XIV. Lajos eprei

1711-ben még javában dúlt a spanyol örökösödési háború, Franciaország elég szarul állt, ráadásul XIV. Lajosnak is kicsi szamócákkal kellett beérnie. A tizennyolcadik századi Európában ugyanis a szamóca szamóca volt – engem ugyan rettentesen összezavar, hogy az epret szamócának hívják, egyúttal a szamócát is, de ez csak magyarul van így, és valószínűleg az eperfa kavarta meg a dolgot az ügyben (egyébként mindenhol elég nagy a katyvasz, annyi valószínűnek tűnik, hogy a magyar eper szó ugor eredetű, és a szamócaféléket (fragaria) jelöli, nem pedig az eperfa termését).

Európában ekkor még csak négyszáz éve kísérleteztek az eper nemesítésével, és nem sokkal jutottak tovább annál, mint hogy elültetnek a kertben egy csomó szamócát, ennek az lehetett az előnye, hogy nem kellett kimenni a rétre pityerészni a rókapisis gyümölcsöt – meg ez lehetett a hátránya is, mert azért nem utolsó dolog kimenni az erdőbe, és a kakukkfűillatú réten bezabálni belőle. Egyébként meggyőződésem, hogy a szamóca finomabb, mint az eper, de lehet, hogy csak a körülmények áldozata vagyok, ha nincs gomba, szamóca és kakukkfű akkor is akad, ez meg már majdnem elég a boldogsághoz, ha az ember elmegy kirándulni. Egyébként a szamócát régebben a tündérekkel hozták összefüggésbe, majd Szűz Máriával, az biztos, hogy finom, és gyógynövényként is jól használható, még a levele is jót tesz az embernek, a gyümölcse pedig állítólag hatékony ellenszere a fagyási sérüléseknek, kár, hogy júliusban viszonylag nehéz megfagyni, vagy ha mégis sikerül, a szamóca is megfagy. Oké, tudom, létezik szárítás is a világon.

Na mindegy, a lényeg az, hogy Európában háború és kicsi eprek voltak (ezt a mondatot nem vagyok hajlandó újra átgondolni), a világ másik felén, valahol az Andok lankáin viszont jóval előrébb jártak eperügyben – itt már ezer éve nemesítették a gyümölcsöt, ennek megfelelően pedig nem csak ilyen szaros kis bogyókat termett, hanem rendes, eper méretű epreket.

Az Amerikában őshonos eperfajok nyolc kromoszómapárral rendelkeznek, vagyis oktoploidok. A két faj, a fragaria virginiana és a hozzá nagyban hasonló fragaria chiloensis keresztezhető egymással, vadon egyébként nagyon hasonlóak az erdei szamócához, finom, kicsi termést hoznak. A chilei fajta nagyjából százezer éve jutott el lakhelyére – az eper valahol közép-ázsiában lehetett őshonos – a szokásos úton: jöttek a madarak, megették, aztán jóval arrébb kiszarták. Hawaiion is megél. Amikor a mai Chile területén megjelentek az első földművesek, nekiláttak a nemesítésének, és a Bio-Bio torkolatánál a picunche és mapunche telepesek sikerrel növelték a termés méretét (a hely neve is mutatja, hogy itt már akkor is nagyon komolyan vették a biogazdálkodást).

És most térjünk vissza az örökösödési háborúhoz: az 1713-as utrechti békepaktum után XIV. Lajos unokája, Anjou Fülöp került a spanyol trónra, a francia király viszont attól tartott, hogy az országot elvágják a dél-amerikai gyarmatoktól (annak ellenére, hogy az egyezmény szerint V. Fülöp megtarthatta a tengerentúli spanyol birtokokat is – no de láttunk már cifrábbat is a történelem során, mint egy felrúgott szerződés). Lajos – mintegy óvatossági intézkedésként – ezért útnak indította egy bizalmasát, bizonyos Amedée-Francois Fréziert, hogy kémkedjen egy kicsit Dél-Amerikában, térképezze fel a területet, és úgy általában tájékozódjon a közhangulatról. Frézier a korszellemnek megfelelően nem csupán kémként jeleskedett, hanem polihisztorként egyszerre érdeklődött a matematika, az építészet és a pirotechnika iránt is. A biztonság kedvéért ezen az utazásán (ne feledjük, pont ekkor volt a legnagyobb divatja a karib-tengeri kalózkodásnak, így a vállalkozás nem volt épp veszélytelen, arról nem is beszélve, hogy kalózok nélkül is simán el lehetett süllyedni, de Leibnizt is be akarták kúrni a tengerbe a matrózok, mert úgy érezték, hogy a filozófus a hajón majdnem olyan rossz ómen, mint a nő – na, szóval utazni veszélyes) jómódú kereskedőnek adta ki magát, így módjában állt a spanyol kormányzók bizalmába férkőzni, felmérni a helyi hatalmi helyzetet, illetve bármi olyan információt megszerezni, amit a francia udvar embereként valószínűleg nehezebben adtak volna ki neki.

Frézier hajója, a St. Joseph 1712-ben ért partot Concepciónban, a Bio Bio folyó torkolatánál. Titokban feltérképezte a spanyol erődítményeket, felmérte a védelmüket, illetve bejárta a térséget – ehhez természetesen nem voltak meg a szükséges engedélyei, így a fejét kockázgatta az utazgatással, de hát ilyen ez a kémszakma. Egyik feljegyzésében megemlíti a helyi epret is: ez volt az egyetlen gyümölcs, amit a piacon árultak (elég furcsa, de a helyiek egyébként cserélgették egymás között a terményeket, valamiért csak az eper került kereskedelmi forgalomba). Az eper halvány színű, majdhogynem fehér volt, akkora, mint egy dió, de tyúktojás méretűre is megnőtt, és eléggé felkeltette a diplomata (khm) figyelmét ahhoz, hogy öt tövet magával is vigyen, amikor 1714-ben hazaindult Európába.

Köztudott, hogy a kémek nem szeretnek parasztizálni, így Frézier két növényt egyből a hajó raktárosának ajándékozott annak fejében, hogy az locsolja és gondozza az epertöveket. A maradék háromból egyet a bresti feljebbvalójának adott, egyet pedig Antoine de Jussieunak, a párizsi botanikuskert vezetőjének ajándékozott, az utolsót pedig megtartotta magának.

Ezzel csak egy gond volt: Frézier valószínűleg csak azokból a növényekből hozott magával, amelyeken gyümölcsöt látott, arról pedig fogalma sem volt, hogy a chilei eper kétlaki növény, így csak női ivarú példányok kötöttek ki Európában. A növény ennek ellenére elszaporodott, Jussieu pedig botanikai kuriózumként szétküldte a palántákat egész Európában – ha már semmire sem jó, legalább nézegetni lehet. Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a virginiai és chilei eper nyolc kromoszómapárja miatt más eperfajokkal nem keresztezhető – szóval úgy tűnt, hogy adtak a szarnak egy pofont, de hát Frézier nem is az eperért utazott Chilébe, úgyhogy nagy tragédia nem történt.

A király pedig még mindig kicsi epreket evett – egészen addig, míg fel nem bukkant Antoine Nicolas Duchesne, aki akkora epreket vitt XIV. Lajosnak, hogy az uralkodó nyomban elrendelte, hogy fessék le a gyümölcsöket, különben senki nem hinné el, hogy ilyen bazi nagy szamócák is léteznek, egyúttal arról is rendelkezett, hogy gyűjtsék össze az összes ismert eperfajt a versailles-i palota kertjeibe, hátha valamelyik termőre fordul. Duchesne hiába próbálta keresztezni a chilei fajtát az európai fajokkal, de annyira elmélyült az eper-témában, hogy nagyjából száz évvel Darwin előtt már megsejtette az evolúcióelmélet alapjait – írt is egy könyvet az eperről, valószínűleg ez volt az első botanikai szakmunka, amely kizárólag ezzel a növénnyel foglalkozott.

Emlékezhetünk rá, hogy Frézier az egyik palántát egy bresti diplomatának adta – a növény szépen el is terjedt a környéken, sőt, ott misztikus módon termett is, méghozzá olyan szépen, hogy ez a diplomatának is feltűnt: az különösen érdekesnek tűnt számára, hogy annyi eper terem arrafelé, hogy még a piacra is jut belőle (hasonlóképp, mint Dél-Amerikában). Ezt a felfedezését megosztotta a versailles-i botanikussal is, aki – eperfanatikus lévén – azonnal rendelt néhány tövet a környékbeli kertekből. Duchesne csak addig jutott el, hogy a moschata fajtával keresztezve terméshez jusson, de a hibrid nem termett termékeny magokat – márpedig Brestben valaki ezt is megoldotta.

Mint kiderült, a környékbelieknek is feltűnt, hogy a chilei eper hasonlít az őshonos moschata fajtára, így azzal ültették együtt, de – véletlenül vagy szándékosan – ültettek az addig csak haszontalan érdekességnek tartott virginiai eperből is az ágyásokba, ezzel pedig már lehet keresztezni a chilei fajtát. Duchesne 1766-ban jött rá a rejtély nyitjára: nem az óvilági epret kell házasítani az újvilágival, hanem a két tengerentúli fajtát kell keresztezni ahhoz, hogy létrejöjjön a földieper. Az így létrehozott hibrid önbeporzó volt, gyümölcsei mélyebb színűek voltak, a botanikus leírása szerint az ízük pedig az ananászéra hasonlított – innen is kapta a Fragaria ananassa nevet az újonnan létrehozott fajta.

A Fragaria ananassa kisvártatva az egész világon elterjedt, nemesítgették, variálták, de az alap ugyanaz maradt: a két amerikai fajta keresztezése. Ha legközelebb epret eszel, jusson eszedbe Frézier és Duchesne.

Ja, és a király végül normális méretű eprekhez jutott.

(Atlas Obscura, Wikipedia)

  • orizatriznyák

    Fú de bekajáltam gyerekkoromban belőle. Nagyon megfájdult a hasam, szarul voltam. Nagyanyám jött a tutival, hogy forró fedő kell rá és az majd enyhíti a fájdalmat.(nem) Sikerült kicsit meg is pörkölnie a hasam az elmés gyógymódjából kifolyólag, és így már rögtön két dolog miatt is üvölthettem. Amúgy szeretem.

    • Bernard Black

      hogy tudtál annyit enni? én egrest zabáltam a farakás mögött, de az se ártott meg, mondjuk én mindig savanyúan ettem, éretlenül, mert türelmetlen is voltam, meg finomabb is úgy

      • orizatriznyák

        Nem tudom, csak mentem, szedtem és ettem. Volt azon föld, giliszta is (lehet), meg még tán pohók is. 🙂

      • Ziles Gizi

        Csókra húzza az ember száját ha még savanyú.

  • taro

    nincs is jobb, mint végiglegelni a gyalogút melletti szamócát 😊

    • Bernard Black

      mármint a szedret, nem-e?

      • taro

        azt is.

        • Bernard Black

          állítólag eltéve a bodzabogyó se rossz, nyersen szar, meg elvileg mérgező is talán. lekvárban szederrel elment, de nem volt olyan jó

          • ✪☼­­

            Csete.

          • taro

            gyalogbodza vagy bodza bodza?

          • Bernard Black

            sima bodza, nyersen állítólag nem tesz jót. a gyalog meg simán mérgező, ha jól tudom

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            A bodzánál nem kell megvárni a felbogyósodást.
            Nagynéném szerette, mentünk ki egy Trabant kombival szedni a virágát. Igazából semmi munka nincs vele, beledobod egy fém vödörbe, leöntöd vízzel, raksz bele ha gazdag vagy két citromkarikát, aztán megkészül magától.

          • Bernard Black

            a bogyó is használható, virágot meg lehet szedni, de szerintem mindkettőnek macskapisi-íze van. ne kérdezzetek.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Szerinted kinek van bodzaszörpje?
            Kettő?

          • Bernard Black

            titán

          • taro

            mindkettő komoly hascsikarást tud okozni, és a gyalogbodza még ennél csúnyábbakat is. teának mindkettőt használják. a bodzalekvár savanyú.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Egyszerűsítő komment: ami a fán terem az az eper, helyesen írod, a földi az földieper, a népies szóhasználatban szamóca.
    És van egy eperfám, rendkívül invazív, 7 év alatt megnőtt két emelet magasra, a törzse mostanra 12 centis lehet.
    Tényleg: kinek nincs otthon eperfája?

    • Bernard Black

      én erőltettem anyáméknál, de ahogy lepotyog meg megcefrésedik… inkább legeltem arról a fáról, ami az utcában nőtt.
      a szamóca viszont szamóca, nem földieper, az terem a mezőn, olyan pici kis terméseket, mint a borsó, de baromi finom. nálunk a kertben is van, titkolom a kutya elől, hogy ehető, különben nekem nem marad. a cseresznyére már ráfagyott, felugrik érte vagy két méter magasra, de a bodzát sem kíméli, pedig azt mi nem esszük.

      • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

        A szeder meg egy másik ügy. Tiszaparti ártérbe jártunk szedni, legalább három színben volt (az egyik kék).

        • Bernard Black

          lehet már tíz éve is, hogy rendes termés volt, akkor elraktuk lekvárnak, a másik zseniális cucc a somlekvár. akkor az egy jó bogyós év volt, nem tudom, hogy azóta csak nem szedjük, mert minek, vagy nem is terem annyi.

          és persze volt a sötét trombitagomba éve is meg tavaly a rókagomba-lelet, tényleg vagy két és fél kilót sikerült összeszedni, ha jól emlékszem. Jövőre veszek egy aszalógépet és többet megyek szabadságra a nyáron.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            És akkor mi vagyunk a városlakók.
            Valamit kéne kezdeni ezekkel a csodálatos tudásokkal, elmenni ósdi református templomok mögé a gátra megint mezítláb a hajnali ködben, seggel becsúszni a Tiszába és aztán úgy mesélni, hogy ez volt maga az istencsászárság.

          • Bernard Black

            tavasszal simán elmehetünk gombászni, ha az ártér a fixációd, akár gévagombára, állítólag tavasszal is nő, én csak ősszel szedtem, akkor meg már későn, és túl kukacos volt a feldolgozáshoz. megnézni azért érdemes

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Szeretem az árteret.
            A tavaszi áradás után az ártéri kocsma időnként kicsit el lett mosva.
            Gondolj csak bele: úszol békésen befele a Tiszába és beütöd a lábad.
            Ez mi az ördög? És kihúzol egy széket, ami amúgy korábban az ártéri kocsma kelléke volt 100 méterrel arrébb és kábé a gáttól 10 méterre.
            Nem velem történt, egy barátom mesélte.

          • dzsungelmacs

            én is, én is, én is!

      • ✪☼­­

        Tavaly félreálltam az út mentén kicsit szedrezni. Eszegetek szépen a fáról, erre egyszer csak jön egy család gyerekestül a bömbivel, kiszúrnak, félreállnak, jönnek ők is szedegetni. Nem telik el 3 perc, valamin összevesznek rendesen, nagy puffogva visszaszállnak a bömbi aztán elhajtanak. Én meg ott röhögök, hogy ha 3 percet itt nem bírtak ki, akkor milyen lehetett a hétvégi kirándulás. 😀

      • taro

        a kacsák szeretik a hullott epret 😊

        • hogyhogynem

          És utána becsiccsentve lődörögnek, mint a Sivatagi show állatai. 🙂

    • ✪☼­­

      Ami fán van az szeder, ami a földön az meg eper.

    • orizatriznyák

      Birsalma, körte, sárgabarack, dió.

      • Bernard Black

        nálunk a birs már nem nagyon terem, de úristenbazmeg az a kedvenc gyümölcsfám, ha leszámítjuk az ilyen úri hülyeségeket, mint a mandula

        • orizatriznyák

          Itt van három. Adja, mondjuk nem vagyok oda érte. Pálesz viszont nagyon finom belőle.

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Nagyanyámnál a pottyantós budi mögött termett a birs.
          A polc tetejére rakott birsalmasajtok godolatától is émelygek.
          De volt nála apró szemű sárgabarack is és így kis pukiként mész ki a kertbe zabálni?
          Mennék vissza. Meg szitakötőket kergetni.

        • Ziles Gizi

          A tesóm egyszer csinált birsalmasajtot, baszki az mekkora móka. Finom volt, dióval.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Ez okés, de ha kettő választásod van egy hónapon keresztül: birsalmasajt vagy “hitlerszalonna”, akkor mit kezdesz?
            Szerintem előbb-utóbb mindenki megunja ezt a változatosságot és megkéri a nagyanyját, hogy jó, akkor legyen grízes tészta.

          • Ziles Gizi

            A grízes tészta iszonyat fos, szar, semmi étel.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Elég finnyás kis dög voltam, elképzelheted, mi előzte meg, hogy végül ezt kértem.

        • dzsungelmacs

          nálunk dögivel és nem eszi senki.

          • Bernard Black

            erről beszélnünk kell, úgy érzem.

          • dzsungelmacs

            erről jövőre beszélünk. idén szégyenszemre ki kellett dobnunk a nagyját.

          • Bernard Black

            addigra médiahatalom leszünk.
            nagy, kék és titán, de attól még beszélhetünk. sőt, kell is 🙂
            lassan készülök a chiliszószra is, majd gyűjtöm a jelentkezőket. idén főleg indiaiból lesz, most nincs habanerom, bár rakhatok egy kis ghost chili szószt a szószba, az nem köszön

  • Ziles Gizi

    Lesz vajon eper ( szamóca) vita?

    • Bernard Black

      remélem, mert egész sokat dolgoztam a cikken

      • ✪☼­­

        XIV. Lajos szamócái

        • SpaceWolf

          Téli, vagy nyári? Kurváranemmindegy.

          • ✪☼­­

            Tavaszi.

          • SpaceWolf

            Magyarul négyévszakos?

          • ✪☼­­

            Hat.

  • vau

    A Frézierről készült kép nem görbe?

    • vau

      Ja várjatok, kevertem, a Bézier görbe.

      • SpaceWolf

        Jó, nem csak én vagyok készen, ez megnyugtató.

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Noch ein Cataflam?

          • SpaceWolf

            Már nem erőltetem, nem használ. Engedem a vizet a kádba, az elektronyos angolnák már várnak.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            A részletek. Mindig a részletek.
            Bernard vizuális fantáziája kicsit aggasztó, hálaég, nekem csak vizuális memóriám van.

          • SpaceWolf

            Te Bernard répáját emlegetted, szóval…

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            #everydayissunday

    • orizatriznyák

      Frazierről lehet, kibaszott jól hajolgatott el az ütések elől.

  • Ziles Gizi

    Egyébként annyi poszt van, hogy szinte karácsonyi az érzés.

  • dzsungelmacs

    na. nekem az eper a földieper. sokáig kerestem az eperfát, de az bizony a szeder, amiből meg nem csak fa van. a lényeg, hogy enném az össeset. és lazán keverem a szamócát a málnával.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Ugyehogy ilyenek a budai lányok?
      Botanikából kellene eligazítást tartani.

      • SpaceWolf

        Ma már tartottál eligazítást, nézd meg, hogy mi lett a vége… 😀

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Néztem, és hol van még a nap vége? 😀

          • SpaceWolf

            Na most ájjá’ le! 😀

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Aha-aha. Egy hasműtét után meséld el valakinek, hogy a nevetés csillapítja a fájdalmat.

          • SpaceWolf

            A székely vicc. “Fáj? Csak ha röhögök.”

      • dzsungelmacs

        budai lányok igazából megzabálnak mindent, ami a kertben van. szederfa volt sok. földieper és málna nem, azért le kellett utazni vidékre. cserébe volt otthon a kertben mandula, ringló, meggy, cseresznye, vadsóska. nem is jártunk fel ebédelni a kertből, ha szabadjára voltunk engedve.

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Nálunk most meggyfa van sok, van egy csóré körte, szerintem az ki kell vágni, mert megette a gomba és van ez az eperfa, az durva.
          Nem is tudom ezek ilyen 80-100 kiló gyümölcsöt hozhattak?
          Tukmálom mindenkire, hogy vigyétek már, de nem. Veszik a közértben.
          Na most az én fáimnál organikusabb gyümölcs biztos nincs, ezek 100%, hogy permetet nem láttak.

          • dzsungelmacs

            körte kéne, de annyira nem, mert folyton kapunk egy szakajtóval, terem az utcában. viszont málnából és tüske nélküli szederből tényleg szívesen adok egy-egy tövet, bárkinek, aki kéri.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Erről az urbán kertész dologról egyébként letettem.
            Nem is értek hozzá, a fákat oltani is kéne, meg ilyenek.
            Nálunk teremnek, a zombi eperfa a hálószoba ablakát árnyékolja nyáron, elég menő redőny vagy klíma helyett.
            Mindegy is, elvagyunk.

          • taro

            nem kell oltogatni, rendes fát vesz az ember ☺
            (oltogatni jó móka, csak a megfelelő alanyra megfelelő oltóvessző kell)

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Minek venni, ha a madár pottyantja a kertbe?

          • taro

            mert a madár pottyantottát oltani kell

          • Bernard Black

            kiváló cigánymeggyünk volt, nem tudom, honnan, lehet, hogy egy régi gyümölcsös maradéka. kipusztult, elöregedett, de a cigánymeggy kurvajó.

          • taro

            és hogy fog ☺

          • dzsungelmacs

            itt icipici kert van, tényleg csak pár lépés, de meglepően sok dolog megterem és még mindig van egy csomó hely. nem értek hozzá, de lelkesen kínzom szerencsétlen növényeket.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Nálunk a szomszéd segghülye.
            A klasszikus. Átlógott a körtefa ága a szolgalmi útra. Volt rajta másfél-két kiló körte, levágta és bekúrta hozzánk a kertbe.
            Van pár unokája és így megkérdeztem az élettársát, hogy ez normális? Nem kéne a gyümölcsöket odaadni a gyerekeknek?
            Akkorsekell.
            Ezen igazodj el, arról van szó, hogy béreljük a házat, ők meg családi vitában vannak.

          • Bernard Black

            nálunk a szomszéd lapáttal hordta a határból a kutyaszart, hogy hát odaszartak a kutyák a kerítésen átlógó kutyák.

            szerintem arra nem is lógtak át.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            1,80 magas kerítésünk lett, nem vol olcsó.
            Most már csak hangosak a kutyák (nem), az a fasz megfenyegetett, hogy megmérgezi.
            Akkor picit begorombultam.
            Mondtam, hogy ejnye, ezt talán nem kéne, mert a fenyegetés is böri pozitív.

          • Bernard Black

            hálistennek nekünk ilyen nem volt, de ha lett volna, kilátásba helyeztem volna az ugrókötelezést a beleivel.

          • dzsungelmacs

            jáj. szerencsére hihetetlen mázlink van a szomszédokkal itt is, budapesten is. de ez azért fáj. más konkrétan félreteszi a pénzt, hogy finom gyümölcsöket tudjon venni a gyerekeknek. :/

          • Bernard Black

            abból én lehet, hogy kérnék, nálunk megdöglött

          • dzsungelmacs

            tényleg szívesen adok. nézzük ki, hogy ezt mikor is kell leszúrni és majd időzítünk.

          • Bernard Black

            tavasszal, az ősziről már lecsúsztunk asszem.

          • dzsungelmacs

            okés. csak szeder vagy málna is? egy vagy két tő? majd írj emailt is meg felírom naptárba is. a málna is annyira durva, hogy két hete még termett.

          • Bernard Black

            akkor már málna is, ha van, elbasztuk, egy darabig termett, de nem kapáltuk, oszt elpunnyadtak.

          • dzsungelmacs

            van bizony, akkor viszek azt is. ez nagyon szépen el van magában, ha kikarózod és van mibe kapaszkodnia.

    • Ziles Gizi

      Epernek hívom ami otthon van a kertben vagy inkább másnál, szamócának amit találok, vadon erdőn, mezőn, faepernek meg ami fán van fehér meg lila. Ha esetleg a piacon ezt nem értik, hát azt mondom abból kérek és rámutatok.

      • dzsungelmacs

        egyébként ennyi. pöszméte, szemerce, szömörce, egres. 🙂 abból kérnék még egy fél kilót!

        • taro

          a piszkét kihagytad 😊

          • dzsungelmacs

            tényleg! pedig az hangzik a legcukibban/hülyébben.

          • Bernard Black

            köszméte

  • dzsungelmacs

    egyébként kb mindegy, amíg nem ribizli. azt nagyon nem szeretem.

    • Bernard Black

      én csak a feketét nem, a jostát már igen, a pirosat meg határozottan.

      • dzsungelmacs

        nem is tudtam, hogy ennyi fajtája van.

        • taro

          a josta a feketeribizli és az egres szerelemgyereke. tüskés, és annyira élvezetes pucolni, mint a feketeribizlit ☺

          • dzsungelmacs

            kb. annyira hangzik jól, mint bármi, ami naspolya.

          • taro

            az íze jó ☺

          • dzsungelmacs

            tuti, hogy még nem kóstoltam.

          • taro

            ha hozzájutsz, kóstold meg, legfeljebb nem fogod szeretni
            ilyen
            https://www.fitoland.hu/images/termek/oth_17474-1_vbig.jpg

          • Bernard Black

            ja, az most érik. illetve most rohad élvezhetővé. én sajnos nem szeretem

          • dzsungelmacs

            egyszer “véletlenül” elhagytunk egy ládányival az egyik felüljárón.

          • hogyhogynem

            😀

      • Ziles Gizi

        A josta mi? A fehér?

        • Bernard Black

          az az egres meg a ribizli keveréke. tök jó

      • Ziles Gizi

        Érdekes ez a fekete, mert enni valóban nem finom, de lének már nagyon is.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A finnyás budai lány már megint.
      Nem is tudnék veled mit kezdeni. Csapvizem van.
      A fehér ribizli és akár a piros is ilyen szeded le a cserjéről, zabálod pofára dolog volt, a szomszéd néni adta nekünk kölyköknek.
      Jó, persze, engem a nyolc kis testvéremmel egy huzatos cipősdobozban raktak ki egy fagyos januári napon az út szélére és mind megfagytunk.
      Emlékem örökké él egy töltött savanyúcukron.

      • dzsungelmacs

        töltetlenben, akartad mondani. a ribizli savanya. ellenben beleragad a fogadba.

  • vau

    Oké, ez most felvetett egy nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon komoly kérdést.

    Miből van az eperpálinka?

    • Bernard Black

      általában a fán termő cuccból. fun fact: régen a fájából csináltak hordót is.

      • dzsungelmacs

        olyat már vettünk ajándékba. picikét, pálinkának.

      • vau

        Olyanba akarok viszkit érlelni.

    • dzsungelmacs

      ezen most sokáig fogok gondolkozni. ittam már ugyanis szeder-és eperpálinkát is. zavarban vagyok.

      • Bernard Black

        én céklát meg déligyümölcsöt is.

        • dzsungelmacs

          céklát? 😀 ez nagyon izgalmasan hangzik. életem legjobb pálinkája füge volt.

          • Bernard Black

            létezik céklapárlat meg zeller is. a cékla tényleg jó.

            most asszem szilva meg barack van itthon, jobb esetben lehetne akár bodza is, de az virágból készül, szörpillata van, de közben csak üt

          • Ziles Gizi

            A borzag pálinka nagyon finom. Az ára is üt. 20 ezer körül van 1 liter.

          • Ziles Gizi

            Na most ráböngésztem erre a cékla párlatra, 48% alkohol tartalma van. Rendeltem egyet.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Kaktuszfüge pia nagyon déli Szicíliában?
            Limoncello apátságból olaszoknál egy nem létező öbölben, úgy hogy fizetned sem kell érte, mert a tulaj hív meg csak szimpátia alapon?
            Persze a lányoknak ez lehet egyértelműbb, de így mesélte, hogy tényleg csuhások szüretelték, erjesztették, deres pohárban beszarás jó volt szürcsölni.

        • Ziles Gizi

          A cékla pálesz valami orosz buhera?

          • Bernard Black

            magyar, és elég érdekes. nemtom, talán a nobilis csinálja, de párlatnak hívják.

  • vau

    Ja amúgy Bernard hülye, mert a szamóca nem is eper lol. Baromállat.

    • vau

      A cikket amúgy nem olvastam.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      És kihagyta, hogy XIV. Lajos azután halt meg egy különös, izzadásos lázban, hogy a birtokába került a kék gyémánt, vele az átok.
      Nem figyel a részletekre.

  • :/

    Novemberben eperről beszélni illetlenség.

    • Magister Ludi

      ebben van valami, de miután betoltam egy egész mangót, kicsit megnyugodtam

    • egyedi

      az év nagy részében az lenne 🙂

  • KingaA

    Ó, de jó írás, gratulálok!

    “a Bio-Bio torkolatánál a picunche és mapunche telepesek” – A hangzása alapján ez lehetett az Aranykor.

  • egyedi

    ez érdekes volt. sose hallottam. 🙂
    ja és a földieper a legjobb.