Najó, tényleg elég a telefon!

Igen, vannak helyzetek, sőt, a legtöbb helyzet olyan, hogy családi snapshotokhoz, vagy nyaralós fotókhoz bőven elég a telefon. Számtalan helyzet van, ahol rettentő jól használhatók és Chase Jarvis szavaival élve: az a legjobb kamera, ami nálad van. (Chase Jarvis egyébként nem valami nagy öreg, hanem egy kigyúrt, sármos kis fiatal takony, aki baromi jól fotózik, de róla még lesz szó.) Ebből kifolyólag az utóbbi évek fejlődése a telefonokba épített fényképezőgépek tekintetében fantasztikus és remélem, hogy nem is áll meg. Nem keveset használom én is a telefonomat fotózásra, hiszen az utcai snapshotok és a mindenféle elkapott pillanatok így örökíthetők meg a legjobban.

De talán pont ezért tudom, hogy hol áll meg a telefon használhatósága és hol vannak a határai.

Tudom, hogy idegesítő tulajdonságom, hogy a szenzorméreten lovagolok, de térjünk egy pillanatra vissza a szenzorméret szemléltető ábrához, aminek különféle változatait már többféleképpen bemutattam. Az egyszerűség kedvéért a FF méret többszörösét kitevő Medium Format szenzor nem szerepel ezen a diagramon, viszont az MFT, vagy 4/3″, vagy M43 szenzorméret igen. Lényegében minden, ami az alatt van, a kompakt kamerák és a telefonok territóriuma. A coll az elnevezésben rendkívül megtévesztő, kis matekolás után rájöhetünk, hogy semmi közük sincs a valóságos méretekhez.

A telefonos képek a kis szenzorméret és a kis objektív és az ezzel álságosan “nagynak” beállított rekesszámok konkrétan szart sem érnek sötétben, de már szürkületben sem. Aki fotózott már esti panorámát, az tudja, hogy miről beszélek: a tragédia egy hízelgő szó arra, amit megörökítenek. Igazából már az M43 szenzorok is borzalmasan szarok, de ott a hihetetlen komoly stabilizátor lehetővé teszi, hogy pár másodperces expozíciókat is csináljunk és a kép akkor se legyen homályos. Sajnos ilyen szofisztikált rendszer a telefonokra jelen cikk írásának pillanatában nem áll rendelkezésre, pedig igény volna rá.

Az iPhone képstabilizátora azonban példás. Videózás közben olyan hihetetlenül jó minőségű képet készít, mint ha valami olcsó steadycammel csinálnánk. A felvétel minősége megfelelő fényviszonyoknál pedig olyan, hogy nem is olyan rég még pár nagy filmes a kezét lábát összetette volna hasonlóért. Mint ahogy ragyogó napsütésben és szépen kiválasztott fényeknél, relatíve mozdulatlan fotótémáknál a telefon is tud varázsolni.

A kis rekeszek átka, a kromatikus aberráció (lila meg zöld vonalak a kontúrokon) szofveresen jól korrigáltak – részlet tulajdonképpen alig veszik el a képekből, illetve a fix lencse miatt a torzítás gyakorlatilag ki van küszöbölve. A telefon két, mindennapi ember számára is érezhető hátránya a “zoom”, azaz a fókusztávolság változtatás képességének hiánya, illetve a sötétben készült képek szar minősége. Az a hátrány, ami főleg tapasztaltabb fotósoknál kerül elő, nevezetesen a shallow depth of field pedig valami, amit a közelmúltban kezdtek el, szintén szoftveresen emulálni.

Nos mindhárom problémára elfogadható megoldást nyújtanak a két kamerás telefonok. Ezek szoftveresen dolgozzák össze a képeket, tehát kapásból duplaakkora szenzorfelületről beszélünk, mint egy sima telefon esetében, illetve képesek arra, hogy a portrészerű megjelenést szintén algoritmusok alapján szimulálják. Hasonlóképpen megoldást jelentenek a zoom problémára: jellemzően más más a fókusztávolságuk, ezért megoldható velük távoli fotótárgyak fotózása is. Legalábbis olyan mértékben, ami egy nyaralásra szükséges.

Durva, mi? iPhone 7 plus, a DOF teljesen szimulált.

Persze ezek egyelőre csak alkalmi fotózásra jók, jól látszik például a fenti képen, ahogy a lány hajának alsó részénél a rendszer zavarba jön és bizonytalan, homályos pacnikat készít. Hasonlóan rossz a helyzet, ha nem homogén a háttér, hanem térben változatosan helyezkedő elemek vannak benne. De kezdeti próbálkozásnak több, mint ígéretes.

Ami várható irány, az a stabilizátorok fejlődése. Sajnos ebben a fizika fog korlátokat szabni, ahogy az új Olympus gépeknél a szó szoros értelmében a Föld forgása már megzavarja a gyroskópot. Ami mondjuk már önmagában fantasztikus siker lenne, ha telefon szintjén akár csak hasonlót lehetne megvalósítani.

Nyilván nem számíthatunk csodára, a fotonok azok fotonok, de fejlődésnek még bőven van tere a jelenlegi képalkotási képességről. De nem is ez a fontos: a kamera csak egy eszköz, ami segít megvalósítani a kompozíciót és támogat minket abban, hogy a megfelelő pillanatban, a legjobban kiválasztott fények mellett megörökítsük a látványt. Mindig a fotós számít a kamera mögött.

Legyen inspiráció minden telefonos fotósnak így a végére a Digital Photography School gyűjtése a legkirályabb iPhone fotósokról. Van hova fejlődni a jelenlegi technikai képességekkel is. Csak fény kell. Meg utómunka.

29 thoughts on “Najó, tényleg elég a telefon!

 • August 24, 2017 at 18:27
  Permalink

  Az iPhone 7 plus 999 EUR.
  És lehet vele telefonálni is.

 • August 24, 2017 at 19:20
  Permalink

  A telefonom csinál olyat hogy HDR. Hármat fotóz és abból varázsol. Az jóaz?

  • August 24, 2017 at 19:22
   Permalink

   Ha tetszenek a képek amik így készülnek, igen 😊

   • August 24, 2017 at 19:26
    Permalink

    Érdekes, hogy van ugye két kölköm. Az egyik fiú, a másik lány. Lány vitte el először fotózni sokat a Canon DSLR-t, aztán amikor megvette az iPhone 6 hardveres SE-t, hagyta a francba. Fiúgyerek meg jött és simán ellopta. Neki is szifonja van, de valamiért a Canont szereti.
    Na mindegy. Kölkök.

    • August 24, 2017 at 19:36
     Permalink

     A fiad lopós szerintem 😂

     • August 24, 2017 at 19:40
      Permalink

      Az lehet. Asszem Svédországban van, de ez nem biztos. Legutóbb Svájcban hedóniázott két hónapot, aztán rámírt, hogy hazajönne pár hétre. Beköszönt, vitte a DSLR-t és el is tűnt.

     • August 24, 2017 at 19:43
      Permalink

      Gondolom már tűztél ki vérdíjat a fejére 😊

     • August 24, 2017 at 19:46
      Permalink

      Viszonylag kedvelem a kölkeimet, mert amúgy elég lükék, ez a puki ráadásul poliglott, felsőfok angol-német-francia és így járja a világot.
      Ja, nem vagyok rá büszke.
      Csak kicsit lopós ezexerint.

   • August 24, 2017 at 19:58
    Permalink

    Szájensz biccsez.!

  • August 24, 2017 at 19:23
   Permalink

   Mélységélesség és white balance legyen.
   Azért baszkódunk egyébként itt a szerkiben is hülye lencsékkel, mert egy (na jó kettő) 2 mm-es lukon át látszik a világ.

  • August 24, 2017 at 19:38
   Permalink

   Vannak itt nálam sokkal jobb fotósok.
   Amikor ülsz fülig a vegyszerszagban és hívod elő a FF fotót az viszont megfizethetetlen. Vörös fény, mint egy francia hercegnő budoárjában? 😀
   Na mindegy, ez már annyira régmúlt.

   • August 24, 2017 at 19:39
    Permalink

    Elhiszem, egyetlen hátránya hogy jóval kevesebben látják.

    • August 24, 2017 at 19:42
     Permalink

     Egy francia hercegnő buroárjánál?
     Na erre most kíváncsi lettem. Lécy.

     • August 24, 2017 at 19:51
      Permalink

      A filmes fotót te bolond.

     • August 24, 2017 at 19:52
      Permalink

      A budoár jobban teccett volna, de most már mindegy.
      Filmes fotót eleget láttam.

   • August 24, 2017 at 20:22
    Permalink

    meg aztán a piros fény az nyugtat

 • August 24, 2017 at 20:28
  Permalink

  Csináljunk még egy jóéjtposztot, ami alatt rendesen össze lehet veszni?

  • August 24, 2017 at 20:31
   Permalink

   Az attól függ. Csajok lesznek?

   • August 24, 2017 at 20:33
    Permalink

    Az olvasóink között felülreprezentált a lányállomány.
    Nekünk szégyen, de ideszoktak.

    • August 24, 2017 at 20:34
     Permalink

     Akkor toljad a jóéjtposztot, de nagy betűkkel írd ki, hogy mi heterók vagyunk a látszat ellenére.

     • August 24, 2017 at 20:43
      Permalink

      Kint is van.

  • August 24, 2017 at 20:43
   Permalink

   de csak akkor, ha rendesen provokáltok.
   ilyen szarságokon, hogy fényképezőgép vagy telefon én nem tudom rendesen felidegesíteni magam.

 • August 24, 2017 at 20:58
  Permalink

  a kromatikus aberrációról még mesélhetnél, mint hülyének

  • August 24, 2017 at 21:11
   Permalink

   Ez olyan mint a lineáris apertúra meg a szférikus aberráció. Ilyeneket találnak ki, hogy bosszantsanak.

   • August 24, 2017 at 21:15
    Permalink

    én ezzel érintőlegesen foglalkoztam, de csak egy bizonyos szempont mentén, na.

    • August 24, 2017 at 21:15
     Permalink

     Sosem hallottam egyikről sem.

 • September 13, 2017 at 02:02
  Permalink

  Hat, jovan.

Comments are closed.

%d bloggers like this: