Szemelvények II. Pius pápa irodalmi munkásságából

Eme hölgy magasabb volt a többinél. Haja hosszú volt, vertarany színben játszó, és nem hátul leengedve hordta, miként a hajadonok, hanem arannyal és ékkövekkel fonva. Büszke, arányos homloka ránctalan volt, ívelt szemöldökének párja sötét és kecses, egymástól kellőképp távol. Szemeinek ragyogása olyan volt, akár a nap, hogy mindenki káprázott tőle, ki csak tüzükbe nézett; ily szemekkel kedve szerint bárkit halálra sújthatott volna, s akarata szerint holtakat támaszthatott volna új életre. Orrának vonala egyenes volt, rózsás orcáinak arányos választóvonalaként; s nem lehetett semmi édesebb, vagy élvezetesebb, mint ama orca, mely, mikor nevetett, kis gödröcskéket formált mindkét oldalon. És mindenki, aki e kis gödröcskéket látta, csókolni vágyta őket legott. Az apró és formás száj, a korallszín ajkak, melyek harapdálásra termettek, egyenes, kis fogak, melyek kristályként ragyogtak, s köztük, ide-oda táncolva egy játszi nyelv, melyek nem szavakkal, hanem a legédesebb zengzetekkel szóltak. És hogy is írhatnám le elméje gyönyörűségét és mellei fehérségét?

“A lég madarai ismerik ama lángokat; hisz a fekete galambot a zöld madár szereti, s a fehérek gyakorta párzanak a tarkákkal, ha jól emlékszem arra, amit Szapphó írt e tárgyban a sziciliai Phaónnak. Aztán ott vannak a négylábú állatok. A mén háborúba indul a kancáért; a félénk szarvas csatát keres és bőgésével megmutatkozik a láz, melynek foglyává lett. A hyrcaniai tigris lángol, s a vadkan halálosztó agyarát feni. Szerelemtől űzve a homokszín oroszlán farkával csapdos, s a vad bálnák a tengerben lángra gyúlnak. Semmi sem ment a szerelemtől, és attól semmi meg nem tagadtatik: még a gyűlölet is elhal a szerelem parancsára. Szerelem veti az ifjúság tüzét, az lobbantja újra a vénkor kihűlt parazsát, s hajadonok keblét hevíti különös izzásával. S miért is szegülnék én szembe a természet törvényével? A szerelem mindent legyőz: nyissunk hát ajtót a szerelemnek!

Lucretia könnyű köntöst viselt, mely vetett ránc nélkül simult testére, sem kebleit, sem csípejét el nem takarva, s karjait, lábait maguk valójában feltárva. Nyaka hófehér volt, szemei a nap tüzével ragyogtak; tekintete boldogságtól izzot, s orcáján, mely bíbor rózsákkal fűzött liliomokhoz volt hasonlatos, izgalomtól remegett. Édes és mértéktartó kacaj fakadt ajkairól. Keblei halma kétoldalt mint két gránátalma duzzadozott, érintésre ingerlően.

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pápa úr, eredeti, polgári nevén Aeneas Silvio Piccolomini (1405-1464) nem termett feltétlenül az ájtatosságra. Még laikusként, a bázeli zsinat idején titkos egyházi küldetésre indult Skóciába és Angliába, és mindkét országban szerét ejtette bokros teeendői mellett, hogy gyereket nemzzen egy helyi kikapós fehércselédnek. Aztán később Strasbourgba küldték, ahol hogy, hogy nem, megintcsak váratlan és hangosan gőgicsélő eredménye lett munkálkodásának, ezúttal egy bretagne-i hölgy szíves közreműködésével. Később aztán a karrierje felívelt, két pápa és egy ellenpápa titkáraként is egyengette az egyház (és esetenként a Német-római Birodalom) ügyes-bajos dolgait, míg végül 1458-ban a fejébe nyomták a tiarát is. Mindezek mellett pedig korának egyik legnevesebb írója és szó szerint koszorús költője volt. Nagy hatású önéletrajza, valamint komédiák mellett (még pápasága előtt) az ő tollából született egy rakás, finoman szólva is erotikus töltetű munka, melyek közül a legismertebb a fenti idézetek forrása, a Két szerető meséje, avagy Euryalus és Lucretia, amely egyébként jó barátja, Kaspar Schlick császári kancellár szerelmi hódításai előtti főhajtás is egyben.

Ez a történelmi érdekesség egyébként a Buzzfeed 51 történelmi tény, ami nagy hazugságnak hangzik, de valójában igaz című cikkében is szerepel, amely cikk másik érdekessége, hogy így első blikkre az 51 “tényből” minimum 7 konkrétan ordas nagy baromság. Na mindegy.

 • The Winter Soldier ⭐

  Egy kérdés; Jókai fordította?

  • Locassen

   Szerénységem tiltja, hogy válaszoljak:)

 • Ziles Gizi

  Gyakorlatilag a dugásról, ilyen szépen, még nem beszélt pápa.

  • The Winter Soldier ⭐

   A többi csak csinálta.

 • Szar viccek

  Van egy hibridekhez kiválóan értő szerelőm. Ő a Prius pàpa.

  • SpaceWolf

   /o

  • 

   ‘szeretőm’-nek olvastam
   úgy érdekesebb lett volna

 • SpaceWolf

  Na ez aztán terjesztette az igét rendesen, nem válogatott a módszerekben. Ha külsőleg nem hat, akkor majd belsőleg…

%d bloggers like this: