×

Hogyan csinálj egy 30 perces főzésből egész napos programot

Hogyan csinálj egy 30 perces főzésből egész napos programot

Személy szerint imádom a kacsát, de a klasszik hagymás tört krumpli és lila káposzta kombó speciel a könyökömön jön ki. Meg nem is szeretem a lila káposztát. Gondoltam hát egyet és a következő lett a menü:

Ropogós rosè kacsamell barnamártással, sült reszelt krumplival és baconös borsóval.

Nos, a kacsamell 21 perc alatt kész van, a krumpli 15, a borsó meg 5 perc, úgyhogy nem egy megugorhatatlan teljesítmény ez, de persze kell a barnamártás, mert csak.

A barnamártás receptje úgy kezdődik, hogy tölts ki valamit inni magadnak. Vicces meg minden, nem vettem komolyan. NEM VICC! Innom kellett volna. Eleve nem jutottam marhacsonthoz, így marhalapocka lett belőle, a kis kuktám serényen figyelte, ahogy felkockázom, közben próbáltam nem hasra esni a kisebb kis kuktában, aki a lábamnál tekergett, mert ugyan nem éheztetjük, de mindig csak enne.

Szeretem úgy kezdeni a főzést, hogy minden hozzávaló elő van készítve, mint a főzőműsorokban, mert akkor nem főzés közben kell kapkodni, csak bele kell borítani mindent a lábasba és hadd szóljon.
Na igen, a lábas… Érdemes néha számolni is, ugyanis a 60 dkg hús, a rengeteg zöldség és két liter víz nem fér ám el egy 5 l-es lábasban. Nyilván erre akkor jön rá az ember, amikor már le van pirítva minden, és igencsak fel kéne önteni vízzel, hogy ne égjen oda.

Természetesen a másik lábas nem volt elmosva, mert hát úgy volt, hogy nem kell, szóval próbáltam nem rálépni a kisebb kis kuktára, nem leborítani a nagyot, nem odaégetni a kaját, valamint nem a kuka mellé kanalazni a maradékot a nagyobb lábasból. Jelentem sikerült. Innen egyébként egyszerű a dolog, mert ha megvannak a hozzávalók, akkor csak takarékra kell venni a tűzhelyet, fedőt rakni a fazékra, és várni 3-4 órát (receptet a végén találtok), közben a korábban említett italt elfogyasztani, és nem bőszen kurvaanyázni, amiért elvágtad a kezed a zeller pucolása közben, és belement a hagymalé meg a só. Persze a segédkéim jól bekajáltak közben és kidőltek.

 

3 óra múlva frissen és üdén nekiálltam besűríteni a cuccot pirított liszttel, ami természetesen mindenhova szóródott, csak a lábasba nem. Nem baj, valamibe a macskáknak is bele kell tapicskolni.
Miután átpasszíroztam a szűrőn, maradt egy kilónyi hús-zöldség pép, amivel még nem tudom mit kezdek, mert azt persze nem eszik meg a macskák.

Innentől jött a legkönnyebb rész, várni este hétig, amikor nekiállok minden másnak. Sütő 200 fokra előmelegítve, két krumplit lereszeltem, olvasztott vajjal bedobtam serpenyőbe, közben egy másikban sült az apróra vágott bacon, kacsát beirdaltam, bedobtam azt is egy forró serpenyőbe, majd 6 perc után át a sütőbe negyed órára. Közben a borsót rászórtam a baconre, és voilà! kész is a vacsi.

 

A mártás isteni lett, a kacsa is szépen megsült, bár legközelebb fiatalabb kacsa kell, az azért nem volt az igazi. A köretek jól passzoltak, szóval kaptam magamtól egy vállveregetést. Az elmaradt főzés közbeni italozást a vacsi elfogyasztása után természetesen pótoltam.

 

 

Ha nem életbevágóan fontos, vagy nem valami ünnepi esemény van, akkor nem javaslom a barnamártás készítését, csak ha nagyon ráérsz, és van elég innivalód és idegrendszered.

 

 

 

 

-Hozzávalók és recept-

Barnamártás:
60 dkg marhacsont
1 répa
1 petrezselyem
1 vöröshagyma
1 kisebb zellergumó
5 dkg paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
2 kanál cukor
3 kanál liszt

bors
kakukkfű

Marhacsontot olajon lepirítani, zöldségeket hozzáaprítani, cukorral karamellizálni, paradicsompürét hozzáadni, 2 liter vízzel felönteni, fokhagymát és fűszereket beledobni, felforralni, 3 óráig főzni, lisztet szárazon megpirítani, rászitálni, leszűrni.

Kacsamell:
Szárazra törölni, beirdalni, sózni, forró serpenyőben 6 percig a bőrös felével sütni, majd 200 fokos sütőben bőrével felfelé 15 percig tovább sütni.

A krumplit csak lereszelni, sózni, olvasztott vajat ráönteni, megpirítani serpenyőben.

A baconös borsónál meg csak az apróra vágott bacont megsütni, aztán ráborítani a borsót, kis vaj mehet ide is.

You May Have Missed

HOLDKOMP