Ősmatchbox!

A matchboxokról a későbbiekben szerintem még fogok írni, mert iszonyatosan menő játékok voltak, nekem meg volt több kedvencem is – nyilván a színváltós volt az egyik legjobb, de azért akadtak még szép darabok. Eddig azt hittem, hogy az első Matchbox az 1953-as úthenger volt (érdekes, amikor indultak, főleg építkezéshez meg ilyesmikhez való gépekről készítettek modelleket: az úthenger mellett az első szériában volt még egy dömper, egy traktor és – némileg meglepő módon – egy betonkeverő is. Mármint ilyen sima kék, nem betonkeverő autó).

De nem is ez a szép zöld szerkezet az első Matchbox. Törökországban most találtak egy nagyjából ötezer éves darabot, igaz, az szekér, de abból egy egészen csinos darab. Az agyagból készült holmit egy gyereksírban találták Sogmatarban, Törökországban. A történet szerint ide menekült Mózes a fáraó elől, gondolom, a TripAdvisoron nem is ő pontozta le a helyet.

Az ásatások során összesen 45 sírt tártak fel, ezek közül három a római idők óta érintetlen maradt. A világ második legrégebbi játéka egyébként szintén Törökországban, Anatóliában került elő 2014-ben. Celal Uludag, az ásatás vezetője szerint a környéken most Sogmatarban folynak a legfontosabb ásatások, a játék szekérről pedig úgy gondolja, hogy valószínűleg egy bronzkori király vagy vezér gyermekének készülhetett.

(Daily Mail, Ancient Pages)

 • :/

  Rendben, de az ős játékszekér elől hová lettek a lovak?

  • Bernard Black

   két nyárfapohók húzta, de azok elmentek nyaralni a nagymamához

  • taro

   valszeg szerves anyagból (fából) lehettek és elkorhadtak (lehet hogy nem is lovak, hanem ökrök voltak)

   • :/

    Tényleg. Ez elég logikusnak tűnik 😊

 • taro

  hát nem eltörték?!

  • Bernard Black

   most majd megtanulja, hogy óvatosan játsszon a sírban a játékaival, mert nem lesz több!

 • nulla

  Matchbox, gyerekkent imadtam. A masik a Lego volt. Anyukam karacsony kornyeken mikor erkezett a Centrumaruhazba matchbox szallitmany mindig vett es elrejtette a szekrenyben. Persze en megtalaltam mire karacsonyra kerult a sor en mar honapok ota jatszottam veluk.