Piss-ner

Egy dán sörfőzde, a Norrebro Bryghus nagyon komolyan veszi a környezettudatosságot, legfőbb céljuk pedig mindeddig az volt, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb módon állítsák elő a termékeiket. Úgy tűnik, hogy ez az alapvetően teljesen érthető és elfogadható cél annyira felhergelte a derék dánokat, hogy bizonyos gasztronómiai alaptételeket figyelmen kívül hagytak: a sör gyártásához ugyanis pisát használnak. Nem nagy cucc, egy német laboratóriumban egyébként azzal kísérleteznek, hogy vizeletben növesztenek paradicsomot, de azért a sörnél – talán a szín miatt vagy amiatt, hogy folyadék – azért ez enyhén szólva is gyanús.

pisner sör

Tudom, hogy most mindenki arra gondol, ami nekem jutott eszembe: a víg vikingek körbeállnak egy kurva nagy vödröt, telepisálják, mehet bele a komló, a maláta, egyfajta áldásként még belefinganak, aztán hajrá, de a valóság persze sokkal lehangolóbb, mint ez az idilli elképzelés: az árpaföldeket locsolják húggyal. Az ehhez szükséges alapanyagot a Roskilde fesztiválon gyűjtötték össze, így több mint százezer ember közös erőfeszítéseként is tekinthetünk egy üveg Pisnerre (igen, ez a neve a sörnek, ami megint csak alátámasztja azt a régi gyanúmat, hogy a sör és a szóviccek szeretete valahol szorosan összefügg).

A sörből hatvanezer üveggel dobtak piacra, állítólag az íze nem pisaszerűbb, mint mondjuk egy Kőbányainak vagy bármi másnak.

(AVClub)

%d bloggers like this: