Kiből lehet asztronauta?

Ahogy élesedik a kőgazdag milliárdosok versenye a világűr peremének meghódításáért, sokakban felmerülhet a feszítő kérdés, hogy mi kell ahhoz, hogy valakit űrhajósnak nevezhessenek?

A kérdés látszólag egyszerű, hiszen a közvélekedés szerint aki járt az űrben, az nyilván űrhajós.

A problémák viszont ott kezdődnek, hogy hol húzzuk meg egyáltalán a világűr határát, honnantól is számít a légkör elhagyása a világűrbe kilépésnek? A triviális választ bárki felmondja, nyilván a Kármán-vonal, ami 100 km és punktum, nincs miről vitázni. Igenám, csakhogy az Egyesült Államok és a NASA teljesen másképp gondolja, szerintük 50 mérföld, azaz nagyjából 80 km magasságban kezdődik az űr határa.

Ennek megfelelően Sir Richard Branson, a Virgin Galactic feje két héttel Jeff Bezos, a Blue Origin fővezére előtt átlépte az 50 mérföldet, tehát jár a csoki, ugyanakkor Bezos pedig túllendült a Kármán-vonalon, így aztán egyből el is hódította a hülye milliárdos rekordok következő fokozatát.

De vajon kettejük közül lehet-e bárki asztronauta? Miért teszünk különbséget egyáltalán asztronauta, űrhajós és kozmonauta között?

Kezdjük is az űrhajózás hőskorából a választ: az egymásnak feszülő atomhatalmak a saját tudományos és technikai felsőbbrendűségének bizonyítására kitaláltak hülye szavakat, az asztro-nauta csillaghajóst jelent, a kozmo-nauta pedig a kozmoszt hajózza, így aztán adódik is egyből a válasz, ezt a két titulust csak az nyerheti el, aki végigcsinálta a teljes kiképzést Bajkonurban vagy Houstonban. Még abban az esetben is, ha világ életében nem járt az űrben, ők a “nem repült asztronauták”. Viszont a címet joggal viselik.

Hogy tovább bonyolítsuk az ügyet, van még egy peremfeltétel, a kereskedelmi űrrepüléseken az utasok nem, csak a hajózó személyzet lehet FAA értelemben asztronauta, számukra találták ki a tiszteletbeli, odaadományozható címet, Sir Richard, aki sokat tett a polgári űrközlekedésért jogosult lehet a plecsnire és Jeff Bezos pedig azért kérdőjeles, mert egy autonóm, pilóta nélküli járattal teljesítette az első küldetését, így aztán a gépének nem volt hajózó személyzete.

A milliárdosok persze ilyenkor nem sokat szaroznak, nem várnak hatósági kitűzőkre, mindkét cégvezér csináltatott sajátot és a jövőbeni utasaiknak osztogatni is fogják.

A Virgin várhatóan 250000 dollárért fogja a súlytalanságba reptetni a vállalkozó kedvűeket, Bezos cége valamennyire alákínálhat árban, ugyanakkor még mindig bőven hat számjegyű zöldhasút kell leszurkolnia annak, akit úgyis ki fognak nevetni a mindig fanyalgók, hogy

Háháhá, nem is vagy asztronauta…

A címlapon Alan Shepard, az első amerikai asztronauta, aki átlépte szuborbitális pályán a világűr határát, később az Apollo 14 parancsnokaként megjárta a Holdat oda-vissza

HOLDKOMP