A csokihiány lehetett a maják végzete?

Egy új tanulmány szerint nagyon is elképzelhető. Ugyanis mint kiderítették, a csoki fizetőeszköz volt.

És a hiánya politikai instabilitáshoz, a társadalmi rend felbomlásához vezethetett.

Az korábban is ismert volt, hogy az európai gyarmatosítók kakaóbabbal fizették ki a helyieket, de fennmaradt ábrázolások, fali vésetek, festett cserépedények is arról árulkodnak, hogy a csoki több volt, mint fogyasztási vagy élvezeti cikk, a kereskedelemben kiemelt szerepe volt.

Ami gyanús lett Joanne Baron archeológusnak, aki a Bard Early College Network ( Newark, New Jersey) közreműködésével maja művészeti alkotásokat vizsgált, hogy átnézve képi ábrázolások százait, a maja uralkodóknál nem jött ki a matek: jóval több csokoládét kaptak, mint amit valaha is fel tudtak volna használni. Részben dicsőítésükként is elfogadták, de mivel anyagias népek voltak, adók formájában is megkövetelték. Mivel a csoki valamennyire romlandó, felmerült a kérdés, hogy ha meg nem ették, hosszan eltartani nem tudták, mi a fészkes fenét kezdhettek vele?

Occam beretvája nem hazudtolta meg magát ezúttal sem, a legeslegvalószínűbb, hogy fizetőeszközként használva további árukra cserélték.

A klasszikus maja időszak az időszámításunk szerint 250-900 közé datálódik, a hetedik század közepén jelentek meg a kereskedelemben fizetőeszközként történő felhasználás jelei.

REV135295 Mexican Indian Preparing Chocolate, from the Codex Tuleda, 1553 (vellum) by Mexican School, (16th century); Museo de America, Madrid, Spain; Mexican, out of copyright.

A legtöbb kutató továbbra is azt feltételezi, hogy az aszálynak lehetett tulajdonítani a mezoamerikai civilizációk felbomlását, de most kaptunk egy újabb magyarázatot.

Ha fogytán a csoki, jöhet a zombiapokalipszis.

Tartsatok magatoknál mindig taktikai csokitartalékot és ha elfogyna, akkor a vészhelyzeti készletek még mindig megmenthetnek.

Érdekes, hogy ugyanakkor az aranynak nem feltétlenül  tulajdonítottak hasonló kereskedelmi értéket. Dísztárgyakat, csinosan csillogó holmikat készítettek belőle, aztán bedobálták tavakba és mély kutakba.

Erről sajnos nem sok emlék maradt fenn, a konkvisztádorok az egyszerű szállíthatóság kedvéért tömbökbe, érmékbe olvasztották, aztán jól hazavitték.

A csokit pedig csak simán megitták. Mert a csoki alapvetően forróital volt.

A barbárok.

forrás: Science

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!