Az opensource elfeledett hősei: Ludvig Strigeus

Először is ki ez a csávó? Annyit mondok, hogy szinte mindenki napi szinten használja a fejlesztéseit, de egyesek órákra/hetekre/hónapokra is leragadnak a képernyő előtt.

’81-ben született, így nem nehéz kiszámolni, hogy 20 éves korában rájött, hogy se a Maniac Mansion, se a Day of the Tentacle, se a Monkey Island nem fut linuxon, de a komplett LucasArts életmű sem. Ezért jobb dolga nem lévén belevágott az opensource ScummVM-be, amit mára minden platformra kiadtak, még Atarira is ( http://www.scummvm.org/downloads/ ). Akinek ez így semmit nem mondana, annak melegen ajánlom a DOTT végigjátszását tetszőleges platformon.

Miután már minden kedvenc LucasArts játékát végigtolta linuxon, belekezdett másik nagy kedvence, a Transport Tycoon portolásába is. Ezt a Scummvm fejlesztésekor is használt reverse engineering technikával csinálta, azaz a full asm kódot a binárisból disassembly-vel kihámozva megsasolta, felfogta, értelmezte, és utána c/c++-ban egy az egyben reprodukálta az egészet, a megtalált bugokat pedig automatikusan javította. Néhány hónap múlva 2004-ben, azaz 23 évesen adta ki az OpenTTD 0.0.1-et, amit utána a 0.3.3-ig fejlesztett. Ekkor kiszállt, és új projectbe fogott. Nem árulok el nagy titkot, hogy a mai napig aktív development ellenére azóta csak kisebb-nagyobb feature-ök kerültek bele, az alap motort nem piszkálták meg túlzottan. Végül is megcsinálta a tutit, aztán új hobbi után nézett. (OpenTTD kedvenc játékom linuxon ever, mellesleg.) http://www.openttd.org/

2005-ben már nagyon terjedt a torrent, így gondolta, besegít egy lightweight klienssel, a µTorrent-tel. Még 1-2 saját feature-t is belekalapált a protokollba, amit mára már mindenki átvett és a szabvány részéve vált. A µTorrent annyira sikeres lett, hogy 2006-ban már a Bittorrent Inc. hivatalos kliensévé lépett elő, Ludvigot meg bevették a vállalatba. ( https://torrentfreak.com/bittorrent-inc-buys-%C2%B5torrent/), és végre már pénzt is kapott a munkájáért cserébe.

Ezek után sem állt le, de innen már nem annyira az opensource hőse lett, hanem ugye “ha valamit jól csinálsz az életben, ne csináld ingyen” mentalitást követve összehozta a Spotify rendszerét, amiben már tényleg van della, de legalább kurvajó lett, ezért még fizetni is megéri. Még megcsinálta a SpotiAmp-ot is hozzá pusztán szórakozásból, ami tisztelgés a méltán híres Winamp előtt. ( http://spotiamp.com/ – sajna ez már halott project.)

Egyéb kisebb projectjei a futottak még kategória, amikor Dr. Mariot és a Kwirket portolta Ti-89-re. ( http://www.ticalc.org/archives/files/authors/19/1963.html ) Aki ilyen számológéppel rendelkezik, ne legyen rest letölteni és kipróbálni!

Egyébként ő ez a fazon, #yolo van: https://www.facebook.com/strigeus

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!