Vas

A Földön elég sok vas van, többek között ezért is ilyen kurva nehéz, de előállítani nem mindenki tudta a vasat.

A bolygók, azok igen, nekik volt idejük rá, az embereknek viszont elég sokáig nem voltak ilyen eszközeik: a vaskor körülbelül Krisztus előtt 1200 körül köszöntött be, addig kénytelenek voltak a bronzzal szórakozni. Itt is olyan régészeti anomáliákkal találkozhatunk viszont, mint a lencsék esetében is – erről majd még írok –, nevezetesen azzal, hogy több száz évvel az állítólagos felfedezésük előtt már szerepeltek olyan technikák az emberiség eszköztárában, amelyekre csak jóval később kellett volna rábukkannunk. A lencséknél ez még esetleg magyarázható azóta elveszett arab technológiával, kereskedelemmel meg ilyesmivel, bár az, hogy az egyiptomiak valószínűleg komoly nagyítással rendelkező mikroszkópokkal faragtak meg miniatűröket, már elég gyanús – erre azért még a legjobb esetben is várni kellett volna néhány száz évet, a lencsecsiszolás pontos leírására pedig néhány ezret. Itt is az egyiptomiak fingtak bele a nulláslisztbe: képesek voltak még a bronzkorban vasat használni. Tutanhamont meglehetősen előremutató cuccban temették el: Krisztus előtt 1324-ben már vasból készült tőrrel és karkötővel helyezték végső nyugalomra. Ha a túlvilág bármilyen módon is kötődik az adott korhoz, ahonnan az elhunyt odakerül, ezzel tuti nagyobb sikert aratott, mint egy villogós futócipővel vagy egy repülő autóval.

Albert Jambon szerint az egyiptomiak már nagyon is tisztában voltak a meteorok hasznával, amikor pedig vassal dolgoztak, ezekből szerezték be hozzá az alapanyagot. Korábban is voltak hírek meteoritból készült kardról – Sir Terry Pratchettnek is ilyenje volt, nem is előzmény nélkül –, de úgy gondolták, hogy mesékről lehet szó, esetleg egy-két elszigetelt esetről. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a nyugati tudósok jóval később kapcsoltak, mint a Kelet: ebből a szempontból a meteoritokat csak a 16. század környékén kezdték vizsgálni, míg Kínában például már kétezer évvel azelőtt is komolyan vették ezeket az égi jelenségeket, és nem, nem pont úgy, mint Kepler, akinek egyébként rengeteget köszönhet a tudomány és a filozófia, ugyanis a kínaiak nem társítottak olyan vészjósló üzeneteket az üstököshöz, meteorhoz és miegyébhet, mint ő – ő ugyanis úgy vélte, hogy nem csupán dögvészt hoz egy ilyen égi jelenség, hanem neadjisten még franciákat is, aminél rosszabbat elképzelni sem lehet. Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a legtöbb európai csillagász Newtonig – és Newtonnal együtt – úgy gondolta, hogy lehetetlen, hogy az űrből bármi eljuthasson a Földre, pláne kövek – ezt Isten egyébként sem hagyná.

Jambon úgy véli, hogy a korai vastárgyakat meteorokból kovácsolták. Egyes elméletek szerint a hettiták már Kr. e. 1500 körül felfedezték a vasmegmunkálást, de a kutató arra jutott, hogy nem ércet bányásztak, hanem meteorokra vadásztak – ami sokkal menőbb, mint simán a földet túrni. A kutató szerint azzal lehetne eldönteni, hogy miből készültek ezek az ősi tárgyak, hogy megméri a nikkel- és kobalt-tartalmukat: a feldolgozott ércben viszonylag kevés ilyen anyag található, a meteoritokban viszont sok. Jambon ezek után összehasonlította a bronzkori meteoritok anyagát a fellelt vastárgyakkal, és két eredményre jutott: egyrészt valószínűnek tűnik, hogy nem minden bronzkori vaslelet származik meteorit-anyagból, és valamivel hamarabb köszönhetett be a vaskor, mint eddig hittük, másrészt pedig – legalábbis Egyiptomban és a környékén – igenis létezett a meteorvadászat: néhány kiemelt jelentőségű lelet valóban a csillagok anyagából készült.

(Atlas Obscura)

 • Kolyok12

  de nem úgy volt, hogy a hettitáknak már volt vasércbányájuk?

  • taro

   arról szólt a történet, hogy vasmonopóliumuk volt, de ez valszeg nem igaz: cca annyi korai vastárgy van anatóliából, mint egyiptomból. egyiptomban egyébként még a vaskorszak elején is inkább bronzot használtak, csak a perzsa hódítás időszakában terjedt el a vas mindennapi használata.
   a vas majdnem egyidőben jelenik meg eurázsiában egyébként
   (van egy romániai lelet, ahol pl. megpróbálták a vasat bronzzal ötvözni)

   • Kolyok12

    az, hogy vasmonopóliumuk volt, nem zárja ki, hogy más helyen is felbukkant egy csomó vastárgy, kereskedhettek is vele. de én olyat olvastam, hogy pont azért kezdtek el vasazni, mert nem tudtak bronzot csinálni, ahhoz nem volt anyaguk, valami meg kellett, viszont az a vas még szarabb volt, mint a bronz, mert nem tudták megmunkálni rendesen. a fene tudja amúgy meg, amikor ez történt, be voltam rúgva.

    • taro

     de nincs tömeges hettita vasexportra bizonyíték. a vassal az a gond, hogy kovácsolni kell – ez pedig egy komoly technikai újítás. a bronztárgyakat öntéssel állítod elő, az öntött vastárgyak mwg használhatatlanok, túl magas a széntartalmuk, ridegek és törékenyek.

     • Kolyok12

      sok minden másra sincs bizonyíték, de amúgy ez tény. a használhatatlanságra visszatérve: pont írtam is, hogy szarabbak voltak, mint a bronz.

     • Pé7er

      Kínában már egész korán használtak nagyolvasztót:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Blast_furnace

   • Pé7er

    lazán kapcsolódó spekuláció, bronz és vaskor határáról

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  A Földön valójában nagyon kevés használható vas van. Már az igényekhez képest.
  Manapság ott tartunk, hogy a vasipar újrahasznosított vasból él, az új kitermelés 50% alá esett.
  Ez egyrészt jó, másrészt kicsit aggasztó. Nincs igazán honnan bányászni többet.

  • 

   Mondjuk azt meg kell hagyni, hogy a legtöbb dologból elég kevés van az igényekhez képest, mert telhetetlen, pazarló köcsögök vagyunk.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Eggyel több tojás kéne a töltött csirkéhez is, mint ami itthon van.
    Most mehetek ki a közértbe tojásért.
    /me duzzog

    • 

     Nincs mese, be kell szerezni egy kéktitántojást tojó tyúkot.

    • Bernard Black

     tojással töltöd a csirkét? ez úgy hangzik, mint valami nekrofil termékenységi rítus. vagy csak túl sok komorzolit olvastam

     • Kolyok12

      nekem is ez jutott eszembe, hogy azért ez elég nagy parasztság szegénnyel szemben.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Ez mind semmi.
      Kiballagtam bánatosan a boltba, hogy vennem kell tojást.
      Belefeledkeztem káposztákba, húsokba, és tudod mit nem hoztam?
      Tojást.

     • 

      Tényleg, lesz ünnepi komorzoli karácsony hétfőn?

     • Bernard Black

      lesz bizony 🙂

    • Kolyok12

     nálam ilyenkor az van,hogy megideologizálom, hogy az az egy tojás nem hiányzik. ha meg helykitöltőnek kell, rakok bele csokit. azt mindenki szereti.

  • SpaceWolf

   Engem már régóta foglalkoztat, hogy az űrben miként lehetne bányászni. Már úgy, hogy egyrészt működőképes módszerrel, meg gazdaságosan.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Fegyenceket kell küldeni bányásznak.
    A veszteség nem számít.

   • 

    Majd egyszer ha megépítjük a fúziót, akkor lesz minden, mert összefúzionáljuk az elemeket. Kevés a hélium? Összefúzionáljuk a hidrogént! Kevés a vas? Összefuzionáljuk a neont meg a magnéziumot! (Nem vagyok fizikus, haggyálbékén, nemtudom mi lesz ha összeadjuk a kettőt, szerintem vas.) Kevés a tojás? Összefuzionáljuk a vasat meg a zsírt. Kevés az ananászos pizza? Összefuzionáljuk a lisztet meg a kolbászt!
    Amíg nem fogy el a hidrogén, addig hawaii lesz, majd megláttyátok.

    • orizatriznyák

     Pár éve próbálkoztam vele mert volt egy kis időm és gondoltam miért ne
     tölteném hasznosan. Szóval összefuzionáltam a héliumot, hidrogént,
     vasat, neont, magnéziumot, tyúkot, tojást, zsírt, lisztet, kolbászt,
     kevés vakuólomban oldott anyagok ozmotikus koncentrációját, némi lipidcseppet, specializálódott kristálytartó sejteket un. idioblasztokat, 5/8-ad V-type H+ ATP-áz-t (ez segít a turgor fenntartásában) és legutoljára 1/4-rész hawaiit.
     Infra
     alá tettem és hagytam állni 43 óra 14 percet és láss csodát, lett
     belőle egy csecse kis asztal. A terülj terülj asztalkám nevet adtam
     neki, azóta elvagyok és nincs szükségem pizzára. Sajnos most még csak azt tudja, de dolgozom rajta, mivel a töltött káposztához más összetevők
     is kellenek…

     • 

      Rohadtul el lennék kenődve, ha kiáltván asztalomnak, hogy “Puliszkát és puszulykát!“, pizzát adna nekem. Ugyan a pizza elég fasza dolog, de a szófogadatlanság elszomorító.

     • Bernard Black

      ezt én is megpróbáltam, de elronthattam valamit, mert csak spamet ad

   • Bernard Black

    ki kell küldeni az Aerosmith-t. Az Armageddon óta kb ennyire jók csak

  • Bernard Black

   a Föld magjában még valószínűleg van egy csomó

   • Kolyok12

    valahogy van egy olyan érzésem, hogy az ott jó helyen van, nem kéne baszogatni.

  • Kolyok12

   kéne egy óriásmágnes, amivel le lehetne húzni a vasat a zegész galaxisból. problem solved. szívesen.

  • Pé7er

 • rontóbogár

  mi nem a csillagok anyagából készült?

 • Pé7er

  primitív vaskohó

%d bloggers like this: