Takabutit meggyilkolták

Régi bűnnek hosszú az árnyéka, de ennyire?

Takabuti, a huszas éveiben járó, fiatal, egyiptomi nő a huszonötödik dinasztia korának vége felé élt és halt. Ha szerény ismereteim, és a Wikipédia nem csalnak, akkor ez bezony Idvezítőnk előtt hat-hétszáz évvel lehetett.

Takabuti előkelő körökből származott, apja Amon-pap lehetett, ő maga pedig férjezett nő, a ház asszonya volt.

Szegénykét 1834-ben vitték hazájából Belfastba. Akkoriban nagy sikernek örvendett a múmiák adásvétele. Írországban nagy szenzációt keltett a múmia; verset költöttek, portrét festettek róla (még kicsomagolása előtt), és finom szövésű lepleinek csodájára jártak.

Az elmúlt pár évben ismét elővették vizsgálgatni, és kiderült róla még néhány dolog. Többek között, hogy 33 foga volt, ami nagy ritkaságszámba megy, valamint hogy rendelkezett egy extra csigolyával, ami szinten nem túl gyakori. A röntgenvizsgálatok során pedig egy furcsa dolog tűnt fel a tudósoknak: a mellkasüregben megtalálták az eredetileg eltávolítottnak gondolt szívet, és még valami fura gubót. Amikor kicsit vatatni kezdtek, kiderült, hogy a gubó nem más, mint tamponáló anyag: a szúrt szívsebből kiömlő vért tömítették vele.

Hogy a szív a múmiában maradt, annak extra jelentősége van. Ez ugyanis az a szerv, amely a halál után megmérettetik, és ha könnyűnek találtatik, felfalja a krokodilfejű szörny, a lelket ezzel örök halálra ítélve. A balzsamozáskor eltávolítottak, a zsigerekkel együtt, és csinos canopustartókba helyezték őket.

A szív megmérettetése

Takabutit tehát meggyilkolták.

Hogy milyen okból kifolyólag, nem tudni. Talán ez is kiderül valamikor. Az mindenesetre támpont lehet, hogy a DNS-e jóval több egyezést mutat az európai emberével, mint a modern egyiptomiakéval. Ezt bizonyítja vörhenyes haja is, melyet halála után gondosan ondoláltak.

Talán útjában lehetett valakinek az idegen származású nő?…

 

HOLDKOMP