“Nem megyek hozzá, pedig megerőszakolt”

1981-ig az olasz Btk. 544 cikkelye szerint a nemi erőszak szemérem ellen irányuló sérelem volt.

1965 december 26-án, a szicíliai Alcamóban, Filippo Melodia, a helyi maffiafőnök öccse, és néhány társa betört egy családi házba, és elrabolták a tizenhét éves Franca Violát. A lány nyolcéves öccse, Mario, a nővére védelmére kelt, ezért őt is magukkal vitték, a gyerekek anyját pedig megverték.

Filippo és Franca két évvel azelőtt jegyesek voltak. Amikor azonban a srác maffiakapcsolatai kiderültek, Franca és családja azonnal felbontották az eljegyzést. Filippo sértetten távozott, Francának új udvarlója akadt, és már el is jegyezték egymást, amikor Filippo visszatért, és terrorizálni kezdte a családot. Franca hajthatatlan volt, neki már nem kellett a maffiaöcs, így hát Filippo megtette a szükségesnek ítélt lépéseket.

Mariót pár órával később elengedték, Franca azonban egy hétig fogságban maradt, ezalatt Filippo többször megerőszakolta. Végül január másodikán elengedték. A csendőrök azonnal letartóztatták az emberrablókat.

Francát kihallgatja a rendőrség 

Ez eddig egy sima, szokványos szerelmi történet, szicíliai narancsvirágillattal és fűszeres cataniai borral körítve. Megesett az ilyesmi már máskor is, a tüzes despacitó elrabolta a kiszemelt signorinát, megerőszakolta párszor, majd nagylelkűen házasságot ajánlott neki. Mivel az 544. cikkely értelmében a nemi erőszak nem személy ellen irányult, hanem szeméremsértés volt, ezért a megerőszakolt nőknek nem volt más választása, mint vagy férjhez menni az erőszaktevőhöz, vagy egész életüket megbélyegzett, szégyentelen, kitaszított vénlányként leélni. Kinek is kellett volna egy bemocskolt perszóna? Az erőszaktevők bűne pedig a házassággal amúgy is semmis lett. Dupla haszon.

Filippo felajánlotta a megerőszakolt lánynak, hogy szívesen feleségül veszi.

Apám megkérdezte, hozzá akarok-e menni. Azt mondtam, nem. Bólintott, és azt mondta; mindenben támogatlak.

Franca bírósághoz fordult. A Filippo elleni vádak; erőszakos közösülés, és megfélemlítés.

“A lányom nem lesz a megerőszakolója felesége!”

A családot rengeteg támadás érte ezután. Felgyújtották a házukat, a szőlőjüket, halálos fenyegetéseket kaptak. Filippo Melodia zártkörű bírósági tárgyalását hatalmas érdeklődés kísérte, figyelemmel követte maga az olasz parlament is. VI. Pál pápa, és az akkori olasz államfő, Giuseppe Saragat támogatásukat fejezték ki Franca és családja iránt.

Franca megérkezik a tárgyalásra

 

Kíváncsiskodók követelik a nyilvános tárgyalást

 

Filippo Melodia es bűntársai

A vádlott ügyvédje azzal próbált érvelni, hogy Franca saját magától szökött el Filippóval és társaival. A bíró ezt valamiért nem hitte el, és Filippót tizenegy, társait négy-négy évre ítélte.

A tárgyalás után a közvélemény az volt, hogy Franca bátran viselkedett ugyan, de most már nem fog kelleni senkinek, hiszen bemocskolt nő.

1968 decemberében Franca férjhez ment Giuseppe Ruigihoz

Az államfő értékes ajándékot küldött a házaspárnak, a közlekedési miniszter jóvoltából pedig egy hónapig ingyen utazhattak vasúton.

Mivel az újdonsült házasok sok fenyegetést kaptak, Ruiginak a házasság után az első dolga az volt, hogy fegyverviselési engedélyt szerezzen. A végén azért csak elültek a kedélyek, így a házaspár ma is Alcamóban él, két felnőtt fiukkal, és azok gyerekeivel.

Filippo Melodia 1976-ban szabadult. Maffiakapcsolatai miatt száműzték Szicíliából, két évvel később Modenában lőtték agyon.

Franca Viola 2014 március 8-án, nőnapon vette át az Olasz Köztársaság Becsületrendjét

Bátorságához és a kitüntetéshez utólag is szívből gratulálunk!