Új-zélandi lett az év Tejút-fotósa

Egy kiwi nyerte a 2021 Milky Way Photographer Of The Year versengést. A Capture The Atlas által meghirdetett eseményre a Föld minden tájáról érkeztek pályaművek, pedig a Tejút fotózása nem épp hétköznapi feladat.

Ha bárki asztrofotográfiában gondolkozna, egész biztosan nem lesz elég egy kézben tartott mobiltelefon, akármit is mondanak erről az ismerősök, kocafotós haverok a múlt heti teliholdfogyatkozásnál lőtt képeikkel dicsekedve.

Először is kell egy gondosan megválasztott helyszín, ahol nincs vagy minimális a fényszennyezés, aztán szükség lesz hosszú expozíciós időkre képes fotós apparátusra a szükséges látószögű és fényértékű lencsékkel és mindenképpen kell egy statív, mondjuk egy kellően masszív tripod, máskülönben elmosódott pacákká válhatnak a megörökíteni kívánt csillagok.

Pontosan ilyen kihívásra vállalkozott az aucklandi illetőségű Larryn Rae, aki évek óta készült a megfelelő pillanat elcsípésére és ezt nem is bízta a véletlenre, a Taranaki-hegy 2000 méteres vulkánját -15 fokban és 70 km/h széllökések mellett mászta meg négy órán keresztül, hogy benevezhessen az idei megmérettetésre.

Az eredmény magáért beszél.

De mindenképpen érdemes megnézni a többi alkotást is, többek között az USA, Ausztrália, Chile, Irán, Törökország, Brazília és Spanyolország nevezőitől, álljon itt ízelítőnek közülük is néhány:

A többit a hozzájuk tartozó történetekkel együtt a Capture The Atlas vonatkozó honlapján lehet szemlézni.

 

HOLDKOMP