Könyvek ítéletidő esetére

Amikor százhússzal fúj a szél, és vagy jeges esőt csap a nyakadba, vagy – rosszabb esetben – egy fát vagy egy táblát, érdemes kicsit megállni, tűnődni, aztán – miután meggyőződtél róla, hogy van otthon whisky, esetleg alapanyag valami jó leveshez, vörösbor és egy kényelmes fotel, visszafordulni az ajtóból és úgy dönteni, hogy inkább otthon maradsz olvasni. Igen ám, de mit?

Ilyen esetekre vannak bevált receptjeim. Igen, egy csomó elcsépelt, meg lehet, hogy holnap valami egész mást vennék elő, de lássuk, mivel lehet elütni az időt, ha szar.

1 – E. Annie Proulx: Kikötői hírek

Aki látta Lasse Hallström filmjét, már tudja, miért szeretem ezt a könyvet. Illetve nem, nem tudja, de a hangulatát talán ismeri. A történet főhőse egy igazi balfasz, Quoyle; semmihez sem ért, mindenki – a felesége is, a munkatársai is, és alapvetően tök szar Quoyle-nak lenni. Aztán beüt a tragédia, előkerül egy nagynéni, és főhősünk máris azon kapja magát, hogy Új-Foundlandra utazik, és a helyi újság teljesen felesleges rovatát, a Kikötői híreket vezeti. És persze, ahogy ez lenni szokott, idővel kiderül, hogy mégsem akkora kretén, csak épp nem volt a helyén soha életében. Na jó, ilyesmi is csak a regényekben derül ki, de értitek. Külön öröm, hogy minden fejezet egy csomófajta definíciójával kezdődik – valószínűleg nem vagyok azzal egyedül, hogy a tengeri történetekkel engem meg lehet venni kilóra, pláne, ha csak érintőlegesen tengeriek vagy hajózósak, de ahhoz eléggé, hogy hozzá tudjam képzelni a sós levegőt meg a sirályokat.

2 – Múmin

A múminokról már írtam, de azóta is szeretem őket. Ha valami különösen elbaszott mesére vágysz a trollokról, amint épp trollkodnak, ne is keresgélj tovább. Mint minden autentikus északi termékben, itt is van valami ijesztő és bizarr a mesékben, de azért nem olyan bugyuták és sötétek, mint a Harisnyás Pippi (Lindgrennek soha nem fogom megbocsátani az Oroszlánszívű testvéreket, még jó, hogy nem gyerekként olvastam először. Mondjuk abba most ne menjünk bele, hogy miért olvasok kislányoknak szóló meséket harmincas pasiként). Tudom, hogy mindenkinek a japán rajzfilm ugrik be a meséről, de ahogy a Disney-féle Micimackó esetében is, itt is sokkal szebbek az eredeti rajzok.

3 – Wodehouse

Ha két óra alatt akarsz elolvasni egy regényt úgy, hogy a lehető legenyhébb terhelés érje az agyadat, marad Wodehouse. Vagy Durrell, de most inkább Wodehouse-t választom, mert Durrelltől elfogna a sárga irigység, amiért jókat esznek és jó az idő, én meg itt ülök egy zacskós levessel az orkánban. Nemrégiben végigolvastam vagy húsz regényt zsinórban, egy idő után már fájdalmas, de ha maradsz a klasszikusoknál, nagyobb kár nem érhet, a Psmith és a Rengeteg pénz – pláne Szerb Antal fordításában – még mindig zseniálisak. Találtam két méltatlanul ismeretlen gyöngyszemet is, az egyik a Csirkék és szerelem címet viseli, ebben – talán már kitaláltátok – a csirkék jelentik az újdonságot, egyébként ugyanaz a szirupos-naplementés szerelmi történet, mint a legtöbb Wodehouse, a másik pedig a Mr. Mulliner meséi, ami valahogy félúton van Sam Small kalandjai és Münchausen báró történetei között, csak épp egy angol pubban.

Vagy pedig persze mindig ott van a Galaxis útikalauz, ha tényleg nem érdemes már kilépni az utcára, vigasztalhat a tudat, hogy talán titkon esőisten vagy te is.

 • dzsungelmacs

  kikötői hírek nagyon nagy kedvenc! durreltől tök jók a novellás kötetek is, ugyan azokban is sok finomat esznek, de vannak köztük kísértettörténetek is. és azoknak, akik szeretik az angol humort és a krimiket, de főként az abszurd humort, ajánlanám pamela branch-tól a minden hétfőn gyilkosságot. többszöri olvasásra is nevettetős.

  • Bernard Black

   angolszász rémtörténetet olvasni szintén ér ilyen időben, de ahhoz nem ártana a whisky mellé egy kandalló is. ezt a pamela branchet megnézem, így érdekesnek tűnik

  • taro

   daniel pennac könyvei is jók, a foglalkozàsa bűnbak meg a folytatàsai is jòk

 • vau
 • taro

  bernard, én a víziszonyos vitorlást javaslom, ha még nem olvastad ☺

  • Bernard Black

   másik kedvenc. csak nem tudom, hova keverhettem el 🙂 Mowattól az Ilyen kutya nincs ist is szerettem, csak az egy kicsit szomorú.

   • taro

    a bàlnàs könyvènèl nincs szomorùbb 🙁

    • Bernard Black

     ez a mészárlás tengere vagy a meg kell ölni a bálnát?
     a sarkvidék robinsonjait viszont szerettem. van tőle pár könyvem angolul is, de a black jokehoz még nem nőttem fel, bár magyarul se feltétlenül értem a vitorlás szakkifejezéseket, mindenesetre ez pár éve még visszarettentett.

     • taro

      meg kell ölii a bálnát

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Szeretek néha (na jó, egész gyakran) nyafogni, egy világfájdalom az életem, de ha szar könyveket kerestek, pláne végítélet idejére, a tökéletes a Kárhozat Urának Átka.
  Én ezt nem is tudom, miért 4 csillagra ítélték, ez valami gecinagy hazugság, olvashatatlanul vontatott az egész. Olvastam vontatott regényfolyamokat, tényleg még az ötkötetes Bragellome Vicomte-ot is a Dumas összesből, de ezt a háromszázadik oldal körül olbasztam a falhoz, hogy na ezt nem.
  Donaldson és a magyar fordítója a kárhozatban vesszen el/meg, nincs olyan körülményrendszer, ahol fogyasztható volna.
  Ítéletidő esetén sem. Gyújtósnak elég jó, 200 grammis papíron adták ki, ragasztott kötésben. Könnyen téphető.
  https://uploads.disquscdn.com/images/5eec2d429b9f0858d451eb0e646bba44cc7bc4b1746ca81101e3dcb04e561fb7.png

  • Bernard Black

   conan, a barbár.
   meglepően rövid, de még sosem tudtam végigolvasni.

   • 

    a film meglepően tolerálható

   • taro

    ès nem csak conan van tőle – igazi, klasszikus ponyva

  • dzsungelmacs

   stephen king, a setét torony. hát nem. ritkán vágok könyvet a sarokba, de mindennek van határa.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Rémkoppantók.
    Az egy mekkora szar.
    Meg a Langolierek.
    Két részes filmben nézed és jönnek a digitális háromszögek. Egy reptérre. A kifosztott kajaatumatához. Megenni a jövőt.
    Na most vagy én nem fogyasztottam elég LSD-t, vagy komoly baj lehet a világgal.

   • taro

    èn a hàborù ès bèkèt adtsm fel ☺

   • Bernard Black

    ide tartozik meglepő módon a kedvencek temetője is. bradburyt alapvetően nagyon szeretem, a balhüvelykem bizsereg szerintem utolérhetetlenül lidérces és baromi jó, de itt a fordítást úgy elbaszták, hogy na. mármint a kisállatok temetőjénél, vagy hogyhíjják.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Megyek ki holnapután kisállat temetőbe, idén is jó móka lesz.
     Balra egy oroszlán, még balrább egy szeretett ló.
     És egy sírásó tele történetekkel.

    • dzsungelmacs

     kedvencek temetője. bradburynek van egy egyetemi regénye, ami az egyetemi regényekről szól. szerintem jó.

   • 

    Pont most olvastam ki. Mind a 7+1 kötetet. Meg a hozzá kapcsolódó összes egyéb könyvet. Különösen élveztem, ahogy a negyedik könyvnél még szinte semmire nem adott választ. Ez alapján abszolút értettem, hogy ebből eladható filmet akart valaki csinálni.

    • dzsungelmacs

     egy hős vagy. talán a második kötet elejéig bírtam, aztán villámgyorsan fel is adtam.

     • hogyhogynem

      Ugyanott tettem le én is.

  • taro

   hàt nem a legjobb fantasy, amit olvastam…

 • 

  Megtaláltam a legújabb vécézős könyvemet:
  https://images.gr-assets.com/books/1322858314l/10838291.jpg
  Rövid kis szösszenetekből áll, (mint pl. a zseniális A Report on Resistantialism), stílusában bohókás, szellemes, rohadt jó. Ajánlom. Sajnos beszerezni csak használtan lehet és csak angolul, amennyire tudom.

  • Bernard Black

   nekem ilyen rövid hülyeségből az egyik kedvencem Robertson Daviestől a High Spirits volt, egy kanadai egyetemen adott elő minden évben egy kísértethistória-paródiát, nagyon szórakoztató, a másik pedig Lawrence Durrelltől a diplomataéletről szóló szkeccsek, azon sírva röhögtem. Tele van szóviccekkel és teljesen elvetemült, nagyon angol fordulatokkal. Zseniális. Mindkettő csak angolul és használtan kapható, de minden fillért megérnek.

   • 

    Lehet, hogy rendelek belőle, ha másért nem, akkor azért, mert már 1 pennyért is van az amazon.

 • taro

  hosszabb esős hétvégékre ajánlom a humphry clinker kalandozásait

%d bloggers like this: