A divat mondja meg, hogy ki vagy? Nem, a görbült téridő és a ludditák.

Newton csodás gravitációelméletét az Einstein féle relativitáselmélet igazolásáig nem sikerült meghaladni.

Aztán 1905-ben publikálódott a relativitás elmélete és ennek igazolására először az történt, hogy miközben békésen utaztak német tudósok a Krím-félszigetre megfigyelni a napfogyatkozásnál a gravitációs lencse effektust, letartóztatták őket, ugyanis Alekszej Nyikolajevics Romanov orosz cár és kedves viktoriuánus unokatestvére, II. Vilmos porosz-német uralkodó épp akkor már nem voltak jóban. Hadüzenet esete forgott fenn 1914-ben, a tudósok a hatalmas fényképezőgépeikkel nyilván a csapatmozgásokat akarták megfigyelni. A cári hatóságok szerint. Az ügy kifejlete egy szerencsés fogolycsere lett, szal semmi komoly, csak pár hetes kínzás és orrbaverés.

Fun-fact: Alekszej Nyikolajevics volt Tolsztoj is, az abszolutista monarchia egyik jelentős kritikusa.

Nem sokkal később, 1919-ben kiderült, hogy a relativitás nem is áll olyan messze a megfigyelhető valóságtól, a dolgok nem azért pottyannak, mert tömegvonzás van, hanem mert görbült maga a téridő a tömeg jelenlétében. Egy napfogyatkozásnál Brazília déli részén valóban előállt a fénysugarak elhajlása egy hatalmas tömeg, központi csillagunk, a Nap mellett.

És kik is voltak a ludditák? Az első igazi technofóbok. Minden, aminek köze volt a gépekhez, a modern technikához számukra megsemmisítendő, rombolandó volt. Elvette az emberek munkáját. Az ipari forradalom szélsőséges fenegyerekei voltak.

Rám tegnap egyszerre hatott a luddizmus és a relativitás, ugyanis leesett az Apple iPad Air a combomról, amikor ott egyensúlyozva az összes kezemmel elengedtem a budin ülve. A képernyőre landolt, mint valami vajaskenyér és persze össze is tört.

Kösz, tudománytöri. Így lettem végül én is modern luddita fenegyerek.

 

 

 • Véres Diána

  A jobboldali ludi dögös, de ez a pörformansz MC Duckyt juttatja eszembe.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Minden látszat ellenére ez egy nagyon profi produkció volt. Sziget mércével pláne.
   Nézed, hallgatod, sehol nincs kiesés a ritmusból, nincs szövegtévesztés (azért ez elég nehéz szöveg).

   • Véres Diána

    A szövegtévesztést ugyan nem tudom megítélni, de a női rap valahogy sanyargatja a fülem. A táblakompjúteredért őszinte részvétem.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Semmike, 25e jó magyar forintból majd megjavul.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Ez az eredeti filmzene a régmúltból, talán 1987. Kórkép.

%d bloggers like this: