Gotham

Azt hitted, tényleg a Batman óta létezik csak Gotham? Hát a francokat.

Ahogy a kies Angliában létezik Nottingham, Robin Hood és a szegénylegények búvóhelye is, úgy létezik Gotham is, csak ott a monda szerint nem egy latexjelmezes őrült és buzi kis segédje, Robin ügyködött, csak mindenki meg volt hülyülve. A történeten eredetileg – mármint utólag – segített volna valamit a Macskanő, illetve a kezdetekkor Tim Burton, de ilyesmiről nincsen szó.

Az eredeti sztori, amiből a DC is táplálkozott, a tizenharmadik századra nyúlik vissza, ekkor történt, hogy János király úgy döntött, hogy a környéken akar vadászni, ehhez pedig építeni kell egy vadászkastélyt is nyilván. A helyiek közül a kiskirályok megörültek a hírnek, közelebb kerül a nyalnivaló segg, de az egyszeri falusiak kurvára nem voltak boldogok tőle, hogy ezentúl útvámot kell fizetniük, minden út ugyanis, amit a király használt, automatikusan útdíjassá vált. Na, ezt nem akarták megfizetni a falu lakói, úgyhogy kovácsoltak egy Zseniális Tervet: a királynak nem szabad a környékre költöznie.

A Fekete Viperát lealázóan ravasz terv pedig az volt, hogy mindenki hülyének tetteti magát a faluban, és mivel akkoriban fertőzőnek hitték az őrületet, szépen tovább is fog állni mindenki. Ehhez nem másra, mint a falu bölcseire volt szükség, ami azért elég sokat elárul Gotham általános színvonaláról, de bejött – ez meg elég sokat elárul a brit arisztokrácia szellemi szintjéről is. Ahányszor a király, vagy valamelyik képviselője megfordult a faluban, mindenki elkezdett hülyén viselkedni, például megpróbálták befogni egy kerítéssel a nyarat, mert nem volt kedvük a télhez, elküldtek piacra egy sajtot, hogy majd egyedül odatalál, meg megpróbáltak megfojtani egy angolnát is. Boszorkányból hidat építeni még nem akartak, de majdnem. A trükk bejött, a király követei megijedtek tőle, hogy János esetleg még hülyébb talál lenni, mint amilyen, ha egyszer elkapja a kórt, a sztoriból meg legenda lett, ami először az Álmosvölgy legendáját is jegyző Washington Irwing révén került be a majdnem popkultba, aztán valami okos felfigyelt rá a Dcnél is, és továbbálmodta egy komplett várossá az idióta falu történetét.

(Atlas Obscura)

HOLDKOMP