A fegyver, ami sosem létezett

Tudom, hogy most mindenki, aki játszott a Baldurs Gate második részével, egy emberként hördül fel a csalódottságtól, de láncos buzogány valójában soha nem létezett. Annak ellenére sem létezett, hogy fennmaradt belőle néhány eredeti darab is a 15-16. századból – ezeket ugyanis sosem forgatták fegyverként. Ennyit a játék legdurvább, már-már indokolatlanul erős fegyveréről (ami egyébként az egyedüli indok arra, hogy a karaktered erre a fegyverre specializálódjon, kb olyan, mint a Neverwinter Nightsban a kasza, ami egyáltalán nem praktikus, plusz egy képzettségpontba kerül a használata, de irtózatosan menő).

Ha az ember jobban belegondol, nem valami praktikus láncos buzogányt használni. Cséphadarót sem azért használtak, mert olyan baromi jó ötlet, de ott legalább messze volt az a szar, amit a láncon lengettél, úgyhogy nem azzal kezdted parasztból vitézzé történő szintlépésedet, hogy fültövön vágod magad a saját fegyvereddel, aztán meghalsz (oké, lehet, hogy nem magadat vágod magad fültövön, hanem mondjuk a melletted masírozó haverodat, de semmiképpen nem hangzik túl produktívnak a dolog).

Erről a témáról már elég sokat vitáztak különböző középkorászok és hadtörténészek, valamikor a hatvanas években Philip Warner simán azzal intézte el az ügyet, hogy ez az egész kamu, sosem használtak ilyesmit, mások viszont ragaszkodtak a láncos buzogánnyal rohangáló katonákhoz, teljes joggal rámutatva arra a tényre, hogy TÉNYLEG léteznek múzeumi darabok a XIV-XV. századból. Abban nincs is hiba, hogy sima buzogányok léteznek – mi sem egyszerűbb, mint agyonütni valakit valamivel, ami gyakorlatilag egy kalapácsnak alkalmatlan kalapács. Vagy akár egy kalapáccsal. A balta is működik – de egyik fejét sem egy lánc köti össze a nyéllel, ami elszakadhat, egyetlen munkavédelmis sem javasolná komolyabb kenőpénz elfogadása nélkül, és eleve csak bonyolítja az életet.

Paul B. Sturtevant a Public Medalisttól ezért hát megkeresett egy középkori fegyverszakértőt, Dr. Nickolas Duprast, és szembesítette a leletekkel. Ha nem egymást gyilkolták ezekkel a vackokkal, mi értelme volt egyáltalán ilyesmit csinálni (ne menjünk bele az értelmetlen tárgyfétisekbe, na)?

Dupras úgy véli, hogy ez az egész csak sima parasztvakítás – azok az eredeti darabok, amelyek előkerültek, a korabeli fegyverzet ellen nem értek volna semmit (elég nagy hátrány, ha agyoncsapod magad), ráadásul a kidolgozásuk alapján is valószínűtlen, hogy csatára tervezték volna őket – a láncok gyengék, a tárgyak túldíszítettek, és úgy általában, nem tűnik jó ötletnek egy ilyen szarral nekimenni valakinek, akinél egy kurva nagy lándzsa van. Lehetséges, hogy valamiféle rituális célokat szolgáltak – az egyik darab úgy néz ki, mint egy korbács, csak épp fémből, de ló noszogatására kevéssé alkalmas, az is elképzelhető, hogy valami fura kínzóeszköznek találták ki (ugyanúgy, mint a szintén nem létező vasszüzet). Több vizsgált darab, amit néha a XIV-XV. századra datálnak, pedig egész egyszerűen későbbi, a tizenhetedik-tizennyolcadik századból származik, és valószínűleg valami olyasmit másol, ami valójában soha nem is létezett.

A túlfűtött fantáziájú festők és illusztrátorok ugyanis előszeretettel festették meg az ellenséget mindenféle fantasztikus fegyverekkel felszerelkezve, a láncon himbálózó tüskés vasgolyó pedig elég látványos, megfelel a barbárokról alkotott sztereotípiáinknak, és – valljuk be – valójában annyira menő, hogy otthonra is kéne, csak ne kelljen használni. Sturtevant ugyan nyitva hagyja annak a lehetőségét, hogy valamikor a késő középkorban kísérleteztek valami hasonló fegyverrel, mielőtt rájöttek volna, hogy nem túl jó ötlet, de valószínűbbnek tartja, hogy ennek a mítosznak az elterjedésében inkább a fantázia a ludas. A forrásként használt cikk alatt a kommentelők felvetnek még egy lehetőséget: lehetséges, hogy valóban egy technikai zsákutcáról van szó, de elképzelhető, hogy lóhátról még használhatták, akár úgy is, hogy jól meglóbálták, és hozzábaszták az első útjukba kerülő gyalogosnak. Ebben az esetben valószínűtlen lett volna az is, hogy valamelyik pajtásukat ütik agyon, bár itt is kérdéses, hogy milyen szerepet játszhatott volna a lánc – a megpörgetett fejjel azért mégis kevesebb sikerrel lehet célozni, lovaglás közben azért legalábbis fölösleges macerának tűnik, ráadásul egy lovasroham közepén valószínűleg a legkevésbé sem vágysz rá, hogy a lánc valami köré tekeredjen, és egy csomó érthetően ingerült gyalogos között köss ki a földön – vagy fegyver nélkül folytasd a rohamot.

Ebben az értelemben pedig a láncos buzogányok tökéletes példái a szimulákrumnak, ami teljesen űrkorszakian hangzik, de valójában Jean Baudrillard francia filozófus egy elméletéről van szó: a szimulákrum olyasmi, ami valami olyat másol, ami sosem létezett. Ha ez túl ködösnek tűnik, gondolj a Mátrixra – a Wachowski-fivérek is sokat merítettek ebből a könyvből.

Szerintetek létezett láncos buzogány?

(ThePublicMedievalist)

 • vau

  Ebben BIZTOS VOLTAM, hogy faszság. Egyszerűen képtelenül nagy hülyeségnek tűnt mindig is, hogy ezzel a szarral bármilyen sérülést lehet okozni bárkinek, anélkül, hogy a nyakadra tekeredne.

  Elgondolkoztam azon, hogy biztos én vagyok a málé és a régi kor emberei olyan ügyes harcosok voltak, hogy az anyatejjel szívták magukba ennek a szarnak a fegyverforgatását, de valahogy nehezen fogadta be a gyomrom.

  Mer a nuncsaku még csakcsak, de az is egyértelműen balfaszság, mert fejbebasznak egy karóval és szevasz. De ez még tüskés is az egyik oldalán.

  • taro

   nem a tüskés oldalánál kell fogni…

  • fatherstack

   Nuncsaku is kamu. Bruce Lee meg a tininindzsák nélkül teljesen feledésbe merült volna. Mégis hogy lehetett hatékony egy ilyen öntökönverő szerkezet egy hosszúkardos harci kulturában?

   • vau

    Vagy egy lándzsával hány másodperc alatt szúrtak volna le a faszba?

  • 

   Aki fogott már nuncsakut, az valószínűleg nagyon hálás, hogy nem buzogány volt az, mikor kb. három másodpercen belül könyéken verte vele magát, vagy kevésbé szerencsés esetben tarkón.

 • 

  Kb. ez jut róla eszembe (legalább ennyire hasznos lehetett, vagy majdnem):
  https://uploads.disquscdn.com/images/9efaeed56ff789946b4b240a13eaae1c9b8af5ac7faeb1d169092988bc574809.jpg

 • taro

  persze hogy létezett, nem a gae bolgáról beszélünk ☺

 • fatherstack

  • vau

   Kicsit zavar, hogy ahogy közös barátunk mondta: a középkorban nem fényes páncélú lovagok lettünk volna, hanem fogatlan parasztok. 😛

   • 

    De azt eltartott kisujjal.

 • mlui

  Szerintem úgy keletkezett, hogy valakinek a buzogányáról leesett a fej, elvitte fegyverkovácshoz, az meg lusta volt új nyelet faragni úgyhogy összegányolta a két darabot egy lánccal. Aztán bemesélte a megrendelőnek, hogy így sokkal hatékonyabb a fegyver, mert a perdület növeli az ütés erejét, nagyobb ütéstávolság, blablabla. A lovag meg eldicsekedett vele a kocsmában és a korabeli lovaghipszterek rögtön akartak egyet.

  • vau

   Egységsugarú lovag lettem volna, tuti h lándzsavívást meg kardforgatást tanulok aztán szevasz. Ki a geci akar ilyen ökörségekkel szarozni, amikor lándzsafejet kb bárhol rárakok egy kapanyélre és van fegyverem, az ilyenekkel meg a fél világon át kéne menni, hogy valaki meg tudja szerelni.

 • SpaceWolf

  Én a lézerkardot is kétkedve fogadom. Ugyanis sosem mutattak félkarú/féllábú/félarcú dzsedájt, márpedig azzal a cuccal nem nehéz összehozni egy erős bazmeget.

  • vau

   Egyszer kapcsolod be véletlenül, amikor leülsz szarni.

   • SpaceWolf

    Ugyehogy.

  • 

   A múltkor meglengettem a zseblámpát, és határozottan állíthatom, hogy nem zummogott.

   • SpaceWolf

    Mer’ biztos kínai import. Csak azért, mert kurva drága volt, még nem feltétlen klafa a cucc. 😉

    • 

     Erről is írhatnának a fiúk.

 • D. Pin Trouble

  Ez nekem azóta evidens, hogy kamaszkorom hajnalán a nuncsakuval széjjelbasztam a csilláromat meg magamat többször tarkón, mire kész lett a Bruce Lee koreográfia

 • orizatriznyák

  Jó akkor nevezzük csatacsillagnak mint a Neverwinter Nightsban, bár tökmindegy, mert Pavel az elején annyira ügyetlen, hogy félóráig kell hadonásznia vele, mire eltalál valakit, és az akadémián ő segítőm vazze..
  Tegnap raktam fel, úgy tíz év után. Jó a grafika. 🙂

 • vau

  Amúgy épp összekendácsolok egy futkosós gépet magamnak, amit el tudok vinni ütni vágni utazáskor, és épp gondolkoztam, hogy milyen játék mehetne fel rá. Baldurs gate mekkora ötlet már.

  • orizatriznyák

   Diablo, oblivion…rahedli van.

   • vau

    Régi dualcore gép, de tökéletes lesz arra, hogy betosszam a hátizsákba és cikkeket írjak meg bohóckodjak valamivel. Dolgozni meg akar a tököm.

    • orizatriznyák

     Futnak rajta simán. A Star Wars: Republic Commando, Hellgate London…
     Szoktam időtöltésnek én is.

  • 

   aknakereső, passziánsz, retaliator F29…

   • orizatriznyák

    Game of Thrones..

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Nem sokat szaroznék, Panasonic Toughbook. 10″ kiforgatható érintőképernyő, Centrino duo. MIL810 katonai és IP54 csepp-por-ütésállósági szabványok.
   Ez is van persze, odaadjam kipróbálni?
   Full miilitary az egész, itt a reviewja:
   https://prohardver.hu/teszt/toughbook_extrem_laptop_nehez_terepre/panasonic_toughbook_cf-19.html

   • vau

    Már van hw hozzá, duálkóros lenovo, hagyományos x házban. Azon gondolkozom, hogy faszság e linuxot tenni rá és winenal bohóckodni játékokkal. Az a baj hogy tök hülye vagyok már a linuxhoz.

 • Kolyok12

  Ha nem használtak volna láncos buzogányt, skandar graun is csak kitaláció lenne. márpedig róla írtak egy csomó könyvet!

  • vau

   Mondjuk ez igaz…

%d bloggers like this: