Mit lehet csinálni a barna sörrel?

Első körben nyilvánvalóan meginni, kivéve persze, ha Amstel bockról van szó, akkor igazából nem tudom, oda kell adni valami alkoholista óvodásnak, aki élvezi, ha valami olyan édes löttyöt ihat, hogy a seggluka is összeragad tőle.

A barna sör alapvetően téli ital, én legalábbis így szoktam rá gondolni, és mivel nem a kedvenc műfajom – télen is inkább maradnék a lagernél vagy az IPA-APA-vonalon , őszinte döbbenetet vált ki a barátaimból, ha megörülök annak, hogy csapolják valahol. Ez általában Dreher bakot jelent, és van egy kocsma Óbudán a piac mellett, ahol mindig egyegy korsó bakot szoktam inni, általában ősszel egy kis séta után, és olyankor mérsékelten elégedett vagyok az élettel, mert az pont egy olyan hely, ahová egy korsó barna illik.

A barnáról jut eszembe, valamikor nagyon régen többször megfordultam egy kocsmában a Moszkva környékén, ahol megrekedt az élet valahol a hetvenes években, üveges hűtőpultból árulták a jéghideg üveges sört, egy ventilátor lustán keverte a füstöt, a zenegépből pedig olyan számokat ismertem meg, amelyektől neveltetésem és addigi életem szerencsés módon elzárt. Volt egy olyan, hogy e-mail, sms, ezernyi üzenet, a többit inkább fedje homály. Na, és hogy miért barna: ott láttam életemben először és egyelőre utoljára gyárilag barna porcelánból készült vécécsészét. Most mondjátok, hogy nem leleményes nép a magyar. Azóta egyébként valami jazzclub vagy mi a fene lett belőle, ott volt szerencsém egyszer Bíró Ica közvetlen közelében sörözni, mert kizártak a lakásból, de ez egy hosszú történet, és addigra már a vécét is cserélték. 

Szóval ha már barna: a kezembe került egy doboz barna Kozel (itt most elkezdhetünk sznoboskodni, de az általam meghirdetett prolipénteket előrehozva egy nappal bevallom, hogy én bírom a Kozelt is), egy fél kiló tarja meg egy-két fűszer, ez már magában egy jó raguért vagy párolt tarjaszeletekért kiáltott sörmártással.

Ehhez kell sör, az biztos. Egy üveg barna és két doboz világos, az előbbi megy az ételhez, az utóbbi az ihlet kedvéért belém.

Gyors számvetés:

kb. 3 deci barna sör

fél fej fokhagyma

egy szál újhagyma – vagy egy darab póré, vagy egy fél fej sima

három ág kakukkfű

rozmaring

babérlevél

só, bors

angol mustár

szalonna

négy szelet tarja

egy kevés liszt

A folyamat egyszerű, az első sört felbontva elgondolkodunk rajta, hogy most mi legyen, aztán eldöntjük, hogy először is megisszuk a sört. A neten szoktam tájékozódni, hogy most akkor mit is csináljak, aztán nem azt csinálom, mindenesetre az alapanyagok adottak voltak. Az egész baromi egyszerű: szalonnazsíron körbepirítom a húst, felöntöm sörrel, hozzáadom a fűszereket, lassú tűzön lefedve párolom, aztán kiveszem a húst, visszaforralom a levet, lisztszórással besűrítem, lepasszírozom, esetleg egy darabka hideg vajjal a végén még montírozom.

Aztán iszom hozzá még egy sört. Bármivel tálalható, a mártás kenyérrel tunkolható, háromnegyed óra alatt megvan, és fedezhető vele a napi sörbevitel egy elenyésző, ám fontos része. Fényképet nem csináltam, mert megevődött. Nem a fénykép, a hús. 

51 thoughts on “Mit lehet csinálni a barna sörrel?

 • October 12, 2017 at 20:33
  Permalink

  Én a barnákat télen szeretem, a szőkékre nyáron megyek rá.

  Nagy kedvencem télen triplákat meg duplákat tolni, sokkal hamarabb kiüt ugyan, de ha kellő önmérséklettel nyomom, akkor simán bírom az este végéig.

 • October 12, 2017 at 20:42
  Permalink

  Hát erre ébredni. Klassz.

 • October 12, 2017 at 20:48
  Permalink

  nem vagyok egy nagy barna sör rajongó, úgyhogy ehhez nem tudok hozzászólni. ja de, a legdurvább hasmenésem barna sör és szüretlen buzasör mixétől született.

  • October 12, 2017 at 21:26
   Permalink

   Nekem ez a papír határozottan tetszik! 🙂

   • October 12, 2017 at 21:35
    Permalink

    Szép színű, igen. 🙂

  • October 12, 2017 at 21:34
   Permalink

   Szemüveg kötelező tartozék.

   • October 12, 2017 at 21:37
    Permalink

    Fuck’n aesthetics. Ez kérlek egy Persol. Film Noir Edition Persol. Hiába mesélek nektek is ízlésről.

 • October 12, 2017 at 21:53
  Permalink

  konkrétan kozel-ből(ból?) akad négy darab barna a hűtőben és várja sorsa jobbrafordulását egy félreértésnek köszönhetően. öt volt, de úgy gondoltam hősiesen feláldozom magam, de ami azt illeti a felénél elbuktam.

  • October 12, 2017 at 22:09
   Permalink

   Nincs söröm basszameg. Mondjuk folyik a fejemből a takony. A lehetőségeim korlátozottak, vagy viszkizek, vagy konyakozok vagy pálinkázok.

   • October 12, 2017 at 22:12
    Permalink

    Igen.

   • October 12, 2017 at 22:18
    Permalink

    mindjárt megszakad érted a szívem. dáthára pálinkázz inkább, úgysem érzed az ízeket, de fertőtlenít.

     • October 12, 2017 at 22:26
      Permalink

      rühes kutya. komolyan mondtam ám. 🙂 ilyenkor a pálinka jól esik a toroknak.ha bátor a te szíved-nem az, ennyire senkié sem bátor- csöpögtess bele pár csepp citromot. egyáltalán nem finom, de használ, könnyebben veszed a levegőt.

     • October 12, 2017 at 22:29
      Permalink

      A tüdőm baszta meg magát megint igazán, tüdőre meg használ a alkohol.

     • October 12, 2017 at 22:31
      Permalink

      lassan ideje lesz bevallanunk, hogy a szerkesztőség valójában egyetlen ember, csak eléggé tudathasadásos.
      az egyetlen, ami ilyenkor segít, a rántott leves.

      na jó, nem segít, de jó.

     • October 12, 2017 at 22:33
      Permalink

      Ennék egy jó marhahúslevest, csipőssen.

     • October 12, 2017 at 22:40
      Permalink

      smack.
      a szegényember húslevese

     • October 12, 2017 at 22:45
      Permalink

      Ezen amúgy elgondolkoztam az előbb, talán valahol van cup noodles.

     • October 12, 2017 at 22:48
      Permalink

      mivel betegen nem érzed az ízeket, teljesen okés. korábban egyébként voltak szerintem is vállalható cuccaik, de azok eltűntek. nem is értem.

     • October 12, 2017 at 23:01
      Permalink

      a csípősmarhás még több chilivel és még két gerezd fokhagymával jó.
      kár, hogy nem szeretem a tésztát.

     • October 12, 2017 at 22:31
      Permalink

      akkor te vagy a kaméliás kutya. egyébként részvét, gyógyulj meg! arra ilyen cuccot nem tudok, csak sok pihenés és várakozás, gyógyszer miegymás. esetleg enyhíthet a kínjaidon egy zsálya-pemetefű kombó tea, de passz, hogy miket szedsz most, ne keveredjenek azok a dolgok, amiknek nem kéne.

     • October 12, 2017 at 22:33
      Permalink

      Nem szedek semmit, kemény vagyok, mint a tarzan sarka. Meg azt tanította az édesapám, hogy a rinovírusokkal úgyse tudok mit kezdeni, csak tüneti enyhítést, de én ugye kemény vagyok, mint a kutya farka.

     • October 12, 2017 at 22:37
      Permalink

      azt hittem már konkrétan tüdőgyuszid van. az jó, ha nem szedsz semmit, de nem attól leszel vasember, ha szenvedsz, a tüneti enyhítés mondjuk baromi jó és hasznos is lehet, mert segít aludni, pihenni, ezáltal gyorsabban gyógyulni.

     • October 12, 2017 at 22:41
      Permalink

      már ha lehet pihenni. én most már annyi szart beszedtem, hogy csörgök, ha megráznak, mégis itt van előttem egy egész hétvégi műszak 🙂

     • October 12, 2017 at 22:43
      Permalink

      ja, hát ez az extra szopás része a dolognak. nem emlékszem olyan téli- tavaszi szünetre, szabadságra, amit ne full betegen töltöttem volna, mert végre volt időm megdögleni. 😀

     • October 12, 2017 at 22:50
      Permalink

      megvan még a mandulád?

     • October 12, 2017 at 23:02
      Permalink

      Igen. Nem volt olcsó.

     • October 12, 2017 at 23:04
      Permalink

      tényleg lehet, hogy ez a hiba. de már rémlik, hogy erről már beszéltünk.

     • October 13, 2017 at 01:36
      Permalink

      Ágymeleg! nem kelsz ki, nem mászkálsz lakáson belül, kívül pláne nem, fekszel, mint egy darab fa, vödörszám iszod a forró teát, eszed a levest, néha kikászálódsz pisilni és szunyókálsz. Esetleg D és C vitamin, de nem biztos, hogy van értelme.
      Ha meg mégis spanyolnátha, akkor mindegy.

     • October 13, 2017 at 07:42
      Permalink

      Persze, benn meg az emberek meg majd lebasszák magukat, mi?

     • October 13, 2017 at 08:46
      Permalink

      Ha mindenáron le akarod őket baszni, azt telefonon vagy szkájpon is megteheted, hogy hallják, ahogy rekedten ordibálsz, vagy csak írsz nekik minősíthetetlen hangnemben (és becécézel boldog-boldogtalant), és akkor még nyoma is marad.
      Vagy kombinálhatod ezt a hármat, hogy érezzék a törődést és szeretetet.

     • October 13, 2017 at 09:00
      Permalink

      Az nem ugyanaz, telefonon rekedten ordibálni az inkább röhejes, mint hasznos. Plusz akkor kimennek a kantinba és kibeszélnek, így én tudok kimenni a kantinba és ha meglátom őket az xboxnál, akkor rosszul érzik magukat. 😛

     • October 13, 2017 at 09:19
      Permalink

      Hátjó. Azt hittem, verni is szoktad őket. Mert az egy kicsit több szervezést igényelne.

     • October 13, 2017 at 06:25
      Permalink

      Szombaton lesz 21 napja, hogy elkaptam, vagy nem tudom mi történt valami nátha szerűt. Úgy hazavágott, hogy sírtam. Pedig én is kemény vagyok. Beletörődtem, hogy soha nem fog elmúlni. Kétszer szedtem antibiotikumot, mindenféle köptetőt, fájdalomcsillapítót. Semmit nem ért. 4 napig aludni nem bírtam. 19 napja nem dohányzom. Nem azért mert leszoktam, hanem mert nem bírok. Az első napokban fulladtam. Pár métert sem bírtam megtenni. A köhögés annyira legyengítette a tüdőmet. Ödémák lettek a torkomon, azoktól fulladtam. Ezek elmúltak, az ödémák is. Már csak köhögök, meg nem tudom minek hívják azt ami az orromból jön. Jobbulást.

   • October 12, 2017 at 22:23
    Permalink

    üdv a klubban. én maradok a bornál, szerintem a pálinka összeakadna valamelyik gyógyszerrel, aztán nyárfapohókká változnék.

  • October 12, 2017 at 22:13
   Permalink

   Közelből minden Kozel közel.
   Őpppá, ez de szar volt.
   Most már mindegy, így marad.

   • October 12, 2017 at 22:18
    Permalink

    úgy teszek, mintha nem is láttam volna.

    • October 12, 2017 at 22:18
     Permalink

     Én is.

     • October 12, 2017 at 22:29
      Permalink

      borzasztóan régen, gyerekkoromban, olyan másfél hétig verseket írtam. azok voltak hasonlóan rosszak, de szerencsére később megsemmisítettem az összeset.

     • October 12, 2017 at 22:37
      Permalink

      Raktam ki egy szöszis posztot, szerintem tetszeni fog.
      A versírásról meg annyit, hogy kitaláltunk egy nagyon jót középsuliban a mérhetetlenül unalmas órákra: papírlapot hajtogatva csak az utolsó sort látod. Írsz rá egy rímet.
      Hát, hallod, olyanok jöttek ki 30-40 sorra, hogy sírva röhögős. 🙂

     • October 12, 2017 at 22:37
      Permalink

      valami hasonlót mi is játszottunk. 🙂

  • October 12, 2017 at 22:23
   Permalink

   nem túl jó, és erre is igaz, hogy főzni a rossz sör rossz lesz, de amire kíváncsi vagyok itt a barnából, az kijön belőle.

   • October 12, 2017 at 22:26
    Permalink

    simán elhiszem, igaz, főzésnél még nem próbáltam. inni nem tetszetős.

 • October 13, 2017 at 01:16
  Permalink

  én ezt pácnak ismerem: tarjaszeleteket bekenni mustárral, rá hagymakarikák, felönteni sörrel, 1 napig hagyni, másnap sütni.

  • October 13, 2017 at 01:19
   Permalink

   úgy jobb sütni, de én pároltam a kulimászban.

   • October 13, 2017 at 01:28
    Permalink

    jó, majd kipróbálom, de most már aludjál!

 • October 13, 2017 at 14:22
  Permalink

  Barna sört csak akkor szabad inni, amikor totál készen van az ember és már nem is érzi az ízeket… 😀

 • January 6, 2018 at 08:40
  Permalink

  Barna sör forevör. Világosat, csak ha nincs más.
  A Kozelből csak arr afigyelj, ne a kőbányai gyártást idd, a kinti import még iható. Sajnos így van ez már sok más, csehnek ismert sörrel. Most még a Krusovice barna kintről jön, a világosak már ebből is licencek. :-((

Comments are closed.

%d bloggers like this: