Ismeretlen hősök – Claude Duval, az útonálló

Angliában a 17. század közepén tombolt az erőszak. Miután lefejezték a királyt, a royalistákra nehéz idők jártak.

Rengeteg képzett katona került az utcára és jobb ötletük nem lévén nekiálltak rabolni és fosztogatni. Betörtek házakba, idős embereket vertek vagy égettek meg a vagyontárgyakért, pénzért, de nem riadtak vissza a nők megbecstelenítésétől sem.

Ez a korszak a század vége felé viszont kitermelt egy új népi hőst is, a fegyveres útonállók képében. Sajtócikkek, pamfletek, később regények jelenítették meg – nem ritkán kiszínezve – a cselekedeteiket, a kor Robin Hoodjai lettek.

Közülük kiemelkedett a nőkre nagy hatást gyakorló Claude Duval, aki a stílusával, öltözködésével elrabolta a hölgyek szívét és persze az ékszereiket, pénzüket. Egy alkalommal a bandájával megállítottak egy kocsit, a férj és feleség kifosztása céljából. Az asszony nem ijedt meg, elkezdett játszani a fuvoláján, ez annyira megtetszett Duvalnak, hogy megkérdezte a férjtől, felkérheti-e egy táncra a bátor arát? A pisztolyok meggyőzték, nem mondhatott nemet. Így aztán Claude cimborái szolgáltatták a talpalávalót, ő pedig megtáncoltatta aznapi kiválasztottját.

Majd a produkció végén úgy döntött, hogy nem veszi el tőlük mind a négyszáz fontjukat, csak százat tartott meg a zenés mulatságért cserébe, a többit visszaadta a meglepett párnak.

A sorsát végül nem kerülhette el, alig huszonhét évesen, 1670-ben bitófán végezte, de mivel addigra már egyfajta celebnek számított, lányok és asszonyok könyörögtek a tárgyalásán az életéért hiába, majd amikor a kivégzése napja elkövetkezett, nők ezreinek zokogó sorfala előtt vonult büszkén a vesztébe.

HOLDKOMP