A barbadosi mozgó koporsók

(archív poszt)

Történetünk főszereplője egy kripta. Lebetonozott koralltömbökből épült, bejáratát cementtel pecsételték le. Eredetileg egy bizonyos James Elliott nevű úriember rendelésére épült. ő maga azonban sohasem nyugodott benne.

1807 Mrs. Thomasina Goddard

Mrs. Thomasina Goddars idős hölgy volt, teljesen természetes halált halt. Halála után fakoporsóba helyezték a testét, és a kriptába temették.

Mrs. Goddard után a közeli birtok tulajdonosa és családja ugyanebbe a kriptába temetkezett. Thomas Chase, a családfő, hirtelen haragú, kegyetlen ember volt. Ezredesi rangban szolgált, rabszolgái gyűlölték és rettegtek tőle. Saját családjával sem bánt különbül.

(Zárójelben megjegyzem, hogy olvastam olyat is, miszerint Mrs. Goddard a Chase család rokona volt, Thomas Chase anyósa. Ez azonban nem valószínű, mivel a Chase család minden tagja ólommal bélelt koporsót kapott nyughelyül, akkor hát miért temették volna nagyanyjukat sima fakoporsóban? Persze ettől még lehetséges, a források nemcsak ebben az egy dologban térnek el.)

1808 Mary Anna Chase

A kétéves Mary Anna Chase volt a Chase család első halottja, akit Mrs. Goddard kriptájába temettek. Mary Annát, mint ahogy később a család többi tagját is, ólommal bélelt koporsóban helyezték örök nyugovóra. Hogy miben halt meg a kislány, nem tudni, de abban az időben nem volt ritka a gyermekhalandóság. Valószínű, hogy betegség következtében hunyhatott el. Nem úgy, mint nővére…

1812 Dorcas Chase

Dorcas tizenhét éves volt, amikor meghalt. Állítólag halálra éheztette magát. Húga valamint Mrs. Goddard mellé temették, szintén ólommal bélelt koporsóban.

A néger koporsóvivők elrendezték egymáson a két koporsót: Dorcasét a földre fektették, Mary Annáét pedig ráhelyezték Dorcas koporsójára. A sírboltot ismét lepecsételték.

1812 Thomas Chase

Szegény Dorcas csak egy kis ideig bírta volna még ki, és megszabadul zsarnok apjától. Alig egy hónappal a halála után Thomas Chase is kilehelte bűnös lelkét.

Amikor felbontották a kriptát, a gyászoló tömeg egy emberként hördült fel. Mary Anna koporsója fejjel lefelé állt a fal mellett. A megdöbbent néger rabszolgák elrendezték a koporsókat: a lányokat ismét ‘egymásra’, apjukat pedig melléjük helyezték. Nem mellékesen Thomas Chase koporsója volt vagy 120 kiló, és nyolc ember vitte a helyére.

1816 Charles Brewster Ames:

A 11 éves fiút hol Charles néven találtam meg, hol Samuel néven. Nem világos, hogy milyen kapcsolatban állt a Chase családdal (alighanem semmilyenben) Talán az új birtokos fia lehetett.

Halálakor a kriptában helyezték nyugovóra. Előtte azonban rendet kellett tenni kissé, ugyanis a bent lévő koporsók összevissza hevertek, mintha csak valami óriás hajigálódzott volna velük.

A koporsókat ismét elrendezték. Dorcas és apja koporsói kerültek alulra, Mary Anna és Charles koporsói pedi a két nagyobbra. A kriptát ezúttal is megvizsgálták, de behatolásnak semmi nyomát nem találták.

1816 Samuel Brewster:

A felnőtt Brewster temetésekor enyhén szólva is nagy tömeg gyűlt össze. Nem érte őket csalódás, mivel ismét kisebb káosz fogadta őket a kripta belsejében. A rabszolgák ismét rendet raktak, s mivel a titokzatos erőhatások miatt Mrs. Goddard fakoporsója szétment, azt is összedrótozták. Mielőtt lepecsételték a kriptát, ismét körbekutatták a falakat, titkos ajtót, vagy időszakos vízeret keresve, amely a koporsókat forgatná, de megint nem találtak semmit.

1819 Thomasina Clarke:

Hogy ő ki volt, erről már végképp nem találtam semmit. Viszont halála után meglehetősen prominens személyiséggé vált, amennyiben Barbados kormányzója, Sir Stapleton Cotton is elment a temetésére. Persze a kormányzó részvétele nem annyira Miss Clarke-nak szólt, sokkal inkább a titokzatos kriptának.

Az ekkorra már szinte szokásosnak mondható rendrakás után (egy koporsó sem ott volt, ahova elhelyezték őket), a kormányzó személyesen kutatta át a kriptát, finom homokkal szóratta fel a talajt, végül lepecsételte a lebetonozott ajtót.

1820 A kripta felbontása:

1820-ban a kormányzó úgy döntött, felnyittatja a kriptát. Fél Barbados összegyűlt, és a borzongani vágyók kirémüldözhették magukat.

A nagy csendben megkezdődött a kripta felbontása. A rémült emberek csikorgó hangot hallottak a fal túloldaláról. A zajt Thomas Chase koporsója okozta, amely bentről támaszkodott a lepecsételt ajtónak. Miután benyomakodtak mellette, borzalmas látvány tárult a kormányzó és emberei elé.

Az ekkor már tizenkét éve halott Mary Anna Chase koporsója a falnak ütközött, méghozzá akkora erővel, hogy lepattant belőle egy darab. Dorcas Chase koporsója felnyílt, és egy csonttá aszott kar meredt ki belőle. A homok semmi mást nem mutatott a koporsók okozta vonalkákon kívül. Emberi tevékenységnek nyoma sem volt.

A kormányzót olyannyira elrettentette az eset, hogy rendelkezett: a holtakat máshová kell temetni. A kriptát kiürítették, és a koporsókat máshová temették.

A kripta ma is üresen áll.

 

Mi történt Barbadoson?

A négerek műve:

Thomas Chase nem volt túl népszerű. Sokan a rabszolgákra gyanakodtak, akik gyűlölték gazdájukat. Kézenfekvő lett volna, hogy esetleg valami titkos járaton át belopóztak a kriptába, és összevissza kevergetik a koporsókat.

Ennek ellentmond a tény, hogy sem Dorcas, sem Thomas Chase koporsója nem volt gyufaszál súlyú. Nyolc embernek kellett a kriptába bevinnie. Ahhoz, hogy bármi módon szórakozni lehessen vele, azt jelentette volna, hogy legalább ennyi embernek kellett volna titokban a kriptába lopóznia. Arról nem beszélve, hogy már Dorcas Chase halálakor, amikor a gyanús jeleket tapasztalták, olyan rémület lett úrrá a feketéken, hogy alig lehetett őket a kripta közelébe kényszeríteni.

Földrengés:

Ezt a teóriát, amint megszületett, el is vetették. Nincs olyan földrengés, ami időszakosan, csak egy kis kripta belsejére lokalizálódna, s ha volna is, akkor sem ad magyarázatot arra, hogy miként áll tőle fejre egy földön heverő koporsó, és miért nincs nyoma a falakon repedéseknek.

Vízörvény:

Sem a koporsók, sem a falak nem voltak vizesek. A homok sem mutatta rejtett vízér nyomait.

Sir Arthur Conan Doyle teóriája:

Az író magukat a koporsókat vette górcső alá. Mivel Mrs. Goddard kivételével mindenki mást ólommal bélelt koporsóban temettek el, Conan Doyle annak a meggyőződésének adott hangot, miszerint a koporsók maguktól mozogtak, mégpedig gázok következtében. Ólommal bélelt koporsóban nem rothadás (oxigén közreműködésével történő oszlás) történik, hanem bomlás, ahol nyoma sincs oxigénnek, vagyis légmentesen lezárt környezetben történő oszlásról beszélünk, amelynek során gázok szabadulnak fel. Ez azt jelentené, hogy a bomló holttestekből kiáralmó gázok zötykölődtették a koporsókat. Mivel pedig gyakorlatilag két-négyévente friss ‘gáztartály’ került a sírboltba, mindig volt legalább egy olyan, amelyik mozogjon, és szétverje maga körül a többit.

Részemről ezt a teóriát támogatom, mivel eszembe jutott egy kedvesen borzalmas kis adoma. Történt pedig, hogy régészek egy csoportja egy középkori temetőt ásott, valamikor a huszadik század végefelé. Rengeteg ólommal bélelt koporsót találtak, amiket szépen ki is fektettek a pázsitra, majd magafeledkezve lapátoltak tovább, egészen addig, amíg az egyik régésznek a hátára nem pattant egy pár… szem.

A régész megdöbbenve fordult hátra, hogy ki szórakozik vele. Ekkor – szinte tűzijátékszerűen -, a koporsók fedele felrobbant, és a bennük lévő emberi maradványok szanaszerte repkedtek. A bomlás során felgyülemlett gázok ugyanis megtelítették a koporsókat, s mivel azokon többé nem nehezedett a többkilónyi föld, vígan ledobhatták a tetejüket, és szétszórhatták morbid tartalmukat.

Kellemes hétfőt!

 

 • ✪☼­­

  Kétlem, hogy évszázadokig megmaradna a szem, de mindenesetre érdekes történet.

  • The Winter Soldier ⭐

   Simán meg tud maradni.

   • ✪☼­­

    Ha hozzáveszem, hogy egy adomáról van szó, akkor természetesen bármeddig megmaradhat. 🙂

    • The Winter Soldier ⭐

     Laza 160 éves holttestek. Meg tud maradni a szem. Nem tudom, kinek mennyire van gyomra a témához, de a palermói kapucinus kriptában, és a váci templom kriptájában is vannak szemekkel megőrződött holttestek. https://uploads.disquscdn.com/images/5d421a8f146f8e6e28703dde4260b1b67336645d6352f95ce8292fc57b837d81.jpg

     • ✪☼­­

      Kriptában segíthet konzerválni a száraz levegő, még talán földben is kibírhat 160 évet megfelelő körülmények között, de 6-800 évet már nehezen hiszek el.

     • The Winter Soldier ⭐

      Volt olyan is, persze ritka eset, de majd megkeresem.

     • ✪☼­­

      Amúgyis csak egy mesén vitatkozunk. 🙂

     • The Winter Soldier ⭐

      *csúnyán néz*
      Véremet, verejtékemet adtam e mese elmesélésébe!

     • ✪☼­­

      A barbadosi része tényleg érdekes, a mese részt arra értettem ahol a holttest a “régészen tartja a szemét”.

     • The Winter Soldier ⭐

      Ja jó, hát az nettó hülyeség.

     • taro

      azok múmiák. pont az a lényeg, hogy nincs bomlási folyamat.

     • The Winter Soldier ⭐

      Duh. Kötözködő lélek.

     • taro

      az igazság fáj 😛

     • The Winter Soldier ⭐

      Mélyre ütötted a kést a szívemben.

  • D. Pin Trouble

   A koporsó se nagyon, a fa elrothad, az ólom meg önmagában elég lágy cucc, simán beroppan, ha bármi erőhatás éri a felette levő talajréteget. Nem túl hihető, hogy légmentesen zárt állapotban ki tudták volna emelni

   • ✪☼­­

    Vannak fák amik jól elvannak szinte sértetlenül a földben évszázadokig, de hogy lágy részek ennyit nem bírnak ki az tuti.

    • The Winter Soldier ⭐

     Lápihullák lágyrésszel konzerválódnak.. Mondjuk az kicsit megint más.

     • taro

      de nekik meg csontjuk nincs ☺

     • The Winter Soldier ⭐

      Mennyé má a francba. Pedig úgy szeretlek.

 • vau

  Tök egyértelmű talajvíz, de ki vagyok én, hogy okoskodjak.

  • The Winter Soldier ⭐

   Talajvizes hullaszakértő.

   Még mindig büdös a pincétek?

   • vau

    Ja nem, már lakik benne egy új hullajelölt.

 • egyedi

  akkor már csak az a kérdésem, hogy miért raktak ólmot a koporsóba?

  • The Winter Soldier ⭐

   Trend.

   • egyedi

    de volt valami szerepe? vagy csak ne vigye el a huzat?

    • The Winter Soldier ⭐

     Jó kérdés, valaki utánanézhetne.

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  én a szellemekre gyanakodnék.
  muhahaha….

  • The Winter Soldier ⭐

   Ritka láma szellemek, amiknek az a legjobb szórakozása, hogy koporsókkal mahzsongoznak.

%d bloggers like this: