Egy civilizáció terminátora – Diego de Landa

Hetek óta ismételgetnek egy műsort ezen a rohadt német adón. A maja írásról.

Lassan a fülemen jön ki a maja írás, a megfejtési nehézségei, meg a minden rosseb. Akkor nektek miért legyen jobb?

Hogy miért nem megy simán a kis maja piktogramok olvasása, arról az a köcsög Diego de Landa tehet, aki félkézzel úgy elintézte a maja kultúrát, hogy csak úgy füstölt. Szó szerint, sajnos.

Egy civilizáció elpusztítója

Ezt a franciskánus tököt Spanyolországból küldték dicső feljebbvalói, hogy a pogány indiánusokat jó hitre és ép észre térítse. 1549-ben érkezett Yucatánba, és onnantól kezdve hevesen belevetette magát a maják megtérítésébe. A szóbeszéd szerint egyenesen egy emberáldozat kellős közepébe érkezett, ami annyira meglepte és elborzasztotta, hogy azonmód lerántotta a (még élő) áldozatot az oltárról, felbőszülten lebaszta a papokat, és dühös prédikációba kezdett. A megdöbbent indiánok eleinte csak hallgatták, maguk sem értve, miért is nem verik ott helyben agyon, majd szavai erejétől meglepve könyörögni kezdtek neki, hogy tanítsa őket.

Landa tette a dolgát. Térítette a majákat, szociális empátiáról tett tanúságot a hanyatló nép iránt, próbált segíteni a problémáikon. A maja birodalom ekkor már a múlté volt, a spanyolok átvették az ellenőrzést a félszigeten, és a maja nép kétségbeesetten próbálta menteni a menthetőt. A modern fegyverekkel nem tudták felvenni a harcot, ezért színleg ugyan felvették a kereszténységet, de titokban továbbra is a saját isteneiket imádták.

Amikor ez Landa tudomására jutott, felbőszült. Maja nemeseket vettetett börtönbe, és kínoztatott meg, majd 1562 július 12-én tűzre vetette az összes maja írást tartalmazó könyvet, amire csak rá tudta tenni a kezét. Mintegy 27 könyv és több mint ötezer vallásos maja tárgy semmisült meg az impromptu autodaféban. Halleluja.

Munkája végeztével elégedetten dőlhetett volna hátra, csakhogy mint kiderült, a felettesei kicsit sem voltak boldogok az önjelölt inkvizítor keresztes hadjáratával. Mi több, egyenesen rosszallották a dolgot. Nem a bebörtönzött és megkínzott népek miatt, nem is az elpusztított könyvek miatt. Ugyan. Neheztelésük kiváltója egyetlen dolog volt; Isten megveszekedett báránya a saját szakállára, feljebbvalói tudomása, engedélye és jóváhagyása nélkül csinálta a balhét.

Nagyon nem vonták össze ugyan a szemöldöküket, de annyira igen, hogy Landa kicsit hűsöljön egyet odahaza, a kies Spanyolországban. A kicsi tényleg kicsi volt; pár évvel később már ismét Yucatánban volt, ezúttal a város püspökeként.

Hogy itt mi ment benne végbe, nem tudni. Tény viszont, hogy menteni próbálta a menthetőt, és írt egy könyvet  a maja történelemről és kultúráról, összeszedve minden tudását erről a szerencsétlen népről. Ez a könyv, a Relación de las cosas de Yucatán, a későbbiek folyamán kulcsfontosságúnak bizonyult a maja nép titkainak megfejtésében, azzal a három maja kódexszel együtt, amelyek szerencsésen megmenekültek Landa kis grillpartijától. Így együtt a három kódex, Landa könyve, és egy negyedik, töredékeiben fennmaradt kódex is segíti a nyelvészek munkáját.

Egy oldal Landa könyvéből

Az embert, aki végül áttörést ért el a maja hieroglifák megfejtésében, Jurij Knorozovnak hívták, és nyelvész volt.

Knorozov felismerte, hogy a piktogramok nem tárgyakat jelentenek, hanem ki lehet olvasni őket. Az első szó, amit ilyen módon megfejtett, a kakaó, egy bögrét tartó indiánt ábrázoló piktogram volt. Knorozov ekkor harmincéves volt.

Knorozov tudományos alapon, a szobájában ülve, módszeresen fejtette meg a maja nyelvet. Munkája úttörő jelentőségű volt, és megalapozta az orosz-mexikói tudományos munkakapcsolatot. Kutatásairól könyvet írt, amelyhez mindig kedvenc macskáját adta társszerzőnek, ám szőrösszívű szerkesztője mimdig kihúzta a macskát.

Knorozov es társszerzője, Asya 

A maja nyelv feltérképezése és megfejtése napjainkban is folyik, a hálás Yucatán pedig emlékművet emelt a maja nyelv első megfejtőjének.

Knorozov 1990-ben megkapta az Azték Sas érdemrendet. Ez a legmagasabb szintű mexikói állami kitüntetés.

Ami Landát illeti, reménykedjünk, hogy őt Ah Puch (jelentése: olvasztani, mállasztani) vette kezelésbe. Ez a maja isten utálja a lelkeket, es ha egyet elkap, akkor először tűzre teszi, aztán hideg vízzel önti le, majd megint tűzre teszi, és ezt addig csinálja, amíg a lélek szétmállik.

Mit ne mondjak, Landa rászolgált

HOLDKOMP