Nagyon régi vikingszart találtak Dániában

A régészek egy Stevns nevű viking település helyén végeztek ásatásokat, amikor valami meglepőre bukkantak: egy csomó szarra.

Mármint emberi szarra, ami azért különös, mert eddig azt hitték, hogy a jó vikingek nem használtak budit – de úgy tűnik, mégis adtak a higiéniára. A kutatók eddig úgy vélték, hogy a budik használata csak valamikor később jött divatba, de az, hogy még csak nem is egy városban, hanem egy falu közelében bukkantak az ősi mellékhelyiség maradványaira, arra utal, hogy a történelemben másként alakulhattak a szarási szokások, mint eddig hitték.

Az eddigiekben azt feltételezték ugyanis, hogy az emberi ürüléket – az állatihoz hasonlóan – trágyázásra használták, ezért sem találtak mellékhelyiségeket vidéken. A gödör fölé egy kisebb épületet emeltek, vagyis valamikor ezer évvel ezelőtt a dán vidéken egy teljesen klasszikus budi várta a látogatóit. A maradványokban virágport találtak, ami megerősíti, hogy bárki is tojt oda, az mézet vagy mézsört fogyasztott. Az izlandi sagák már különálló vécéket emlegetnek – de tudjuk, hogy a szokásos kis házikó az udvaron csak a tizenkilencedik században terjedt el.

viking seggtörlő

Ilyen gyapjúnyalókákkal töröltek segget a vikingek, hogy az a fölső szerszám mire való, el se merem képzelni

A Viking kor késői időszakában nem volt ritka, hogy a városokban vécéket használtak, de vidéken ez az első ilyen lelet – bár egy dán régész szerint könnyen lehet, hogy egyszerűen csak elsiklottak a budik felett, mert a talaj és az építkezés különbségei miatt itt csupán egy sötétebb talajréteg jelzi, hogy valaha szart tároltak ott, míg a városokban a rengeteg kula úgy megőrződött, hogy még mindig szaglik.

9 thoughts on “Nagyon régi vikingszart találtak Dániában

 • June 26, 2017 at 21:51
  Permalink

  akkor ezért mondták, hogy valami bűzlik Dániában!!!!!!!!!!!44

 • June 26, 2017 at 21:51
  Permalink

  ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓARGH

  imádom az ételkülönlegességeket

  • June 26, 2017 at 21:52
   Permalink

   Bevonzássy.

 • June 26, 2017 at 21:55
  Permalink

  Valaki egyszer az én szaromat is vizsgálgatni fogja?

  • June 26, 2017 at 22:07
   Permalink

   igen, anyukád

   • June 26, 2017 at 22:09
    Permalink

    Rektális válasz.

 • June 26, 2017 at 22:14
  Permalink

  mi mirály már! küttem az asszonynak egyből.

 • June 30, 2017 at 10:05
  Permalink

  In merda veritas!

Comments are closed.

%d bloggers like this: