Péntek 13

IV. (Szép) Fülöp egy igazi tróger alak volt. Királynak is.

A templomos lovagok története úgy indult, hogy kábé egy tucatnyian kimentek Jeruzsálembe védeni a zarándokokat címszóval. Nos, azt nem csinálták.

Megkapták a régi Salamon templom romjait, a zarándokőrzés helyett nekiálltak alatta felkutatni a kazamatákat. Tehették ezt gondtalanul, mert pápai áldás védte őket, konkrétan adómentességet kaptak. A Salamon templomot ki nem fosztotta ki vagy rombolta le? A mezopotámiak és a rómaiak? Dehogynem. Mindegy is. Ezek a srácok találtak ott valamit, mert elképesztő gazdagságra tettek szert.

Szaladin vetett véget az ottani tevékenységüknek, a bevehetetlen váraikat is bevette, szóval visszajöttek Európába, Franciaország lett a székhelyük. És hihetetlen vagyont halmoztak fel, hatalmuk nagyobb volt királynál, pápánál. Különböző források más-más számokat írnak, 20-120 ezer közé teszik az egykori templomosok számát. Titkos rendeknél nem ritka, hogy nem tiszta a létszám.

Annyit kell róluk tudni, hogy megcsinálták a modern bankrendszert, amikor nem is volt bankrendszer. Az egyszerű ember elment a templomosokhoz mondjuk Londonban azzal, hogy majd Varsóban szeretné megkapni a pénzét. Befizette – figyelem – kapott egy váltót, szépen zsebre is tette, aztán mire odaért, kockázat nélkül visszakapta a pénzét (aranyát) az akkori ismert világ túlvégén akár. Holott közben simán ki is foszthatták volna a kor szokásainak megfelelően.

9 ezer földbirtok és számtalan egyéb vagyontárgy, egész városok kötődtek hozzájuk. A magyar királyságban is voltak birtokaik, Árpád-házi Endre (András) ideje alatt.

De vissza Frankhonba.

Egyesek szerint 80 ló és 15 ekhós szekér indult el Avingon irányába három nappal Fülöp tisztogatása előtt. 8 bárkába dokkoltak be.

Ami biztos, hogy Fülöp se a Templomosok nagymesterét, se a vagyont nem kaparintotta meg. Üres volt a kincseskamra Párizsban, valamiből pedig korábban kellett fizetni a váltókat.

Fülöp attól még egy tróger alak volt, mert kölcsönt kért, nem is keveset és nem adta meg. Helyette felszámolta a rendet.

Pénteken, 13-án ütöttek rajta a templomosokon.

 • Kolyok12

  ajánlott olvasmány: Druon – Az elátkozott királyok

 • vau

  Rettentően nem számítottam arra, hogy miután visszaérek az ablakostól szembejön egy vaskereszt 😀

 • :/

  Erről volt egy müsor a Discoveryn(?), miszerint lehetséges hogy amerikába vitték az aranyukat.

 • orizatriznyák

  Péntek 13; “1958 egyik
  estéjén, a Kristály tavi nyári táborban a fiatalok a tábortűz körül
  ülve vidáman énekelnek. Egy fiú és egy lány otthagyja társait, és az
  egyik faház felső szintjére mennek, hogy együtt lehessenek. Arra sincs
  idejük, hogy levetkőzzenek, mert váratlanul megjelenik valaki, és megöli
  őket… Húúúúúú. 🙂
  Attól a filmtől, konkrétan majdnem befostam párszor.

%d bloggers like this: