Emberré lehet változtatni egy kecskét? Egy próbát megér a dolog

A Harz-hegység tündér- és kísértetjárta hely: favágók, koboldok, tündérek és boszorkányok lakják az erdőt, a Grimm-fivérek is a közeli Kasselben éltek és alkottak, meséik gerincét is a környékbeli népmesék és történetek adják. Itt magasodik a Brocken is, ahol Goethe boszorkányai gyülekeztek a Faustban – nem véletlenül, hiszen a helyiek már évszázadok óta meg vannak győződve róla, hogy a kopár csúcson boszorkányszombatokat tartanak (egyébként Goethe maga is élénken érdeklődött az okkult tudományok iránt). A hegységben található kis középkori települések népszerű turistacélpontok, az erdőkben pedig számos ritka faj él – 1990 óta a terület egy részét nemzeti parknak nyilvánították.

brocken

No de térjünk vissza a Brockenhez. Az egy dolog, hogy a babonás parasztok szerint a hegycsúcs okkult erőkkel rendelkezik, de a tudomány nem tűr véleményeket – ki kell próbálni, hogy lehetséges-e ott egy kecskét kisfiúvá változtatni, ha pedig sikerül, el kell fogadnunk, hogy a Brockenen ördögi erők munkálkodnak (egy hasonló tesztet a Dobogókőn is el kéne végezni, hátha sikerül. A környéken ismerek is egy kecskefarmot).

1932-ben Harry Price, korabeli szellemvadász és hírhedt szkeptikus úgy döntött, hogy el is végzi a próbát. Price azért nem volt annyira szkeptikus: úgy gondolta, hogy léteznek valódi médiumok is, épp ezért próbálta leleplezni azokat, akiket csalónak tartott. Több esetben sikerrel is járt: lebuktatott egy szellemfotóst, több csaló médiumot, illetve sajnálatos módon egy beszélő mongúzról is bebizonyította, hogy valójában csak egy egészen hétköznapi mongúz.

Price_néz

A kísérletre a Felnémet Fekete Könyv, egy tizenötödik századi grimoire leírása alapján került sor: a recept szerint egy varázskör, egy kecske, korom, füstölők, egy szűz, méz, hamu és egy fenyőmáglya kellett a szertartáshoz, az elvárt eredmény pedig egy ép és egészséges fiú létrejötte volt. Ez – ahogy Price megjegyezte – nem számított fekete mágiának, hiszen nem tartalmazott ördögidézést, és az egyházat megcsúfoló vagy véres részletek is hiányoztak belőle. A szertartás – a könyv szerint – csak a Brocken csúcsán, telihold idején vezet eredményre. A leírás pontosan megszabta, hogy milyen szimbólumokat kell használni, Price és társasága pedig megpróbálta a lehető leghívebben követni az utasításokat, bár a rendelkezésre álló szűznek gondot okozott a latin, de meglehet, hogy a rituáléhoz szükséges fehér kendő nem volt elég finom szövésű – a kecske mindenki legnagyobb csalódására kecske maradt. Price a biztonság kedvéért még egyszer megismételte a kísérletet, hátha a sajtó képviselői rontottak el valamit, de ezúttal sem járt sikerrel – végül kénytelen volt megállapítani, hogy ez így nem fog menni, de ezt „komoly tudományos eredményként” értékelte. A sajtó egy része viccnek állította be az esetet, de általánosságban véve pozitív visszhangra talált a felfedezés.

Az, hogy miért akarna bárki egy kecskét emberré változtatni, nem derült ki a könyvből.

(Atlas Obscura, Harry Price)

%d bloggers like this: