Xiaomi Mi A1 egy hét után

Nagyjából egy hete használom a telefont, ez idő alatt összegyűlt annyi tapasztalat ami alapján már le lehet írni a benyomásokat.

Volt már szó az Android One projectről. Ugye ez egy tiszta Android, szoftver oldalról a Google támogatásával, a hardvert pedig jelenleg csak a Mi A1 képviseli, egyelőre. Középkategóriás hardver, megfizethető áron, jellemzően a keleti piacokra szánva. A csomagra azonban úgy néz ki, hogy Európában is jelentős igény van, mert a kereslet egyre nagyobb, van olyan webshop, ahol nagyon gyorsan elapadt a készlet, és meg sem tudják mondani, hogy mikorra lesz újabb szállítmány.

A készülék fémházas, unibody kialakítású. Nekem nagyon tetszik, jó masszív cuccnak érződik annak ellenére, hogy elég vékonyka. Egyetlen negatívumot tudok felhozni, mégpedig azt, hogy a hátlap csúszós. Na nem annyira, mint ha mondjuk üvegből lenne (ahhoz innen is szeretnék gratulálni a kitalálójának), de oda kell figyelni, ha nem akarjuk tesztelni a készülék ütésállóságát. Egy érdesebb felület valószínűleg jobb választás lett volna, mondjuk valami szálcsiszolt megoldás.

Hátoldal

A hátoldalon kapott helyet az ujjlenyomat olvasó, ami (blue most ne nézz ide) szerintem telitalálat. Nekem sokszor zsebben van a telefon, és ahogy előveszem, a mutatóujjam pont odaér, és rögtön oldja is. Úgy értem, hogy tényleg rögtön. Az előző telefonom egy Samsung A5 volt, annak az elején volt a biometrikus szenzor. Agyvérzést kaptam tőle, az esetek kb 20-30 százalékában csődöt mondott, és nem oldott fel. Ráadásul ha sikeres is volt az érzékelés, akkor is döccent egy picit, mielőtt beengedett volna. Na itt nincs ilyen. Alig ér hozzá az ujjam, és máris old. Először fel is húztam a szemöldököm, mert hamar munka ritkán jó ugye. Kipróbáltam más ujjal, és nem tapasztaltam fals-pozitív autentikációt, a szenzor megbízható, és veszett gyors. Hatalmas pirospont.

Az Android jelenleg 7.1.2, de pár héten belül jön a 8-as, az Oreo. A biztonsági patch szint most éppen októberi, nagyon elégedett vagyok ezzel így. Ezt követendő példaként kellene mutogatni a többi gyártónak, mert az egy dolog, hogy a régebbi készülékeikre nem akarnak újabb Androidot faragni. Értem én, kifutó termékbe időt/energiát/pénzt fektetni nem biznisz. Nade legalább a biztonsági foltozást vennék kicsit komolyabban. Rengeteg eszköz van kint elavult, sebezhető szoftverekkel, ne csodálkozzunk, ha rendszeresen felhasználják a botnetek ezeket a készülékeket. De vissza a cikk alanyához. Túl sokat nem lehet írni a rendszerről, tiszta Android, kézre áll minden. Extra szoftverből mindössze kettő van telepítve, de ezek szükségesek. Az egyik az infra port miatt került bele, távirányítóként is tudjuk használni a cuccot. Ha elveszett a TV, a klíma, a Set-top box, stb kapcsolója, akkor hozzáadjuk a készüléket a kis progihoz, és onnantól kezdve telefonról is megy a vezérlés. Nagyon jópofa dolog.

Dupla kamera

A másik extra szoftver a kamera miatt van. A hátlapon két 12 megapixeles kamera van, tud portrét, csoportos szelfit, ilyeneket. Az egyik kamera 2x optikai zoommal van beépítve, ha tele módot szeretnénk. Optikai stabilizás sajnos nincs, így nem árt a nyugodt kéz, ha videót akarunk mondjuk rögzíteni, ott 4k 30 fps a maximum egyébként. Az elkészült képek jók szerintem, de semmi extra. Középkategóriás a cucc, átlag felhasználásra tökéletesen megfelel, de nem fogja kiváltani a fényképezőgépet az utazó felszerelésünkből. Több okból sem

A Mi A1 Snapdragon 625 chip készletet kapott, ez a középmezőnyben egy jó választás. 8 CPU mag ketyeg 2 GHz-en, mellé van 4 GB memória. Nem tapasztaltam akadást, lassulást, még akkor sem, ha sok megnyitott program volt a háttérben. A felület azonnal reagál, nagyon reszponzív. Melegedést nem tapasztaltam, a készülék nem zabálja az energiát. Jelenleg ott tartok, hogy pénteken reggel húztam le a töltőről, most vasárnap reggel van, és még negyed fölött a töltöttség. Nekem ez megfelel. Ha tölteni kell, akkor az USB-C portot kell használni, wireless töltési lehetőség -nem meglepő módon- nincsen.

USB-C

A képernyő szerintem szép képet ad, se az élességre, se a színekre nem lehet panasz, én úgy gondolom. A mérete 5.5 col, akinek nincsenek hosszú ujjai (mint pl nekem), annak nyújtózkodnia kell erősen, hogy elérje a felső sávot. Vagy használnia kell a másik kezét is, ha mondjuk az értesítéseket szeretné böngészni. A GPU-t nem tudtam megizzasztani, mivel nem játszom telefonon, de a teszteket olvasgatva nyugodtan ki lehet próbálni ilyen céllal is a cuccot. A belső tárhely 64 GB, itt kapott helyet a rendszer is, ezen én simán elférek. Ha nem lenne elegendő, akkor lehet bővíteni micro SD kártyával, bár ekkor le kell mondani a második SIM kártya használatáról. Merthogy dual SIM-es a telefon, ez sok embernek elég hasznos tud lenni.

Hirtelen ennyit szedtem össze, jelenleg úgy gondolom, hogy számomra jó választás volt ez a készülék. Aztán majd hosszú távon kiderül persze, de egyelőre bizakodó vagyok.

 

 • taro

  lassan átmegyünk rendelj kínait blogba 😊

  • Kolyok12

   ha nem kínait rendelsz, akkor is kínait rendelsz. amúgy ‘gelt.

   • taro

    van kedvenc kínai cipőm 😊

    • orizatriznyák

     Volt kiskoromban vászon kung-fu cipőm. Kimentem télen azzal a feltett
     szándékkal, hogy visszarúgom a havat oda, ahonnan jött. Különböző
     formagyakorlatokat mutattam be a térdig érő hóban úgy egy órán
     keresztül. A cipő tönkrement én meg megfáztam. Azóta nincs kínai cipőm. 🙂

     • taro

      én egyszer találtam egy tökéletes nyári futkosós cipőt: könnyű, kényelmrs és tökéletes a talpa, mert nem törik el !!! azóta rendszeresen beszerzem, ha látom 😊

  • SpaceWolf

   Vau kezdte, nem én. 😀

 • SpaceWolf

  Közben olvasgatok, és felment a vérnyomásom. A wingsuit rossz, értem? Maradjon mindenki szépen a körúton belül, aki kiteszi onnan a lábát, az egy felelőtlen faszkalap, aki káros a társadalomra. Ééérteeem?

  • taro

   szerintem inkább arról szólt, hogy némi komolyabb szabályozás és kicsit több önkritika.

   • SpaceWolf

    Csak nem mindegy, hogy hogyan adod elő a mondandód.

    • taro

     ebben tökéletesen igazad van. fogalmazzunk úgy, hogy miközben valóban fontos problémákra hívta fel a figyelmet, sikerült kissé bicskanyitogató stílusban tennie

     • SpaceWolf

      Igen, ez a baj. Mert egyébként jó a téma. Itt egy példa.
      Van egy jó ismerősöm, ejtőernyős oktató, plusz csomó extrém baromságot megcsinált még fénykorában. Gép szárnyáról ugrás, stb. Közeledve a hatvanhoz eldöntötte, hogy elég volt. Eddig megúszta, maradjon is ez így. Nagyon csodálkoztam, mert tudtam, hogy imád ugrani. De tiszteltem a döntését.
      Idén nyáron találkoztam vele. Sportcipő, rövidgatya, póló, hátán az ernyő, és mászik be egy gépbe. Mondom, te Zoli, nem úgy volt, hogy abbahagytad? Rámnézett, szemében az a jellegzetes mosoly, mellé a vigyor… “De, úgy volt…” És már be is pattant, aznap ötödjére ugrott. Elmúlt hatvan, és nem bírja abbahagyni.
      Na ez az ember mondta, a bázisugrókról: “Ugorjon szikláról az, aki meg akar halni.”

      Vannak fokozatok, és nem lehet meghúzni sehol sem a határt, mert mindenki máshogy éli meg azt amit szeret csinálni.

     • taro

      nézd, én úgy gondolom, hogy nem lehet mindenkit megvédeni saját magától – de adott esetben érdemes kialakítani a szabályozást (honnan ugorhatsz, mennyi gyakorlat után ugorhatsz, siklóernyőzhetsz, kell-e elméleti oktatás és mennyi stb.) és emellé az adott közösségnek is érdemes kialakítania a saját kis belső normáit, amik képesek “kordában” tartani a tagokat. mindig lesznek túl bátrak – de más túl bátornak lenni egy sakkparti esetében mint mondjuk motorsportoknál…

     • SpaceWolf

      Ja, persze. Szabályozni kell, azzal mindenki egyetért. És igen, egy jól működő közösség kordában is tartja önmagát. Csak kívülről nehéz megmondani, hogy mit is jelent a kordában, ugye. 🙂

     • 
     • SpaceWolf

      Aaaaaas

     • taro

      a gond itt akkor van – és itt érünk el a szociokulturális kritikáig, amikor hirtelen túl sok olyan új tag lesz, akik nem érzik magukra kötelezőnek mondjuk a normákat. (ezt a vitát szerintem minden olyan ún. extrémsportnál lejátszották, ami hirtelen népszerű lett)

   • vau

    Szerintem kibaszottul sértô az öngyilkosozás állandóan.

    • taro

     szeretünk itélkezni és általánosítani. ráadásul 444, a maga fura világképével.

  • vau

   Felrobbant az én agyam is.

  • :/

   Mondjuk ez a mostanában terjedő mutatványos baromkodás tényleg az 😕
   https://uploads.disquscdn.com/images/4bdda753d054ba7b7eb309e1f27aeb7f23a770a725f007d49b8458f0cdf064d9.gif

 • orizatriznyák

  Jó, rendben, köszi, de gondolom takarítani ez se tud, úgyhogy kénytelen vagyok a már bevált módszert alkalmazni és megcsinálni magam. Reggelt amúgy jót.

  • SpaceWolf

   Sőt, a kávéfőző opciót sem találom sehol. Határszar

 • 

  Muszáj megvennem magamnak karácsonyra?

  • SpaceWolf

   Nem, miért lenne az? 🙂

   • 

    Mert úgy érzem szívemben.

    • SpaceWolf

     Nem győztem hangsúlyozni, hogy _nekem_ tetszik, _szerintem_ jó cucc. 🙂
     Nem akarok senkit sem rábeszélni.

     • 

      Már késő.

  • orizatriznyák

   Szerintem a medve mancs kesztyűvel tök jól lehet kezelni, meg ugye annyi mindent vettél már, most eggyel több, vagy kevesebb…

   • 

    Egyébként majdnem minden csomagom megérkezette már, nem dicsekedésképpen mondom, csak így, hogy biibiiiii. Mondjuk brit amazonról rendeltem, nem az alibabáról, szégyenkezve bevallom. De ezt legalább nem harminc, csak tíz napra ígérik, és ugye EU-n belül is van (még).

    • orizatriznyák

     Én még nem vettem semmit. Szeretem az utolsó pillanatra hagyni és az nálam december 24. Jó, a kivitartó már megvan, de tuti megtartom magamnak. Nincs az az isten, hogy én azt elajándékozzam.

     • 

      El fogják kapkodni előled a robothalakat.

     • orizatriznyák

      Tényleg! Kösz, hogy szóltál ez teljesen kiment a fejemből és így valószínűleg holnap szabit kell kivegyek.

 • 

  Tudtátok, hogy a kortizol meg hisztamin, meg a bennünk keringő mindenféle kemikáliák néha tökre meg tudnak kergülni és – egy szó, mint száz – ha minden első munkanap előtti nap betaknyosodtok, függetlenül attól, hogy hány napot töltöttetek munka nélkül előtte és hol, akkor fennáll a veszély, hogy stressz által kiváltott allergiás tünetekről van szó, többnyire tudatalattról eredve? A pszichológia, tudatalatti, stressz, meg ilyen hülyeségek elég köcsög dolgok, nem is beszélve a lelkileg gyenge, labilis orrnyálkahártyákról. Jobban belegondolva, még sehol nem láttam hirdetve kifejezetten orrnyálkahártyák számára nyújtott pszichoterápiát.

  • vau

   Szomatizálás ugye, mind tudjuk kívülrôl mostanra a hárításokat 🙂

   • 

    Szoktak ugye poénkodni a melóhelyen, mikor éppen félpercenként cseréled az orrodba tömött zsebkendőt, hogy haha, biztos allergiás vagy a munkára, haha.
    Erre kiderül, hogy tényleg. De nyilván senki nem hiszi el nekem, ha eszondom komoly arccal.

  • hogymástnemondjak

   Formállogikai alapon kellene menedzselni a heteronóm front-office-t.

   update! kincsre leltem: http://alcohol.eik.bme.hu/bullshit2

 • Magister Ludi

  van halálcsillag falmatrica… kicsit bizonytalan vagyok (sóhaj)

  • orizatriznyák

   http://www.csajosbolt.hu. Az tényleg olyan csajos. Annyi pénzért meg ajándék.

   • Magister Ludi

    egy dzsásztin bíberes karkötőt még hozzácsapsz és mindenki elégedett lesz.

  • Kolyok12

   kinek nincs olyanja?

   • Magister Ludi

    anyámnak még nincs. De szerintem nem értékelné.

    • Kolyok12

     esetleg horgolt változatban?

     • Magister Ludi

      úgy még nem láttam, de ha megkérdi mi ez, majd azt mondom, szétolvadt trüffelgolyó, amibe már beleharaptak.

     • Kolyok12

      nálam amúgy a gyerek nagy star wars fan, úgyhogy ami eszébe jutott dekoráció, az van. yodától az x-szárnyúig minden szar.

     • Magister Ludi

      anyám egy részt sem látott, szóval nem lehet ráijeszteni egy Darth Vader maszkkal vagy fura szuszogással

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Minden látszat ellenére nagy barátja vagyok az open source dolgoknak. Nagyon sokan úgy tudják, hogy az Apple hülye, a gugli okos, mert a google operációs rendszere open source, az Apple meg zárt.
  Ez nem teljesen így van, a Darwin kernel open source, ez az Apple cuccok alapja. BSD Unix, lehet mindenféle kellemetlenségekkel illetni, de baszott jó.
  Eléggé kedvelem az Androidot is, szerintem a Sony szállítja a leginkább letisztult változatokat, Xiaomi nálam még nem volt testközelben. De – és mindig a DE. Nem érdekel a magok száma, nem érdekel a gigahertz. Működjön. Itt szokott elvérezni a droidos eszközök egy jelentős része.

  • SpaceWolf

   Egyelőre műxik. Ha előjön valami gebasz, azt meg fogom írni.

 • Pé7er

  +van rajta jack kimenet

 • Pingback: GoPro - legyél te is HERO - HOLDKOMP()