Óvakodj a viking mókustól

Mit köszönhetünk a rómaiaknak? Egy-két elhanyagolható hülyeségen kívül semmit, persze, de annál többel gazdagították a világot a vikingek. Kezdetnek ott van például a viking black metal, a körömből épült hajó vagy a vérsas, ez már eleve üti a csatornázást, a bort és a biztonságot. Oké, az angolokhoz ők vitték el a hajóépítés tudományát is, illetve síelni is ők tanították meg ezeket a szerencsétleneket, de bónuszként hozzácsapták a dologhoz még a leprát, ha a nemi erőszak, baltás gyilkosság és narválagyarak unikornisszarvként történő forgalmazása nem lett volna elég.

(Ez utóbbi egyébként igaz, amellett, hogy néha előfordult velük, hogy elragadta őket a frazeológia, sikeres kereskedők voltak, és fél Európát átbaszták ezzel az unikornis-sztorival).

És ha már kereskedtek, hoztak magukkal prémet is, méghozzá valamilyen oknál fogva mókusprémet – ez a középkorban igen kapós holminak számított. A vikingek egyébként háziállatként is tartottak mókust, ami elég jól hangzik, csak épp ezzel a szokásukkal sikerült behurcolniuk Nagy-Britannia területére a leprát. Na jó, lehet, hogy már magával a prémmel vagy a hússal is behurcolták volna, bár azon még gondolkozom, hogy mit lehetne főzni egy mókusból – mondjuk ha a sirályhojszához megy a csipkebogyó, valószínűleg itt is működne. Vagy a mogyoró.

A kutatók egy nemrégiben előkerült csontvázban mutatták ki a lepra Svédországban és Dániában népszerű változatát, miután pedig Yarmouthban virágtott a szőrmekereskedelem, úgy gondolják, hogy a viking mókosokon keresztül érkezhetett meg a kór Angliába.

Arról nem szólnak a hírek, hogy miért érzik ezt valószínűbbnek, mint hogy az egyik hajón volt egy leprás, de a mókuskedvelőknek van egy rossz hírem: a brit mókusok körében még mindig pusztít a lepra, nagyjából hasonló lefolyással, mint ahogy az embereknél működik.

(Telegraph)

 • Magister Ludi

  és leesik az orruk, vagy honnan lehet felismerni a leprás mókusokat?

  • Kolyok12

   ha megsimogattál egy mókust, és utána záros határidőn belül leesnek a testrészeid, az leprás mókus volt.

 • 

  5 Delicious Squirrel Recipes
  Ügyeljetek, hogy pl. a briteknél a szürkét szabad csak vadászni/enni, a vörös védett.
  Arról nem szoktak szót ejteni, hogy melyik a leprás.

 • orizatriznyák

  Mit köszönhetünk? A betűméretet…vagyis, azt nem.:)

 • :/
 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Volt még egy ennél különösebb felhasználási módja a mókusprémnek: a hermelin mellett a királyi ágyakba az északi vörösmókus prémjének legfinomabb (nem ízre) része, csak a fehér hasi szőrzet lett összevarrva derékaljnak hideg ellen.
  Tekintve, hogy mekkorák voltak a királyi ágyak és csak VIII. Henriknek volt 60 kastélya, tehát egy külön ágyraktárat is üzemeltetnie kellett, hogy legyen mindenhol valamiben hálnia, valószínűleg rossz idők járhattak akkoriban a vörösmókusokra.
  Furcsa, de végül Henrik egyetlen ágya sem maradt fenn.

 • The Winter Soldier ⭐

  Nagyon jó cikk, de a “lepra népszerű változata” annyira megfogott, hogy külön jár érte az up.

  A leprás mókus érdekes lehet. Már abból a szempontból, hogy ugrik a fenyőágra, és lemarad a bal lába. Vagy ilyesmi.

%d bloggers like this: