Kommentország mindenkié?

A komment egy szabad műfaj.

És itt akár pontot is tehetnénk, téma lezárva. Slussz-passz.

TL;DR

Az online média fejlődése magával hozta az interperszonális kommunikációs formák változását is. Nem a közeg hatott a kommunikációs formákra, hanem a kommunikáció változása hatott a közegre.

Az interháló egy olyan közegnek indult, ahol bárki lehet anonim. Ez az anonimitás segít megőrizni az egyén sérthetetlenségét, elválaszt magától a közegtől, kívülállóként is bele lehet szólni tetsző vagy éppen nem tetsző csetekbe, fórumokba, tőlünk kívül álló ügyekbe.

Miért jó? Mert a vox populi, a nép hangja megjelenik ott, ahol a legkevésbé sem számítanak rá.

Miért nem jó? Mert a domináns vélemény erre nem kíváncsi.

Az egyén szavát felülírja a moderátor.

Adott esetben akár az online felület dönt a vélemény áramlásáról, csak azokat a kommenteket közli, amelyek mögött az egyetértők vannak túlsúlyban és ezért még fizetnek is.

Az érv egyszerű: a domain név, portál, újság véleményrovata alatt olvasható tartalomért a domain, portál, újság tulajdonosa felel.

Ez azért elég necces, ráadásul tévutas. Belterj.

Számos szempontból megkérdőjelezhető, hogy a külső szolgáltatótól beérkező tartalom minek minősül egy portálon?

A google, facebook, bármelyik más reklámfelület egy megnyitott oldalba beágyazva ha számomra kellemetlen tartalmat jelenít meg, azért az a portál a felelős, ahol azt közölték? A reklámokból élnek és van, amikor az algoritmus dobja ki, hogy amit látok az épp egy felfújhatós szexkenguru, mert a keresési előzményeimből az jön ki.

Az adott portálon egy külső vélemény-motor megjelenített hozzászólásai miért nem esnek ugyanebbe a kategóriába?

Felel egy tartalomközlő a tartalom alatt megjelenő véleményekért?

2021 ilyen kérdéseket vet fel és a válaszok sem egyszerűbbek.

Indítható-e sajtóper azért, ha egy cikk alatt tiltott önkényuralmi jelképek jelennek meg és ezt nem moderálják? Felelős-e egy oldal egy külső, fizetett szolgáltatótól beérkező tartalomért?

Hajszál a válasz.

Mert a visszaélés szűrése a legnehezebb.

Tegyük fel, hogy három millió videó közé bekerül egy lefejezős. Hogy szűröd ki, amikor naponta százmillió videót töltenek fel?

Tegyük fel, hogy a kommentelők közé bekerülnek fizetett, rosszindulatú személyek, akik ölik a beszélgetést, eltérítik, egyirányúsítják. Őket hogyan szűröd ki?

Egy egészséges közösség kiveti magából a nem oda valókat.

Száz kommentelőnél működik. Tízezernél már nem. Csak ha odafigyelsz és a közösséget építed.

A szólás szabadsága egy elvitathatatlan érték.

A komment egy szabad műfaj.

Szabadságot kaptunk, és azok a korlátok, amelyeket most látunk, az öncenzúra irányába, a vélemény szabadsága ellen hatnak.

És vannak, akik ezért még fizetnek is.

HOLDKOMP