A barbadosi mozgó koporsók

(archív poszt)

Történetünk főszereplője egy kripta. Lebetonozott koralltömbökből épült, bejáratát cementtel pecsételték le. Eredetileg egy bizonyos James Elliott nevű úriember rendelésére épült. ő maga azonban sohasem nyugodott benne.

1807 Mrs. Thomasina Goddard

Mrs. Thomasina Goddars idős hölgy volt, teljesen természetes halált halt. Halála után fakoporsóba helyezték a testét, és a kriptába temették.

Mrs. Goddard után a közeli birtok tulajdonosa és családja ugyanebbe a kriptába temetkezett. Thomas Chase, a családfő, hirtelen haragú, kegyetlen ember volt. Ezredesi rangban szolgált, rabszolgái gyűlölték és rettegtek tőle. Saját családjával sem bánt különbül.

(Zárójelben megjegyzem, hogy olvastam olyat is, miszerint Mrs. Goddard a Chase család rokona volt, Thomas Chase anyósa. Ez azonban nem valószínű, mivel a Chase család minden tagja ólommal bélelt koporsót kapott nyughelyül, akkor hát miért temették volna nagyanyjukat sima fakoporsóban? Persze ettől még lehetséges, a források nemcsak ebben az egy dologban térnek el.)

1808 Mary Anna Chase

A kétéves Mary Anna Chase volt a Chase család első halottja, akit Mrs. Goddard kriptájába temettek. Mary Annát, mint ahogy később a család többi tagját is, ólommal bélelt koporsóban helyezték örök nyugovóra. Hogy miben halt meg a kislány, nem tudni, de abban az időben nem volt ritka a gyermekhalandóság. Valószínű, hogy betegség következtében hunyhatott el. Nem úgy, mint nővére…

1812 Dorcas Chase

Dorcas tizenhét éves volt, amikor meghalt. Állítólag halálra éheztette magát. Húga valamint Mrs. Goddard mellé temették, szintén ólommal bélelt koporsóban.

A néger koporsóvivők elrendezték egymáson a két koporsót: Dorcasét a földre fektették, Mary Annáét pedig ráhelyezték Dorcas koporsójára. A sírboltot ismét lepecsételték.

1812 Thomas Chase

Szegény Dorcas csak egy kis ideig bírta volna még ki, és megszabadul zsarnok apjától. Alig egy hónappal a halála után Thomas Chase is kilehelte bűnös lelkét.

Amikor felbontották a kriptát, a gyászoló tömeg egy emberként hördült fel. Mary Anna koporsója fejjel lefelé állt a fal mellett. A megdöbbent néger rabszolgák elrendezték a koporsókat: a lányokat ismét ‘egymásra’, apjukat pedig melléjük helyezték. Nem mellékesen Thomas Chase koporsója volt vagy 120 kiló, és nyolc ember vitte a helyére.

1816 Charles Brewster Ames:

A 11 éves fiút hol Charles néven találtam meg, hol Samuel néven. Nem világos, hogy milyen kapcsolatban állt a Chase családdal (alighanem semmilyenben) Talán az új birtokos fia lehetett.

Halálakor a kriptában helyezték nyugovóra. Előtte azonban rendet kellett tenni kissé, ugyanis a bent lévő koporsók összevissza hevertek, mintha csak valami óriás hajigálódzott volna velük.

A koporsókat ismét elrendezték. Dorcas és apja koporsói kerültek alulra, Mary Anna és Charles koporsói pedi a két nagyobbra. A kriptát ezúttal is megvizsgálták, de behatolásnak semmi nyomát nem találták.

1816 Samuel Brewster:

A felnőtt Brewster temetésekor enyhén szólva is nagy tömeg gyűlt össze. Nem érte őket csalódás, mivel ismét kisebb káosz fogadta őket a kripta belsejében. A rabszolgák ismét rendet raktak, s mivel a titokzatos erőhatások miatt Mrs. Goddard fakoporsója szétment, azt is összedrótozták. Mielőtt lepecsételték a kriptát, ismét körbekutatták a falakat, titkos ajtót, vagy időszakos vízeret keresve, amely a koporsókat forgatná, de megint nem találtak semmit.

1819 Thomasina Clarke:

Hogy ő ki volt, erről már végképp nem találtam semmit. Viszont halála után meglehetősen prominens személyiséggé vált, amennyiben Barbados kormányzója, Sir Stapleton Cotton is elment a temetésére. Persze a kormányzó részvétele nem annyira Miss Clarke-nak szólt, sokkal inkább a titokzatos kriptának.

Az ekkorra már szinte szokásosnak mondható rendrakás után (egy koporsó sem ott volt, ahova elhelyezték őket), a kormányzó személyesen kutatta át a kriptát, finom homokkal szóratta fel a talajt, végül lepecsételte a lebetonozott ajtót.

1820 A kripta felbontása:

1820-ban a kormányzó úgy döntött, felnyittatja a kriptát. Fél Barbados összegyűlt, és a borzongani vágyók kirémüldözhették magukat.

A nagy csendben megkezdődött a kripta felbontása. A rémült emberek csikorgó hangot hallottak a fal túloldaláról. A zajt Thomas Chase koporsója okozta, amely bentről támaszkodott a lepecsételt ajtónak. Miután benyomakodtak mellette, borzalmas látvány tárult a kormányzó és emberei elé.

Az ekkor már tizenkét éve halott Mary Anna Chase koporsója a falnak ütközött, méghozzá akkora erővel, hogy lepattant belőle egy darab. Dorcas Chase koporsója felnyílt, és egy csonttá aszott kar meredt ki belőle. A homok semmi mást nem mutatott a koporsók okozta vonalkákon kívül. Emberi tevékenységnek nyoma sem volt.

A kormányzót olyannyira elrettentette az eset, hogy rendelkezett: a holtakat máshová kell temetni. A kriptát kiürítették, és a koporsókat máshová temették.

A kripta ma is üresen áll.

 

Mi történt Barbadoson?

A négerek műve:

Thomas Chase nem volt túl népszerű. Sokan a rabszolgákra gyanakodtak, akik gyűlölték gazdájukat. Kézenfekvő lett volna, hogy esetleg valami titkos járaton át belopóztak a kriptába, és összevissza kevergetik a koporsókat.

Ennek ellentmond a tény, hogy sem Dorcas, sem Thomas Chase koporsója nem volt gyufaszál súlyú. Nyolc embernek kellett a kriptába bevinnie. Ahhoz, hogy bármi módon szórakozni lehessen vele, azt jelentette volna, hogy legalább ennyi embernek kellett volna titokban a kriptába lopóznia. Arról nem beszélve, hogy már Dorcas Chase halálakor, amikor a gyanús jeleket tapasztalták, olyan rémület lett úrrá a feketéken, hogy alig lehetett őket a kripta közelébe kényszeríteni.

Földrengés:

Ezt a teóriát, amint megszületett, el is vetették. Nincs olyan földrengés, ami időszakosan, csak egy kis kripta belsejére lokalizálódna, s ha volna is, akkor sem ad magyarázatot arra, hogy miként áll tőle fejre egy földön heverő koporsó, és miért nincs nyoma a falakon repedéseknek.

Vízörvény:

Sem a koporsók, sem a falak nem voltak vizesek. A homok sem mutatta rejtett vízér nyomait.

Sir Arthur Conan Doyle teóriája:

Az író magukat a koporsókat vette górcső alá. Mivel Mrs. Goddard kivételével mindenki mást ólommal bélelt koporsóban temettek el, Conan Doyle annak a meggyőződésének adott hangot, miszerint a koporsók maguktól mozogtak, mégpedig gázok következtében. Ólommal bélelt koporsóban nem rothadás (oxigén közreműködésével történő oszlás) történik, hanem bomlás, ahol nyoma sincs oxigénnek, vagyis légmentesen lezárt környezetben történő oszlásról beszélünk, amelynek során gázok szabadulnak fel. Ez azt jelentené, hogy a bomló holttestekből kiáralmó gázok zötykölődtették a koporsókat. Mivel pedig gyakorlatilag két-négyévente friss ‘gáztartály’ került a sírboltba, mindig volt legalább egy olyan, amelyik mozogjon, és szétverje maga körül a többit.

Részemről ezt a teóriát támogatom, mivel eszembe jutott egy kedvesen borzalmas kis adoma. Történt pedig, hogy régészek egy csoportja egy középkori temetőt ásott, valamikor a huszadik század végefelé. Rengeteg ólommal bélelt koporsót találtak, amiket szépen ki is fektettek a pázsitra, majd magafeledkezve lapátoltak tovább, egészen addig, amíg az egyik régésznek a hátára nem pattant egy pár… szem.

A régész megdöbbenve fordult hátra, hogy ki szórakozik vele. Ekkor – szinte tűzijátékszerűen -, a koporsók fedele felrobbant, és a bennük lévő emberi maradványok szanaszerte repkedtek. A bomlás során felgyülemlett gázok ugyanis megtelítették a koporsókat, s mivel azokon többé nem nehezedett a többkilónyi föld, vígan ledobhatták a tetejüket, és szétszórhatták morbid tartalmukat.

Kellemes hétfőt!

 

28 thoughts on “A barbadosi mozgó koporsók

 • December 4, 2017 at 16:04
  Permalink

  Kétlem, hogy évszázadokig megmaradna a szem, de mindenesetre érdekes történet.

  • December 4, 2017 at 16:25
   Permalink

   Simán meg tud maradni.

   • December 4, 2017 at 16:45
    Permalink

    Ha hozzáveszem, hogy egy adomáról van szó, akkor természetesen bármeddig megmaradhat. 🙂

     • December 4, 2017 at 17:19
      Permalink

      Kriptában segíthet konzerválni a száraz levegő, még talán földben is kibírhat 160 évet megfelelő körülmények között, de 6-800 évet már nehezen hiszek el.

     • December 4, 2017 at 17:46
      Permalink

      Volt olyan is, persze ritka eset, de majd megkeresem.

     • December 4, 2017 at 18:07
      Permalink

      Amúgyis csak egy mesén vitatkozunk. 🙂

     • December 4, 2017 at 18:35
      Permalink

      *csúnyán néz*
      Véremet, verejtékemet adtam e mese elmesélésébe!

     • December 4, 2017 at 18:54
      Permalink

      A barbadosi része tényleg érdekes, a mese részt arra értettem ahol a holttest a “régészen tartja a szemét”.

     • December 4, 2017 at 19:00
      Permalink

      Ja jó, hát az nettó hülyeség.

     • December 4, 2017 at 17:40
      Permalink

      azok múmiák. pont az a lényeg, hogy nincs bomlási folyamat.

     • December 4, 2017 at 17:45
      Permalink

      Duh. Kötözködő lélek.

     • December 4, 2017 at 17:47
      Permalink

      az igazság fáj 😛

     • December 4, 2017 at 17:48
      Permalink

      Mélyre ütötted a kést a szívemben.

  • December 4, 2017 at 16:27
   Permalink

   A koporsó se nagyon, a fa elrothad, az ólom meg önmagában elég lágy cucc, simán beroppan, ha bármi erőhatás éri a felette levő talajréteget. Nem túl hihető, hogy légmentesen zárt állapotban ki tudták volna emelni

   • December 4, 2017 at 17:16
    Permalink

    Vannak fák amik jól elvannak szinte sértetlenül a földben évszázadokig, de hogy lágy részek ennyit nem bírnak ki az tuti.

    • December 4, 2017 at 17:52
     Permalink

     Lápihullák lágyrésszel konzerválódnak.. Mondjuk az kicsit megint más.

     • December 4, 2017 at 20:57
      Permalink

      de nekik meg csontjuk nincs ☺

     • December 5, 2017 at 07:24
      Permalink

      Mennyé má a francba. Pedig úgy szeretlek.

 • December 4, 2017 at 20:44
  Permalink

  Tök egyértelmű talajvíz, de ki vagyok én, hogy okoskodjak.

  • December 5, 2017 at 13:17
   Permalink

   Talajvizes hullaszakértő.

   Még mindig büdös a pincétek?

   • December 5, 2017 at 13:37
    Permalink

    Ja nem, már lakik benne egy új hullajelölt.

 • December 4, 2017 at 21:27
  Permalink

  akkor már csak az a kérdésem, hogy miért raktak ólmot a koporsóba?

  • December 5, 2017 at 13:17
   Permalink

   Trend.

   • December 5, 2017 at 14:02
    Permalink

    de volt valami szerepe? vagy csak ne vigye el a huzat?

    • December 5, 2017 at 14:51
     Permalink

     Jó kérdés, valaki utánanézhetne.

 • December 4, 2017 at 23:30
  Permalink

  én a szellemekre gyanakodnék.
  muhahaha….

  • December 5, 2017 at 13:18
   Permalink

   Ritka láma szellemek, amiknek az a legjobb szórakozása, hogy koporsókkal mahzsongoznak.

Comments are closed.

%d bloggers like this: