Mit esznek az angolok a pizzán?

Magyar adatok sajnos nem állnak rendelkezésemre, kivéve a player.hu 2015-ös cikkét, de ott konkrét pizzákkal foglalkoztak, nem azzal, hogy Magyarországon melyik a legkedveltebb pizzafeltét (a nyertes MOB mindennel, főleg hússal szabadon összepakolható pizzája szerint azért itthon leginkább a hús a nyerő).

A pizza egyébként is egy elég tág műfaj, mondjuk azokkal a vadhajtásokkal nem igazán tudok mit kezdeni, amelyekre valami elvetemült állat ananászt tesz (az izlandi elnöknek teljesen igaza volt, ez is tovább erősíti bennem a hitet, hogy Izland egy fasza hely, kár, hogy nem tiltották be ténylegesen ezt a förtelmes gyakorlatot).

A magyar kínálatot elnézve az a gyanúm, hogy itt tényleg a húst hússal-jellegű pizzák mennek inkább, lehetőleg vastag tésztával, baconnel, általában íztelen vagy egyenesen savanyú paradicsomszósszal, hol odaégetve, hol nyersen, de vannak olyan elfajzások is, amire zöldborsót (?!) vagy csülköt és babot tesznek, ezzel nyilvánvalóan Bud Spencer iránti tiszteletünket fejezzük ki, kérdés, hogy az öreg vajon mit szólt volna, ha valaki egy ilyen szörnyszülöttet tesz elé.

A briteknél ahelyett, hogy a pizza fantázianevére koncentráltak volna, inkább azt kérdezték meg a népektől, hogy mit kérnek általában a pizzájukra. Az eredmény egyeseket esetleg meglep, bár lehet, hogy az angolok jobban bírják a gombát, mint a magyarok – a hétköznapi tapasztalat azt mutatja, hogy sokak számára megosztó ez az étel, bár hogy miért, azt fel nem foghatom.

A britek 65 százaléka rendel gombás pizzát, ezt követi a hagyma, majd a sonka. A konyhájáról méltán ismert szigetország pizzazabálói közül 52 százalék örül, ha ananászt talál a pizzáján, az olajbogyót viszont csak a válaszadók 33 százaléka kedveli, a spenótot meg eléggé utálhatják, csak 26 százalékuk rendelne spenótos pizzát.

http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/uk-pizza-topping-mushroom-favourite-

popular-reaction-pineapple-bacon-hawaiian-a7614146.html

http://player.hu/eletmod/gasztro/magyarorszag-top-tiz-pizza/

%d bloggers like this: