Fogat ment a csőröshal

Valójában nem csőröshal, hanem gömbhal, és még nem ment fogat, de lehet, hogy majd egyszer fog. (Fogadjunk.)

A gömbhalak nem csak arra jók, hogy egyes buggyant japánoknak legyen mibe belehalniuk – ezen egyébként egész sokat gondolkoztam, hogy vajon milyen iszonyú finom lehet ez a fugu nevű hal, ha megéri érte kockáztatni a halált is, aztán némileg csalódottan – de nem túl meglepve – értesültem róla, hogy nem is olyan finom, csak az emberek hülyék. Ez azt is mutatja, hogy hiába fogta magát szerencsétlen hal, és az evolúció hosszú évei alatt hiába lett százszor mérgezőbb, mint a cián, a japánok akkor is megeszik.

Azon kívül, hogy nem túl finomak és mérgezőek, ezek a halak szert tettek még néhány érdekes tulajdonságra: külön-külön tudják mozgatni a két szemüket, egyes fajtáik pedig színváltósak, mindemellett persze pedig fel tudják fújni magukat, és akkor még hülyébben néznek ki, mint egyébként. Több mint százharminc fajtájuk ismert, a legkisebb alig pár centis, a legnagyobb akár egy méter hosszú is lehet, és annak ellenére, hogy leginkább a trópusi vizekben élnek, akad köztük olyan is, ami az édesvizet kedveli. Ami pedig kiváltképp érdekessé teszi őket: négy foguk van (oké, ezt a bivalytarhonyai asszonykórusról is elmondhatjuk, de ők kevésbé képesek növeszteni őket). A halak kagylókat törnek fel a fogakkal, ez pedig elég komoly meló, kopik is a foguk tőle – a négy fog egy csőrszerű pontban ér össze, és elég komoly harapóerőt képes kifejteni. A Tokyoi és a Sheffieldi egyetem kutatói megtalálták azt a gént, amely lehetővé teszi a hal számára, hogy folyamatossan növessze a fogait, és azt remélik, hogy idővel az embereknél is felhasználhatják, amit találtak – ugyanis ugyanez a gén lehetővé tehetné az ember számára is, hogy fogat növesszen.

Ha választani lehetne aközött, hogy színváltós legyek, felfújhassam magam vagy új fogakat növesszek, szerintem én az utóbbi mellett döntenék. Addig megpóbálom begyakorolni a többit.

(Atlas Obscura)

 • vau

  Valamiért elhasalt az import a képeken. Megtennéd, hogy átteszegeted őket a régi posztokból?

  • Bernard Black

   hát ha emlékeznék rá… de persze, valamit túrok. 🙂

 • Brenduska

  szép állat

 • Na, megtaláltam a helyem :o)

 • tök véletlenül összekomponáltam egy zenét és egy képet..

  szerintem állat

  mások szerint szar

  https://www.kephost.com/images/2017/12/28/get.gif

  és alá ez a zene:

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   a kép szerintem a kontroll-ból van.

  • The Winter Soldier ⭐

   Kurvajó.

 • Az jutotta zeszembe, hogy milyen érdekes, van egy olyan idősáv, amikor minden ember jó, senki nem bűnözik, nincs gyilkosság, erőszak.. és itt van, de nem látjuk, nem szólnak róla a hírek, nem is tudunk róla szinte, csak ha belegondolunk, hogy néha mindenkinek kell aludni…

  • Gab

   Ne keverd a whiskit a fűvel…

   • Nem keverem, az egyiket inni szokták a másikat pedig szívni

    • Gab

     Magamból indultam ki, nekem akkor voltak hasonló gondolataim ( és nem veszem már észre, vagy lexarom, hogy a helyesírás ellenőrző piros hullámocskákkal kiemel részeket 😀 ) amikor whiskire szívtunk. Aztán a Duna TV-ben úszkáló halacskákat bámultuk… Ráadásul 9 óra múlva írtad, hogy “nem nagyon aludtam és fáj a fejem, asszem megdöglök”. Olyan “már éreztem” érzésem volt, gondoltam hátha ugyanabba a csapdába estél:)
     És mintha ilyen gömbhalak is úszkáltak volna a Duna TV-n…

     • nem, nem:o) egyiket sem használom.

      az elmúlt 4-5 napban letoltam talán 4cl whiskit összesen?./

      Nem tudok helyesírni és azzal álcázom, hogy szabadírok:o)

     • Gab

      Hmmm…
      Ebben az esetben viszont azt ajánlanám, hogy legalább az egyikre szokj rá:)

 • Jó reggelt*

  nem nagyon aludtam és fáj a fejem, asszem megdöglök

  • The Winter Soldier ⭐

   De sikerült?

   • Visszafeküdtem.. a gyerkőcnek szóltam, hogy ébresszen, ha megjön a postás a karácsonyi ajándékommal. Kicsit jobb.

 • na, pápá

 • Tegnap még az járt az agyamban, hogy írok a wootz-féle acélokról, egész jó kis anyag összeállt bennem, de aztán az alváshiányom kimosott mindent.
  Sok fórumon beindul a vita, ha késekről van szó:o) Két fő irányzat van általában: az elhivatottak (minden célra külön kés,és ennek ezerféle verziója) vagy a van egy konyhakésem, vág- szóval mi kell még? tesa.
  Nem is akarnék ebben állást foglalni, mert nem vagyunk egyformák, ha teheti és érdekli, akkor vegyen olyat, ami neki bejön.
  De azért az talán elmondható, hogy egy átlag háztartásba nem árt legalább 2-3 féle vágóeszköz.
  (ezt később szerintem elkezdem, mert jókat lehet róla vitatkozni:o)
  Ehhez kapcsolódóan jó téma még a fenés, élképzés és a nagy “ellenségünk” a kerámia.

  Tervezem még a hangfalok gyártását is egy picit megpiszkálni, hogy vajon érdemes-e milliókért bevásárolni vagy jobban jársz, ha egy nem kis melóval, sajátot gyártasz. (egy biztos, hogy az utóbbi izgalmasabb)

  Addig is egy kis finom basszgitár:

  • Gab

   Hangfal gyártás szerintem jobb téma. Viszont a hangfal a végén van egy rendszernek, így kihagyhatatlan a teljes témához az egész rendszer vizsgálata. Arról meg csak itthon másfél méter könyv van. Vagyis hiába csinálsz akármilyen hangfalat, nem biztos, hogy megéri, nem lesz jobb a hangzás. És akkor még az emberek különböző hangérzetéről sem írtunk, ami nem tetszik az építőnek, az egy másik helyen, más ember által hallgatva lenyűgöző hangérzetet kelt.
   Túl sok az analóg változó, és a digitális világban sem sikerült még rájönni, hogy mitől szól valami jól valakinek. Kimeríthetetlen téma, aminek a végén megalkuvó leszel és botfülű:)

   • Ezzel tulképpen csak egyetérteni tudok. Kétségtelen, hogy az élet része a megalkuvás, elég ha az ember a párjára néz, vagy ő rá:o) (na ez nem komoly)
    Azt viszont egyből el tudja dönteni az ember, ha valami pocsék, de azt is hogy ha baromi jó, inkább a nüanszokon szokott menni a hezitálás és persze mindenkinek más jöhet be, tényleg függ a helyiségtől, rendszertől és pláne az ízléstől.
    Idővel meg a fül is megszokja és akkor valami újra vágysz, vagy a haverodnál meghallod a kedvenc számod és nem ismersz rá.. Nincs is olyan, hogy a legjobb, de gondolom, hogy ez evidencia..

    • Gab

     Még kezdő villanyos koromban építettem egy quad-405-ös végerősítőt, asszem rádiótechnika újság segítségével.
     Nem tetszett a végeredmény, még vagy 40-50 órát kűzködtem az átépítgetésével. Aztán egy haverom hozott egy Videoton hangfalat és mindkettőnket leesett az állunk / fülünk. Aztán elkezdünk kísérletezni a különböző végfok-hangfal párosokkal. Aztán visszafelé haladva belevettük a keverőket, előerősítőket, mikrofonokat, osztálytársakat…
     Nem volt két egyforma hangzás, akkoriban még alig volt tárolós szkóp, de szereztünk egyet a MEV-ből. És a közepesen szar és a tuti jó hangzás között nem találtunk mérhető ( szkópon látható ) különbséget. Aztán egyik órán elvittek bennünket stúdióba, négy csatornán igazán magas hanghűséget hallani. Az osztályból senki nem lett hangmérnök, én valahol akkor jöttem rá, hogy lehet jó hangzást elérni, de annyira sok a változó, hogy nem lehet általános cuccokat gyártani. A személyre szabotthoz meg előbb a személynek kéne ismernie magát. És mivel nincs benne fizetőképes kereslet, ezért gondolom abba is hagyták a komolyabb kutatásokat valamikor a Hi-Fi kezdetén.
     No, már ebből is össze lehet vakarni egy vitaindító posztot:)

     • Nosza! Írj valamelyik modelátolnak, hátha megtetszik nekik az ötlet:)

      Én is gyártottam egy pár hangfalat, de ugyan elolvastam szinte mindent, ami a témában volt, szóval tényleg alaposan, de végül rájöttem, hogy megérzésre fogok építeni. Ebből aztán lett 2 db midi hangfal, darabja 45kg (pedig kis törpe), ami iszonyat pocsékul szól, de a driverek miatt. A center és a szub viszont jobb lett, mint a gyári hagfalaim, de fényévekkel.. nem is ragozom, végül van egy két tippem, amivel nem lehet mellélőni. (majd beírom a posztodba)

      Amúgy meg az a röhej, hogy vettem a britektől egy pár TIBÓ gagyiságot, ami úgy szól, mint a mennyország. Mákomra volt még egy darab eladó, azt is megvettem.
      Persze ezek ilyen mini monitorok, de valami állat, amit tudnak.
      https://home-speaker-review.com/wp-content/uploads/2017/08/12-192.jpg

      https://i.ebayimg.com/00/s/NzIwWDk2MA==/z/uMAAAOSw9GhYk055/$_86.JPG

     • Gab

      Á, süti vagyok egy ilyen komoly témában írni. Főleg, hogy elég hamar eldigitalizálódtam, ma már csak javítgatok erősítőket, néha fénytechnikát, de csak haveroknak. Az analóg világ nekem túl bonyolult, a digitálist jobban értem. Inkább Neked kéne írni hangfalépítésről, hiszen már van gyakorlatod benne, szerintem már tudod, hogy neked mi lenne a jó. Berakhatod a linkeket, amik alapján összeszedted az építéshez szükséges információt, és a változtatásokat is ( tuti, hogy vannak ).

      A fenti rész cserélgetéseiből kihagytam egy fontos részt, a lesugározandó helyet. Volt olyan, hogy az osztálytársnál jól hangzó cucc kompletten átköltöztetve egy hasonló méretű szobába rémisztő lett. Akárhogyan pakoltuk. Akkoriban még volt időnk és energiánk, elég sok tapasztalatot szereztünk hangtechnikailag.
      Itthon már nincs semmi komolyabb hangrendszer, főleg, hogy így 43 évesen már kezd a hallásom ( is…) beszűkülni. Talán ha nem foglalkoztam volna soha hangtechnikával, észre sem veszem, de nem látom értelmét whiski helyett erősítőkbe és hangfalakba ölni a zsét:)

     • ááá, holnap a vaginaplasztikáról fogok írni 🙂 Fontos a nézőszám, meg a klikkelés

 • Szerintem az egyik legjobb találmány a “csináld magad mozgalom hívőinek” a youtube.

  Erre a megoldásra is ott leltem rá, monnyuk direkt kerestem, mert épp konyhapultot gyártunk. Ezzel a módszerrel kiválóan lehet öregíteni a fát, bár a leginkább a nem ragasztott anyagokhoz ajánlanám.
  A videó gyakorlatilag mindent elmagyaráz, nem kell külön kommentár, talán csak annyit fűznék hozzá, hogy előtte egy ua minőségű fán érdemes begyakorolni, ne essünk neki a nappali hajópadlójának egyből. Sok sikert hozzá!

  (kipróbáltam, szóval kezességet vállalok érte)

 • tartozom egy norvéggel, de ma még nem ő jön, hanem :

  Hallgassátok!

 • A mai nap bemutatok pár általam “felfedezett” zenészt, akik már vagy népszerűek lettek vagy még nem, de nem is érdekes, mer’ a tehetség utat tör magának..

  Jöjjön hát a norvég!

  Kurt Nilsen

 • és akkor még tőle még egy szám, oszt jöhetnek a többiek

 • A következő versenyző egy ausztrál srác
  Az első videón még gyerek..15 éves

 • Az akkoriak közül nekem ez a szám a kedvenc:

  Azóta nem lett rosszabb 🙂

 • Jussi Björling, egy újabb svéd, aki itthon méltatlanul keveset szerepel a rádióban:

 • Ez más tészta. Érdemes letölteni az eredetit és hozzá mondjuk a :http://www.mediamonkey.com/download/
  cuccot. A hangfal tesztelésére kiváló. Ja és hangerőn!:)

%d bloggers like this: