Félelem a tenger alatt

Nem szeretem a vizet. Ha nem muszáj, én bele nem megyek semmiféle tóba, és a medencéket se szeretem. Max a fürdőkád.

 

Nem tudom, miért, életem egy pontján elkezdtem félni a nyíltszíni vízektől. Valahogy borzasztó volt az a gondolat, hogy van egy közeg, amelyben alig látsz, sötét van, levegőt se kapsz, és mindenféle borzasztó dolgok lehetnek a mélyben. És csend. Nincs számomra iszonytatóbb gondolat, mint az, hogy úszom a sötét, hallgatag mélyben, és szembejön…

 

Utánanéztem a dolognak, hogy most mi van. Egy víz alatti repülőgép mégse olyan rettenetes dolog, hogy így ki kelljen miatta akadni. Sem egy elmerült evezős csónak. A jelenség neve submechanophobia, és a lényege: félelem a félig, vagy egészen a víz alá merült , emberkészítette tárgyaktól.

 

Mivel ez egy fóbia, vagyis  tulajdonképpen irracionális félelem, természetes, hogy nem is egyszerű ügy. Két különféle fóbia csatlakozhat még hozzá, ezek pedig a thalassophobia (félelem a nagy vízfelületektől), illetve a csodaszép nevű megalohydrothalassophobia, ami félelem a víz alatti nagy tárgyaktól.

 

Megmondom őszintén, nehéz is volt ez a posztot összehozni, keresni hozzá a képeket. Ti mit éreztek, ha ránéztek a következő képekre?

 

 

Akinek van valami tippje, mitől alakulhat ez ki, ne tartsa magában!

Nektek milyen fóbiáitok vannak?

Van, aki fejest ugrik a mélybe….

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  kialakulni attól alakulhat ki, hogy nem iszol rendesen. mármint alkoholt.
  amúgy én a nagyra nőtt ragadozóhalaktól fosok.

 • rontóbogár

  a tengerben úszni jó, a büdös lápban meg nem.
  belelépni az iszapba se jó, ha belegondolsz hogy mibűl van, szóval ez nem annyira fóbia
  a kurva hal ami meg hozzám ér a sötétben attól egyszerűen szívrohamom lesz és kész.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Harmadik nap a tengerparton.
   Tegnap lógó orral hazakullogtál a helyi látványosságtól, pontosan tudtad, hogy ma mi következik. Napsütés, ötven faktoros naptej.
   Kicsit szelesebb az idő, legalább hűsít valamennyire. Hullámzik a víz, hát az a dolga. Egy pillanatra hátrafordulsz szólni a parton maradóknak, hogy hagyjanak a hideg sörből, ekkor érkezik egy két méteres hullám, mázsás tömegével és a lendületével megcsapkodja a pecsenyére sült hátadat és válladat.
   És gyűlölöd az egészet.

   • rontóbogár

    én imádom 😀
    10 nap napozás, 2 nap nézelődés :II bármeddig.

   • The Winter Soldier ⭐

    Teljes szívemből egyetértek!!!!

 • dzsungelmacs

  nekem ezek a képek kifejezetten tetszenek, de én szeretek vízben lenni és kifejezetten élvezem a vízalatti csendet is. viszont, ha egy pók mászik át a párnámon kifordulok magamból.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Gyerekkoromban sokszor azt játszottam, hogy a fürdőkádban háttal lebuktam a víz alá és számoltam a másodperceket. Tényleg tök jó volt a csend és hallani a víz tompa zubogását.

   • The Winter Soldier ⭐

    Láttam gyerekként egy Charlie Chan-filmet. Bemennek a sírboltba, kialszik a villany (generátorról ment, beszerelték a régészek, neszójjábe’) és egy szörnyfej elkezd csillogni a sötétben, világító szemmel.

    Amikor felnőttként újra láttam, 1. Majdnem kiestem a székből 2. Rájöttem, miért félek csukott szemmel zuhanyozni. Mindig rettegtem, hogy ha kinyitom, a fej lesz előttem.

    • egyedi

     basszus, olvasom, hogy bemennek a sírboltba, na mondom az meg milyen, mit árulnak ott, mire leesett. nagyon reggel van még :DD

     • The Winter Soldier ⭐

      Jajistenem…

     • egyedi

      :DD

 • Gab

  Fóbiának talán nem nevezném, de a vízzel nálam is komoly problémák adódnak. Egyszerűen nem akarok bele menni, olyan…gusztustalan? Zuhanyozni, fogat mosni még oké. De, hogy magamtól belemenjek, esetleg még úszkáljak is benne az már túl sok. Párszor azért erőt kellett magamon vennem ( babaúszás mégsem mehet apci nélkül, strandon is csobbantam néha, ha kellően motivált valaki ), de szívesen kihagytam volna ezen alkalmakat.
  A víznél egyébként már csak a napot utálom jobban…

 • Ziles Gizi

  Erős vagyok, bátor és elszánt! Összefosom a bokám a magasból való zuhanástól.

 • Ngong hills

  Korábban féltem a pókoktól, aztán láttam egy filmet, hogy a londoni állatkert hogyan segít az arachnofóbiásoknak. Még így képernyőn keresztül is átjött. Azóta nem félek.
  Elképzelem, ahogy ő is a kis szívéhez kap a 8 lábából kettővel és felsikolt, amikor találkozunk, mert legalább annyira megijed, mint én.

  • The Winter Soldier ⭐

   Ez de aranyos!!!

 • mokusON

  Van egy pánikbeteg haverom az fosott folyton a tengerben.

  • The Winter Soldier ⭐

   Akkor minek ment bele?

%d bloggers like this: