, és még azt is megakadályozná, hogy a fájdalomreceptorhoz eljusson az infó, nemhogy az agyhoz.

Azért valószínűleg egy laza ujjlevágáshoz annyi aszpirin kéne, hogy az ember hamarabb indulna a mellékhelyiség felé, mint a fegyverterembe. De tény, hogy ezek a gyógyszerek, vagyis a nem-szteroid gyulladásgátlók, mint az acetilszalicilsav (Aszpirin), naproxen (Aleve), ibuprofen (Advil és Algoflex) stb. nem képesek csak arra a fájdalomra hatni, amire az ember bevette őket, hanem a teljes testben legátolják a COX enzim összes fajtáját. Mivel a COX fontos szerepet játszik a gyomor nyálkahártyájának védelmében, a túl sokáig szedett fájdalomcsillapító következménye a gyomorfekély. Más ide tartozó fájdalomcsillapítók a májat károsítják, vagy a fehérvérsejtek számát csökkentik radikálisan.

Ne szedjetek fájdalomcsillapítót túl sokáig!

Visszatérve az ujjlevágásra: ha aszpirinnel nem is, de opioid alapú fájdalomcsillapítással simán megcsinálható. Ilyen a már említett morfium, vagy a kétszer olyan erős kistestvére, a diamorfin (heroin), illetve az orvos által is felírható oxycontin és fentanil. De még az utóbbiakhoz is borzasztó hamar hozzá lehet szokni, ahogy azt sokmillió amerikai tapasztalta meg mostanában.

Persze nem mindenki olyan nyuszi, hogy külső fájdalomcsillapításra szoruljon, ha mondjuk végig akar sétálni egy rakás izzó széndarabon. A fájdalomérzékelés egy határig szubjektív dolog, és sok múlik azon, hogy az ember mit gondol a fájdalmat okozó tevékenységről. Ha ez egy megbecsült rituálé az adott közösségben, például a szerzetesek önkorbácsolása, vagy a fej késsel való vagdosása az indiai Ashura-fesztiválon, akkor a fájdalom állítólag sokkal elviselhetőbb, és a sebek is hamar gyógyulnak.

Azt hiszem, ilyenkor szoktuk azt mondani, hogy szép dolog ez, de otthonra nem kéne.

 

 • Szar viccek

  Minőségi kontent. Annyit hozzatennek, higy a fajdalomerzekelesre vannak spec recetorok is, amik mechanikai erokre erzekenyek, azt cox gatlokkal kikapcsolni nem lehet.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Ha rácsapod az ujjadra az ajtót, máris nem érdekel a fogfájás.
  Azt hiszem, az adrenalin nagyon sok esetben rövid idejű fájdalomcsillapító hatású.
  Egy alkalommal önhibán kívül átugrottam egy szál ingben egy motor kormányán, repülhettem olyan 4 métert. Feltápászkodtam, így néztem, most mi a fasz van.
  Utána ugyan egy hónapig csak félig ülve tudtam aludni 10 perceket, úgy hogy csak kézközépcsontom zúzódott, de hát basszameg a nyest, felemeltem a 210 kilós motort, félretoltam, aztán intéztük a kötelezős papírmunkát.

  • taro

   pontosan. az adrenalin sok mindent felülír, amig elég van belőle a véredben. én pl. tudtam emelt hanerővel beszélni a röntgenasszisztenssel – utána meg az anesztes azon sakkozott, hogy fog tudni elaltatni, mert a légzésem némi hiányosságokat mutatott

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Gyerekkoromban elég sok plezúrt szedtem össze, ki ne esne el betonozott és salakpályán labdasportok közben? A salakpálya feltalálója reményeim szerint a Gyehenna örök tüzében fog emésztődni, de ezt hagyjuk is.
    Önerőből érkezni aszfaltra még csak-csak.
    De kábé csontig mart könyékkel intézni papírmunkát elég vicces.

    • taro

     az a tanulság, hogy ne izület felett tűnjön el a bőrünk.

     • Bernard Black

      pedig általában ott szok

     • taro

      ebből is látszik, hogy nem intelligensen terveztek minket…

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A teremtést kérdőjelezed meg?

     • taro

      max az intelligensnek nevezett tervezőt

     • R2#metoo

      Bizonyos, hogy egy minden morált mellőző, cinikusan gonosz mesterséges intelligencia
      tervei alapján kezdődött a gyártás. Az ADM protóbol aztán kivették a legjobb részeket és csinált(ak) ezzel egy -immár- hasonlóan fél-kegyelmű EVA-t.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Szükségszerűen kellett legyen eleje és lesz vége is?
      #természetesfilozófus

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Amikor elkezdtem megeszegetni a lejött plezúrt, azt gondoltam, hogy ez valamennyira aggasztó, pedig 6-7 évesen ilyeneken nem szokás gondolkozni ha ropog a fogad alatt a salak.

     • Bernard Black

      erről jut eszembe, holnapra lesz komorzoli.

  • R2#metoo

   14 éves koromban a cimborám és én elkötöttük a faterja kopoltyús zaporozsecét, hogy megyünk a határba főzni való kukoricát “gyűjteni” ( lopni ). Anyósülés az nem volt benne, ezért egy sámlin ülve kapaszkodtam. A földúton olyan 60km/h sebességnél valami szar alákapta a kereket és kisvártatva már gurult is a kasztni mint a tök.
   A harmadik pörgésnél kiestem a szélvédőn a Záporjóska meg nélkülem tovább a haverral. A kocsi a tetején állapodott meg. Mire odaértem, Tomi kimászott az összelapult tető alól és mi egyetlen szó nélkül első hórukkra az oldalára, majd ugyanolyan könnyedén a kerekére állítottuk a roncsot, amivel aztán még haza is mentünk. Az adrenalin, a hulkos hatása mellett valóban olyan hüllőforma hidegvért is hoz, hogy hazafelé -szó szerint- azon lamentáltam, hogy lecsúsztam a Rózsaszín Párduc aktuális részéről ami éppen aznap 18:45-kor kezdődött.

  • Bernard Black

   amikor minden létező izmodat és ízületedet elkúrod, az a jó buli. Semmi nem tört, semminek semmi baja, csak két hónapig úgy jársz, mint akin átment az úthenger 😀
   én ezt egy kiugrott térddel tudtam megcsinálni, meg egy klasszikus bicajos eséssel, igaz, ott csak a bal első lábam sérült csúful

 • orizatriznyák
 • taro

  ismertem valakit, aki azzal szórakoztatta az unokaöccseit/hugait, hogy elnyomta a vihit a karján, mert nem érezte…

  • ✪☼­­

   Cigit?

   • R2#metoo

    Csak kivártam egy tőlem is kétségbeesettebb beavatatlan kérdését 😀

    • ✪☼­­

     Még a wifi volt versenyben, de azt hamar elvetettem.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A művi vetélés az Úr ellen való.

     • R2#metoo

      Same 🙂 Még a nejem kérdeztem meg mint wifey-t… de a tudomány, mai fokán, ezt még egyszer -neki- nem mondanám 😀

   • orizatriznyák

    Nem biztos. Azért a mai világban nem lepődnék meg azon sem, ha valaki egy vihi nevű észt települést nyomna el az unokaöccsei/húgai karján.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    vihit
    Mit nem értesz?

    • ✪☼­­

     Hogy ebben mi a pláne. Az előbb én is nyomtam egy vihit a karomra és nem éreztem. Vihi.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Mer’ az unokaöcséden kell.
      Pfff, szövegértés, ez nem a te napod.

     • ✪☼­­

      Unokaöcsiket nem szép dolog bántani.

     • taro

      az unokaöcstől függ

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Unokahúg is szerepelt opcionálisan, de lányokat ugye nem bántunk.

 • ✪☼­­

  Valami olyasmi rémlik, hogy a fájdalom terjedési ebessége 22-30m/s. Ennek az ismeretnek nem sok gyakorlati haszna van, azonban amíg gondolkodik ezen az ember, és kutatja a forrásokat, talán addig sem a fájdalomra figyel.

 • Bernard Black

  szóval az van, hogy itt is egy nagy gratula, mert ez ismét kurvajó lett.
  ha nem vigyázunk, a végén még három olvasónál többet is ideszoktatunk.

  • Ziles Gizi

   Lol! Ők azok akik olvasnak, figyelnek csak nem itt kommentelik le a cikkeket. Viszont el kell ismerni nagyon szorgalmasak.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Ma megelőztem bernard répáját.
    Öööööö… ezt most elolvastam és tartok tőle, hogy félreérthető.
    De már így marad.

    • Ziles Gizi

     Már tudok fütyülni, úgyhogy biztonságban van akárki répája.

     • R2#metoo

      A tárogató a répáknak is opened dór(a)
      Mi ezt úgy szoktuk, hogy lányok beszélik meg a szimpatikót. Swingwer buli.
      A párcsere alap. A male bisex neg közben ala cool :S

     • Ziles Gizi

      Életem, oroszlán vagyok, senkivel és semmin nem osztozkodom, úgyhogy semmi ilyesmi szóba sem jöhet.

     • R2#metoo

      Én is. Gyuliusz huszon3Rom 🙂

     • R2#metoo

      Kazad duhn. KEZED. SZEIP.

   • R2#metoo

    They will lifted up u from sarlacc pit next they should ( and will ) to give you a dreampass onto P. H Lovecraft’s worst nightmare. Have a nice trip.

  • The Winter Soldier ⭐

   Ez tényleg nagyon jó lett.

   (Derekasan megvallom, a *nem a piramist kell dörzsölgetni* résznél vonyítva felfakadt bennem az üvöltő nevetés.)

 • dzsungelmacs

  gyerekkoromban éppen tüdőgyusziból lábadoztam otthon, már szinte teljesen jól voltam, amikor beleléptem egy jó nagy lábas tűzforró párolgó kamillás edénybe. és álldogáltam benne, kiáltozva konyhába, hogy anya gyere, nézd meg milyen béna vagyok! 10 perccel később persze már ordítottam, mint a sakál és utána még hetekig.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Mintasakál.
   Ez lesz a következő április elsejei nickem.
   Még valami avatárt keresek hozzá.

  • ✪☼­­

   Hányas lába volt annak az edénynek?

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Lábas.
    Bazze, ez már tényleg perfect0-ért kiált.

    • dzsungelmacs

     jóvanna. 😀 hazaért a nagy hohoho és bepálinkáztatott.

   • dzsungelmacs

    😛 8 éves voltam, pici lábas lábos volt.

  • R2#metoo

   A kamilla öl, butít és nyomorba dönt.

 • The Winter Soldier ⭐

  Oké, de mi a teendő fogfájás esetén?