Száz másodpercre a világvégétől – Doomsday Clock 2021

Vészesen közel került az emberiség a végső katasztrófához – ebben állapodott meg a tudósok egy csoportja a világjárvány, a klímaváltozás és természetesen a nukleáris fenyegetettség következtében közelgő apokalipszis kilátásait elemezve.

A Doomsday Clock nem újdonság, a The Bulletin of Atomic Scientists által létrehozott szervezet 1947 óta elemzi és teszi közzé az ember okozta végveszély bekövetkezésének várható idejét, akkor a nukleáris csapásmérő eszközök fejlődéséhez igazodva szimbolikusan éjféltől számított hét percre állították, hogy aztán a hidegháború vizuális metaforájaként figyelmeztesse a világ vezetőit és a társadalmakat a felelős gondolkozásra.

Nem tekinthető túlságosan sikeresnek a tevékenységük, a mindenkori mélypontot, azaz a mostanival egyező száz másodpercet még a koronavírus globális elterjedése előtt sikerült összehozni, így aztán nem csoda, hogy egy év leforgása alatt nem javult látványosan a helyzet.

Rachel Bronson, a szervezet ügyvezető elnöke szerint a pandémia egy történelmi ébresztő kellene, hogy legyen, olyan figyelmeztetés, ami a kormányok és nemzetközi szervezetek totális felkészületlenségét mutatja.

In this time of genuine crisis, governments around the world too often abdicated responsibility, ignored scientific advice, did not cooperate to communicate effectively and consequently failed to protect the health and welfare of their citizens

Most, amikor egy valódi krízis állt elő, látványosan kiderült, hogy a világ kormányai nem képesek felelősséget vállalni, elutasítják a tudományos tanácsokat, az együttműködés és hatékony kommunikáció helyett folyamatosan csak a saját pecsenyéjüket sütögetik és még a saját állampolgáraik egészségére vagy jólétére sem hajlandók odafigyelni.

Bronson azt is hozzátette, hogy a Doomsday Clock mutatóinak állását továbbra is elsősorban a klímaváltozás és a nukleáris fegyverek növekvő fenyegetése fogja meghatározni, azonban a politika vezérelte tudományellenes eróziót meg kell valahogy állítani. Különösen az Egyesült Államokban volt pusztító erejű.

Némi reménysugár az elnökválasztás után azért mutatkozik a Párizsi Egyezménybe visszalépéssel, azonban ez messze nem volt elegendő ahhoz, hogy az 1945-ben alapított tudományos és technológiai biztonságot globálisan elemző szervezet a fenyegetettség mutatóját az enyhülés irányába mozdítsa.

 

HOLDKOMP