Tudor-rózsából kígyó

Az idő múlása senkinek sem tesz jót, kivéve Frank Grillót.

Neki viszont rohadtul. Most nem piszkallak benneteket vele, viszont rábukkantam egy érdekes cikkre.

Egy I. Erzsébet angol királynőről készült festmény kezdett kicsit megkopni.

De nagyon. Oszt miközben kopott, felfedezték, hogy a kezében lévő rózsaféleforma is kezd nem rózsára hasonlítani, hanem valami másra.

Kezd áttűnni…

 

Hát, az ott bizony egy kígyó.

Mégpedig egy egész csinos kis fajta, bár valószínűleg képzeletből festett.

A királynő kedvelte ezt a szimbólumot, voltak kígyót utánzó ékszerei, és legalább egy képén, amelyen narancssárga taftruhát visel, zöld kígyók láthatóak.

David Starkey, történész és Tudor-specialista

De ha ilyen aranyos kis kígyó volt eredetileg a királynő kezében, akkor miért kellett átbarmolni szegényt?

A kígyó a bölcsesség jele, a józan ész es ítélőképesség szimbóluma volt. Ugyanakkor kettős jelentéssel bírt, mint a Sátán állata. Tudjuk, hogy a képet alkotó művész az utolsó pillanatban festhette át rózsának. Mi lehetett az ok? Talán megijedt, hogy valaki félreérti a kígyóábrázolást.

Dr. Tarnya Cooper, a Nemzeti Galéria kurátora 

 

De ki a fene vetemedne arra, hogy Anglia királynőjét összefüggésbe hozza a Sátánnal?

Figyelmesebb olvasóink közben biztosan kikapták, hogy a királynő jobb halántékánál feltűnik egy harmadik szem. Nemcsak nekik, a restaurátoroknak is.

Hála legyen Dr. Röntgennek, a kép mögé tudtak nézni.

A királynő portréja mögött egy ismeretlen asszony portréja lapult, akinek a feje kicsit magasabban helyezkedett el, és az ellenkező irányba nézett. A fején egy évtizedekkel korábbi, francia stílusú főkötő nyomai látszanak, az a fajta, amely az 1530-as években volt divat.

És amelyhez hasonlóakat Boleyn Anna, a királynő anyja is hordott.

Boleyn Annát sokan boszorkánynak tartották, aki behálózta a királyt. Ronda történetük volt (still a better love story than Twilight). A végét tudni lehet; 1536-ban lefejezték szegényt, és még jól is járt, mert 1. Henrik direkt egy ügyeskezű francia hóhért importált a kedvéért, 2. Felségárulás volt a vád, amiért máglyán volt szokás végezni, 3. Hat ujja volt, ami nem mese, egy korabeli ismerőse levélben tesz róla említést.

Ez a viaszmodell közelíti meg a legjobban, hogyan nézhetett ki Boleyn Anna. Boszorkányosan, babonázóan szép nő lehetett.

Henrik elrendelte felesége portréinak elpusztítását, azonban ezek szerint egy mégis megmenekülhetett. Hogy évtizedekkel később lánya, Erzsébet portréja kerüljön rá. Talán a királynő így akart egy közös – ha rejtett is -, portrét kegyvesztett édesanyjával.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!